Булчински рокли: какво ви предлага пазарът и на какви цени през 2019 година?

Булчински рокли

Как да направим пазаруването за булчинска рокля приятно?

Безспорно една от най-полезните сватбени традиции е младоженецът да не  вижда булчинската рокля до деня на сватбата. Това спестява на мъжа големия риск  да се превърне в мишена за отстрел, когато при проба на булчински рокли в някои булчински салон, неволно каже или направи нещо не както трябва. 🙂

Нормално е да има известно напрежение при избора на булчинска рокля.  Всеки би искал да изглежда колкото се може по-добре в такъв ден, а освен това  за повечето булки,  това ще бъде вероятно най-скъпата дреха, която ще купят някога. Поради тези причини, за да бъде приятно преживяването ви в търсенето на булчинска рокля: 

  • Се заредете със спокойствие, търпение и готовност да отделите достатъчно време, за да направите добър избор. Разходете се до Асеновград, за да разгледате българските булчински рокли, разходете се до булчинските салони, които предлагат дизайнерски рокли на световни марки. 
  • На пробите в булчинските салони взимайте с вас близки, но от тези, които не са прекалено критични или пък припряни.  Не водете със себе си повече от двама души, за да бъдат нещата под контрол. 
  • Имайте предвид етикета на магазините за булчински рокли – често те имат по-специфично работно време, почти винаги се изисква предварително запазване на час, а в някои магазини за много скъпи булчински рокли, се изисква депозит за проба на роклите.  
  • Не се връзвайте на очакванията и претенциите на тези от вашите близки, които считат, че знаят по-добре от вас дали да бъдете с було или не, с какъв цвят да бъде роклята, с каква дължина и т.н., тоест почват да ви дърпат сватбата изпод краката.

Какви булчински рокли се предлагат на пазара?

Цените на булчинските рокли условно стартират от около 300 лева.  От приемливи до отлични варианти пазарът предлага на цени от 500 до 1500 лева, а в отделни магазини могат да се видят модели и за 5000 лева. Пробването на последните понякога означава и плащане на депозит, който не се връща, ако не купите роклята.

Тривиално, но факт: Най-скъпи са дизайнерските булчински рокли на световни марки, следвани от булчинските рокли на популярните български дизайнери. Има и група не толкова популярни български дизайнери, както и булчински рокли, при които не се претендира за авторство.  

Широко се прилага практиката да се ангажират шивачки, които да изработят копие на модели булчински рокли от известен дизайнер или пък да ушият рокля по идея на булката. В една не малка част от ателиетата и бутиците за булчински рокли се предлага и такава услуга.

Ентусиазирани булки поръчват и рокли от чужбина, но това не винаги се оказва особено добра идея. Някои рокли от Китай, например идват с доста ниско качество на използваните платове и материали, а пък в други случаи има проблеми с доставката и драматични ситуации с преправянето.  Британският ежедневник Дейли Мейл има доста забавна статия с илюстрации по тази тема.

Популярни чуждестранни марки булчински рокли в България

Pronovias (Испания)
Модна къща от Барселона с почти 100 годишна история. През 60-те на миналия век започват да изработват и булчински рокли, а от 80-те години се превръщат в един от световните лидери в булчинската мода с над 160 собствени магазина по света, както и повече от 4000 представители.

Булчински рокли

За 2019 година имат различни колекции булчински рокли, в това число Pronovias Petite, насочена специално към по-ниски булки, както и Pronovias Plus за булки с повече извивки.

Pronovias стоят и зад марките St.Patrick, Avenue Diagonal, La Sposa и White One.

Demetrios (САЩ)
Demetrios е имигрант в САЩ от гръцки произход, който започва работа в сватбения магазин на родителите си, след това прави собствен магазин в Ню Йорк и на следващия ден вече е един от лидерите в булчинската мода.  Негови са и марките Cosmobella и OreaSposa.

Enzoani (Тайван, Великобритания)
Марка създадена през 2005 година от тайванския дизайнер Kang Chun Lin. Имат три колекции с булчински рокли в три ценови диапазона: Enzoani – висок ценови клас; Blue – по-младежки стил и разумни цени, отново дизайн на Kang Chun Lin; Beautiful –  дизайн от Yuchiang Hu и достъпни цени.

Madeline Gardner и Morilee(САЩ)
Madeline Gardner има самостоятелни колекции и такива, като креативен директор на модната компания Morilee.

Justin Alexander (САЩ)
Марка с близо 70 годишна история.  Предлагат две колекции – Justin Alexander и Signature, като втората колекция е с по-достъпните цени. Използва и две допълнителни марки – Sincerity и SweetHeart, а към модната група принадлежи и бранда Lilian West. (Убийте ме, ако разбирам логиката на тази концепция :-))

Някои популярни марки нямат официален представител в България:
Vera Wang – най-близки представителства в Атина и Истанбул;
Marchesa – най-близки представителства в Истанбул и Рим;
Carolina Herrera – най-близко представителство в Истанбул;

Популярни български дизайнери на булчински рокли

София Борисова
София Борисова е дизайнер и създател на модна къща Romantika Fashion, която има 25 годишно присъствие на пазара. За 2019 година има три собствени колекции, а в магазина на модната къща се предлагат и колекции на Madeline Gardner (САЩ) и Ronald Joyce (Великобритания).

Булчинска рокля от Стоян Радичев

Булчинска рокля на Стоян Радичев

Стоян Радичев
Изключително популярен дизайнер в сватбените среди. Роклите му могат да бъдат открити в двата му магазина в Асеновград.

Сред българските дизайнери се открояват и имената на Жана Жекова, Вяра Георгиева, Поля Кинова, Поля Миланова, Джулия Контогруни.

Как се процедира с купуването на булчинска рокля?

Когато сте харесали булчинска рокля изложена в магазин, то е по-вероятно тя да не ви е съвсем по мярка. Независимо от това бихте могли да я пробвате, за да видите приблизително как ще изглеждате. В този случай при пробата може да се прибегне и до помощта на 2-3 щипки, с които да пристегнат гърба или пък роклята да не се връзва или закопчава напълно.

В някои случаи роклята, която пробвате, би ви станала с малки поправки или дори без такива. В другите случаи моделът се шие по ваш размер, а когато се поръчва от чужбина, се поръчва приблизително Ваш размер, които след това се преправя допълнително.

 

Когато роклята се шие по ваш размер, първоначално се взимат мерки, а след това се правят и една или две проби.

Избирайте и поръчвайте булчинската си рокля достатъчно време преди сватбата. При поръчки на рокля от чужбина, понякога са необходими до 5 месеца за изработката, доставката и преправянето.

При поръчки на рокля от чужбина понякога са необходими до пет месеца за изработката, доставката и преправянето. При почти всички бутици за булчински рокли е желателно да се обадите предварително, за да си запазите час. При ефектно, но изненадващо появяване рискувате да бъдете разочаровани от обслужването.

Асеновград – меката на достъпните булчински рокли

Асеновград е градът, в който всеки жител е собственик на булчински салон, дизайнер на булчински рокли, производител или ако не е, то поне е близък роднина на такъв човек.

Популярни магазини са бутика за булчински рокли на Стоян Радичев, Булвеси, Катерина, Версай, Сияна, Александра.

Не забравяйте да отидете в работен ден след понеделник или в събота по-рано. В неделя повечето магазини не работят.

Магазини, бутици и ателиета за булчински рокли

При почти всички бутици за булчински рокли е желателно да се обадите предварително за да си запазите час. При ефектно изненадващо появяване рискувате да бъдете разочаровани от обслужването 🙂

Булчински рокли в София

Mille Bridal – Манастирски ливади – запад, ул. Казбек 61
Официален представител на Gabbiano&Strekkoza за България.  Мила Стоянова е един от най-харесваните сватбени декоратори, а през 2017 година отваря ателието си за булчински рокли.  Разгледайте публикацията ми за Mille Bridal.

The Wedding Residence – Оборище – ул. Буная 16
В магазина можете да откриете булчински и официални рокли с марките Ricca Sposa, Tina Valerdi и Dominiss, както и други сватбени аксесоари и авторски модели.

Bridal Fashion – Мол Парадайз.
Представители на марките булчински рокли Pronovias и Elie by Elie Saab, My Lady (Израел), Enzoani

Areti – Лозенец, ул. Крум Попов 63
Представители на Demetrios и една от другите марки на компанията – Cosmobella.

Романтика Фешън – ул. Цар Симеон 240-242
Модната къща на българската дизайнерка София Борисова, която предлага и колекции на Madeline Gardner, Ronald Joyce и Eddy.K.

BeQueen.bg – София, Лозенец, ул. Света гора 17
В бутика можете да откриете колекцията Beutiful на Enzoani,  булчински рокли на Pollardi (Испания), както и модели на американския бранд David Tutera for Mon Cheri. BeQueen са и представители на някои от колекциите на JLM Couture.

Aegean Paradise  – София, Лозенец, ул. Св.Наум 68 и Варна, ул. Фр.Шопен 10
Представители на марките на Justin Alexander – Signature, Cencerity, SweetHearth, Lilian West.

Princess Fashion Studio – София, бул. Витоша 192 и Благоевград, ул. Полк. Димов 1
Сватбена агенция Диаманти. Имат собствена колекция Princess (дизайнери Соня Атанасова и Силвана Данаилова). Представители на Enzoani, St.Patrick и White One (последните две – марки на Pronovias). Предлагат и булчински рокли Modeca.

MTyler Бутик – София, бул. Скобелев 2
Представител на американските марки Casablanca и Anjolique. Предлагат и булчински рокли на Mia Solano и Watters Brides.

Atelier IvoireСофия, ул. Янко Забунов, бл.48
Предлагат собствени колекции булчински рокли, както и шият по поръчка.

Fede – София, ул. Гладстон 50А
Бутик на дизайнерката Вяра Георгиева, където представя нетрадиционните си булчински рокли. Сайтът разполага и с онлайн магазин.

Палома Фешън – София, ул. Георг Вашингтон 13
Магазин с авторски колеции на дизайнерката Поли Кинова

Жана Жекова – София, ул. Ангел Кънчев 18
Бутик на Жана Жекова

Mon Amour – София, ул. Г.С.Раковски 86А
Моден салон с авторски колекции на дизайнерката Поли Миланова. Mon Amour са представител на Venus (Италия). В салона се предлага и марката Avenue Diagonal (на Pronovias)

Сватбен център София – София, Младост 4, до бл.601
Сватбеният център в София предлага някои от марките на Pronovias, както и булчински рокли на български производители.

Булчинска къща Холидей – София, ул. Солунска 52 и Варна, ул. Кръстю Мирски 7

Булчински рокли – Бургас

Сватбен център „Брилянтин“ – Бургас, к-с Лазур, бл.103
Предлагат рокли на White One (Марка на Pronovias), Demetrios, Vera Wang, Blue by Enzoani и Modeca.

Не пропускайте в коментарите и вашите впечатления от конкретни магазини, шивачи или марки булчински рокли 🙂


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

6 thoughts on “Булчински рокли: какво ви предлага пазарът и на какви цени през 2019 година?

  1. Бъдеща Булка 9 февруари 2017 в 10:42

    Би било хубаво да се посочат и ориентировъчно кой бурик е с по-скъпи и кой с по-поносими цени. Би било доста неудобно да влезе булка, която си търси евтина рокля, в бутик с рокли от 10 000лв нагоре…

    1. Николай Митев Автор9 февруари 2017 в 11:08

      Здравейте,

      Най-скъпи са роклите на чуждестранните дизайнери, следвани от тези на популярните български дизайнери, следвани от роклите на чуждестранни и български, да ги наречем „производители“, а не дизайнери.

      В много от магазините има комбинация от два или повече ценови класа рокли, например много скъпи рокли от чуждестранни дизайнер + скъпи рокли от български дизайнер и/или достъпни рокли от производители и няма как да се категоризират еднозначно. Всички от посочените локации имат сайтове, на който има, ако не цени, то рокли с означение, кой е дизайнер, производител, който би трябвало да е достатъчен критерий за цените.

      Същевременно търговците на рокли в най-ниския ценови клас няма как да участват в подобен списък, тъй като нямат маркетингово присъствие – нямат сайтове, нямат facebook страници, нямат никакво търговско лице, различно от това на схлупен магазин на Пиротска в София или на някоя улица в Асеновград.

  2. Жанета 11 април 2019 в 08:08

    Вчера посетих Арети с предварително записан час. Служителките са изключително нелюбезни. В обслужването нямаше и капка професионализъм. Наистина голямо разочарование…

    1. LV 5 октомври 2019 в 14:31

      Абсолютно съм съгласа. Дамата само ме попита кога е датата, за да знае дали има време за поръчка, метна ми 2/3 каталога и каза като си харесам някой модел да й кажа. Голямо разминаване между цена и качество също така 🙂

  3. Моника 23 април 2019 в 16:48

    Моята сватба ще бъде през септември и именно в булчински салон Арети капарирах роклята си. Останах изключително доволна както от обслужването, така и от качеството на роклите. Разбрах за салона още преди няколко години и съм го посещавала неколкократно с мои приятелки, които бяха много доволни от избора на рокля от салона. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *