Записване за сключване на граждански брак в София

Граждански брак Информацията тук за условията, документите, местата и цените за сключване на граждански брак в София е актуализирана на 28 януари 2021 година и е напълно актуална към същия момент. 

Информация във връзка с COVID-19

Към момента (28 януари) са разрешени граждански бракове с намален брой гости – за най-голямата ритуална зала „Красно село“ са до 20 човека, а в останалите ритуални зали до 15 човека. Гостите трябва да са с маски.  В зависимост от длъжностното лице в някои случаи съм присъствал на изключения относно броя на гостите.  В повечето случаи младоженците и кумовете са без маски.

Къде става записването за граждански брак в София?

Записването за сключване на граждански брак става единствено в Столичен дом за радостни обреди, намиращ се в София на ул. Кракра 2А – най-левия вход на сградата през трамвайните релси от ляво на парк „Заимов“.  Телефон за контакт и за записвания: +359 02 981 26 28.

Кога става записването за граждански брак?

Към момента можете да се запишете за брак, който ще бъде сключен през 2021 година. Записването за 2022 година става от 1 октомври 2021 година нататък.  По-рано записването стартираше от 1 ноември, така че можете да срещнете и такава дата на някои места онлайн.

Цена за сключване на граждански брак

Сключване на граждански брак в София без ритуал, без музика и само със свидетелите (кумовете) е безплатно.

Най-ниската цена за ритуал по сключване на граждански брак, който включва механична музика и право на снимане е 61 лева. Цената може да достигне до 223 лева с музика на живо от квартет или от хор.

Цената за изнесен ритуал (извън ритуалната зала) е 331 лева.  Включва подписване в отделен ден, както и присъствие на длъжностното лице и фиктивен ритуал на избрано от вас място в деня на сватбата ви.

Изисквани документи за сключване на граждански брак

Първоначалното записване и запазване на дата и час за граждански брак става с представянето на двете лични карти за младоженците.  Запазване на дата и час може да се осъществи и от трето лице – приятел на младоженците, сватбен агент, като се записват имената на младоженците и избраната от тях дата, час и ритуална зала. В този случай младоженците на по-късен етап са длъжни да отидат и да представят личните си карти.

Една седмица преди вашата сватба младоженците следва да занесат в избраната от тях ритуална зала:

  • Попълнена от тях декларация, формуляр за която се получава при записването за граждански брак;
  • Валидни медицински свидетелства към датата на сватбата.  Валидността на свидетелствата е 30 дни, тоест трябва да бъдат изготвени най-рано 30 дни преди сватбения ден;
  • Документ за платена такса за сватбеното тържество;
  • Разрешение от съда, когато младоженците са под 18 години;
  • Когато някои от младоженците е разведен или вдовец, трябва да се носи съответния документ;
  • Само когато сте избрали режим на разделност или на договорно уговаряне на имуществените отношения, вие необходим документ от нотариус.  Иначе по подразбиране се приема режим на семейна имуществена общност, за който не са необходими допълнителни документи.

Ритуални зали за сключване на граждански брак

Ако се жените през седмицата можете да изберете всяка една от 6-те ритуални зали в София за вашата сватба. Ако се жените през уикенда, когато се женят и повечето хора, не всички ритуални зали работят, а една или повече от тях са дежурни.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

16 thoughts on “Записване за сключване на граждански брак в София

  1. Гергана 14 септември 2019 в 21:30

    Здравейте казвам се Гергана мъжът ми е от Бангладеш но искаме да склучим брак и в България . Няма българска лична карта какъв документ ми е нужен за да запиша дата за слклучване на брак в България.

  2. Спаска Костадинова 17 август 2020 в 18:25

    Здравейте. Колко дни по-рано се записва дата и час за граждански брак? Има ли минимален срок? Тъй като сме избрали дата 13.09 ( т.е. по-малко от месец), ще успеем ли да се включим в срок за записване на дата?

  3. Марина 22 февруари 2021 в 17:16

    А фотографа ние ли си намираме или
    Тъй като искаме да подпишем граждански брак само със свидетели и механична музика

  4. Ася 16 май 2021 в 17:51

    Здравейте, искаме да сключим бьрзо граждански брак, и двамата сме разведени, трябват ли ни документи от бракоразвосните дела при положение че на личните карти пише“Разведена’

  5. Десислава 31 март 2023 в 15:21

    Задължително ли жената трябва да вземе фамилията на мъжа или може да си остане с моминската

    1. Николай Митев Автор1 април 2023 в 09:14

      Здравейте,

      Можете да останете със сегашната си фамилия, да вземете тази на съпруга си с тире или пък да смените сегашната си фамилия с тази на съпруга си. Съпругът има същите възможности.

  6. Галена 14 май 2023 в 11:06

    Ако не сме 1 седмица или както на страницата им пишеше 3 дни преди ритуала в Бг за представяне на документите възможно ли е да направят компромис да се представят на деня?

    1. Николай Митев Автор14 май 2023 в 11:28

      Предполагам, че винаги можете да обсъдите с тях предоставяне на копия, а в деня да се представят оригинали. Иначе отговор на въпроса ви нямам и предполагам, зависи от служителя, на когото ще попаднете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *