Сватбена организация в началото: Първите 8 стъпки след годежния пръстен

Годежен пръстенИ така! Получихте предложение за брак, то не беше силно засрамващо и пред много хора, а освен това и се съгласихте! Честито и поздравления за решителната стъпка! 🙂  Предстоят Ви вълнуващи месеци, в които да очертаете с щрихи, цветчета и балончета вашия сватбен ден. За да не изпаднете междувременно в нервна криза и умопомрачение още в началото на този процес, ето и оптимизираната последователност на стъпки, които да предприемете в организирането на вашата сватба:

Стъпка 1: Избор на дата

Набележете няколко дати, тъй като това би спестило потенциалния дискомфорт, ако трябва да смените датата, защото например избрания от вас ресторант е зает. Нека поне една от датите да е няколко месеца по-далечна от другите. Ето и една публикация от нашия блог, която да ви насочи в избора – Най-популярните дати за сватби и коя дата да изберете вие?

Записването за граждански брак в София става в Столичния дом за радостни обреди на ул. Кракра 2А. Имайте предвид, че записването за следващата година става от 1-ви октомври на предишната. Това е донякъде проблем, защото не малко двойки започват организацията по-рано и искат да са уверени, че имат запазен подходящ час.

Гостите на сватбата

Стъпка 2: Изчисляване на приблизителния брой на гостите

Броят на гостите Ви е необходим за да пристъпите към избор на съобразен по размер ресторант за сватбата. Направете съвсем приблизителен списък с гостите, които искате да поканите. Критичен момент тук могат да бъдат родителите, когато искат да поканят много свои приятели гости, които вие не сте виждали, не познавате и като цяло идеята не ви допада.  В случай, че този проблем изникне, постарайте се да го решите без ултиматуми и с много комуникация, защото не са една или две историите, в които прекаления ентусиазъм на тъстовете и свекърите се сблъсква с вашето виждане за сватбата ви и в резултат организацията става по-стресова, отколкото ви е необходимо. Ето и една публикация в блога ни за броят на гостите на сватбата.

Стъпка 3: Концепция на сватбата

Сватбата ви може да протече предимно на открито или предимно на закрито. Поне половината от двойките в началото на организацията на сватбата си тръгват с идеята за сватба на открито. Ще си спестите време, ако просто повярвате на това, което ще ви кажа сега: Идеята за сватба на открито в и около София е на практика неизпълнима без огромен бюджет или без безобразни компромиси. Една от основните причини е невъзможността за силна музика след 22:00 часа.  В някои от ресторантите с градини предлагат преместване след 22:00 часа в залата на хотела. Мога уверено да заявя, че това не работи – много от гостите въобще не искат и да влизат в ресторанта, а музиката спира за технонологичното време, необходимо на дисководещия да пренесе апаратурата си вътре.  Другите рискове на сватбите на открито са често недобре осветеното място, ниските нощни температури, с които понякога ни изненадва юни, края на август и септември, както и разнообразието от насекоми. 🙂  Не си причинявайте стреса, който предизвикват облаците в сватбения ден и въпросителните погледи от декораторите, които очакват от вас невъзможното решение всичко да се премести в неукрасената и неугледна зала на ресторанта. Прочетете повече за сватбите на открито.

nmitev.com_NV_286

Сватбата ви може да бъде дневна или вечерна.  Съотношението между двата типа е приблизително 20% към 80% в полза на вечерните сватби.  При дневните сватби тържеството в ресторанта започва около 13:00 часа, а при вечерните – около 18:00 часа. Дневните сватби са скучни, но не казвайте, че аз съм ви го казал. Повече информация можете да прочетете в статията ни „Дневна или вечерна сватба?“

Сватбата Ви може да бъде и изнесена. Изнесени са сватбите, които се провеждат на места, които нямат нищо общо с рожденото място или настоящия адрес на младоженците, както и на техните близки. Това е най-често и формата, в който можете да направите успешна сватба на открито –  извън София има локации, които предлагат възможност за сватби на открито без ограничение в часовете за музиката, както и приемливо решение за преместване в случай на лошо време. Разгледайте публикацията ни за изнесена сватба.  Минусите на подобно решение са по-трудната организация от разстояние, а плюсовете могат да бъдат значително по-ниските цени спрямо тези в София, които с включена нощувка понякога се конкурират с цената на куверта в столичните ресторанти.

Пълнене на булчинската обувка

Стъпка 4: Бюджет
Разгледайте публикацията ни за разходите, които ще имате във връзка със сватбата си и разпишете съвсем ориентировъчен бюджет, който ще ви спести разочарования в случай, че на по-късен етап ви се наложи да правите компромиси с едно или друго. Имайте предвид и че масово гостите вече подаряват само пари, така че крайният резултат не винаги е минус.

Следващите няколко стъпки е желателно да направите в кратък период от време за да си осигурите безпроблемно първоначално избраните ресторант, сватбен фотограф, дисководещ и видеооператор.  В нашата практика и в тази на наши колеги нерядко се е случвало една двойка да изпревари друга в рамките на няколко часа.  Това е особено актуално през януари, когато се записват най-много сватби.

Стъпка 5: Набелязване на ресторанти
След като успешно се справихте в рамките на 2 дни с горните 4 стъпки идва времето и да се насочите към избора на ресторант според броя гости, който ще имате. За целта можете да разгледате статията ни с най-популярните ресторанти за сватба в и около София. Имайте предвид, че много често един куверт от 60 лева включва в себе си услуги (украса, сватбена торта, all inclusive безалкохолни), които ви спестяват 20 и повече лева на гост и които не са включени в куверта от 40 лева. Прочетете публикацията ни Кога 60 лева са по-малко от 40 лева и как да сравняваме офертите на ресторантите.

Също така не се колебайте да потърсите съвет и мнение за ресторантите от сватбения фотограф, видеографа и дисководещия, които сте харесали и с които предстои да се срещнете. В популярните ресторанти работим по няколко пъти годишно и винаги имаме актуална информация за нивото на обслужването, храната и спецификите на локацията.

Забавни сватбени фотографи

Изберете сватбен фотограф, оператор и дисководещ, с които да ви е забавно.

Стъпка 6: Организиране на среща с фотограф, оператор и дисководещ

Добре е да започнете срещите с фотограф, видеооператор и дисководещ, когато датата е избрана и сте абсолютно сигурни в нея – това най-често означава да сте направили депозит за ресторант. В противен случай рискувате (особено през най-активния период на запазване на дати – януари) да се срещнете и да харесате услугите на някое от горните лица, а само един-два дни по-късно той да бъде ангажиран от друга двойка.

Направете среща с фотографа преди да сте запазили часове за ритуална зала и църква! Той ще ви помогне за съставянето на оптимален график, така че сватбения ден да бъде спокоен и без напрежение, както и да има време за снимки, толкова, колкото сте пожелали.

Стъпка 7: Запазване за часове за ритуална зала и църква
След като сте коментирали с фотографа и оператора подходящите часове и подходящите места, можете да ги запазите. Добрата новина е, че дори вашия час да е зает, то този 20 минути преди това или 20 минути след това най-вероятно ще бъде свободен, а това не се отразява на програмата ви съществено.

Винаги препоръчвам на младоженците, когато имат възможност за това, да организират изнесен ритуал вместо посещение на ритуалната зала. Подобно решение улеснява логистиката и облекчава графика. Изнесените церемонии по правило са в по-красива, по-интимна и по-спокойна среда, спрямо тези в ритуалната зала, особено на популярни дати, когато се случва пред залата да се засичат младоженци и гости на пет или повече различни сватби.

Ритуална зала Красно село

Стъпка 8: Ангажиране на гримьор, фризьор, декоратор за сватба, музикални и танцови изпълнители
Достатъчно е една двойка да ви изпревари за фотографа, оператора, дисководещия и ресторанта, които сте харесали.  При гримьора, фризьора и другите услуги на сватбата имате малко повече поле за лавиране. Все пак не се бавете с ангажирането им с оглед на това да запазите най-подходящите часове за вас.

След като сте готови с горната програма, можете да си отдъхнете, защото вашата сватба е почти организирана и всички други въпроси търпят известно отлагане. 🙂


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *