Почивни дни през 2021 година. Дни за отработване и официални празници през 2021

Почивни дни. Отработване

От 2017 година вече не се дават допълнителни почивни дни, които да позволяват по-дълги уикенди и съответно да се отработват след това.

С измененията на Кодекса на труда отпадна практиката за разместване на почивни дни в календара във връзка с официалните празници, за да се получат дълги уикенди.  Положителният нюанс в това е отпадането и на работните съботи – продуктивните дни, в които хората не поглеждаха през прозореца сутрин, за да имат някаква работа, която да свършат следобед.Според новата уредба на официалните празници пак ще се почива, а ако някой от тях се пада през събота или неделя, за почивен се обявява следващия понеделник.

Ако ви предстои сватба през 2021 година, следва да имате предвид почивните „тройки“. През 2021 това е единствено периода 4-6 септември, които са подходящи за изнесени сватби, както и за петъшки/понеделнишки сватби в почивен ден.

Като бъдещи младоженци, може би ще ви бъдат полезни няколко от моите най-популярни статии:

Официални празници и почивни дни през 2021 година

1 януари – Нова година – петък – без допълнителни почивни дни;

3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго – 3 март е сряда – без допълнителни почивни дни.

1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност  – събота.  Ще се почива на първия работен ден след това, който е 4 май – вторник.

2 май – Великден – почива се общо 4 дни от петък, 30 април, до понеделник, 3 май, включително;  По повод 1 май се почива и на 4 май – вторник. Така серията почивни дни стават общо 5. Кога се падат Великденските пости за православни християни и за католици, прочетете тук.

6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия – 6 май е четвъртък – без допълнитени почивни дни

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – понеделник – без допълнителни почивни дни;

6 септември – Ден на Съединението – понеделник – без допълнителни почивни дни;

22 септември – Ден на Независимостта на България – сряда – без допълнителни почивни дни.

1 ноември – Ден на народните будители – неприсъствен за всички учебни заведения. Вас вероятно не ви касае 🙂

24, 25 и 26 декември –  Бъдни вечер и Рождество Христово – падат се петък, събота и неделя. Би трябвало да се почива и на 27 и 28 декември.

Почивни дни 2021


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

7 thoughts on “Почивни дни през 2021 година. Дни за отработване и официални празници през 2021

 1. Дарита 15 януари 2021 в 12:11

  Здравейте! Прекрасна и полезна информация сте публикували. Само, моля, направете корекция в наименованието на най-обичания български празник, който се отбелязва на 24 май. Новото наименование вече е публикувано в Държавен вестник и то е „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“. Разчитам на Вашата коректност.

  1. Николай Митев Автор15 януари 2021 в 13:14

   Благодаря ви за направената корекция! Не намирам за адекватно новото наименование, но ще се съобразя с Държавен вестник. Все пак не разбирам каква е логиката да се изпускат от него учениците на светите братя – всеки, който е запознат с историята, знае значимостта на ролята им за нашата просвета и според мен те също трябва да бъдат част от наименованието: Ден на светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент Охридски, Наум Преславски, Горазд, Сава и Ангеларий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

 2. BORISLAV 12 април 2021 в 12:50

  Допуснали сте неточност в почивните дни през месец май, около Великден. 3-ти и 4-ти май са неработни дни, хората ще се заблудят, коригирайте го. 4-ти май е почивен заради 1-ви май, който се пада Велика събота и не се отработва на 4-ти. На практика през първата седмица на май работните дни са само на 5-ти и 7-ми май.

  1. Николай Митев Автор12 април 2021 в 19:21

   Благодаря ви! 4-ти май е отбелязан като почивен, но това е посочено към 1-ви май. Прав сте, че някой може да се заблуди, ако прочете само за Великден, така че добавих и там, че 4-ти май е почивен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *