Вие сте рок звезда или поне участвате в рок група? Защо сватбените гигове са може би една наистина добра идея :-)

Кота 0

Кота 0 – може би най-доброто музикално изпълнение, които съм имал възможност да слушам на живо, а съм бил на концерт и на Мадона. За мое съжаление предпочитат единствено клубната сцена, въпреки че съм убеден, че биха могли да вдигнат всяка една сватба във въздуха.

Участието на донякъде добра музикална група в сватбената програма създава всички предпоставки гостите да се хилят,  прегръщайки младоженците, докато им обясняват, как това е най-яката сватба, на която са присъствали.  Все повечето двойки, които оценяват това, които имат съответния музикален вкус и съответно бюджет, обаче удрят на липса на предлагане или неадекватно предлагане, когато дойде момента да намерят подходящите изпълнители за сватбата си. Ако не вярвате, опитайте се да потърсите „рок група за сватба“ в google…

Следва досадния абзац, който започва с „На запад“, а след това обяснява как по-наляво на картата предлагането на тази услуга е много по-ефективно, присъства на не малка част от сватбените тържества, а всяка сватбена комедия завършва със весела ска песен от музикантите на сватбената сцена. В крайна сметка дори и Rolling Stones свирят на сватби срещу съответния хонорар 🙂

Говорил съм с няколко изпълнители и част от тях приемаха идеята за сватбени участия със смесени или негативни чувства.  В същия момент те свързваха сватбите предимно с танци по обзавеждането, уиски по барабаните, двадесетолевки по челата и пържоли по пода.  Кой би искал да музицира в такава среда? (Освен някой на име Сливена и сценично облекло, състоящо се от шал.)

И така – ако вие сте изгряваща музикална звезда и се въздържате да се хвърлите в сватбените участия, поради страха, че ще ви карат да водите ритуали и игри, да свирите и пеете „Бяла Роза“ и ще се опитват да ви пъхат банкноти в отверстията на инструментите, то притесненията са ви абсолютно неоснователни. Сватби има всякакви и най-вероятно вас ще ви потърсят и ангажират хора, които са фенове на хубавата музика, чиито приятели са фенове на хубавата музика и за които приятното изкарване на вечерта не включва някакви особени ексцесии, от типа на преследване на тава с прасе и които ще се съобразят с вашите изисквания и стил на работа. (И като говорим за хубава музика – миналата присъствах на new wave сватба, на която половината гости танцуваха и пяха под звуците на „Арлина“ на Нова Генерация.)

Ако с горните редове съм предизвикал интереса ви, ето и какво трябва да направите за да откриете своя музикален талант към младоженците, които тепърва организират сватбата си и с радост биха ви ангажирали.

На първо място трябва да имате предвид, че гостите по сватбите са сравнително разнородна група от хора с различни интереси и най-голям отклик по всяка вероятност ще срещнат познатите от всички популярни парчета, много от които са надраснали жанровата си специфичност. Да – това означава, че се изпълняват 99% кавъри.  Такива са популярните парчета на Bon Jovi, Aerosmith, Beatles, Queen, Rolling Stones, но и на много други чуждестранни и български изпълнители от различни жанрове. Интерпретациите в различен стил според мен са добре дошли. В интернет има стотици списъци по темата „Best wedding songs“, а на много сайтове на сватбени групи от Великобритания и САЩ можете да откриете техните плейлисти.

Изгответе списък с изпълнявани от вас песни и го предлагайте на младоженците. Следва изрично да уточните, че се изпълняват само песни от списъка (по ваша преценка за поредността) и че не изпълнявате желания, които не са част от вашия репертоар. (Или пък уточнете обратното:-))

На второ място следва да представите себе си – от изключително значение е да представите клипове с ваши изпълнения на живо, снимки и други материали. Също така и откъде идвате и за какво се борите. Кой участва в групата и кой ще дойде на сватбата.

На трето и последно място са условията, при които работите:
– Обикновено изпълненията са 2 до 4 в рамките на между 30 и 45 минути всяко. В промеждутъците дисководещият пуска музика и като цяло води програмата на сватбата. Удачен вариант е да уточните, че свирите например в рамките на 120 минути на 3 или 4 части по избор на младоженците. Следва да посочите дали може да свирите и по-дълго време и какво ще им струва това.
– Трябва да уточните дали ще ви е необходима асистенция от дисководещия с оборудване.
– Освен ако не го предлагате като услуга или сте наясно какво правите, не следва да поемате сватби без сватбен дисководещ.
– Задължително уточнете предварително размера на мястото, което трябва да ви се осигури, уточнете, че ви трябва достъп до електрическа мрежа в непосредствена близост.
– При сватби на открито задължително изискайте да бъдете позиционирани под шатра, беседка и изобщо място, което да предпази апаратурата и инструментите ви при дъжд.
– Уточнете разполагате ли с контакти на музиканти, които биха заели мястото на титуляр, който например се е разболял?
– Уточнете задължително колко време предварително ви е необходимо за разполагане на оборудването, какъв е достъпа до помещението и т.н. (в някои случаи залите се освобождават от предишно събитие в рамките на до 1 час до сватбата).
– Предварително изискайте от младоженците напитки и храна или поне уточнете дали те смятат да ви предоставят такава.
– Как се осъществява запазването на датата и заплащането? (Практиката в сватбеният бранш е около 20% капаро, а останалата част в сватбения ден.)
Изисквайте личен контакт с младоженците и не работете чрез агенции и посредници от всякакъв род без да имате лична среща с клиентите и да уточните всички техни представи и изисквания. Бъдете готови да откажете ангажимента, ако прецените, че хората срещу вас и техните гости не са вашите клиенти и потенциални ваши фенове.
– Не правете грешката на начинаещия и не предлагайте повече, отколкото можете да предоставите. (Например подготовката на парчета, които не са част от вашия списък.)

Цялата тази информация следва да бъде сведена до младоженците под формата на информация в уебсайта ви, facebook страницата и/или вашата писмена оферта.

Блогът ни за сватби и сватбена фотография е едно от най-популярните места в българското уеб пространство, където младоженците получават съвети за своята предстояща сватба. Ако сте изпълнител или музикална група, която предлагат услугите си за сватби, ще се радваме да публикуваме пост за вас. Не се колебайте да се свържете с нас – ask@nmitev.com, като ни предоставите ваши снимки, линкове към клипове с изпълнения на живо, плейлист с песни, както и текст, описващ вас и вашата музика.

 

 

 

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *