Уроци за първи сватбен танц – това за нас ли е?

С Теодора и Димитър от Ritmo Dance Studio се запознахме покрай сватбата им, която предстои тази година.  Комуникацията с тях е така предразполагаща, че за момент през главата ми мина дори налудничавата идея, дали все пак да не удовлетворя дългогодишното желание на жена ми, да се запишем на салса.  В края на разговора,  отворихме и темата, която отдавна исках да включа в блога, а именно уроците за първи сватбен танц.

Уроци за първи сватбен танц

Теодора и Димитър от Ritmo Dance Studio

Можем ли да си изберем, която искаме песен и върху нея да направим хореография?

Можете да изберете която и да е ваша любима песен и ние ще направим танц върху нея. 🙂

Много двойки предпочитат сватбена песен, която има някаква емоционална връзка с тях – хубав спомен от първата среща или текст, който пасва на чувствата им един към друг. Ние, като хореографи, можем да направим танц на каквато и да е произволно избрана песен. Единственото, което е добре самата двойка да направи е, да се постигне съгласие между двамата, какъв да е типът на самия танц – дали да е нежен и романтичен или бърз и щур. Разбира се, ние можем да помогнем с опита си, но е важно и двамата младоженци да имат обща визия за танца си.

В допълнение можем да съдействаме и с изготвянето на микс на песента – така че тя да бъде с подходяща продължителност, да бъде миксирана с друга песен, да бъде забързана, забавена или пък с добавени акценти и оригинални части в зависимост от хореографията.

(Ники: В линковете можете да откриете, кои песни за първи сватбен танц избраха нашите младоженци през 2016, 2015, 2014, 2013 и 2012 година.)

Кои танцови стилове са подходящи за първи сватбен танц?

90% от хореографиите, които правим за наши двойки не се класират в конкретен стил. Най-често включваме леки и семпли движения, които не могат да се категоризират като специфични само за салсата, хип-хопа, суинга и т.н.

Участие и 4-то място на бачата по време на World Latin Dance Cup – Флорида 2016 г.

Ако младоженците имат предварително избран стил на танцуване, ние се съобразяваме с него, а ако нямат,  то изготвяме хореография, която отговаря, както на песента, така и на тяхното ниво на танцуване. Това не е нещо, което трябва да притеснява предварително двойката, тъй като на повечето от популярните песни за първи сватбен танц може да се лавира широко със стила на танцуване, така че в максимална степен да бъде комфортна

Колко урока са необходими за един прилично дебел мъж в разцвета на силите си, но с много слаба координация в пространството да се научи да танцува?

Ако кавалерът не е танцувал и изпитва затруднения, за него ще подготвим малко по-лесни стъпки. 🙂  В рамките на предвидените уроци ние ще постигнем визия на танца, от който вашите гости да ахнат и същевременно ще съобразим движения с възможностите на всеки един от двамата танцьори, така че те да се справят.

Обикновено успяваме с 4-5 урока да направим един цялостен танц. Винаги, когато правим среща за обсъждане на танца с младоженците, преди да сме започнали уроците, ги питаме колко време и средства искат да отделят за това, и на базата на техния отговор правим хореографията така, че да се вместим в желания от тях брой уроци. Разбира се, колкото по-малко уроци иска двойката, толкова по-лека и семпла ще е хореографията. Също така се информираме и за това, дали двойката има предварителна танцова подготовка и каква, и съобразяваме трудността на танца с този фактор. Ако двойката иска в танца да се включи конкретно движение, разбира се, се съобразяваме с желанията им, но предварително ги консултираме за това дали това движение е постижимо в рамките на уговорените уроци. По този начин успяваме да направим с по-малко уроци по-сложни и разнообразни танци. Винаги се вместваме в уговорения брой уроци, но ако някоя двойка не се чувства сигурна и иска допълнителни уроци, разбира се ние сме на разположение.

Хореография за първи сватбен танц от Ritmo Dance Studio

Така и така сме тук – може ли да включим и научаването на няколко стъпки от народните хора́?

Нашето студио разполага с преподавател, специалист в народните танци, който може да научи двойката на най-популярните хора́ и стъпки.  В тези уроци по тяхно желание могат да се включат и кумовете, както и други гости на сватбата. При желание преподавателят може да даде и информация, на кои песни и изпълнители сте учили стъпките, за да може да дадете този списък на вашия диджей. Това е особено подходящо за хора, които никога не са танцували народни танци преди, защото на самата сватба ще им е много по-лесно да танцуват, ако песните са им познати.

Как ще се впишат уроците в графика ни? Кои са най-удачните варианти?

Обикновено уроците са с продължителност 1 час. Не препоръчваме уроци с продължителност повече от 1:30 часа, за да е ефикасна работата ни.  Добре е между отделните уроци да има поне един ден почивка – да улегне наученото.  Отличен вариант за уроците е един или два пъти седмично.

По време на уроци в залата

При уроците по народни танци можете смело да вземете кумовете с вас – цената за между 1 и 3-ма ученици е една и съща.  За четирима ученици е съвсем малко по-висока.  Възможно е да се запишете и в по-голяма група за народни танци, но трудно може да се уцели момента, в който има стартираща група за начинаещи.  При големите групи няма и акцент върху народните танци в сватбите.

На сватба, на която бяхме скоро шаферите и шаферките изненадаха младоженците с групов танц. Беше страхотно!

За сватбения ден могат да се подготвят и танци, които да са изненада от младоженците и шаферите за гостите или пък от шаферите и кумовете за младоженците. (Ники: Всъщност най-вълнуващата изненада за всички сватби през миналата година беше именно такъв танц изненада от родителите на младоженците.)  Такъв пример са груповите танци – младоженци, кумове, шафери и шаферки да направят един общ танц, обикновено с по-весел и щур характер. Правили сме няколко такива танца и получихме обратна връзка, че това е бил един от най-запомнящите се моменти на сватбата. На една сватба, на която кумувахме, изненадата беше по средата на танца на младоженците да се включим още няколко двойки и да танцуваме с тях до края – всички гости останаха много приятно изненадани и това много повдигна настроението.

Освен това правим и изненади за младоженците – например с нас се свързва някой от гостите и ни наема да танцуваме шоу като поздрав за младоженците, а след това вдигаме всички гости и правим няколко танца с леки стъпки, които показваме направо на музика. Това е прекрасен начин допълнително да се засили емоцията, защото всички гости излизат на дансинга, танцуват с нас двайсетина минути и остават с приповдигнато настроение след това. На такива сватби ние сме освен изненада и поздрав за младоженците и хората, които започват купона и гарантират, че сватбата ще бъде весела до края.

Разкажете малко повече за вас и вашето танцово студио?

Открихме танцовото студио през 2009-та година с една зала и след няколко години разширихме с още една зала в същата сграда, която е една от най-големите в София и най-голямата в Студентски град.

Танцуваме от повече от 10 години, като сме участвали в безброй състезания, шоу програми, спектакли. През 2016-та година се класирахме на четвърто място на Световното първенство по латино танци в САЩ,  в една от най-оспорваните категории за професионалисти – бачата с поддръжки.

 

Повече информация за Теодора и Димитър можете да откриете в сайта на тяхното студио или във Facebook страницата им.  Студиото им се намира на лесно достъпно място в Студентски град 🙂


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *