Неудобният въпрос за кувертите на Вашия фотограф, оператор, дисководещ

78Дали трябва да се осигурява храна на фотографа, оператора, диджея, сватбения агент, музикалните изпълнители и т.н.  са един от понякога неясните и може би неудобни въпроси в организирането на сватбата.

Прийоми от соц-а на някои ресторанти
Представете си, че вие плащате куверт за хората, които сте ангажирали за сватбата, но те не получават това, за което Вие сте платили на ресторанта и което очаквате те да получат. Тази практика е разочароващо честа и започва от липса на част от менюто до абсолютна липса на предвидени места, където поне да си оставим чантите, дрехите и техниката. Младоженците често не забелязват проблема, а пък служебните лица не знаят дали изобщо нещо е предвидено като храна или място и затова не безпокоят младоженците.   Как да елиминираме такова некоректно поведение? Много просто – предупреждавайте Вашия фотограф, оператор и дисководещ, че сте предвидили служебни места за тях, както и храна под формата на пълен или служебен куверт.  И като стана въпрос за служебните куверти:

Служебни куверти
Служебният куверт е меню, което не включва част от нормалния куверт (предястието, следястието) или пък е различно от менюто на останалите гости.   Тези менюта са с по-ниска цена и никой няма да ви упрекне в случай, че се насочите към такива за Вашите фотограф, оператор и дисководещ. Много ресторанти го предлагат като опция.

Свободна консумация
Преди време една двойка младоженци ни уведоми, че не са предвидили куверти за нас, но ще се радват да поемат консумацията на екипа в рамките на 30 лева на човек.  Реално успяхме да си поръчаме пълноценна храна в рамките на около 10-12 лева на човек.

Служебни места
В офертата, която изпращам на младоженци,  изисквам 2 места на служебна маса.  Такава обикновено има предвидена в подредбата на почти всички ресторанти.

Всъщност вашите фотографи и оператори ще могат да работят доста по-спокойно, когато им осигурите такова пространство, където спокойно могат да боравят с техниката си – били те и два стола в близост до пулта на диджея.  Колко по-бърз и удобен достъп имат до обективите, батерии и картите памет за смяна, толкова по-бързо ще се се върнат на дансинга, за да улавят моменти.

За съжаление на някои сватби буквално няма хоризонтална повърхност, където да оставя каквото и да е, а в много случаи и  не мога да бъда уверен, че някои забързан сервитьор няма да ги събори или пък някой гост няма да реши да ме замести за малко. В следствие на това се притеснявам как да жонглирам с техниката, вместо да се съсредоточа върху заснемането на вашата сватба.

Настянаване на маса с гости на сватбата
Предвиждането на служебна маса е по-прагматично от настаняването на ангажираните от вас лица с гостите ви, изхождайки от логиката, че когато човек отива на сватба, той осъществява някакъв контакт със съседите си по място, а пък ние нямаме особено много време за разговори, тъй като сме заети със заснемането на сватбата.

Трябва ли да се осигурява куверт на екипа, който работи за Вас?
Аз, както и част от моите колеги – фотографи и видео оператори изискваме в офертите и договорите си осигуряване на храна и вода за събития с по-продължително времетраене. При други колеги въпросът е оставен на усмотрението на младоженците.

Осигуряването или не на храна всъщност показва само някакво отношение, но в крайна сметка не е особен проблем, когато в ресторанта може да се поръча безпроблемно храна. Така например, когато храната се осигурява от кетъринг фирма, обикновено няма как да приемат извънредни поръчки. За съжаление и в болшинството от останалите сватбени локации поръчката  на храна е трудна задача – „Не можете сега – готвачите правят предястието“, „Ама не виждате ли, че имаме сватба?“, „Първо трябва да сервираме и тогава ще ви донесем меню.“ и други любезности. Поръчките на служебните лица реално са с приоритет, колкото на почистването на праха зад хладилника.

Дори и да има хранителни магазини наблизо, имайте предвид, че колегите, които работят самостоятелно няма как да прескочат за половин час навън.  Ако ситуацията е такава, Ви препоръчваме да осигурите храна в една от описаните по-горе форми на екипа, които се занимава със сватбата Ви.

До този  момент от приблизително 250 сватби,  младоженците на около 10 сватби не са предвидили храна за нас и останалата част от екипа. Проблеми от този тип са една от причините винаги да работя с асистент – така той може да ги реши, докато аз не се отделям от снимането.

„Плащам на фотографа си за определени часове и през тях той трябва да ни снима, а не да яде или пие.“

Винаги съм се чудил, дали подобно твърдение, изключва и възможността за ходене до тоалетна и изисква поведение на президентски караул в рамките на 12-те часа, в които протича една сватба.

Човек дори и да не иска, обикновено огляднява. При съчетаване с физически труд времето до човъркането в стомаха се съкращава допълнително. Когато човек е гладен (и уморен), неговите творчески способности намаляват – не може да мислиш за вълнуваща композиция, докато главата ти е заета с планове как да прескочиш до McDonalds и да не изпуснеш някой момент.

Вместо завършек ето и една снимка от любима сватба, в която някой се опитваше безуспешно да изкуши фотографа с 10 парчета торта и плато със сирена и колбаси, като реално само му пречеше с липсата на място за фотоапарата 🙂

Торти

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *