За сватбения грим, професионалните гримьори и снимките от подготовката на булката

Сватбен грим

Приблизително 85% от булките, чиито сватби снимаме, ангажират професионален гримьор за сватбата си. 10% се доверяват на приятелка, а 5% се гримират сами. И в трите случая не винаги резултатите са перфектни.  Подсигурете се, като направите пробен грим преди сватбата и се постарайте гримът ви да бъде направен с устойчиви (професионални) гримове – такива, които се запазят през всички емоции в цялата продължителност на сватбения ден.

Препоръчвам на моите булки да стартираме заснемането от дома им, когато започва и гримирането.  В редки случаи някой гримьор не се чувства комфортно от присъствието на сватбения фотограф, затова е добре да уведомите човека, преди да го ангажирате, че ще се правят снимки.  Фотографът започва снимките с подготовката на булката на почти всяка една съвременна сватба и е учудващо, когато някой от другите професионални лица е изненадан от това.

nmitev.com_EN_0081

И понеже засегнахме присъствието на фотографа по време на подготовката – всъщност грима на булката е само една малка част от тези снимки, като почти всички фотографи са нясно, че никой няма да се хареса на снимка с едно гримирано и едно негримирано око. Ние използваме тези моменти, за да акцентираме върху красиви черти от външния вид на булката, за да запазим спонтанни моменти от общуването между нея и най-близките й,  както и за да подчертаем в кадри детайли от сватбата – булчинска рокля, халки, букет, обувки.

nmitev.com_EN_0046

Детайл с ръката и годежния пръстен на булката, докато я гримират

Присъствието на фотографа още от дома на булката, помага на нея, на родителите и на другите близки да свикнат с обектива в по-спокойна среда и да бъдат естествени и разчупени в останалата част от сватбения ден.

За хубави сватбени снимки, а впрочем и за хубав грим,  е добре  подготовката Ви (грим, прическа, финални детайли по обличането на роклята, слагане на бижута) да бъде в най-светлата част на жилището. Желателно е да има и достатъчно място, за да имаме различни гледни точки за снимане.

„Ама така ще изглежда добре на камерите!“

Горното изречение в различни вариации често се използва, за да се оправдае дадено визуално по-наситено решение на гримьора, което понякога булката не съвсем харесва. Безспорно фотографията „олекотява“ и „омекотява“ грима.  Силното и ярко червило, което ви се струва прекалено на живо, е много вероятно да изглежда добре на снимката. И все пак сватбата не е студийна фотосесия или пък телевизионното предаване. Булката не е професионален модел и понякога дори не се гримира в ежедневието си. Светлината през сватбения ден е разнообразна и никога не е като в телевизионно студио, за да е оправдано подобно сравнение.  Не си правете тежък грим само заради снимките, ако такъв не ви харесва.

nmitev.com_SY_0078

Спонтанен момент в стаята, където гримират булката

За мен, като сватбен фотограф е много по-важно от това какъв е грима – тежък или лек, той да бъде матов, тоест да не създава отблясъци по кожата. Тук не става въпрос за снимане със светкавица или без. Имали сме случаи, когато гримът е толкова лъскав, че по лицето на булката се появяват бликове (лъщящи светлинни петна) от слънцето или пък от лампа в помещението.  Не пропускайте да се снабдите и с матиращи листчета, които спасяват положение с най-горещите дни. Наред с това е важно да се ползва устойчив на влияния грим – сватбата е 10 или повече часа, през което време има емоции, танци,  сълзи, целувки, високи температури… Това е значително съображение, дори и да се гримирате перфектно с ежедневен грим, за сватбата си да се насочите към услугите на професионален гримьор, който използва гримове и козметика, която издържа по-продължително.

nmitev.com_VV_0081

Булка с трите си дъщери по време на подготовката.

В дните преди сватбата си осигурете достатъчно сън, за да бъдете свежи и отпочинали. Не организирайте моминско и ергенско парти в последната вечер преди сватбата, както и се постарайте да не стоите будни до 3 часа през нощта в решеване на последни организационни въпроси, търсене на кръщелни свидетелства или посрещане на гости на летището.

Ако имате проблемна кожа, в седмиците преди сватбата не се колебайте да потърсите услугите на козметично студио, които предлагат терапии с понякога изумителен резултат. Добрите специалисти имат инструментите и могат да ви помогнат в много от ситуациите.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *