Какви въпроси да зададем на нашия сватбен фотограф?

Сватбен фотограф
Днес получих мейл от колега сватбен фотограф от София, който ме моли да премахна злепоставящи го мнения на недоволен от работата му младоженец в подържан от мен сватбен форум.

Въпросният клиент е споделил гнева си чрез постове в много различни  сайтове: Фотографът закъснял за сватбата, тръгнал си по-рано, забавил се със снимките, не били обработени както трябва, бил груб… Фотографът съответно обяснява, че едва в деня на сватбата му съобщили, че снимките започват извън София, че ритуалите в ресторанта се забавили много, а той имал сватба на следващия ден, че изобщо не била договорена такава обработка, каквато клиента иска и т.н.  И винаги след такива мнения следват множество коментари, които повече разпалват проблема, отколкото да бъдат някакво решение.

Подобна ситуация е неприятна не само за пряко засегнатите страни. Тя създава притеснения за бъдещите младоженци – ще има ли изненади с нашия сватбен фотограф?

Клиентът винаги е прав?

Може сватбеният фотограф да е некоректен, а в него е и по-голямата отговорност за това всичко да премине „по мед и масло“. Не са рядкост случаите обаче, когато и клиентът е некоректен.  Например младоженци, които се оплакват след сватбата от обработените в меланхолични и тъмни цветове снимки, когато те напълно съответстват на портфолиото на фотографа и това, което той е показал на сайта си.  Все едно да поканиш Графа на сватбата си и да очакваш, че ще изпълнява песни на Мария Илиева.

И фотографи, и младоженци трябва да разпознаят симптомите на бъдещите проблеми и да не се обвързват с другата страна.  Ако и двете страни са подходили с добро намерение, но нещо се обърка, то тогава е имало шанс нещата да се оправят още на ранен етап само с един прост способ:  Разговор с фотографа и ангажиране, само когато всичко важно е предварително ясно!

Въпроси, които да зададем на нашия сватбен фотограф

И така: за да получите това, което очаквате и за да очаквате, това, което ще получите от вашия сватбен фотограф е достатъчно да имаме отговорите на следните въпроси:

Въпроси, чиито отговори би трябвало да знаете от сайта или от офертата на сватбения фотограф още преди срещата:

  • Колко струва фотозаснемането и за колко часа?
  • Има ли допълнителни транспортни разходи или разходи за нощувка?
  • Трябва ли да се осигурява транспорт за фотографа по време на сватбата?
  • Колко струват допълнителните часове?
  • Как получаваме снимките? За изтегляне, на usb памет, онлайн?
  • Как се запазва окончателно датата? С капаро или само с потвърждение?
  • Как и кога се плаща остатъкът от сумата?
  • В какъв ясно уточнен краен срок получавате снимките?

Въпрос: В какъв срок ще получим снимките?

Добър отговор:  До X дни.
Лош отговор: Всеки отговор, който включва думичката „около“.

Въпрос: В колко часа най-рано можем да ви ангажираме и до колко часа бихте могли да останете, ако имате сватба на следващия ден? Колко струват допълнителните часове?

Добър отговор: Всеки, който отговаря точно на поставените горе въпроси.
Кофти ситуацията след това: Фотографът се сърди, че сте го повикали в 6 сутринта за дневната си сватба. Фотографът си тръгва от сватбата, когато вие искате той да остане, защото има сватба на следващия ден.

(не)Въпрос:  Ангажираме ви за сватбата! Ще се видим на деня.

Добър отговор: Нека първо да се срещнем, за да коментираме въпроси около сватбата ви, както и да ви запозная с аспекти на работата ми. В случай, че живеете в друг град или чужбина, можем да направим разговор по Skype. Ако не се изложа прекалено на срещата, можете да ме ангажирате с капаро.
Лош отговор:  Пасивност от страна на фотографа, който не поема инициативата да изчисти всички въпроси, предварително с младоженците.
Кофти ситуацията след това:  Понякога такава ситуация се случва при ангажиране с посредничеството на сватбена агенция, при двойки, които живеят в чужбина или много ангажирани хора.  Фотографът прави грешката да поеме така ангажимента и в последствие изникват търкания по много неизяснени въпроси.

Въпрос: Снимали ли сте на тези места и смятате ли, че може да имате затруднения, ако се окаже прекалено тъмно и какво друго би попречило на работата ви?

Не е необходимо един фотограф да е снимал на дадено място, за да се справи със снимките, тъй като на практика всички места могат да се поставят в една от няколко познати категории (или има прозорци с ярка насрещна светлина или няма, или има бял таван или няма, помещението или е ниско, или е високо). Все пак, ако той е снимал там, ще може да ви сподели за спецификите на мястото.

С моментното ниво на фотографската техника фотографът не би трябвало да има проблеми в нито една църква или ритуална зала.  Що се отнася до ресторантите, там фотографът може да затруднения с ефектното осветление на дисководещия, като в 99% от случаите нещата се подобряват значително с малки и бързи корекции в подредбата, посоката и интензитета, без да се налага спиране на осветлението.  Без изключение машините за пушек пречат значително на сватбената фотография, с изключение на тези за тежък пушек.

Въпрос: Може ли да разгледаме снимките от цяла средностатистическа сватба?

Добър отговор: Разбира се. Може и повече от една.
Лош отговор: Разгледайте сайта ми, там има много снимки. (Освен ако наистина няма снимки от цяла сватба.)
Кофти ситуацията след това:  Оказва се, че качеството на снимките от порфолиото на фотографа не отговарят на качеството на снимките от вашата сватба.  Причината за това най-често е, че в портфолиото много избирателно са показани кадри, които не дават вярна представа за уменията на фотографа.  Както се казва – и спрелият часовник показва верен час два пъти в денонощието.

* – Добре е да разгледате сватба, която е близка по сценарий до вашата. Например част от местата да са същите. Ако например сте на открито, е добре да разгледате сватба, която се провжда на открито.  Ако се жените през ноември, е добре да видите сватба също през късна есен или ранна пролет. 

Въпрос: Вие лично ли ще ни снимате?

Добър отговор: Ще ви снимам аз. В случай, че счупя крак или не дай си Боже, се случи нещо с родина, ще се постарая да направя всичко по силите си да открия добър колега фотограф, който да ме замести.
Лош отговор: Може би аз, но ако е друг колега със сигурност е толкова добър, колкото мен.
Кофти ситуацията след това: Ангажирате един фотограф/оператор/дисководещ, а на сватбата се появява друг.  Сякаш ви е все едно дали ще почивате на Малдивите или в Мездра. Работата и на тримата е свързана със способностите на конкретния човек. След като сте избрали някого, то не е коректно той да праща друг, който (може и да) няма същите способности.

Въпрос: Има ли моменти от сватбата, които обикновено пропускате? Например как по принцип процедирате с поздравленията след гражданския брак и в ресторанта?

Правилен отговор:  Всеки отговор е правилен. Въпрос на творческа преценка.
Кофти ситуацията след това: Младоженците установяват, че моменти, които те са очаквали да бъдат заснети, отсъстват. Конкретно коментирайте дали фотографът прави групови портретни снимки с вас и гостите, както и дали желаете да бъдат заснети скучните за гледане  поздравления с гостите в ритуалната зала и ресторанта.  Много фотографи и видеографи не снимат поздравленията.

 

Въпрос: На каква обработка подлежат снимките ни?

Всъщност по-важно от това да попитате за обработката е да разгледате поне една сватба на въпросния сватбен фотограф. За какво да гледате,  прочетете по-долу.

Вариант на правилен отговор: Преглеждаме всички кадри, като оставяме тези, които имат фотографска стойност и са технически издържани или пък дори да имат дефект, отразяват важен момент от вашата сватба. Правим корекции по тях, за да постигнем естетически издържан вид и да премахнем недеекспониране, преекспониране, винетиране, хроматични аберации, неравен хоризонт, неприятно цветопредаване, грешен баланс на бялото,  разработка в тъмните или светлите тонове, когато това пречи на възприемането на кадъра. Стараем се да ви предадем отлична селекция.
Друг вариант на правилен отговор: Правим обща обработка на всички кадри, както и артистична обработка / ретуш на определен брой кадри.
Трети вариант на правилен отговор: Не правим последваща обработка на кадрите, като това е отразено в цената, която получавате.
Кофти ситуацията след това: Очаквате намаляване на килограми, премахване на хора и предмети от кадрите или друга обработка, която по-често не е включена в цената. 

 

Въпрос:  Включва ли цената всичките ви разходи – транспорт, нощувка и други, както и след като се договорим,  бихте ли коригирали договорената цена за заснемане в случай, че се повиши цената на бензина, че си купите нова техника, че трябва да наемате техника или поради друга причина?

Правилен отговор: Цената и условията, които сме договорили, са твърди и не се променят.
Неправилен отговор: Различен от горния.

 

Въпрос: Предавате ли снимките в RAW формат?

Правилен отговор: Да, мога да ви ги запиша на ваш носител безплатно.
Правилен отговор: Да, това е услуга срещу заплащане в размер на Х лева.
Правилен отговор: Не, нямаме практика да предаваме суров материал.
Кофти ситуацията след това: Клиентът изисква файловете без предварителна уговорка и без заплащане, очаквайки, че са част от услугата.

Въпрос:  Ще публикувате ли нашите снимките някъде?

Правилен отговор: Публикуваме вашите снимки само с вашето предварително съгласие /при липса на изрична забрана от ваша страна.
Правилен отговор: Публикуваме вашите снимки. В случай, че не желаете да се публикуват, следва да ни заплатите допълнително възнаграждение в размер на Х лева.
Правилен отговор: Запазваме си правото да публикуваме вашите снимки без ограничения.
Кофти ситуацията след това: Фотографът не е уточнил предварително въпроса, което е добра професионална практика, а младоженците са обидени, че фотографът е публикувал техни снимки, без да ги пита.

От морална гледна точка фотографът наистина е редно предварително да уточни с младоженците, дали те са съгласни снимките им да се публикуват. Законът обаче, казва обратното – фотографът е правоносител и има право да се разпорежда с произведенията си по начин, какъвто реши за добре, ограничавайки се единствено до договора, с който му е възложена изработката им. В случай, че не сте му забранили предварително да публикува до момента на ангажирането му, той има право да ги публикува.

 

Въпрос:  Може ли да сключим договор в писмена форма?

Правилен отговор: Разбира се. Ще ви изпратя бланката ни, която да прегледате.
Неправилен отговор: Не. | Нямаме практика да сключваме договори. | Е нали сме се договорили по телефона..
Кофти ситуацията след това: Клиентът е разбрал едно в разговора по телефона, а фотографът е имал предвид друго. За целта и без сключен договор в писмена форма е желателно всички важни уточнения да бъдат направени в писмен вид, например по мейл.

Така например едно уточняване в писмен вид по мейл щеше да създаде сигурност и най-малкото някаква компенсация за мои клиенти, които чакаха дисководещия си повече от 1 час, защото последният твърдеше, че са му казали 19:00 часа за начален час на тържеството, а пък то започваше в 18:00 часа.

 

Как да разглеждаме портфолио/цяла сватба на сватбен фотограф?

  • Харесват ли ви цветовете на снимките?
    Какъв е стила на фотографа – естествени цветове или пък светли пастелни тонове или пък меланхолични и тъмни нюанси? Това са най-общо трите различни стила, към които се придържат повечето сватбени фотографи.
  • Какви са преобладаващо снимките – уловени моменти или режисирани?
    Разликата се вижда лесно. С режисиране се постига по-лесно визуално ефектен резултат, но той носи повече блясък, отколкото емоция.  Искате ли да бъдете модел на корица на списание в сватбения си ден или просто искате да се забавлявате?   Искате ли да съберете хиляди лайкове във Facebook със снимките си или по-скоро искате те да предизвикват емоции повече във вас, а не толкова в последователите в социалните мрежи.
  • Има ли ги различните сватбени моменти?
    Наличието/липсата на определени моменти от сватбата е известен показател за това как се справя фотографа.

    По време на гражданския брак има ли го момента на подписите на младоженците и на кумовете, има ли я размяната на халките, има ли я наздравицата между младоженците.  Ако таткото съпровожда булката, как е отразено предаването на ръката й?

    Има ли ги основните моменти в ресторанта? – Посрещане, захранване, наздравица, ритане на менчето, реч на кума, първи сватбен танц, разчупване на сватбената погача, хвърляне на букета, разрязване на сватбената торта и как са отразени?

    В портфолиото има ли кадри от различните етапи на деня или само от фотосесията?

  • Има ли кадри, които предизвикват вашия интерес, усмивка, емоция?
    Всъщност може би това е най-важното.  Вероятно ще ви е скучно, докато разглеждате 1500 сватбени снимки и все пак припознавате ли се по някакъв начин в поне 1 от 10-15 снимки, искате ли да бъдете на мястото на булката или вашите близки да бъдат уловени по този начин?

Кога сватбеният фотограф не е виновен?

  • Ако сте предвидили време за фотосесия по обяд през юли на Народния театър за половин час, няма да получите резултата на фотосесия по залез слънце в Карловско шато.
  • Ако гримьорът не се е справил, то това неминуемо ще се отразява и на снимките на фотографа. Нереалистично (тоест би струвало много скъпо) е да се коригира грим, прическа, проблеми с дрехите на толкова много снимки.
  • Ако се чувствате некомфортно в кожата си,  фотографът най-вероятно няма да направи снимки, които да ви карат да се чувствате по друг начин.
  • И най-добрия фотограф няма да получи отлични резултати, ако сте припряни и начумерени. Опитайте се бъдете вашата най-добра и усмихната версия в този ден 🙂

Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *