Ваня от Vanilla Kitchen разказва какво трябва да знаем за сватбените торти

Vanilla KitchenЗдравейте!

Аз съм Ваня от Vanilla Kitchen и зад гърба си имам изработка, цялостна организация и транспорт на поне 150 сватбени торти и всяка, абсолютно всяка една от тортите е уникална като вкус, декорация и визия.

В работата си съм се натъквала на какви ли не изисквания за вкус, визия и декорация и съм попадала в ситуации, в които един малък и необмислен детайл би могъл да обърка доста неща.

И именно заради това, имам увереността да пиша, желанието да помогна и поканата на Николай да споделя знанията си за избор на сватбена торта тук с вас!

Да започваме!

/Искам да уточня че във Vanilla Kitchen изработваме единствено торти от 100% първокачествени и естествени суровини и това изключва употребата на фондан, захарни фигурки, синтетични оцветители и аромати и тортите, които правим са най-вече вкусни и винаги с естествена визия/

  1. Кои са основните елементи за избора на сватбена торта?

Всяка сватбена торта има няколко елемента, за които вие или вашият сладкар трябва да помисли. Това са:

  • вкус
  • визия
  • композиция – декорация – цена.

Всеки един елемент има влияние върху другите и когато избирате вашата сватбена торта е добре да подходите комплексно. Но ще ви разкажа за всичко подробно 🙂

Например няма как да искате многоетажна торта с вкус Гараш. Защо? Защото ще изглежда грозно. Гараш тортата е ниска, сбита торта и такава торта на повече от 2 етажа ще изглежда… „сплескана“.

Невъзможно е да искате торта с истинско маскарпоне, качествен шоколад и доволни гости с празни чинии, а да искате ниска цена.

  1. Как да изберем визия? С какво да я съобразим?

Какво е визия на тортата?

Много условно, единствено в полза на настоящата публикация можем да разделим тортите на следните видове:

  • голи торти /naked cakes/
  • дрип торти /drip cakes/
  • полуголи торти /half dressed/
  • облечени торти /dressed cakes/

Голи са абсолютно всички торти, които НЯМАТ обвивка от фондан.

Има объркване и често се смята, че гола торта е торта, на която се виждат и блатовете, и крема. За добро или лошо, това объркване се е превърнало в еталон за гола торта и затова ще наричаме голи торти имено торти като тази тук:

Голите торти изглеждат вкусни, имат по-евтина изработка спрямо тортите с фондан, режат се много по-лесно, подходящи са за сватби през всеки сезон и в много стилове – rustic, boho, vintage, modern, garden party, eco, vegan и др.

Дрип торти ( от drip – капе) – това са торти, които имат капеща/стичаща се по стените им глазура. Най-често дрип тортите са и голи торти 🙂

Във Vanilla Kitchen правим глазурата от шоколад или от бял шоколад с добавка на естествени оцветители. В последствие струите шоколад могат да се  покрият с ядлив златист или сребрист прах и това придава повече празничност на тортата. Ето пример за класическа дрип торта с дълги струи шоколад:

Важен детайл за дрип тортите е, че НЕ са подходящи за сватби в много горещи дни и не сте сигурни, дали избраната от вас локация разполага с достатъчно на брой хладилни съоръжения. Защо? Защото глазурата е от шоколад, който се разтапя при температури над 30 градуса и това е малък „детайл“, който би могъл да обърка много неща и за който вие няма как да помислите, но аз споделям от практиката си.

И още – отново от практиката… ако мислите, че всички сватбени локации разполагат с хладилник, в които да се съхрани тортата – не е така. Често сме доставяли торта в последния момент преди рязането, тъй като се оказва, че хладилници няма, а сватбата е през август… Също сме съхранявали и торта в хотелска стая с пуснат климатик.

Попитайте изрично дали вашата локация разполага с хладилник за сватбената торта! Обикновено с това се анагажираме аз и екипа ни, но не пречи и вие да попитате 😉

Полуголи торти са тортите, които отново са голи, но все пак блатовете са покрити с тънък слой крем и леко прозират. Ето и пример – леко измазани с кокосов крем блатове:

И накрая – облечени торти, които никой не нарича така. Казваме им измазани (с крем), но просто не звучи красиво – съгласете се 🙂

Това отново са голи торти ( т.е. без фондан), които обаче са плътно измазани с крем, така че да не прозират блатовете.

Кремът може да е бял, цветен, шарен, преливащ. Любимата ни измазана торта е тази тук и смеем да твърдим, че торта с бял крем все още си остава класика в сватбените торти.

Тази торта има много позитиви, но и два големи недостатъка: генерално е по-скъпа, заради по-голямото количество крем и време за изработка. И много важно – тези торта имат опасност да се напукат или да изсъхнат при предварителна и небрежна изработка и неправилно съхранение. Как ние се справяме с този проблем – лесно – подхождаме с внимание и не приемаме сватбената торта като „поредната“. Лесно е, когато си обичаш работата и клиентите 🙂

И последно за визията – запомнете, че АКО една торта с фондан е на цената на торта

БЕЗ фондан, то със сигурност вкусът и качеството на тортата с фондан са съмнителни. Времето за обличане на торта във фондан е много и това ужасно оскъпява тортата. И когато цените са равни, то със сигурност вие плащате за торта с нискокачествени съставки и много вложено време за декорация.

  1. Как да изберем вкус? Кои са подходящи вкусове според гостите ви, сезона, локацията и най-важното – според вас!

Мили двойки, искам да наблегна на точно този елемент от избора ви на торта.

Твърде често когато се говори за сватбена торта, сякаш се говори единствено за това как ще изглежда. А много по-важно за всеобщия празник и за ваше удовлетворение, че „сте дали едни пари ненапразно“ е тортата да е вкусна! Все пак говорим за торта, а не за статуя, която след края на празника ще отиде на боклука…

Какво е важно да знаем за вкуса?

Най-общо тортите се разделят на шоколадови, плодови (най-често със сметанов или млечен крем) и комбинирани. Досещате се какви са трите вида вкус, но по-важното е да съобразите вкуса със сезона и локацията на сватба.

За лятна сватба е абсолютно недопустимо да изберете торта с тежък, маслен крем и тежки шоколадови платки… Ако на сватбата ще присъстват много двойки с деца, е добре да помислите дали тортата да съдържа ядки, тъй като някои деца проявяват алергии. Плодовете в тортата също са важни – дали да изберете пресен плод или плодово сладко, или комбинация от двете – ще ви посъветваме ние, когато обсъждаме сватбената ви торта. Повярвайте, че в дадени условия една чудна торта с пресни малини може да вкисне буквално за 3 часа при неправилно съхранение и некачествена изработка и надали искате това да ви се случи. И надали сте помислили за този „детайл“. Това е наша работа 😉

Друг важен момент за избора на вкуса е на първо място да се харесва на вас, но все пак вкусът да бъде по-масов, за да сте сигурни, че повечето гости ще харесат тортата си.

Ето и кратки насоки за избор на елементи на вкуса, които с годините сме установили:

Любими:

+ шоколад, бял шоколад, какао

+ сметана, масло, заквасена сметана, маскарпоне

+ горски плодове, ягоди, праскови, кайсии

+ аромати: ванилия, лайм, карамел

Избягвайте:

  • торти с моркови, цвекло, ядкови и сурови торти
  • плодове: дюли, грозде, пъпеш, маракуя
  • аромати: джинджифил, канела, кардамон, лимон
  • добавки: фъстъчен тахан, плодови желета, сушени плодове

Изводът от всичко: изберете вкусна торта, която да се харесва първо на вас!

Съобразете вкуса и елементите на тортата със сезона.

Консултирайте се с вашия сладкар. Поне така правим ние, когато планираме сватбени торти.

А ако искате вашата сватбена торта да е веган/без млечни/веган/без захар – не се задоволявайте с „не може“, ами отстоявайте желанието си.

И ето разрез на бестселъра ни за сватбена торта за 2020:

  1. Какво е композиция? Какви видова има и кой вид е подходящ за вашата сватба?

Композиция на тортата е начина, по който всичките парчета ще бъдат организирани. Това може да се случи по няколко начина:

  • многоетажна торта и торти за гостите, когато броят парчета е над 50. /Тортите за гостите остават в кухната и обслужващият персонал разрязва и сервира, което е огромно облекчение за тях/.

Този вариант е най-красив, празничен и е любимият ни, но има и някои недостатъци.

  • малка торта за ритуал и правоъгълни торти за гостите.

Този вариант изглежда най-прост, но има множество предимства в определени ситуации.

  • малка торта за ритуала и кексчета върху сватбена стойка.

Този вариант е най-бюджетен и може да се спрете на него, ако не желаете да правите компромис с вкуса и качеството, но имате ограничен бюджет. Също така е любимият ни за градински партита и за сватби с по-младежки, съвременен и разчупен дух. Ето като тази тук:

/Сватбата беше близо до Пловдив и трябваше да взема и дъщеря ми с мен…/

И малко информация от „кухнята“:

Всички сме виждали онези красиви, високи торти?

Е, те си имат своите тайни за изработка.

Първи вариант – много от етажите им са фалшиви и са направени от стиропор

(dummies), за да може цялата композиция да не е твърде тежка и да издържи! Втори вариант – тортата е твърде суха, с малко крем и парчетата са миниатюрни, така че висока торта на 6 етажа с например 120 парчета да е лека и едно парче би било тънко около 2 сантиметра. Искате ли това за вашата сватба и вашите гости?

  1. Декорация. Ключов елемент, който всъщност е най-лесен за изработка, но най-труден за избор от двойката.

Тук, напук на всички очаквания, ще отделя най-малко време.

Декорацията на тортата трябва да е индивидуална, а не по каталог.

Защото и вашата сватба ще е индивидуална и ще е именно такава – ваша! Това е единственият ми съвет и препоръка.

Декорацията, както я правим във Vanilla Kitchen, е от 100% естествено оцветени глазури, цветя, плодове, ядливи златисти и сребристи елементи и крем в желана тоналност, отново оцветен с естествени оцветители.

Почти винаги декорацията на тортата я правим след кратка комуникация с декораторската агенция и тогава резултатите са блестящи!

И абсолютно винаги отделяме достатъчно внимание да изслушаме какви са желанията на клиентите – по-тежка/семпла/светла/бохо/градинска декорация. Всички наши торти са голи или полуголи и могат да са дрип или не.

  1. Цената ли е най-важният въпрос за една торта?

Преценете за какво искате да платите – за торта с качествени продукти или за торта, която ще е като статуя – наистина красива и празнична, но изработена с прахчета и палмова сметана, консерванти и синтетични добавки. И в двата случая цената ще е горе долу еднаква, просто плащате за две различни неща.

Важно е също така да попитате за грамажа на парче, защото често недобросъвестни колеги обявяват ниски цени на парче, но парчето се оказва, че е около 80-100 грама, което е абсолютно недостатъчно. Стандарт е 150-220 грама.

Друго важно е да прецените дали искате тортата да е индивидуална или е по каталог. Във втория случай не може да изисквате специално отношение, но можете да настоявате за по-ниска цена, защото вие ще сте просто поредният клиент. В случай на индивидуален подход и внимание от страна на сладкаря, цената би била оправдано по-висока, защото изисква пълна ангажираност и отношение, което със сигурност бихте искали да получите както се казва – веднъж в живота.

И ако все пак се чудите какви са цените на торти с първокачествени продукти с вкус, избран лично от вас, ето тук има калкулатор, който би ви помогнал да изберете вкус по ваш вкус и да видите приблизително колко би струвала вашата сватбена торта.

Стана много дълго, знам 🙂 Но повярвайте, че бих написала три пъти повече, за да ви убедя колко е важно да изберете качествена, вкусна и истинска торта от малък производител, за който вие ще сте специални, а не поредните клиенти.

Благодаря ви, че изчетохте всичко до тук!

С пожелание за прекрасни и весели вълнения преди най-светлия ден от живота ви!

Ваня

Статията е публикувана на 10 март 2021 година.
Автор: Ваня от Vanilla Kitchen
Всички снимки в публикацията са предоставени от автора.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *