5 идеи за подготовката на булката

nmitev.com_GV_0106Първоначалната идея за заглавие на статията беше „5 идеи за подготовката на младоженците“, но тъй като този момент от сватбата за младоженеца трае средно между 3 и 5 минути и то при условие, че е установил необходимостта да си пробие допълнителна дупка на колана, реших да акцентирам върху подготовката на булката, която според златното правило трае 3 часа, а според опита ми, понякога може да бъде водопад от вълнения и драма.

1. Избрете спокойно и приятно място, където да се подготвите.  Традиционно се приема, че в нощта преди сватбата младоженците прекарват в домовете на родителите си, в сватбения ден се подготвят отделно, след което младоженецът отива за кумовете и после заедно с тях отиват за булката.  В реалните сватби, това се случва по-скоро рядко 🙂

600_9762

Изглед от младоженския апартамент в голф клуб „Св. София“ – Равно поле

Един много удобен вариант, от който много двойки се възползват, е подготовката да стане в апартамент на хотела, избран за сватбата, а понякога и в друг хотел.  Хотели като „Вега“ и голф клуб „Св.София“ – Равно поле предоставят, включени в цената,  впечатляващи като интериор и пространство апартаменти, които са много удобни за целта.  Хубави хотелски стаи за младоженци предоставят също „Хилтън“, „Радисън“ и „Crystal Palace“.    Избирайки този вариант си спестявате много неудобства, в това число и  със сватбената криза на тъщата, която най-вероятно би стартирала с чистенето на жилището около месец преди сватбата 🙂

Не малко от нашите двойки младоженци се подготвят заедно в общото си жилище. Младоженцът излиза за да вземе кумовете, докато бъдещата му съпруга е все още в ръцете на фризьора и се връща след 2 часа, когато тя вече е приготвена с булчинската си рокля – момента на вълнение от първия поглед между двата се запазва в пълна степен.

nmitev.com_NP_0187

Едно от първите неща, които казвам на младоженците, с които се срещам, е че на сватбите няма нищо задължително, независимо какво ви говорят фотографа, управителя на ресторанта, родителите или лелята със значителен опит от сватбата през 1988 година, на която е била гост.  Организирайте се така, че да се чувствате комфортно и не се натоварвайте с традиции, които нямат стойност за вас.

2. Нека фризьорът и гримьорът да дойдат при вас, а не вие при тях.  Както и да го погледнем е по-удобно и спестява повече време, в така или или иначе много продължителния сватбен ден.  В над 90% от сватбите, които снимаме, фризьорът и гримьорът идват в дома на булката и това е установено като стандартна практика, тоест не би трябвало да бъде нещо неочаквано за когото и да е.  Наред с това, от услугите на стилистите най-вероятно биха могли да се възползват и някои от близките ви.

Моя булка ми сподели преди време, че предпочитала да отиде във фризьорския салон, за да може да се подготви на спокойствие, далеч от какафонията в дома на родителите й, където по това време вече щели да присъстват много родини и близки.  Ако има опасност и вие да попаднете в подобна ситуация, то помислете отново по горната точка 1 или пък се постарайте да направите така, че в тези моменти да бъдете обградени от хора, които не ви действат натоварващо.  Това е вашия сватбен ден и другите могат да направят компромис.

nmitev.com_LD_0208-2

3. Изберете удобните часове за прическата и грима. Ситуации възникват, когато фризьорът и гримьорът трябва да приготвят освен булката и още няколко човека. Понякога се случват забавяния и като резултат булката изпада в паника, тъй като няма достатъчно време, преди да дойде младоженеца.  По-лекият, но също неудачен вариант е булката да бъде напълно готова 2 часа преди пристигането на младоженеца.  Напрежението е особено колоритно, когато става въпрос за дневна сватба, при които се случва подготовката да започне и преди 6 сутринта 🙂  Такова развитие не е удачно и за сватбения фотограф, който или изпуска моментите при гримирането на булката,  или пък снима едни много бързащи и напрегнати хора.  Уверете се и уверете останалите, че това е вашия сватбен ден и вие ще седнете на стола на гримьора, нито по-рано, нито по-късно от уточнения предварително час 🙂

4. Добре е, ако близките ви са се приготвили една идея по-рано.  Обикновено препоръчвам да започнем снимките в дома на булката около 1:00 – 1:30 часа преди пристигането на младоженеца. Това е обикновено момента, в който булката се гримира. Обикновено, сред първите реплики, които чувам, е къде на шега и по-рядко сериозното  „Ама моля ви се, не ме снимайте – не съм облечена!“ от някои от близките на булката.

nmitev.com_HP_0009

Наред със снимките, готовността на вашите близки от малко по-рано ще ви спести напрежението в последните моменти, когато винаги някои търси ножица, защото е открил, че джобовете на сакото му са зашити, а друг се преоблича в банята, където вие отчаяно искате да влезете.

Подготовете се и вие, като преди обличането на булчинската роклята, носете дреха, която харесвате и която хармонизира с деня.  🙂

5. Посрещнете младоженеца с разумни количества храна и напитки. Често се случва родителите на булката в голямата си радост емоциално да надхвърлят необходимото количество храна и напитки за посрещане на младоженеца и сватовете  с по няколко пъти. Стоцици сандвичи –  часове наред приготвяни лично от таткото на булката, килограми ядки и мезета, баници, еклери, торти, питки, свинско печено и агнешки котлети, фанти, спрайтове, сок ябълка, сок праскова, сок портокал, 18 различни вида алкохол …и нито грам минерална вода :-)))

Младоженецът идва, влиза, казва „Наздраве“ и след 15 минути вече сте на път към ритуалната зала…

Ако оставим шегата на страна, на повечето сватби гостите в дома на булката обикновено надвишават капацитета на жилището и обикновено стоят прави, най-търсената напитка, особено в летните месеци, е минералната вода, а най-подходящи за почерпка са храни, които могат да се вземат с ръка и да се изядат на една хапка, без опасност да се омажеш до лакътя.

Двойка, която снимах през лятото на миналата година, реализираха много практично и удобно решение за посрещането на гостите. На удобни места бяха поставени достатъчно количество бутилки минерална вода от 330 мл.  Предварително бяха подготвени и наляти чаши с шампанско, взети под наем от специализиран магазин за вина.  Имаше и поръчани сладки и солени хапки от кетъринг.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *