За един салам

salamiДнес си заработил 6,38 лева. Плащаш от тях 1,38 лева данъци на държавата и горд с дрънкащите в джоба 5 лева, отиваш до магазина да си купиш салам, който струва точно същата сума. Да, ама реално салама не е 5 лева. 20% или 1 лев от тях са ДДС, тоест държавата вече държи 2,38 лева от твоите 6,38 лева, ако разбира се, някой не й завърти ДДС схема, а ти имаш един салам. Саламът обаче не е и 4 лева. Има още и 40% (1,60 лева) печалба, разпределена между производителя и търговеца. Държавата от тях ще прибере 10% корпоративен данък и още някой друг процент, ако пък някой реши да си разпределя печалба на края на годината. Държава ще получи още минимум 20 стотинки от твоите 6,38 лева и така тя вече ще има 2,58 лева.

Саламът, както знаем го произвежда Джоко Росич, който пък взима за труда си по производство и най-вече реклама на продукта 70% от тези 2,40 лева, които се връщат във фабриката за салами – 1,68 лева. С парите от 3 салама той отива и си купува цигари Булгартабак за 4,80 лева, от които държава прибира 3,50 лева, а този дето не е шеф на ДАНС, 1,25 лева. Другите 30% отиват при производителя на E621, E631, E120, E412 и другите е-та. Всички те също плащат данъци на държавата от твоите изкарани пари. Реално държавата, ако някой не реши да я метне, ще прибере има-няма 70% от твоите 6,38 лева при целия процес.

Държавата е жена ти. Оставя ти пари за храна, за някоя бира от време на време (ама ако не проверяваш дали става) и останалото прибира. Тя ще ги инвестира в един язовир, а за консултант ще покани най-добрия хидроинженер – философ. Тъпото е, че ти дори не ловиш риба. Тебе ще те прати с рейса на работа, а тя ще вземе колата и заедно с приятелки ще ходят да ритат мач. Малко по-късно ще я хванеш в брутална поза със съседа, а тя ще ти каже, че той има качества да бъде на тази позиция. Когато го изгониш, ще се опита да те убеждава, че той изобщо не е идвал. После ще ти обясни, че ти си лумпен, ултрас, и накратко не ти става. Бабичките в 12-членен състав от пейката пред входа ще потвърдят последното. Като решиш да подадеш за развод, всички ще те убеждават, че предишната ти жена е била още по-разхайтена и че най-много да се върнеш при настоящата.

Един ден ще се прибереш, пред вратата на апартамента ти ще има заграждения, а съседа ще пази отпред да не влезеш, защото жена ти му платила 12 стотинки от твоите пари. Ще отидеш пред блока, ще седнеш на пейката и тъжно ще гризнеш салама.

Петрохан Шпеков
(Технолог-колбасар, така че счетоводните сметки може и да са грешни)


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Публикувано в раздел Лични от Николай Митев.

12 мнения по „За един салам

 1. Алабалистик 21 ноември 2013 в 15:51

  Имаш грешка в сметката Ако цената на салама без ддс е Х, цената му с 20% ддс е 1.2*Х. 1.2*Х = 5. Х е 4.17 (закръглено). ДДС-то е 1/6 от крайната цена. Трябва да сме педанти 😉

 2. Eva 22 ноември 2013 в 14:10

  Ники, забрави да върнеш в сметката субсидиите, които държавата ти дава.

  Когато отиваш на въпросната работа ходиш по един път, който не си строил сам с твойте две ръце. Когато се качваш на градския транспорт, твоето билетче е субсидирано от същата тази държава, защото реалната цена на едно пътуване е по-висока от това, което плащаме и публичния транспорт не излиза с печалба в края на годината.
  Повечето хора в България имат образование, субсидирано от държавата, за това ще предположа, че средния българин в твоята приказка също го има. На семестър е плащал средно 100лв, вместо 1000лв, които чужденците плащат в българските университети. (незнам точните фигури, но знам, че разликата е значителна) Това са 900 лв по 8 семестъра, 7200лв. Когато плащаш ДДС ти връщаш тези 7200лв малко по малко. Повечето българи ходят и на държавни училища и гимназии, но мисля, че е ясно, че за тези 70% от твоя салам ти вече си консумирал нещо.

  Когато даваш 4 лв за салама, те стават на предишния собственик на салама и той губи таксите по акцизи в полза на държавата. На пазара има 101 салама, за това ти може да избереш този салам, чиято цена не се покачва автоматично с данъците (тоест, производителя понася теглото на данъците).

  Смятам, че държавата трябва да увели данъците на горните 10 процента от доходите, и да увеличи пенсиите, майчинските и всекви други субсидии върху образование и тн, защото не всички сме родени умни и красиви.

  1. Николай Митев Автор22 ноември 2013 в 15:47

   Държавата трупа актив най-вече под формата на преки и непреки данъци, а след това ги преобразува във всичките розови и много хубави неща, които наричаш субсидии. В този смисъл сметката е вярна и няма нищо забравено. Държавата на страната, в която живеем, не се справя много добре с това преобразуване на данъците. Не се справя на входа – мудно и ненавременно създава в продължение на години предпоставки за по-адекватно събиране на данъците и равно третиране на всички данъчни субекти. Не се справя и на изхода – преразпределя под силното и незаконно влияние на един куп лица и организации, които имат свои лични интереси, често различни от моите и твоите интереси като граждани. Нещо повече – тя не само, че не преразпределя както трябва нашите данъци, но не се и грижи за усвояването в обществена полза и на субсидиите, които получаваме от ЕС. (Тоест немските данъци.)

   Не очаквам държавата да ми връща колкото или повече от това, което съм й дал. Това, което очаквам е нашите пари да не се губят най-малкото под формата на заграждения и командировъчни за платени манифестации.

   Вече тези субсидии дали ще се разпределят според лява, дясна, зелена или кафява политика е въпрос, на който няма установен правилен отговор. Субективното ти схващане, че лявата политика е по-правилна от дясната е равносилно на моето схващане, че чаят е по-хубав без захар.

   А схващането, че изобщо някой някъде, който е тръгнал да прави какъвто и да бизнес (дори и производство на салами :-)), няма да калулира за сметка на клиента всички разходи, които има – били те производствени или данъчни, а ще ги пише за своя сметка, противоречи на здравия разум, а такъв бизнес би просъществувал до скорошния момент на фалита.

   1. Eva 22 ноември 2013 в 17:11

    Мисля, че имаме недоразумение. Разбрах твоя пост като оплакване от високи данъци, а не като оплакване от неефективното преразпределяне на ресурси от страна на държавата.

    Относно последната ти точка – да, индиректно потребителя плаща всички данъци, защото те съставят цената на продукта. Същият потребител решава също какво да консумира и при каква цена. Мисля, че е интересен twist, че в тази цена влиза и определен профит, който при висока конкуренция ще бъде жертван, в името на ценовата война (ако не взимаме предвид, че производителите също потребяват.) и тогава производителя ще поеме разходът по данъците.

 3. Eva 22 ноември 2013 в 15:00

  Btw. втората част за цигарите въобще не е релевантно, защото броиш двойно същия доход, не са твойте същи 6.23 лв

  Цигарите се таксуват по ред етични причини, една от които е, че искаме да намалим консумацията им. Те са луксозна стока.

 4. Митака 24 ноември 2013 в 14:40

  Ева, уважавам добрите ти идеи и намерения. Но вярваш ли, че това за което говориш по горе в постовете си, ще стане реално при факта че страната е унищожена икономически и е прислужница на чужди интереси!? Съществуващата ненаказана корупция само допринася за положението. Наивно е след толкова години на управление без резултат, все/още да смяташ, че тези същите хора там горе, ще променят нещо в твоя и моя полза. Това за което ти говориш е възможно при едно добро управление, което да прави държавата печеливша. Това което ние виждаме в момента е че нашето управление на държавата ни, прави печеливши само определени хора, Които пък от своя страна си позволяват вече като финансови сили да оказват влияние на вземането на държавни решения със съмнителен резултат. И така, това за което ти говориш е хубаво, но няма как да стане с толкова силно влияние от вън! Прекалено силно бих казал дори! Точно заради това влияние, почти нямаме производство (а сме били икономически стълб в Европа в много сфери) за сметка на това пък имаме внос от боклуци от вън (имаме си по минимум 4-5 хипермаркета на град от която и марка да се сетиш, които унищожават от своя страна и собствените ни дребни търговци) . Защото като няма производство, реално за това няма и високи заплати. А с малко пари можеш да си купиш само боклуците на другите! И тук идва другия момент: На същите тези боклуци, цените постоянно се повишават, а смешните ни „български“ заплати си стоят същите от години. Така че примера който е дал автора на тая тема е доста простичък, прозорлив и очевадно реален. Държавата в момента те ограбва до шушка! А ти ми говориш за повишаване на данъци, за субсидиране на майчинства и пенсии (които впрочем малцина ще доживеем да видим)

  1. Eva 24 ноември 2013 в 19:06

   Здравей Митака,

   България не е икономически унищожена. В писанието ти видях едно твърдение, което съм чувала и на друго място: „няма производство“. Едно време производството са били физически стоки, които могат да се броят и пипнат. Днес по-голямата част от производството в България са услуги – интернет, софтуер, HR, консултации, транспорт, те не могат да се пипнат, но все пак съществуват. Услугите, които се предлагат в България са на по-високо ниво и са по-комплексни и яки, отколкото тези, които се предлагат например в Италия.
   Но България много трудно би била стълб на каквото и да е производство, защото е малка икономика и освен услуги (които често не могат да се патентоват и защитят) няма comparative advantage в нищо.

   Твоето мнение, че частни интереси управляват политиката – същото е и в САЩ, където производителите на оръжия лобират за легализиране на същите тези оръжия, с които после едно хлапе отива в училище и стреля наред. Частни интереси стоят зад всички публични интереси, и ако се замислиш, няма как да мотивираш един политик да взема предвид националните интереси над свойте. Освен чрез избори. Ако имаме висока избирателна активност, ще имаме и политици, които се интересуват повърхностно от мнението на електората, но ние я нямахме.
   Корупцията е явление, което идва от всички нива на системата. Ако не ни харесва толкова корупцията, защо не протестирахме през 1998г когато Костов продаде Балкан за жълти стотинки? Подкупите съществуват, защото има кои да ги плаща. Защото приемаме корупцията като нещо нормално, а тя не е. Затова се радвам на протестите, защото нещо се променя и аз не искам корупция и искам като питам приятелите си дали са гласували да чуя „ДА“.

   Относно заплатите в частние сектор, незнам защо не се вдигат. Смятам, че световната икономика пострада през кризата, банките се стегнаха, фирмените обороти намаляха, печалбите намаляха. Знам, че ниско квалифицирания труд е лесно заменим един с друг, и без проф-съюзи такива работници нямат bargaining power. Високо-квалифицирания труд не е лесно заменим, за това пращаме децата си на университети.

   Последно – никои не те натиска да купуваш „боклуците“. Щом те е грижа за малките търговци, пазарувай от тях.

 5. Митака 25 ноември 2013 в 04:33

  1. Ще те посъветвам съвсем приятелски, Използвай български термини, с английските няма да блеснеш повече..Интелигентна си, ясно е но нашия език е по хубав от техния. И без това постоянно ни заливат с американска пропаганда по медиите.!
  2. Услугите са продукт предимно за вътрешния пазар, Като изключим туризма, само от там в икономиката ни се вливат свежи пари от вън. Иначе си въртим едни пари тука без ръст. Не може само с услуги, трябва и производство.Имаме всякакви хора в тая стана, със всякакви влечения и интереси. И държавата трябва да предлага работа за всички. За да има щастие. Не може да учим само за ИТ специалисти и програмисти! Но дори и на тях не им плащат добре. Ако го правеха, те нямаше да бягат в чужбина. Говоря от личен опит. Имаме прекрасни производители, просто трябва да им се обърне внимание. А държавата ги гази. Няма контрол на пазара за тях и те загиват.
  3. За гласуването съм съгласен. Трябва да се гласува, но няма за кого. Нямам им доверие. Приятелите ми също. Аз ходя да гласувам, но си анулирам гласа.
  4.Относно корупцията. Това е причината за 3та точка, можеш пак да я прочетеш ако искаш.Това с нашия манталитет се лекува само с гражданска война може-би.
  5. Заплатите в частния сектор не мърдат, освен защото няма добре функциониращ профсъюз, а и защото държавата не повишава минималната заплата. Има и доста силна сива икономика. Което само потвърждава занижения контрол от страна на съответните държавни органи. А относно високата квалификация на труд. Инженери, химици, математици и още една цяла група професии в производствения сектор също са високо квалифициран труд. Но и те не са добре платени и са на изчезване. Скоро тръбиха по медиите че имаме остър недостиг на инженери.
  6.Грижа ме е за всички, не точно за малките търговци.Тези хора са онази част от обществото ни, която се опитва да оцелее по свой си начин. Защото им е писнало да се подиграват с труда им. За това ме е грижа и за тях. Те също са ми сънародници. И те деца хранят. И не всички са лоши. А относно боклуците на пазара. Да, никой не ме натиска да ги купувам. Само дето нямам друг избор. Пусни се по Витошка някой ден и огледай етикетите. Всичко е от Илиенци ама ако попиташ продавача ще ти каже че е от френски производител или германски или който на тебе ти харесва. Като го купиш разбираш колко му е цената.

  Не искам да приличаме на САЩ
  Но искам да виждам какво се прави с данъците които ги плащам.
  Искам да ходя свободно по тротоара, не да заобикалям коли, да се спъвам в счупени плочи или да пропадам в дупки. Искам да не издържам майка си, която дори още не е пенсионерка и дори може и да не доживее до пенсия а няма работа за нея. Искам като я приемат в болница за 3те и инсулта (които е получила защото е живяла щастливо в добре управлявана държава) лекаря да не ме гледа така все едно съм престъпник и да не плащам цялото лечение още веднъж, въпреки че плащам данък здраве. Искам полиците да пазят мен, не да се налага да се бия с тях докато защитават от справедливия ми гняв шепа крадци и мошеници. Има и още много … но не желая повече да си губя времето в безсмислени спорове с теб. Това са си мои убеждения и ти не можеш да ги промениш.
  Само за протокола, Работя точно в сферата на услугите. Продавам интернет, правя сайтове и пиша софтуер. И тук заплатите не са актуални с европейските. И са ниски за стандарта в който живеем. Познавам всякакви хора, но масово са със заплащане под 800лв. Малцина вземат повече от това от една работа само. За това работят на по 2 и 3 места.

Коментирай