Кумова реч

Кумова реч
Тук няма да откриете готови речи и тостове. Извинявайте! 🙂 Такива, разбира се, има онлайн, но те на са чак толкова много и като сватбен фотограф често ми се случва да ги чувам – най-често като отделни фрагменти или като компилации от няколко речи.

Трите най-упорито прокрадващи се фрази в речта на кума са:

„Чувал съм, че човек не трябва да избира за спътник в живота човек, с който може да живее, а трябва да избере този, без който не може да преживее нито миг.“

„Така че с това наум искам да ви пожелая само едно: нека любовта ви бъде достатъчно модерна, за да оцелее през времето и също толкова старомодна, за да остане вечна.“

„Уважаеми гости, за мен е чест да се изправя пред вас. Предполагам, че трябваше да кажа чест и удоволствие, но ако трябва да бъда откровен, смятам че удоволствието ще дойде след като свърша речта.“

В тази връзка, моят колега и приятел DJ Стоян Петров, който впрочем е страхотен сватбен дисководещ,  допълва горния списък с  10-те най-банални фрази на кума.

И след този кратък момент на тотално незаслужена подигравка с хора в един от най-тежките моменти на техния живот, когато трябва да се изправят с микрофон в ръка пред голяма публика, а след това години наред да тръпнат, защото техните кумци могат пак да извадят онзи компромат – сватбения филм, нека да дадем и някои насоки, които да ви подготвят за това кратко 5-минутно и леко инфарктно преживяване, което ви предстои след 6 месеца до 1 година.

1. В речта на кума всъщност няма нищо страшно и почти никого не съм видял да се е изложил (много) досега или пък прекалено много кумове да се справили феноменално.  Успокояващо е, че сте си свършили добре работата дори и да кажете само „Уважаеми гости, родители, младоженци. Благодаря ви, че сте тук и нека направим тази вечер легендарна! Наздраве и горчиво!“  Всичко, което искате да добавите е само в плюс.

2. Ако стресът е голям, поискайте да говорите в началото на тържеството.  В повечето случаи и без това ще ви връчат микрофона още тогава.  Старатата школа дисководещи, обаче, обявяват кумовата реч някъде по средата на тържеството. Не си причинявайте този стрес и ако това е ситуацията, доброволствайте всичко да свърши по-бързо.

3. Не омаловажавайте кумовата реч. За кумуването си ще помните дълго време. Не го омаловажавайте и се подгответе  за кумовата реч, дори и тя да бъде речта по точка 1. Почти всички импровизирани (измислени на момента) речи, на които съм присъствал са били не много успешни.

4. Използването на готови речи от интернет е рисково.  Покрай популярна статия за кумовата реч в един семеен блог,  започнах да слушам едни и същи шеги по 20+ пъти годишно.  Ама аз съм сватбен фотограф де, тоест не се брои.  За вдъхновение може да прегледате кумови речи на чужди езици,  книгата „Мъдростта на вековете“ и изгледайте няколко сватбени комедии 🙂

5. Говорете ясно, бавно, високо и близо до микрофона. Основен фактор, който спъва кумовите речи е неясното и тихо говорене, далече от микрофона. Правилната позиция за говор е устните ви почти да се допират до микрофона. Усмихвайте се докато говорите – това винаги помага за по-положителен тон на гласа ви.

6. Не говорете седнал и зад булчинската маса.  Докато второто не е фатално, то вдигането на такъв важен тост седнал е малка трагедия! Не го допускайте. Най-удачният вариант е да излезете на дансинга и да разпределяте погледа между младоженците, гостите отляво и гостите от дясно на вас.

7. Вземете кумата за подкрепа. В случай, че притеснението е голямо, вземете кумата под ръка за морална подкрепа. Така ще се чувствате по-уверен.  Приятно допълнение към кумовата реч е и когато кумата добави нещо от себе си.

8. Бъдете с чаша в ръка. На края на речта си не пропускайте да кажете „Да вдигнем чаши.“, изчакайте 5-10 секунди и след това кажете високо „Наздраве за младото семейство | за нашите приятели Иван и Петя | за семейство Иванови „…направете още една малка пауза и добавете … „и горчиво!“.

Освен тоста на кума, без който не минава нито една сватба, напоследък става все по-популярна традицията кумовете да правят изненади за  младоженците. Прочете повече като кликнете на линка.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

1 thought on “Кумова реч

  1. Мария Калайджиева 24 май 2012 в 15:41

    На нашата сватба кумът се справи блестящо с речта- разсмя ни, разчувства ни, развесели ни. Речта беше лична и ни трогна:) Сподели за несгодите, които е трябвало да преживее на първата ни среща заедно. Да, кумовете ни запознаха!!! Основната инициатива беше на кумата, която май се оказва главния виновник за всички последвали събития:).
    Речта беше наистина написана с любов, желание и чувство за хумор:)
    От сърце му благодарим за милите думи: БЛАГОДАРИМ ТИ МИШО!!!!

    Мария и Ники

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *