Как протича сватбеното тържество в ресторанта

Тържество в ресторантаВъв всяка една сватба програмата и ритуалите варират според стила на избрания от младоженците дисководещ, както и според техните предпочитания, а по-долу можете да прочетете един примерен и усреднен сценарий.

18:00 В залата на тържеството младоженците влизат последни, след като вече гостите са се настанили. На дансинга е сложено бяло платно, често украсявано с листенца от цветя или пък със здравец, жито, стотинки.  Дисководещият приканва гостите да станат на крака и с бурни аплодисменти да посрещнат младото семейство, при което младоженците заедно с кумовете влизат в залата, преминават по платното и се нареждат в края му.  В този момент най-често звучи сватбения марш на Менделсон, като някои двойки уговарят предварително с диджея по време на ритуалите да звучат други песни, които играят ролята на закачка или допълват темата на сватбата. Ето и едно предложение от мен за песен за влизане на младоженците в ресторанта:)

Младоженците се посрещат от майките – свекървата (майката на младоженеца) ги захранва с парченца от погачата, потопени първо в сол, а след това и в мед, а тъщата асистира, като държи погачата.  Следва захранването на кумовете само с мед. Някои дисководещи приканват и младоженците на свой ред да захранят майките си „та ако тръгнат да казват нещо – мед да им капе от устата“.

Захранване с мед и сол

Персоналът на ресторанта поднася чаши шампанско за наздравица на младоженците и кумовете – който от младоженците първи си изпие чашата, той ще командва вкъщи, а колкото капки останат на дъното, толкова сълзи ще има в новото семейство. Или поне така твърди диджея, който след това се обръща към кума с въпроса  – „Как ти се стори виното, куме?“

И като стана въпрос за „Горчиво“ и целувки, добре е да проверите дали вие и вашата половинка се целувате със затворени очи. Ако не е така, тренирайте до сватбата 🙂

След целувката булката се приканва да ритне менчето, което има две цветчета – бяло и червено. Което цветче отиде по-далеч, такава ще бъде първата рожба на семейството –  бяло за момче, червено за момиче. С това ритуалът по посрещането приключва и младоженците и кумовете се настаняват по младоженската маса.

Ритане на менчето

18:30 Добрите дисководещи винаги оставят 10-20 минути почивка на младоженците за „аклиматизация“, в което време звучи фонова музика.  Кумът се инструктира за боравене с микрофона и след представяне от диджея взема думата за речта си, с която открива вечерта. По-старата традиция е речта на кума да бъде някъде в средата на сватбата, но я считам вече за отпаднала, тъй като не съм я виждал на сватба след 2010-та година.  Винаги горещо препоръчвам на младоженците и те да вдигнат тост  – няма начин да не се справите, защото публиката е съставена от най-големите ви фенове и във всички случаи ще допълните с много позитивни емоции атмосферата на сватбения ви ден.

18:40 Дансингът се открива с първия сватбен танц, освен в редките ситуации, когато някой обикновено по-възрастен донжуан нетърпеливо покани дамата си 🙂 Някои водещи откриват дансинга с хоро, едва след което следва блуса на младоженците.

Първи сватбен танц

След първия сватбен танц много дисководещи отправят поздрав и покана за родителите, а на следващата песен и за кумовете на младото семейство.  В този случай обикновено на дансинга танцуват само те – забелязал съм, че някои родители го възприемат добре, а други по-скоро се притесняват.  Затова и често препоръчвам на моите младоженци в този момент и те да се присъединят на дансинга и дори да поканят родителите си на танц – например булката с баща си, а пък младоженеца с майка си, като в този случай винаги тъщата и свекъра също танцуват заедно. Излизат и кумовете, както и други двойки и по същество пълните дансинга си още в началото на сватбата.

Малко за музиката в една средностатистическа българска сватба. За времетраенето от 5 часа от влизането на младоженците до разрязването на тортата звучат приблизително около 100-120 песни. Не ви препоръчвам да давате списък с повече от 20 песни на дисководещия. Винаги когато съм бил на сватба, в която диджеят е пускал по предварително зададен списък от младоженците, дансингът е бил провал!

От народната музика се пуска предимно право хоро, като диджеите ги използват като „музикални апетайзери“ за гостите – този тип мелодии привличат най-много и задържат най-упорито хората на дансинга, особено когато настроението още не се е разгорещило.   Що се отнася до поп фолк музиката – известна част от младоженците я ограничават от плейлистата и това е напълно допустимо. Казано по друг начин – купон се получава и без чалга. Впрочем що се отнася до ограничения, също в рамките на нормалното можете да уточните с дисководещия да не пуска песни, които са ви дошли до гуша или пък считате за банални. Песни, които най-често се споменават в тази връзка са  „Despacito“, всичко на Криско, „Бяла роза“, „Gangnam Style“, „Coco Jambo, „YMCA“, „Macarena“, танцът на пингвина.. (вие продължете :-))

nmitev.com_VV_1177

20:30 Сервира се основното ястие. Това е момента, в който обикновено се прави ритуала с разчупването на сватбената погача. Когато избирате питка, изберете такава, която е с хомогенна структура, тъй като тя се чупи по-атрактивно. Младоженците застават гръб в гръб с протегнати нагоре ръце, а кумът им поднася погача.  По-рядко младоженците стоят с лице един към друг и дърпат питката към себе си. Това всъщност е и по-прагматичния вариант с оглед на трохите, които упорито остават по вас след това 🙂

nmitev.com_MV_1003

Диджеят в този момент обявява кратка пауза на танците, като пожелава приятен апетит на всички и ги призовава да проверят дали чашите им са пълни, защото младото семейство ще мине за да си каже наздраве с всеки един от тях. Това е и момента, в който младоженците получават своите подаръци.

В не малко сватби младоженците избират да се поздравят с гостите си не по време на основното ястие, а на влизане в ресторанта или на коктейл (или както го наричат в сватбения бранш – уелкъм дринк) непосредствено преди това. Препоръчвам именно този вариант за сватби с над 120 гости, тъй като в тези случаи наздравицата вечерта в ресторанта може да отнеме и повече от 1 час.  В това време музиката е по-тиха и нетанцувална, за да могат гостите да бъдат по местата си, когато минете при тях.  Съответно и когато паузата е по-дълга неминуемо настроението пада.

21:30 След приключване на наздравицата е отново ред на танците – често кумът повежда хоро под звуците на „Пий куме, пий“.  В минутите след това се осъществяват и сватбени игри, в случай, че имате интерес към такива (защо не ви ги препоръчвам, ще откриете на линка).

nmitev.com_RV_1334
23:00  Идва ред и на трите ритуала, които вървят в комплект и бележат края на официалната програма на сватбата –  хвърлянето на булчинския букет, свалянето и хвърлянето на жартиера, както и разрязване на сватбената торта. Част от двойките решават да пропуснат ритуала с хвърлянето на жартиера, който трябва да се свали от младоженеца без ползване на ръце, тъй като го намират за неуместно.  Съветът ми е да не изпускате самият ритуал, а просто частта със свалянето – в тези случаи диджеят обявява, че младоженецът е успял да го свали още по време на първия сватбен танц.   В други случаи младоженецът хвърля вратовръзката или папийонка си, а може и някои друг съвсем нетрадиционен предмет – например горнище на анцуг Adidas.

nmitev.com_IM_1169

Ритуалът по разрязването на сватбената торта винаги включва и захранване на младоженците един друг. В повечето сватби се канят и двойки, на които младоженците връчват парче торта с пожеланието да последват примера им.  Понякога, когато двойките са няколко, дисководещият може да организира и игра между тях, кой първи ще изяде своето парче.

По-рядко осъществявани ритуали

Кумовата ръченица е надиграването на кумовете с танцьори за питка и пиле.  В различните краища на България ритуалът търпи известни вариации и понякога пилето е прасе, а пък питката е торта.

nmitev.com_DZ_1179

Булчиното хоро е водено от булката хоро, като всеки, който иска да се хване на него трябва да дари на младоженците пари в специално предвидена за целта кошничка.  Хорото добива и състезателен характер, когато се обяви, че който е последен на хорото, когато то приключи, такъв ще е пола на първото дете на семейството.  В Северозападна България, както и на други места в страната ни, булчиното хоро се заменя от блус с булката – всеки, който желае да танцува с нея, трябва да дари пари.

Сватбените игри, изненадите, музикалните изпълнения

Една сватба е толкова по-хубава, колкото е по-пълен и по-весел дансинга й.  Игрите, изненадите, музикалните и фолклорните изпълнения прекъсват танците и затова трябва да подхожда по-внимателно що се отнася до включването им в програмата, както и що се отнася до продължителността им.

nmitev.com_SY_1252

Наситената със събития програма по правило е по-подходяща за  големи сватби (130 + гости)и в които има множество различни компании, които не се познават взаимно. На тези сватби гостите обикновено по-трудно стават да танцуват и затова е добре да има и някакъв друг тип забавление.

На сватбите с по-малък брой гости, където по-често всички се познават, винаги препоръчвам програмата да се състои само от основните ритуали, както и от много хубава музика и танци.

Най-популярната сватбена игра е играта с обувките – младоженците сядат на столове гръб в гръб, събуват обувките си и държат по една мъжка и една женска обувка във всяка ръка. Дисководещият задава въпроси от типа на „Кой кого целуна пръв?“, на което младоженците отговарят с вдигане на съответната обувка без да виждат отговора на другия. Повече за игрите можете да откриете в тази статия.

nmitev.com_NR_0975

На много сватби участва фолклорна формация. Най-добрите фолклорни формации са подготвили програмата си, така в нея да има активно участие на младоженци, кумове и гости. Във всички случаи е добре програмата да не превишава 20-тина минути.

Изненадите най-често се подготвят от кумовете или близки приятели на младоженците.  Ако имате каквато и да е информация, че някой ви готви изненада, то е добре да уточните с него горната граница на продължителността й.  Присъствал съм на няколко сватби, на които подготвеният сюрприз – в един случай слайдшоу, в друг случай танцово представление са били с продължителност над 45 минути, което сериозно е нарушило ритъма на сватбената вечер, на танците и изобщо на цялата програма!

Казано накратко, със сигурност няма да сгрешите ако в сватбената си вечер заложите на хубавата музика и неформалната програма без прекалено много прекъсвания 🙂

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

3 thoughts on “Как протича сватбеното тържество в ресторанта

  1. Спас Михайлов 11 юли 2016 в 18:19

    Здравейте! Щом фотограф коментира сватбеното тържество в заведение и дава препоръки не за снимките, нещата не отиват на добре. Фотографа снима, DJ се грижи за музикалното оформление, водещият води сватбата и носи отговорност за всичко случващо се. Ще коментирам само началото. Професионалният водещ никога не кара хората да ръкопляскат зорлем за щяло и нещяло, а с действие и слово прави така, че хората да го направят сами. В ресторанта няма захранване! То е когато свекървата посреща младоженците вкъщи. В ресторанта има посрещане с хляб и сол – по български. Едната майка държи питата, другата солта. Последователно булката, младоженеца, кумата и кума отчупват, потапят в солта и хапват, а не свекървата да им ги слага в устата. И медът няма място! Ако капне върху роклята на булката и целият празник отива на кино, преди да е започнал. За всичко трябва да се мисли. Чашите с шампанското нямат място при посрещането – ритуалът е минал при подписването. Спирам, защото ще стане много дълго… А по-тъпа игра от тази с обувките не познавам. Много хигиенична! Младоженците са трамбовали цял ден с тях, дай сега да им ги заврем под носа! Би трябвало да се поставяме и на мястото на младоженците. Лесно е отстрани да си гледаме сеир. И последно – нека водещият да си води, DJ да си пуска музиката, фотографа да си снима! Всеки да върши това, за което му плащат! Съвсем добронамерено Ви казвам, че не са от полза за младоженците идеите, които им давате, извън фотозаснемането на тържеството. Както и водещия и DJ няма да Ви поучават кое и как да снимате! Желая Ви пълни с ангажименти съботи и недели /защо пък не и другите дни/! И нека дните Ви да бъдат цветни!

    1. Николай Митев Автор11 юли 2016 в 18:46

      Здравейте,

      За втори път публикувате пасивно агресивен коментар в блога ми и въпреки това ви благодаря за него. Присъствал съм на сватби с участието на почти всички най-популярни водещи и диджеи в България. Говорим за десетки различни типове водене, различни програми, игри, стилове на поведение и присъствие. На базата на впечатленията от този, бих казал достъпен за много малко хора опит, пиша и този блог. Ако ви пречи да ме възприемате като фотограф, ме възриемайте като онлайн автор. Човек може да има повече от едно амплоа. Въпреки, че в думите ви има известна доза логичност и основание, на практика и в масовия случай нещата стават така, както съм ги описал аз.

      Вас не ви познавам като лице от сватбения бранш. Името ви излиза единствено във връзка с траурен бизнес.

    2. Антонуя 18 февруари 2017 в 23:21

      Много глупаво включване и не на място! Изключително полезен блог с уникално изготвени статии! Поздравления, Ники! Имаме нужда от теб, няма по-полезен съвет и преценка от човек, следящ внимателно събитията във всеки един монент! Антония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *