Как да изстискаме максимум забавление от сватбената си вечер?

restorantПитайте всеки, който е имал запазено място на младоженската маса  и той ще ви сподели, че вечерта на сватбата минава незаметно и докато се усетиш, купонът вече е свършил, а ти стоиш с калкулатор в ръка пред купчина пликове 🙂  Ето и няколко малки идеи, с които да оптимизирате протичането на сватбената вечер.

Кога да започне тържеството в ресторанта?
Говорейки за вечерни сватби, те най-често започват в 18:00 часа или в 19:00 часа, а официалната им част приключва с разрязването на тортата между 23:00 часа и 0:00 часа. Купонът продължава и след това, просто вече няма ритуали и формалности. Според мен най-удачния час за начало на вечерна сватба е 18:00 часа.  Така имате 1 час повече време за танци, тостове,  ритуали, игри, както и да размените по някоя дума с вашите гости.  Това, което се случва на една сватба от 18:00 часа, обикновено се случва и на сватба, която започва в 20:00 часа, с тази разлика, че всичко по сценарий трябва този път да се вмъкне в 2 часа по-малко време. Изключение правят юлските и августовските сватби, особено когато преди ресторанта, имате предвиден изнесен ритуал или пък цялата сватба ще бъде на открито.  В този случай  по-късно е по-добре.

Големите паузи в програмата и в музиката
Няма нищо, което да убива сватбен купон така, както паузите, в които диджеят е ограничен до фонова и нетанцувална музика. След като се настанят на булчинската маса, младоженците обикновено имат 10-15 минути време да се „аклиматизират“.  В някои случаи тази пауза обаче продължава повече от един час.  Такава ситуацията се получава, когато младоженците или се занимават с разни организационни въпроси (за кога?) или пък dj-ят не може да започне с програмата, защото не може да свари кумове и младоженци едновременно на масата, тъй като всеки е на някъде. 🙂

Голяма пауза може да се получи и по време на наздравицата с гостите в ресторанта, когато младоженците получават подаръците си, ако не са го сторили непосредствено преди началото на вечерта. Обикалянето напълно реалистично може да отнеме над един час, като трябва да имате предвид, че през цялото това време звучи асансьорна музика, всички са си по масите и никой не танцува. Особено при сватби със над 120 гости горещо препоръчвам да изместите даряването на подаръците за преди началото на вечерта в ресторанта.

Танците се случват, когато вие сте на дансинга
Един от съветите, който давам на всяка двойка, с която се срещаме, е да присъстват на дансинга активно поне в първите 30 минути на сватбата.  Когато младоженците и кумовете танцуват и гостите танцуват. Когато веднага след първия сватбен танц младоженецът излезе да пуши, а булката седне на масата с приятелките й, то диджеят започва обилно да се поти, защото каквато и мелодия да избере, дансингът е празен.

Монотонната музика
Дисководещите имат различни стилове на работа, като винаги особено ме е възхищавала концепцията на някои от тях да се пуснат последователно 4 хора, размесени с 2 хороводни китки, тоест хорото да не спре в продължение на 45 минути.  Весело е и все пак монотонно и никога по вкуса на абсолютно всички гости.

Игрите
Без значение дали ще са изненада от кумовете, по ваша инициатива или пък по хрумване на дисководещият, игрите  спъват танците.  (Освен ако играта не е танцова :-))  Нашият съвет е да организирате вашата сватба с максимум 1 игра, а защо не и без игри? 🙂

Изненадите
Преди известно време снимахме сватба, в която гост направи впечатляваща изненада за младоженците – на дансинга излязоха страхотни малки сладури от местния клуб на спортни танци и затанцуваха под звуците на бърза музика. След тях излезе двойка юноши. След тях излезе двойка младежи.  След това беше приветствието от госта, който похвали призовете на танцьорите на месни и международни състезания. След това всички танцьори изтанцуваха сиртаки, след това друг танц, а накрая завършиха с внасянето на импровизирана люлка, на която се люлееше най-малкия 3-годишен член на клуба.  Изненадата зае около 15% от времето на сватбата, не беше очаквана от младоженци, гости и дисководещ и по моему наруши ритъма на тържеството.

Присъствали сме и на сватби, на които детски клоун прави номера с балони или пък певец изпълнява тежки романси.  В по-лекият си вариант изненадите се изчерпват до заря, за която е необходимо всички гости да напуснат помещението на ресторанта, а след това да се завърнат в него, което понякога отнема доста време.

Снимали сме сватби и със страхотни изненади, които винаги са отговаряли на едното или и на двете условия: кратки са и включват танцуване на гостите 🙂

Помислете дали искате вашата сватба да бъде шоу за таланти и „респектирайте“ хората, от които очаквате самоинициатива 🙂

Ритуалите
В масовият случай в ресторанта се правят следните ритуали:  Захранване на младоженците, Наздравица с кумовете, Ритане на менчето, Реч на кума, Първи сватбен танц,  Разчупване на сватбената погача,  Хвърляне на булчинския букет, Хвърляне на жартиера, Разрязване на сватбената торта.  Всички без последните два са кратки, безболезнени и няма какво толкова да се оптимизира.

Хвърлянето на жартиера предизвика смесени чувства при около 50% от двойките, с които се срещам. Винаги ги съветвам да запазят ритуала, като избегнат само неудобната част. За целта дисководещият обявява, че младоженецът е бил много нетърпелив и е свалил жартиера още сутринта или пък самият жартиер се заменя с друг артефакт, който да стане притежание на най-ловкия ерген.

Разрязването на сватбената торта обикновено се случва между 23:30 часа и 0:00 часа. Препоръчваме ви, доколкото е възможно да изместите разрязването до 1 час по-рано. Предимствата са следните:
– Винаги има една малка част от гостите, които си тръгват по-рано. Така може да почерпите и тях с торта.
– Обхвата на заснемането на сватбените фотографи и оператори е препоръчително да обхване момента до разрязването на тортата.  С ранното разрязване на тортата си спестявате евентуалните извънредни часове за доплащане.
– След приключване на официалната част и с напредването на вечерта дансингът се пълни повече и танците са по-весели и шумни.

Друг момент при разрязването на сватбената торта е традицията да се раздават парчета на неженени двойки, на които пожелавате да изминат вашия път.  Предварително коментирайте с дисководещият, колко ще бъдат двойките, защото в ситуация, че имате 30 такива приятели, то дългата версия на традицията, която включва „Горчиво!“ за всяка двойка, отрязване на парчето от тях и захранване с него на челна стойка, би могло да стане отегчително за всички, включително и за тортата.

Независимо от всякакви сценарии, графици, ритуали и игри – не забравяйте да се забавлявате 🙂

 

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *