Кога 60 лева са по-малко от 40 лева или как да сравняваме офертите на ресторантите за сватби

Сватбената торта - понякога значим разход в сватбения бюджет

Сватбената торта – понякога значим разход в сватбения бюджет

Разходите по сватбеното тържество в ресторанта обикновено са най-голямото перо от бюджета на сватбата. Тънка болка минава през гръдна област, когато трябва да се умножи по 80, 100 или недай си Боже – 150 (броят на вашите гости) онова иначе приемливо двуцифрено число, което си кротува в края на офертата от харесания ресторант. И тъкмо когато стресът, напрежението и желанието да се скриеш някъде до деня след сватбата отминат, се оказва, че то трябвало и торта да се купува! Ама не каква да е, ами от онези дето в основата си са украсени с живи цветя, а 7 етажа по-нагоре булка влачи младоженец за крачола. Цена: 800 лева. Впрочем знаехте ли, че някои ресторанти включват и сватбената торта в цената на кувертите? 🙂

В офертата, която получавате от харесания ресторант, наред с менюто за вас и вашите гости, получавате и списък с допълнителните услуги, включени в цената на куверта. В някои случаи тези допълнителни услуги ви спестяват немалка част разходи, с които иначе ще се сблъскате на по-късен етап и ще повишат значително крайната цена  на вашето тържество.

Кои са допълнителните услуги на ресторантите, които ни спестяват най-много пари и колко пари ни спестяват? (За примера вземаме една сватба със 100 гости)

Сватбена торта в куверта – Спестява ви 400 лева
Сватбената торта е с цена между 3 и 5 лева средно на парче. При някои от популярните сладкари цената може да скочи и до 8-10 лева. Умножено по броя на гостите ви това прави сериозна сума, която част от ресторантите ви спестяват. Все пак коментирайте предварително, преди да капарирате, какъв избор на торти ви се предлага, като вкусове и модели, за да не останете разочаровани пред свършения факт.

Безалкохолни напитки в куверта – Спестяват ви до 442 лева и ви осигуряват спокойствие
Съвсем в рамките на примера и доста относително нашите 100 хипотетични гости ще изпият:

  • 60 литра минерална вода;
  • 60 литра безалкохолни напитки; 

Ресторантът може да включи всички безалкохолни напитки, кафета и чайове в цената на куверта без ограничение, като по този начин ви осигурява спокойствието да знаете, че няма да имат допълнителни разходи по това перо или пък би могъл да ви включи 1 минерална вода + 1 безалкохолно, а останалите да ви продаде извън куверта според изпитото. В много редки случаи може да ви се даде възможност да си внесете и безалкохолните напитки.  В най-лошия случай вашите 100 гости ще изпият 181 бутилки минерална вода от 330 мл. по 2 лева, както и 240 бутилки безалкохолно по 250 мл. на цена също 2 лева.  И тъй като имаме 200 бутилки включени в цената, вие трябва да платите оставащите 221 за общо 442 лева.

Коктейл

Алкохолни напитки в куверта – Спестяват ви разкарване и опасността да се сдобиете със запас от уиски до сребърната сватба. Което не е непременно лошо.
Нашите хипотетични 100 гости ще се веселят на сватбата ви със следния алкохол:

  • Вино – 30 литра;
  • Концентрат – 15 литра;
  • Бира – 30 литра;

В 95% от случаите алкохолът НЕ се поръчва на ресторантски цени по време на сватбата, ами се доставя по друг начин. На доставни цени горните биха могли да ви излязат грубо 800 лева, но ако трябва да сте сигурни, че всичко ще стигне и не можете да направите точна сметка по гости, сумата би скочила не малко.  Различните ресторанти предлагат:

  • Включени в куверта селекция от алкохолни напитки;
  • Алкохол от ресторанта на доставни цени;
  • Внасяне на алкохол от младоженците с така наречената такса „тирбушон“, определена на гост или на бутилка.
  • Внасяне на алкохол от младоженците без такса „тирбушон“.
  • Част от алкохола (концентрат) се внася от младоженците, а друга част (например вино) се предлага от ресторанта на ресторантски цени.

При трети и четвърти вариант следва да направите оценка, какво количество ще изпият вашите гости. Оценката е добра, когато сте превишили капацитета на вашите гости максимум с 100% и ви останат едни 10-тина бутилки уиски и 20 бутилки вино, които да си пиете за следващите две години.  В определени магазини предлагат опцията да върнете изплишното количество, но и цената в тези магазини е по-висока от нормалното.

Първи и вторият вариант ви спестяват много разкарване и ви осигуряват значително спокойствие, като все пак трябва да внимавате с колко ви повишава цената на куверта.

Пети вариант е особено коварен. Винаги трябва да коментирате дали например бирата е включена в алкохолите, които можете да внесете.

Голф клуб "Св.София" - Равно Поле

Голф клуб „Св.София“ – Равно Поле

Овъртайм на ресторанта, включен в куверта – Спестява ви до няколкостотин лева.
При ангажирането на ресторант за сватба в масовия случай ангажиментът е за 5 часа, след което трябва да се доплаща на базата допълнителни часове.   Ако не искате да спирате „касапски“ сватбата си на 5-тия или 6-тия час, то в 98% от случаите вечерните сватби продължават до тръгването на последните гости минимум 7 часа, а често и до 9-10 часа. Ето какви решения предлагат ресторантите:

  • Без овъртайм; (Много рядко.)
  • Един или два безплатни допълнителни часа над 5-тия;
  • Овъртайм на средна цена – между 50 и 150 лева на час;
  • Овъртайм на висока цена – 150+ лева на час до 700 лева на час в един хотел зад Св. неделя.
  • Овъртайм с аритметична прогресия – 100 лева за първи час, 200 лева за втори час и т.н.

Украса в ресторанта

Украса на ресторанта, включена в куверта – спестява ви до 1000 лева
Окей – горната цена е съвсем приблизителна, тъй като украсата на ресторанта е строго индивидуална и в много случаи варира значително.  Какво предлагат ресторантите:

  • Пълна украса на ресторанта с живи цветя, калъфи, табелки за маса и други.
  • Украса без живи цветя;
  • Украса само на сватбената маса;
  • Без украса.

Нощувка за младоженците, включена в куверта – спестява ви до 200 лева
Ресторантите, които са част от хотели почти без изключение предлагат включена в цената и нощувка за младоженците. Дори и избраният от вас ресторант да не е част от хотел, ви препоръчваме да се настаните в най-близкия страхотен хотел и да се насладите на едно страхотно утро, закуска и спа и други вълнуващи неща в деня след сватбата, а не да се прибирате вкъщи  🙂

Стаи за вашите гости с остъпка, включени в куверта – осигуряват ви спокойствие и удобство.
И отново ресторантите, които са част от хотели почти без изключение предлагат добра отстъпка в цената за настаняване на вашите гости.

Безплатен паркинг за вашите гости – осигурява комфорт за тях
Представете си хотел извън централната част на София, който ви предоставя 2 (две!) места от паркинга си, включен в курвертите.  В същия този паркинг редовно има по над 50 празни места.  Когато си тръгват гостите ви, те трябва да си платят по 2 лева на час за времето на паркиране, а не дай си Боже да решат да си вземат колата на другия ден.Коктейл за гостите на сватбата

Напитка за „Добре дошли“ – спестява ви 200-300 лева
Коктейлът преди влизане в ресторанта се съчетава отлично с изнесен ритуал за сключване на граждански брак, както и с приемането на поздравленията и подаръците в началото на тържеството.

Погача за разчупване – спестява ви 25 лева
За сватба с църковен брак са необходими най-често 3 погачи.  Първата е за църквата, втората е за посрещането в ресторанта, третата е за разчупването.

Екзотичните предложения
Един от ресторантите в София предлага за зимните месеци DJ включен в цената на куверта – това ви спестява между 60 и 80 лева/час.  Друг ресторант пък прави отстъпки в цената на куверта при повече гости.  На трето място ви дават безплатен куверт на всеки 20 поръчани куверта – това технически са между 4% и 5% отстъпка.

Специалните предложения
Почти всички ресторанти включват в офертата си като бонус и предоставяне на контакти към дисководещ, фотограф, оператор, фолклорна формация и други подобни, каквито услуги на младоженците им предстои да ангажират.

Срещнете се с препоръчаните лица, но винаги имайте едно на ум, тъй като в много случаи става въпрос за препоръка срещу комисионна, а в този случай професионалните качества остават на заден план.

Ето как куверт с цена 60 лева с комплект от повечето гореописани „екстри“  би могъл да ви спести повече от 2000 лева от крайната цена на вашето тържество и да ви осигури спокойствие, тоест да бъде по-изгоден от куверт за 40 лева.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

2 thoughts on “Кога 60 лева са по-малко от 40 лева или как да сравняваме офертите на ресторантите за сватби

  1. Елена Узунова 23 септември 2015 в 04:22

    Привет, Много полезен блог!! Браво!
    Едно въпросче -участвували сте в сватба направена в картинна галерия в София или сред археолически руини някъде в София? Може ли да препоръчате нещо подобно? Ние търсим нещо сдържано архитектурно, централно и с исторически привкус.

    Мерси

    Елена И Милко

    1. Николай Митев Автор23 септември 2015 в 10:36

      Здравейте 🙂

      Сватба в класическия смисъл на думата в картинна галерия, дори по-обрана, според мен, би създала известен риск за експонатите. Съответно и трудно ще Ви я предоставят под наем. Аз поне не съм бил на такава сватба.

      Ако приемем за критерий интериора на Националната художествена галерия, който обаче не е сдържан архитектурно, а по-скоро пищен и рененсансов, то в подобен стил са залите на Централния военен клуб, които се предлагат под наем включително за сватби. В малко по-изчистен, класически стил е Резиденция Лозенец, където обаче веднъж по време на сватба, се оказахме на едноличното благоразположение на държавния служител, който отговаряше за резиденцията и който самосиндикално си позволяваше да управлява техниката на дисководещия.

      Що се отнася до археологически разкопки, то такива има вписани в интериора на хотела Арена Ди Сердика и при добро желание и въображение в непосредствена близост до тях би могъл да се проведе изнесен ритуал по сключване на граждански брак. Самият прием, обаче, предполагам, че не може да бъде там, а в ресторанта на хотела, който е със сравнително малък капацитет (60 човека по спомен).

      Друг централен вариант с исторически привкус, но от скорошно време :-)) е и Шератон – в момента се казва София Хотел Балкан. Не бих го описал сдържан по отношение на интериора. На гърба му се намира Ротондата Св.Георги, която е най-старата сграда в София, както и основите на другите сгради, достъпни като туристически забележителности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *