Когато някой има нещо против вашия сватбен фотограф

Ето и едно видео, което илюстрира как неспособността на някой да си свърши работата без драма, понякога може да създаде неприятна за всички ситуация.  В случая, свещеникът има проблем с фотографите на младоженската двойка и решава да му даде невротичен израз в най-неподходящия момент – по време на самата сватбена церемония. (Тъй като случаят е раздухан, става ясно, че свещеникът е мотивирал действията си с това, младоженците да не бъдат разсейвани, а предварителните изисквания към фотографите са били единствено да не минават по сватбената пътека.)

ЦЪРКВИ
В популярните за венчавки православни църкви за щастие до този момент не сме ставали свидетели на подобни ситуации. Напротив, отношението винаги е добро, а в църкви като тази на Софийската духовна семинария, „част от ритуала“ е и снимката пред олтара на младоженците и кумовете 🙂  В по-непопулярните църкви се е случвало рядко да получавам резки погледи, както и нежелание за съдействие, но нищо извън рамките на обикновено чумерене и то предимно от помощните лица.  Не сме имали никакви трудности при протестантски ритуали и единствено при католическите бракове има значителни ограничения, които обаче са известни предварително.

Извън темата на публикацията, венчавките в непопулярни църкви понякога могат да крият две изненади:  Едната е възможността за значителната продължителност на церемонията (Над 1 час. За сравнение продължителността на венчавката в Св.Неделя е 20 минути.) Другата изненада е да попаднете на специфичен във възгледите си отец. Преди време булка публично се беше оплакала от протичането на венчавката си в църква в кв. Слатина, на която свещеникът използвал повече време за да заклеймява хомосексуализма, отколкото да „измоли от Господ благодат за младоженците“.

РИТУАЛНИ ЗАЛИ
Що се отнася до ритуалните зали в София, ограниченията за фотографите и видеографите са минимални – основно да не се застава от страната на асистента на длъжностното лице. Почти всички длъжностни лица са отзивчиви и усмихнати, а някои от тях, като например София Андонова влагат сърце и голям талант, за да превърнат сключването на гражданския брак във вълнуващ спомен, вместо формална административна процедура.

Тук обаче не мога да не спомена ситуацията в ритуалната зала във Варна. Тя е една и се намира на ул. Крали Марко 3.  Намирам това, което продължава там от години за потресаващо.   Ритуалът задължително се снима от ведомствен фотограф, а наетият от младоженците фотограф е ограничен в един ъгъл зад едно въженце. Това е при условие, че е платена такса за „фото вход“ и „видео вход“.

wtf

Пред вашия сватбен фотограф стои възможността да бъде „нахален“ и да се опита да направи хубави снимки под враждебните погледи на ведомствения фотограф и длъжностните лица или дори под угрозата на спиране на ритуала. Другият вариант е да си седи зад въженцето и да прави всички кадри от един зрителен ъгъл.

На излизане от Ритуалната зала във Варна причкават папараци, които снимат вашите гости за да им продават снимки (идват и по-късно в ресторанта). Колеги са ми споделяли, че са имали „налагани забрани“ от въпросните лица, тъй като последните били платили „право“ да снимат в двора??!

Описаното горе е още една от многото причини да помислите за изнесен ритуал, но при всички случаи – не сключвайте брак в ритуалната зала на Варна!

СТИЛИСТИ
За съжаление не са редки случаите, когато присъствието на фотограф и/или оператор е проблем за даден фризьор или гримьор. Такова отношение е странно, тъй като снимките по време на гримирането са стандарт и масова практика от години и всеки професионалист би трябвало да се справя успешно в присъствието на фотоапарат. Уведомете предварително вашия гримьор и фризьор, за присъствието на фотограф и ако те имат нещо против, то е добре, че този въпрос се е изяснил предварително, а не по време на самата сватба.

БЛИЗКИ
Уведомете с едно изречение предварително вашите най-близки (родители, братя и сестри), че още от подготовката ви ще има фотограф, който ще снима не само вас, но и тях.  Една от първите фрази в дома на булката, които обикновено чувам е: „Ама няма нужда да снимате мен, снимайте булката!“ 🙂 Ако някои от вашите близки изпитва панически страх от снимки, се опитайте да го уверите, че това това са не просто снимки, а вашите бъдещи спомени и че вие много държите на присъствието им в тях.

Уточнете предварително с фотографа в случай, че има лица на сватбата, които не следва или не желаят да бъдат снимани.   Всички тези действия ще ви спестят неприятни моменти и най-вече по-малко вълнуващ фото разказ от вашата сватба 🙂


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *