Изнесен ритуал: сключване на брак извън ритуалната зала

nmitev.com_KY_0066

Голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Изнесен ритуал по сключване на брак  е сключването на граждански брак извън ритуалната зала.  Законът го позволява с уточнението, че е по преценка на длъжностното лице (тоест кмета на общината) и трябва да има уважителни причини за това. Услугата се предлага регламентирано от почти всички общини в България с изключение на София. Таксата в Ямбол например е 70 лева, а във Варна – 350 лева.  Изнесените ритуали могат да се сключат и на знакови исторически и природни забележителности – например на крепостта Царевец или в Ягодинската пещера. Няма ограничение за двойките от гледна точка на местожителството им – можете да сключите брак, в която община пожелаете.

Много двойки предпочитат изнесения ритуал, защото могат да го осъществят на красиво и уединено място под открито небе, защото е много по-удобно откъм логистика и график или пък защото си спестяват конвейерната и бюрократична атмосфера на ритуалната зала.

Ситуацията в София

Столичният дом за радостни обреди към настоящия момент не предлага възможност за сключване на юридически валиден брак с изнесен ритуал.  Най-близката до това възможност е услугата, при която длъжностното лице идва и води ритуал, аналогичен на този в ритуалната зала, но без правна стойност. За целта трябва на предишен ден да прескочите до ритуалната зала и да се подпишете или пък това да се случи сутринта на сватбата ви, ако държите да няма объркване с датите, кога точно сте се оженили. Цената на услугата към 2020 година е 331 лева.

Много двойки със сватби в София се насочват към услугите на други общини от София – област – Елин Пелин, Горна Малина, Ихтиман и т.н. Длъжностното лице от съответната община идва на място в София и осъществява юридически валиден граждански брак. За съжаление този подход не е съвсем ясно регламентиран и някои двойки са ми споделяли за трудности и спънки при опитите си да запазят дата.

Резиденция Лозенец

Резиденция Лозенец

Могат ли длъжностните лица да изнасят КНИГАТА?

Съществува разпространена заблуда защо не може да се сключва изнесен брак в София и тя е с почти магическото звучене, че длъжностните лица не могат да изнасят КНИГАТА.   Всъщност младоженците не се подписват върху книга, а върху отделен лист – акт за граждански брак, след което получават официален документ – свидетелство за сключен граждански брак.  Документът с подписите на младоженците, кумовете и длъжностното лице се задържа в администрацията и се прошнурова според номерацията си заедно с листовете от другите бракове в том.  Така наречената книга всъщност не е необходимо да се изнася и чисто технически няма никаква драма в това да има изнесени ритуали. Проблемът е единствено в съществуващата регламентация, резултат от работата на общинския съвет и кмета.

Дори и с подписване на предишен ден, изнесеният ритуал в София си заслужава и много двойки организират сватбата си с такъв.

Кой може да води изнесения ритуал?

Ако се насочите към изнесен ритуал без правна стойност, не е необходимо той да бъде осъществен от длъжностно лице от ритуалната зала. Ритуалът може да изпълни ваш приятел, актьор, водещата на сватбата или дори котката ви, ако някак си успеете да го стъкмите. Все пак някои длъжностни лица, като например София Андонова, влагат сърце и талант във всяка една церемония и създават неповторима емоция за младоженците и техните гости.  Ще прозвучи абсурдно, но май в този случай общината  предлага услуга на добро ниво.

Градината на ресторант My Choice, комплекс SkyWay - Симеоново, София

Градината на ресторант „My Choice“

Какви са предимствата на изнесения ритуал?

Не трябва да посещавате ритуална зала
Основният проблем на почти всички ритуални зали в София е, че не допринасят за сватбената атмосфера. Изключение прави ритуална зала „Красно село“, която е се намира в паркова среда, с обновена фасада е от 2018 година, с просторна и светла зала.

Прилежащите външни площи на ритуалните зали в София почти без изключение са неугледни. Там където всъщност има прилежащи площи. Интериорите варират от европейския офисизъм на ритуалната зала на ул. Леге, която впрочем е второто най-добро предложение след „Красно село“, до тежкия и мрачен соц стил на ритуална зала „Триадица“ на бул. Витоша.

В на практика всички зали липсват или е затруднен достъпа до елементарни удобства  – асансьорът в ритуална зала „Средец“ на ул. Леге например се заключва.  Тоалетните, ако ги има са с крайно затруднен достъп, в повечето случаи няма сапун и какъвто и да способ да си изсушиш ръцете.  Гардероби и възможност да си оставиш дрехите няма. Столове за гостите – няма.  Осветление в мрачния първи етаж на залата на Красно село по думите на работещи в зданието – само когато идва Фандъкова.

ivana-martin_027

Много често в популярните дни пред ритуалните зали се засичат две, три, че и повече сватби. И  като почне тогава едно криене на булката, едно завиване със сака,  паника и плюене през рамо.

Не на последно място остават причакващите през изходите на залите оркестри с мургави музиканти, папараците, които правят снимки на младоженците и по-късно идват да ги продават на гостите в ресторанта, професионалните просещи…

nmitev.com_KY_0154

За щастие хората работещи в ритуалните зали компенсират донякъде материалните недостатъци – повечето длъжностни лица имат подобаващо присъствие и успяват да създадат подходяща атмосфера за ритуала.  Мъжкият хор в ритуална зала „Красно село“ е впечатляващ, също както и инструменталния състав в ритуална зала „Триадица“, които включват в изпълнението си композиции, като например темата на Карибски пирати. 🙂  В ритуалната зала на ул. Леге има възможност за рок и джаз сватба, а аз вечно ще бъда благодарен на длъжностните лица там, които извадиха резервен комплект ритуални чаши, когато аз счупих тези на младоженците ми секунди преди началото на ритуала. Разбира се, лелката на входа няма как да не се скара грубо да не се хвърля жито на излизане, защото как така после тя ще го чисти.

ivana-martin_030

Контролът е във вашите ръце
При изнесените ритуали длъжностните лица са гъвкави по отношения на вашите желания – било то ритуалът да бъде по-къс, да се разменят клетви, да звучи специфична музика, водолаз да извади брачните халки от морето и т.н.  Вие можете да решите дали да застанете с лице или с гръб към гостите, дали да има или да няма арка, дали да разменяте или не разменяте обети. Ритуалът не е ограничен от предишната или от следващата сватба в точно определен час и времетраене.  Гости по правило са седнали, а в моментите преди ритуала имат на разположение разхладителни напитки, както и хапки.

График и логистика
Уверено започвате да се подготвяте 6 месеца по-рано за вашата мечтана сватба и когато отидете на ул.Кракра в Столичния дом за радостни обреди се оказва, че за вашата дата свободните часове за ритуална зала са в 13:00 часа  или в 18:20 часа. Честито! 🙂   Изнесеният ритуал от друга страна предоставя значителна гъвкавост във времето на провеждане и не зависи в такава степен от предварително записване, от предишна или следваща сватба.

krisi-ivan_025

С едно място по-малко за обикаляне облекчавате и логистиката в сватбения ден за вас и вашите гости. По този начин остава повече време и енергия за другите приятни неща – общуване  с гостите, фотосесия или пък просто по-свежи лица на дансинга.

Църковен брак МОЖЕ да се осъществи преди гражданския
Тъй като изнесеният ритуал е по правило в рамките на хотела/ресторанта, а венчавката е обикновено в църква на друго място, то е логистично по-разумно църковният брак да бъде преди гражданския.

Полемиката по въпроса е резултат от вече несъществуващото изискване църковен брак да се осъществява само след сключен граждански – регулация наследена от комунистическия режим. Въпросното изискване отпадна през 2001 година от наказателния кодекс и през 2009 година от семейния кодекс и към настоящия момент не присъства в действащото светско законодателство.

nmitev.com_DZ_0704

В популярните църкви към момента няма проблем да сключите църковен брак без граждански – изисква се само на следващ ден да представите свидетелството си за граждански брак, за да получите свидетелството за венчавка. В непопулярните църкви може да попаднете на свещеник, който още не си е сверил часовника.

Повече по въпроса можете да прочетете в специалната ни публикация.

Къде се осъществява обикновено изнесения ритуал?

Най-често бракът се осъществява в градината/двора на ресторанта.  Наличието на такава е понякога дори основна предпоставка за младоженци да изберат едно или друго място за сватбата си. Добрите ресторанти с най-хубави площи за изнесен ритуал в и около София са – голф клуб „Св. София“ – Равно Поле, Вила „Екатерина“Резиденция „Тера“,  Хотел „Best Western Expo“, Хотел „Хилтън“  и други.

nmitev.com_SY_0586

Изнесен ритуал можете да осъществите и на някое специално място – в София изнесени ритуали са се правили например в парк „Врана“ и  в Националната художествена галерия.  Във Велико Търново имате възможност да сключите брак в Археологическия музей или пък на Царевец. В Пловдив – Античния театър или някое друго красиво място в старата част на града.

По изключение и когато изнесеният ритуал се сключва единствено от гледна точка практичност, локация може да бъде и друга помещение в ресторанта – конферентна зала, фоайе или пък в краен случай залата на самия ресторант.

Статията е последно актуализирана на 10 юни 2020 година.
Автор: Николай Митев

Други полезни статии по въпроса:


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

5 thoughts on “Изнесен ритуал: сключване на брак извън ритуалната зала

 1. Сватбена агенция "Мелодика" 16 март 2014 в 03:59

  Здрасти, Ники! Съгласна съм с почти всичко, което казваш. За съжаление, гражданското на Хиподрума е единственото с що-годе поддържан вид, но пък за малки сватби е прекалено голямо… Иначе за цените на изнесения ритуал, варират доста, но осреднено, сигурно наистина се получава към 330 лв., просто има и по-евтини варианти, но човек трябва да говори с различни сватбени агенции и фирми, за да избере най-добрата цена за най-доброто качество 🙂

  А като прочетох за настроението и емоцията, наскоро някой ме беше питал в някакъв форум дали било същото, като при истинско подписване и моят отговор е твърдо „да“! Настроението не зависи от това дали си в зала, а от самото съдържание на ритуала и от ораторските способности на водещия. Аз съм виждала доста просълзени младоженци и роднини по моите ритуали и наистина и за мен си е емоционално преживяване.

  Разбира се, има и младоженци, които искат хумористичен ритуал или с някакви лични техни преживявания, и в този случай, вариантът е за изнесен театрален ритуал, защото служителите в гражданското имат свои ритуали и не ги променят според индивидуалните предпочитания на младоженците.

 2. Сара Ганева 1 юни 2014 в 16:28

  и ние в Арбанаси ще искаме изнесен ритуал 🙂 Дано и при нас няма проблеми

 3. Волен Евтимов 5 март 2016 в 08:31

  Залата на ул. „Леге“ беше доста по-практична и красива преди да я ремонтират. Сега е тясна и продълговата. Отстрани на младоженците има големи саксии с непознати за мен растения, но достатъчно буйни и многолистни. Те обикновено създават проблем на фотографа, когато трябва да смени позицията и да снима отпред и отзад младоженците.
  Но съм съгласен, че след „Хиподрума“ е най-малко соц.

 4. Даниела Дръндарска 19 юни 2020 в 15:02

  Мога ли да сключа гр. брак в домашна обстановка и
  нищо излишно по ритуалите, освен подписите…
  поради здравословни причини,
  къде и към кого да се обърна ??!

  1. Николай Митев Автор19 юни 2020 в 15:13

   Семейният кодекс дава възможност да се сключва граждански брак извън ритуалната зала:

   Чл.8 (1) Встъпващите в брак избират свободно общината, в която да сключат брак.
   (2) Бракът се сключва публично на място, определено от кмета на общината.
   (3) Бракът може да бъде сключен и на друго място по преценка на длъжностното лице по гражданското състояние при наличие на уважителни причини.

   За целта трябва да се обърнете към Столичен дом за радостни обреди на ул. Кракра 2А, тел.: 02/ 981-26-28

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *