Най-честите пропуски по време на изнесените ритуали

Изнесена церемонияЦеремонията по сключване на граждански брак е един от най-невралгичните моменти за мен като сватбен фотограф. В краткото му времетраене трябва да уловя въздействащо емоциите между младоженците, реакциите на техните родителите, баби, дядовци и приятели, мимолетните, но кулминационни за една сватба мигове, в които се разменят халките, полагат подписите, разменя се “първата” целувка.

И все нещо се прецаква.

Например младоженци, които по време на ритуала стоят не ръка за ръка, а на два метра един друг и когато дойде време да разменят обети, погледите им са обърнати към длъжностното лице вместо към човека до тях. Не че не са влюбени, влюбени са, ама опитай се да го преразкажеш в снимката. А пък кумът, понеже четиримата с младоженците са застанали точно под арката, а пък тя не е много голяма, едно клонче от украсата го гъделичка по носа, а той стои сериозно.

И така, какво най-често се прави не както трябва на изнесените ритуали и за какво да внимавате:

Столовете за гостите остават незаети

Това се случва, когато предвидените места за сядане са колкото за украса. Гостите се скупчват зад столовете и отпред изглежда празно. Решението е родителите на младоженците, сватбеният координатор, длъжностното лице или пък шаферите и шаферките да организират проактивно настаняването на гостите непосредствено преди церемонията.

Столове за изнесен ритуал

Добра отправна точка за броя на столовете е 24 или повече. При това число имате две групи от четири редици по три стола (три редици по четири стола) и пътека между тях.

На първия ред е добре да седят бабите и дядовците. Често те остават някак встрани от случващото се по време на сватбите и това е подходящ момент да им се отдаде дължимото внимание.

Родителите не знаят къде да застанат

Добре е родителите също да са на преден план. Изглеждат по-добре, когато стоят изправени, но е окей и ако са седнали на първия ред столове. Това е колкото ваш, толкова и техен празник и затова те следва да изпъкват спрямо другите гости. Длъжностното лице, сватбеният организатор или шаферите следва да ги насочат къде точно да застанат.

Родители

Преминаването на булката по пътеката не създава желания ефект

За появяването на младоженците на церемонията има няколко варианта. Обикновено последна идва булката. Най-често я води баща й или друг неин близък, например брат й. В миналото беше много популярно булката да бъде водена от кума. Вариант е и младоженците да се появят заедно. Преди булката да се появи, по пътеката минава младоженеца. Може да е сам или пък с кумовете. Първи влизат шаферите, когато има такива на сватбата. Друг вариант за тях е още от началото да са подредени от двете страни на арката.

Най-важното за този етап от церемонията е младоженците да вървят бавно, да не си гледат в краката, а да разпределят вниманието си към присъстващите или един към друг, както и да няма никой, който да върви непосредствено пред тях и да ги закрива – тоест когато булката тръгва по пътеката, младоженецът, кумовете и шаферите вече са подредени до арката.

Минаване по пътеката

Понякога има малки деца, на които е поставена задачата да разпръскват розови листенца пред младоженците. За съжаление в повечето случаи това не се получава добре – детето гледа уплашено, не разпръсква нищо, след което майката-орлица притичва, хваща го за ръка и започва да го тегли, като междувременно разпръсква листенцата вместо него. За да се получи както трябва, детето не трябва да е прекалено срамежливо, трябва да е над 3-4 години и да му е обяснено достатъчно добре и предварително какво трябва да прави.

Бащата на булката не предава ръката й на младоженеца

В идеалния случай бащата на булката я води под ръка по пътеката. Когато стигнат до арката, той я прегръща, целува, след това се здрависва и прегръща с младоженеца, хваща ръцете на дъщеря си и на бъдещия й съпруг и ги събира в едно.

В много случаи бащите изпитват нормално притеснение, което ги прави припряни, а и по нашите ширини не е особено прието мъжете да изпадат в разчувствания.

Предаване ръката на булката

Младоженците и кумовете не са подредени

Най-добрият вариант за подредбата на кумовете и младоженците е да са обърнати с лице към гостите, а пък длъжностното лице да е встрани от тях. Младото семейство следва да се държат за ръце, булката да е хванала младоженеца под ръка или пък двамата да са прегърнати. Кумовете са в редица с тях от двете им страни – кумата до младоженеца, кумът до булката. Най-често булката е отляво на младоженеца. Друг, също хубав, вариант е младоженците да са обърнати един към друг.

Когато има арка или някаква друга структура, е добре младоженците да не са вътре/под нея, освен ако тя не е достатъчна голяма, така че да не закрива тях или кумовете.

Сватбена церемония

Младоженецът и булката са отдалечени един от друг

Едно от главните правила за хубави сватбени снимки е постоянно да имате близък контакт с вашата половинка. Припряността е основна черта в нашата народопсихология и поради тази причина не са рядкост булките, които устремено вървят към следващата точка в сватбения график, докато младоженецът отзад се тътри натоварен с торбички с ритуални чаши, погача и други сватбени артикули.

По време на сватбената церемония се дръжте за ръка или пък бъдете прегърнати. Поглеждайте се един друг, а когато разменяте обетите си, се обърнете един към друг. Говорете един на друг, а не на длъжностното лице.

Нека “първата” целувка бъде истински страстна! Прегърнете се с две ръце, оставете се на емоцията. Не бъдете роботчето, чийто врат се завърта на 90 градуса за кратка целувка с отворени очи, докато тялото и ръцете не мръдват от позицията “Мирно!”.

Целувка

Подписването, размяната на халките и наздравицата не се получават по най-визуално добрия начин

Когато се подписвате, се опитайте да бъдете изправени, не се привеждайте над листа. Когато поставяте халките един на друг, дръжте халката само с палец и с показалец. Ако халката не влезе докрай, това се случва често, я оставете там, докъдето стига – вашата половинка по-лесно ще я намести след това. За наздравицата, не преплитайте ръце, ако имате голяма разлика във височината. Изпробвайте предварително дали преплитането ви е удобно. На някои сватби при този тип наздравица булката неволно обръща гръб на фотографите.

Младоженците дъвчат дъвки

Коментарът е излишен. Други неща, за които да внимавате са издутите джобове с портмонета и телефони на младоженеца и кума, разкопчаните сака, разхлабени вратовръзки, извадени от панталоните ризи, както и телефоните с пуснат звук.

Булката каза Да

За ритуала не е осигурен преводач. Ритуалът не се озвучава.

Представете си младоженци, които са толкова внимателни в организацията си, че само по повод сватбените си снимки имат разменени 94 мейла с фотографа си. Всичко е много пунктуално изпипано и проверено многократно. Каква ирония, когато на изнесения ритуал се оказва, че не е ангажиран преводач и се налага булката да превежда. “Ти взимаш ли този мъж за твой законен съпруг?” “Well, now she’s asking me if I am going to take this man as my lawful husband and I am saying yes.”

Церемонията не е позиционирана правилно спрямо слънцето и спрямо фона

В почти всички локации има проверена подредба, към която можете да се придържате. Следете за две неща – първото е слънцето да не свети в лицето ви, а в гърба ви. Неприятно е, когато се налага да сбръчквате лице през цялата церемония. В облачно време светлината е равномерна и както и да застанете, няма проблем. Второто правило е да няма нежелани обекти (контейнери, грозни фасади, паркирани коли) зад гърбовете ви. Понякога това означава младоженците да са обърнати с гръб към гостите си, с оглед да се избегне неподходящ фон.

Настъпване на младоженеца

Изнесеният ритуал е в неподходящо помещение

Ако няма подходящо място за изнесена церемония, то тогава по-добре сключете гражданския си брак в ритуална зала. Те имат недостатъци, но не са чак пък толкова лоши. Импровизираните церемонии в неподходящи зали са решение с много компромиси – единственият им плюс е, че ви спестяват логистични неудобства.

Ако имате възможност, можете да посетите мястото на церемонията няколко дни преди сватбата в часа, в който се планира да се ожените и да направите репетиция.

 

Статията е публикувана на 11 юни 2020 година.
Автор: Николай Митев


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *