Какви часове да запазим за ритуална зала, църква и ресторант

chasoveteПовечето ми срещи с младоженци са на етап, когато те все още не запазили часове за граждански брак и венчавка. Така имаме възможността да обсъдим кои са оптималните варианти, така че да няма риск от закъснения, но да няма и прекалено големи паузи, да има достатъчно време за фотосесия, както и всички да са спокойни и усмихнати.

Кога започва тържеството в ресторанта?

Най-популярния час при вечерните сватби за стартиране на тържеството в ресторанта е 18:00 часа.  Така имате достатъчно време да вместите спокойно ритуали, танци, изпълнение от фолклорна формация и общуване с гостите, до момента, в който най-възрастните гости и тези с малки деца обикновено започват да си тръгват (около 23:00 часа.)

Също много популярен час за начало на тържеството е 19:00 часа. Този час е особено удачен през най-горещите дни от годината, когато е добре цялата програма да се измести, колкото се може по-късно, за да се избегнат следобедните жеги.  Има някои ресторанти, които не предлагат и възможност за започване по-рано, тъй като правят в един ден по две сватби, като дневната сватба приключва в 18:00 часа и има нужда от техническо време за презареждане на залата.  Тези ситуации са особено неудобни за декораторите, тъй като не оставят достатъчно време за украсяването на залата.

20:00 часа е по-скоро късен час за започване на тържеството, тъй като вечерта минава много бързо и неусетно. Въпреки това часът е особено удачен за петъчни сватби, когато по-голямата част от гостите идват на сватбата след работа, както и за летните месеци с високите им температури.

17:00 часа е доста ранен час за начало на купона, но е най-добрата идея за сватби през зимата, когато слънцето залязва преди 17:00 часа и поради тази причина е добре гражданския брак и венчавката да бъдат изнесени в светлата част, тоест в диапазона между 14:00 и 16:00 часа.   При стартиране на вечерта от 17:00 часа бихте могли да организирате разрязването на сватбената торта в около 22:00 часа.  С този ритуал се бележи края на официалната част на сватбата,  обикновено приключва работата на фотографа и оператора, тръгват си малка част от гостите (най-възрастните и тези с малките деца), но в никакъв случай не означава край на купона.

Кои са удачните часове за гражданския брак и венчавката?

В болшинството от сватбите гражданския брак, венчавката и началото на купона в ресторанта са през един час:

15:00 часа – Граждански брак
16:00 часа – Църковен брак
17:00 часа – Ресторант
16:00 часа – Граждански брак
17:00 часа – Църковен брак
18:00 часа – Ресторант
17:00 часа – Граждански брак
18:00 часа – Църковен брак
19:00 часа – Ресторант

Гражданската церемония обикновено се вписва в рамките на 15 минути, венчавката в популярните църкви е около 20-25 минути. В 95% от сватбите времето е напълно достатъчно за церемониите, поздравленията, придвижването и снимки с гостите. Кръглите часове са и най-популярни и първи се заемат, като в такива ситации не е голям проблем, ако вземете 20 минути по-ранен час в ритуалната зала (респективно 30 минути по-ранен в църквата).

А къде се вмества фотосесията на младоженците?

Най-популярния, но не и най-практичния вариант за вместване на фотосесията е, тя да се случи след ритуалите и преди ресторанта.

16:00 часа – Граждански брак
17:00 часа – Църковен брак
ФОТОСЕСИЯ
19:00 часа – Ресторант

Този формат е подходящ при сватби в горещите летни дни, когато ресторантът е в 19:00 часа и фотосесията в 18:00 часа ни осигурява по-хубава светлина и не толкова горещо слънце. Основният минус е дупката, която се оформя в графика за вашите гости, през което време те откровено казано скучаят.

Най-добрият вариант е да вместите фотосесията ПРЕДИ ритуалите. Такава програма правят повечето от младоженците, които снимаме.

ФОТОСЕСИЯ
16:00 часа – Граждански брак
17:00 часа – Църковен брак
18:00 часа – Ресторант

При този вариант няма дупка в графика за вашите гости, а още един плюс е, че фотосесията играе ролята на буфер при евентуално закъснение в програмата и няма риск да се появите в ритуалната зала не на време.

В традиционния формат на сватбата, при така организрана програма, младоженецът взима булката, след което заедно с кумовете отиваме на фотосесията, докато останалата част от най-близките и приятелите, остават в дома на булката и около час по-късно тръгват за ритуалната зала.

Има и трети вариант на вместване на фотосесията, като той е най-непрактичен:

15:30 – Граждански брак
ФОТОСЕСИЯ
17:00 – Църковен брак
ФОТОСЕСИЯ
18:30 – Ресторанта

Изнесен ритуал 

Изнесеният ритуал е страхотен вариант да улесните вас и вашите гости в сватбения ден. Изнесен ритуал означава да подпишете в градината на заведението, което сте ангажирали, в някоя отделна негова зала или пък в самото помещение на тържеството.  В този случай програмата ви би могла да бъде:

16:00 часа – Църковен брак;
17:00 часа – Коктейл и изнесен ритуал в градината на ресторанта;
18:00 часа – Стартиране на тържеството;

В София за съжаление е необходимо предварително да сключите граждански брак на място в ритуалната зала, а самото подписване на изнесен ритуал няма правна стойност.  В почти всички други населени места в България можете да сключите юридически валиден граждански брак  извън ритуалната зала.

Друго предимство на изнесения ритуал е, че решавате въпроса със заети часове в ритуалната зала и не е необходимо да се съобразявате с това, че вашият час е зает.

Църковен брак преди гражданския? 

Няма никакъв проблем да нагодите програмата си, като сключите църковен брак преди гражданския. Проблемът идва от изискването на някои свещеници да се представи акт за сключен граждански брак, преди венчавката.  Основанието за това изискване е отпаднало в законите още през 2009-та година и вече няма пречки да се сключи дори и само църковен брак. Повече за това в отделна тема:  Може ли да се сключи църковен брак преди гражданския? 

Фотосесия в отделен ден

Когато искате хубава и пълноценна сватбена фотосесия, а сватбата ви е с много гости и натоварена програма,  то можете да оставите фотосесийните снимки за някой от следващите дни или седмици. В този случай не се притеснявате дали булчинската рокля ще се замърси, дали времето е лошо (защото сесията може да се пренасрочи), както и родителите ви няма да звънят и да питат, къде сте и защо закъснявате за ресторанта. Ще имате време да се отдадете на романтично и непринудено настроение, което да личи и на снимките.  При фотосесията в отделен ден няма пречки да се снима в най-хубавото откъм светлина време от деня – часовете преди залез слънце, които иначе са непостижими за снимки в самия сватбен ден, а освен това локациите, на които се снима, не са ограничени до такива близки до църквата или ресторанта и могат да подберат наистина великолепни и нетрационни места. 

За фотосесия в отделен ден не е необходимо, ако не желаете, да ангажирате отново професионален гримьор и фризьор, за да се повтори визията от сватбата. Вие ще имате снимки от вашия сватбен ден с грима, прическата, бижутата, както и с букета, а при фотосесията в отделен ден може да се наблегне към един по-естествен и близък до ежедневието ви външен вид.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

2 thoughts on “Какви часове да запазим за ритуална зала, църква и ресторант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *