Моят списък с популярни 30 ресторанти за сватба в и около София

Вила "Екатерина"

Вила „Екатерина“

Много двойки младоженци ще се изсмеят нервно, когато кажа, че изборът на ресторант е една от лесните стъпки в организирането на сватбата, тъй като понякога  въпросът почва да се разпростира в стотици часове обикаляне, сравняване и по същество търсене на заровено съкровище. Плюсът в тази ситуация е, че поне се научавате да правите много красиви сравнителни таблици в Excel.

Изборът на ресторант е лесен, защото е ограничен.  Популярните за сватби ресторанти в София са около 30.  Като вземете предвид капацитета им спрямо броя на гостите ви, ценовите нива спрямо вашите изисквания, както и още едно две условия (например да е удобно за пушачи или да има градина), то тогава изборът се свежда до между едно и три места.  Да се спуснете по „неутъпкана пътека“, що се отнася до ресторантите, е по-скоро рискована идея – придържайте се към популярните места, тъй като там нещата са проверени и изгладени от много двойки преди вас.

wedding-march

ЗА КЛАСОВЕТЕ В СВАТБЕНИТЕ РЕСТОРАНТИ

Нисък клас не е равно на ниско качество и обратното.  Ресторантите имат различни класове на кухнята и на обслужването, които съвсем приблизително отговарят на категоризацията им, но и често не отговарят, а понякога подходът е смесен. Един ресторант може да има много качествена кухня, както и бързо и отлично обслужване, които обаче са с нисък клас.

Така например при по-ниския клас масите обикновено са правоъгълни и продълговати (осигуряват по-голям капацитет, повече гъвкавост и опции при настаняването), салатите са сервирани предварително, напитките са разположени по масите,  приборите и чашите се различават от тези във високия клас,  ястията (вкусни или не) са по-обикновени.

Сервитьорите не следят дали гостът е приключил салатата си и ако не я приключил, я оставят, като сервират и предястието, а после съответно и основното ястие. При такава постановка сме били на сватби, където 120 човека са били бързо обслужвани от 2-ма сервитьора.

Във високия клас масите обикновено са кръгли (по-малък капацитет, но по-голям контакт между гостите, по-голямо удобство за придвижване и повече място за всеки гост), напитки в бутилки не се разполагат по масите, а се наливат от сервитьорите, които следят какво пие всеки гост и без подканване му доливат,  салатите се сервират, след като гостите са седнали, като последващите ястия се поднасят не едновременно, а тогава когато всеки отделен гост е приключил с предишното ястие, приборите и чашите са определен тип и брой.  Ястията обикновено са с по-нетрадиционни рецепти. В тези случаи келнерите се случва да бъдат и двуцифрено число за сватба от 80 гости.

Високият клас не е непременно по-добър от ниския.  Наблюдавал съм сватби, в които гостите трудно успяват да се отпуснат в по-тежката и задължаваща атмосфера на луксозния ресторант и обратно – има няколко по-достъпни ресторанти, в които атмосферата явно предразполага, защото там на всяка сватба дансингът винаги е пълен и всички гости се забавляват.  Излиза, че обслужването, ястията и интериора „без фанфари“  понякога създават по-непринудена атмосфера и предразполагат човек да се отпусне в по-голяма степен.

ЗА ЦЕНОВИТЕ НИВА ПОСОЧЕНИ ТУК

Те са съвсем приблизителен и по-скоро неточен ориентир за представените ресторанти, особено що се отнася до тези, които са в средно ценово ниво.   Ценовото ниво не отразява нито изгодността, нито качеството, нито класа на услугата, която ще получите. Има ресторанти, които са много скъпи, но и много изгодни с високо качество и клас.   Има и ресторанти, които са изгодни, с високо качество,  но с достъпна цена и в нисък/среден клас.

Сватбена украса

ЗА ГОЛЕМИ СВАТБИ (150 + гости)

За големи сватби са подходящи залите на следните хотели, подредени в низходящ ред по ценово ниво:

Хотел „Маринела“ (бившия „Кемпински“) – На разположение са седем зали, подходящи за сватби, като най-голямата – EFE е с капацитет до 600 гости;
София Хотел Балкан (бившия „Шератон“)  – Общо три зали, който в различни конфигурации са подходящи за от 100 до 350 гости;
Гранд Хотел София – до 160 гости;
Риу Правец – до 400 гости;
Резиденция „Тера“ – до 200 гости;
Вила „Екатерина“ – до 250 гости;
Хотел „Хилтън“ – до 150 гости;
Парк Хотел „Витоша“ – до 160 гости;
Хотел „Рамада“ (бившия „Дедеман“) – На разположение са три зали, като най-голямата е с капацитет 400 гости;
Ресторант „Лаура“ в НДК – до 300 гости;
Комплекс „Монтесито“ – Залата, която предпочитат повечето младоженци, е за до 200 гости. Ресторантът с отваряемия покрив е до 300 гости;
Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва – до 300 гости;
Зала 2020 в малкото НДК – до 230 гости;

 

ЗА СВАТБИ НА ОТКРИТО

Сватбите на открито в София се получават с един от два основни компромиса. Или са на открито само до 22:00 часа или не са съвсем в София.  Но дори и извън София пак се случват проблеми със силата на музиката. Повече информация можете да откриете в публикацията ми за сватбите на открито.  Много добър вариант за сватби на открито са и повечето от локациите за изнесена сватба, които можете да откриете в тази наша публикация. 

 

А ЕТО ГО И СПИСЪКЪТ С РЕСТОРАНТИ, АКТУАЛИЗИРАН КЪМ ФЕВРУАРИ 2020 ГОДИНА 

Резиденция ТераРезиденция „Тера“  – Две зали за 140 и 160 гости – високо ценово ниво

Резиденция „Тера“  е едно от най-приятните места в София, където можете да осъществите сватбата си. Имат две зали, всяка от които със собствен двор, проектирани така, че единствения досег между гостите на две едновременно протичащи сватби е единствено на паркинга на резиденцията.

Зала „София“ на партера събира около 140 гости комфортно (170 в сайта им),  Зала „Тера“ – около 160 гости комфортно (200 в сайта им).

Зала „София“ беше обновена в края на 2019 година и това е новия й вид:

Снимката е предоставена от резиденция „Тера“

Снимката е предоставена от резиденция „Тера“

За мен е удоволствие да снимам в Резиденция „Тера“ и мисля, че същото могат да кажат и повечето сватбени фотографи, оператори и дисководещи.

Плюсове:
– Просторни и светли зали с подходящ за сватби интериор без колони;
– Перфектно обслужване и много вкусна храна;
– Персоналът и управителят винаги ни съдействат;
– Приятни открити части;
– Кувертите са с високи цени, но включват доста неща;
– Ниска цена за допълнителни часове ангажиране на залата;

Неутрални:
– По желание на младоженците може да се разреши пушенето в залата. Което, разбира се, не ви препоръчвам, защото се тровите. 🙂

Обща снимка на сватба

Дворът към Зала „Тера“ (тази на втория етаж)

Негативи:
– Липсват опции за хотелско настаняване в непосредствена близост.
– Дворовете и на двете зали не са в перфектно състояние – има по някоя счупена плочка например.

Повече информация и снимки можете да откриете в отделната публикация за Резиденция Тера, както и в публикацията със снимки от сватбата на Деница и Станислав.

rezidencia-tera-otvan

Градината на резиденция Тера, зала „София“ (на партер)

Резиденция "Тера"

Градината на резиденция Тера, зала „София“ (на партер)

 


 

Вила Екатерина

Вила „Екатерина“ – с. Костадинкино до гр. Вакарел – до 250 гости, високо ценово ниво

Едно от любимите ми места за сватби, много популярно и сред младоженците, което представлява силна комбинация от фактори, които да направят една сватба страхотна. Представлява хотел с огромна тента, както и просторна поляна с панорамен изглед. Тентата позволява сватби за до 250 гости комфортно, а пък в хотелската част могат да се настанят около 40 гости.  Има достатъчно паркоместа, има голям вътрешен басейн и е лесно достъпно по магистрала „Тракия“.

Плюсове:
– Наличие на тента, която е най-доброто решение, когато искате сватба на открито и същевременно сигурността на сватбата на закрито. Снимал съм сватби във вила „Екатерина“ при силен дъжд, както и при температури, които са спадали доста вечерта и вътре е било напълно комфортно;
– Обширни зелени площи, подходящи за коктейл, както и сключване на граждански брак на изнесен ритуал с длъжностно лице от Вакарел, тоест юридически валиден;
– Възможност за сватба „всичко на едно място“, тоест младоженците да се подготвят в хотелската част на вилата;
– Наистина перфектно обслужване и впечатляваща храна;
– Персоналът и управителят винаги ни съдействат;

Минуси: 
– На 37 км от центъра на София.

Откритото пространство на Вила Екатерина

 


 

Голф клуб Равно поле

Изнесен ритуал в голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Голф клуб „Св.София“ – Равно поле – до 180 гости (най-добре 90-120) , високо ценово ниво

Едно от най-красивите места за сватби в района на София – просторни и добре поддържани открити площи, подходящи за изнесен ритуал (юридически валиден) и за коктейл,  красива бяла сграда с широка панорамна тераса, също подходяща за изнесен ритуал и коктейл, както и много приятна и светла зала на ресторанта.  Годишно в Голф клуб „Св.София“ снимаме между 4 и 6 сватби.

nmitev.com_VV_0553

Интериор на ресторанта на голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Едно уточнение за капацитета на голф клуба: В помещението има една малко по-широка колона с камина (видима в дъното на кадъра).  В по-голямата част на залата могат да се настанят до 120 гости, а от другата страна на колоната – още около 60 гости.

Плюсове:
– Перфектно обслужване и много вкусна храна;
– Персоналът и управителите винаги ни съдействат;
– Едно от най-красивите места за сватби в района на София;
– Възможности за провеждане на изнесен ритуал и коктейли, както на терасата, така и на открите тревни площи или пък при лошо време комфортно до залата на ресторанта;
– За разлика от София, Община Елин Пелин позволява сключването на граждански бракове извън ритуалната зала, тоест церемониите в голф клуба са юридически валидни.

Голф клуб "Св.София" - Равно поле

Голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Минуси:
– Голф клуба се намира извън София (на 25 км от центъра), което може да създаде известни логистични затруднения.  Поради това има договореност с една от софийските такси компании, като цената за курс от голф клуба до София е 30 лева. Някои младоженци осигуряват организиран транспорт към голф клуба и след това обратно. (Например автобус, който потегля към София в 0:30 часа и в 1:30 часа.)
– Хотелската част е от 4 стаи и един апартамент.

 


 

nmitev.com_DZ_0582

Зала „Панорама“ на Best Western Hotel Expo

Best Western Експо хотел – до 200 гости, средно ценово ниво

Едно от често препоръчваните от мен за сватби в София, наред с горните три, както и ресторанта на хотел „Акорд“ и „Principi Di Piemonte“ в Интерпред.

Намира се на бул. Цариградско шосе, срещу Метро.  Много удобен за достъп, както с автомобил, така и с метро.

Best Western Експо хотел предлага няколко варианта за сватби:
– Коктейл + изнесен ритуал в чудесната градина с шатра и след това тържество в зала „Панорама“ с капацитет до 120 гости. Вариантът, който аз препоръчвам на моите младоженци.
– Тържество в градината, където могат да се настанят 80-90 гости с уговорката, че не по-късно от 22:00 часа музикалното озвучаване трябва да се премести в рамките на прилежащия ресторант „ForEgo“.  Това за мен не е много удачен вариант.
– За по-големи сватби до 200 гости на разположение е и зала „Cити“, която е с изключително неправилна форма, с много колони и нива. Не я харесвам и не я препоръчвам.

Best Western Expo Sofia

Плюсове:
– Зала „Панорама“ на второ ниво е с правилна форма, приятен интериор и капацитет, подходящ за болшинството сватби – 80-120 гости;
– Приятна градина с шатри, приятно лоби и интериор на хотела;
– Бърз и лесен достъп до хотела по Цариградско шосе.
– Приемливо обслужване и храна;
– На удобно разстояние до парка „Врана“ – подходящ за фотосесия с младоженците;
– Просторен безплатен паркинг;
– Приятни стаи за подготовка на младоженците;

Зала „City“ на Best Western Expo хотел

 


 

Хотел "Акорд" - София

Хотел „Акорд“*** –  до 120 гости, достъпно ценово ниво

Ресторантът на хотел „Акорд“ в последните няколко години винаги е бил едно от най-добрите предложения на пазара в достъпния ценови клас.  Съответно и един от най-рано запазваните – ако сте се насочили към него и искате да запазите събота или неделя, е най-добре да се свържете с тях поне година по-рано. Комфортно подходящ за около 100-110 гости. За последните 4 години сме заснели 10 двойки там.

През 2017-ма година залата на ресторанта беше впечатляващо обновена, с което мястото стана още по-привлекателно за младоженците. В края на 2019 година в залата беше инсталирано и професионално озвучаване, което е съобразено с акустиката в залата и се вписва отлично в интериора.

Хотел „Акорд“ разполага и с градина, която е подходяща за изнесен ритуал.

Градината на хотел „Акорд“

Плюсове:
– Чудесна зала с ефектно осветление, кръгли маси и красиви столове;
– Акорд искат да ви спечелят и офертата им отразява това – тя е доста добра, клиентски ориентирана и през годините е включвала различни оригинални предложения като например 7 часа заетост за залата без овъртайм (срещу 5 часа почти навсякъде другаде) или пък включени неограничени безалкохолни, кафе, бира и вино при цена на куверта под 45 лева;
– Обслужването и храната са добри;
– В двора на хотела има приятна градина, която е подходяща за изнесен ритуал и коктейл;
– Управителят на ресторанта е изключително отзивчив;
– Удобно настаняване на вашите гости в стаите на хотела  и достъпни цени;

Неутрални:
– Хотелът е на лесно достижима главна пътна артерия – бул. Владимир Вазов в кв. Хаджи Димитър и  на 6-7  минути с автомобил от църквата „Св. София“, но все пак попада извън рамките на централната част, което не се харесва на всички двойки.

 


 

Хотел "Маринела"

Хотел „Маринела“***** – няколко зали. Най-голямата с капацитет до 600 гости. Високо ценово ниво

Предпочитано място за „високопрофилни“ сватби в София. Хотел „Маринела“ разполага с 7 зали, като за сватби най-често се използват 3 от тях  – Зала „София“, която с преграждане може да се конфигурира в 4 различни варианта с капацитет от 160 до 500 гости.   Зала „EFE“ с капацитет до 600 гости и панорамната зала „Силует“, която е на последния етаж на хотела и е за около 90 гости.

Плюсове:
– Много различни варианти за малки или много големи сватби;
– Градината на хотела е подходяща за изнесен ритуал;
– Добро обслужване и вкусна храна;

Минуси:
– Предизвикателния интериор на хотела не се харесва от всички;

Зала "Ефе" - Маринела

Зала „Ефе“ – Маринела

 


 

Рестрант "Стара София", Хотел "Вега"

Към 2018-та година мокетът в ресторанта е подменен с такъв с по-актуална визия.

Ресторант „Стара София“ на хотел „Вега“ **** – до 80 гости, средно ценово ниво

Един от ресторантите, които препоръчвам често за малки сватби. За съжаление в последните 2-3 години почти не съм снимал в него.   Препоръчвам и апартаментите на хотела за подготовката на младоженците, дори когато сватбата ще бъде в друг ресторант, тъй като са доста просторни и светли.

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна зала с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на вашите гости.  Интериорът и столовете са достатъчно стилни и някои двойки избират съвсем семпла украса – без обличане на столове, драперии и панделки, а само вази с цветя на масите. Цялостно интериорът на хотела (апартамент, лоби бар, стълби, рецепция) са много подходящ вариант за сватбена фотосесия и ни спасяват в лошо време.
– Много приятен лоби бар, подходящ за коктейл и посрещане на гостите.
– Младоженският апартамент, включен в цената е на практика най-просторния, спрямо предоставяните в почти всички други хотели в София и много булки осъществяват подготовката си там (грим и прическа).
– Достъпна локация в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е подходящ за фотосесии, както и ритуална зала „Студентска“.
– Има възможност за изнесен ритуал в съседна на ресторанта зала.

Минуси:
– Залата е на втория етаж и това означава, че гостите пушачи трябва да слизат един етаж по стълбите или асансьора в непосредствена близост.

Повече за ресторант „Стара София“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.

 


 

Ресторант Интепред

Ресторант „Principi Di Piemonte“ в Интерпред – до 100 гости, достъпно/средно ценово ниво

Един от най-популярните ресторанти сред нашите младоженци и място с отлични отзиви, в това число, специално за управителя, за когото даже съм чел стихотворения от доволни булки. 12 наши двойки младоженци са го избрали за последните 4 години.

Плюсове:
– Ресторант, който има почти магическо съчетание от предпоставки да предразполага гостите за купон. Говорейки си с DJ Стоян Петров, стигнахме до този извода, след като не можахме да се сетим за сватба там, която да не е минала с почти всички на дансинга. 
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна и светла зала в правилна форма с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на вашите гости.
– Изнесен ритуал може да се осъществи в съседната на ресторанта зала или пък на открито пред Интерпред, където има известна зеленина.

Неутрални:
– Интериорът с акцент в зеления цвят, който донякъде ограничава възможностите за избор на цветове при украсата.

Минуси:
– Не разполага с хотелска част.  В непосредствена близост е Парк Хотел Москва.

Повече за ресторант „Principi Di Piemonte“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.

 


 

Хотел "Хилтън"

Хотел „Хилтън“, зала „Мусала“

Хотел „Хилтън“ – до 150 гости, високо ценово ниво

На второто ниво на хотела е по-популярната за сватби зала „Мусала“, която е комфортно подходяща за между 100 и 150 гости. На приземното ниво се намира ресторант „Сезони“, който е комфортно подходящ за до около 80 гости.

MI_0575Плюсове:
–  Зала „Мусала“ според моите предпочитания е широка, осветена, без колони и с правилна форма.  В допълнение хотелът разполага с най-просторното и светло лоби в София, което може да се използва за коктейл или изнесен ритуал, когато времето навън е неподходящо.  В задната си част хотелът има ограден двор, разделен на две части, като към едната от тях има директен достъп от ресторант „Сезони“. Дворът е още една от отличните възможности за коктейл и изнесен ритуал.  Що се отнася до изнесения ритуал, той може да се случи и в парка зад Хилтън.

Лобито на хотел „Хилтън“

SV_0607

Парка зад хотел „Хилтън“

– Обслужването и храната в Хилтън са много добри.  Освен традиционното сет меню, в Хилтън много успешно и практично се получават и сватбите с блок маса – до този момент съм заснел четири такива сватби там и винаги всичко е протичало отлично (с малко съдействие на сервитьорите за някои по-възрастни гости). Ако тепърва ми предстоеше сватба, не бих се поколебал да я направя с блок маса, тъй като практиката ми показва, че това е много по-удачен и дори вълнуващ вариант от традиционното сет меню;
– Локация – Граничи с Южен парк и на минути разстояние до повечето централни ритуални зали и църкви;
– Оферти за сватбени тържества с високи цени, но и с много включени неща от типа на all inclusive на безалкохолните напитки и т.н.; 

Минуси:
– От зала „Мусала“ пушачите трябва да слязат един етаж, докато стигнат до изхода. В ресторант „Сезони“ има директен и лесен изход към оградения двор към ресторанта.
– Някои двойки намират за необходимо да обличат зала „Мусала“, за да добие по-празничен вид;
– Ресторант „Сезони“ според мен не е с интериорно разределение, подходящо за сватби – може би най-вече заради големите непреместваеми блок маси, освен ако не се ползват по предназначение.

Повече снимки и информация от Хилтън можете да намерите тук.

 


 

grand-hotel-sofia-panorama-nggid03187-ngg0dyn-620x620x100-00f0w010c010r110f110r010t010

Зала „Триадица“

Гранд Хотел София – до 160 гости, високо ценово ниво

Гранд Хотел София разполага с три опции за провеждане на сватби. Най-популярната зала – „Триадица“,  се намира на първия етаж и събира комфортно около 120-130 гости + удобен дансинг (150 по схема), докато ресторантът на партера „Shades of red“ е комфортно подходящ за до 70-80 гости (80 по схема). Зала „София“ на втория етаж е за до 160 гости (180 по схема).

Ресторант "Shades of red"

Ресторант „Shades of red“

Плюсове:
– Добро обслужване и храна;
– Огромен плюс за зала „Триадица“ е прилежащата покрита тераса, подходяща за изнесен ритуал, за коктейл, за пушачите или за разхлаждане покрай танците.  Именно терасата прави тази зала по-предпочитана от по-голямата на горния етаж. Иначе зала „Триадица“ е хубава, но не перфектна що се отнася до сватбите – под формата на буква „Г“ и с няколко масивни колони. Все пак почти всички гости с минимални изключения имат директна видимост към дансинга;
– Наред с хотел „Балкан“, Гранд Хотел София е може би хотела с най-добра локация в София.  На пешеходно разстояние от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за сватбени фотосесии;
– Гранд Хотел София е 5 звездния хотел в София с най-висок рейтинг в Booking – 9.1 от 1305 отзива;

Терасата на зала „Триадица“

Минуси:
– Румсървизът с шампанско е малко по-скъп. 🙂
– Задължително проверете условията за силата на музика в по-късните часове!

 


 

София Хотел Балкан (Шератон) – до 350 гости. Високо ценово ниво

Едното от двете популярни места за „високопрофилни“ сватби, като другото е хотел „Маринела“.  Разполага с 2 идентични огледални зали – „Сердика“ и „Средец“ с капацитет около 140 гости + дансинг, както и „The Royal Ballroom“ на втория етаж, с комфортен капацитет около 300-320 гости + дансинг.

Плюсове:
– Перфектни зали с интериор, подходящ за сватби;
– Добро обслужване и храна;
– Локация в пешеходна близост от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за фотосесии;
– Предверието на залите е подходящо за изнесен ритуал;

Изнесен ритуал в Хотел "Балкан"

 


 

Облечена и преградена зала на Риу Правец (Обличането се се заплаща допълнително и се осигурява от външна агенция.)

Риу Правец – до 320 гости, високо ценово ниво

Много приятен хотел с огромни възможности за сватбени тържества на 70 км. от центъра на София по магистрала „Хемус“. По същество има две зали за сватби – една по-малка на партера – зала „Тера“ за до 200 гости и една на първия етаж – зала „Правец“, която е с капацитет до 320 гости, но може да се прегражда и така да бъде подходяща и за по-малки сватби, а иначе просторна, с правилна форма и без колони.

Плюсове:
– Тук можете да осъществите сватба тип „Всичко на едно място“ – доста комфортно е за всички участници в сватбата, няма бързане, няма трафик, няма транспорт и така можете да се съсредоточите върху значимите моменти в деня.
– Можете да имате юридически легитимен изнесен ритуал, изнесен църковен ритуал или пък такъв на 5 минути в Правец или пък на 8 минути в Правешкия манастир.
– Мястото е красиво, просторно, спокойно и приятно.

Неутрални:
– Логистиката при такива сватби е малко по-специфична, тъй като по правило всички гости пътуват от други населени места. Въпреки това този тип изнесени сватби са забавни, защото в единия случай говорим за тържество за една вечер, а в другия за уикенд-почивка с весели моменти.

Минуси:
– Офертата за сватбени тържества не е от типа, които ми допадат. Не знам дали все още продължават да таксуват по 1 лев на гост за разрязване и разнасяне на сватбена торта. Това си е практика в бранша им, но все пак като клиент бих предпочел този един лев да бъде предварително включен без уточнения в кувертите.

riu-pravetz-gorna-zala

Голямата зала на първия етаж

riu-pravets-dolna-zala

По-малката зала на партера

 


 

CV_141025_0383

Залата на комплекс Монтесито

Хотел „Монтесито“ – Зала с капацитет до 200 гости; Ресторант с отварящ се таван – до 300 гости, достъпно/средно ценово ниво

Хотел „Монтесито“  се намира на бул. Цариградско шосе близо до парка „Врана“.  Разполага с хотелска част, зала, ресторант и малка градина.

PM_0693

Ресторантът на Монтесито (тоест по-старата зала)

Плюсове:
– Залата на Монтесито е внушително просторна, голяма и светла, без колони, с огромен дансинг и изцяло с кръгли маси.  Залата на ресторанта пък има изключително ефектен отваряем таван.
– Комплексът разполага с голяма хотелска част на много добри цени.
– Монтесито се намира на лесно за обясняване и за достигане място с бърз достъп по бул. Цариградско шосе до ритуалните зали и църкви в централната част на София.
– В непосредствена близост до хотела е и парка „Врана“, който е отличен вариант за фотосесия с младоженците и кумовете.
– Вкусна храна, големи порции, бързо обслужване;

Неутрални:
– Интериорът на Монтесито генерира разнопосочни мнения. Едни го харесват, други – не.
– Ресторантът има градина, подходяща за коктейли и изнесен ритуал, която обаче е доста малка.

Минуси:
– Ресторантът е просторен и с голям дансинг.  Част от гостите се настаняват на сепарета, които не са толкова удобни, колкото кръглите маси – за да стане един от гостите, трябва да разстане още няколко човека.  Помещението е с неправилна форма и с разлика във височините – това разделя изуално масите на по-централни и по-периферни (видимо и на снимката).
– Монтесито имат капацитета и при интерес поемат и 4 сватби дневно – две дневни и две вечерни във всяка една от залите. Това означава смесване на гости на даден етап от деня в градината на комплекса, ограничение в приключването на дневните сватби (нито минута по-късно от 18:00 часа) и ограничение в стартирането на вечерните сватби (не по-рано от 19:00 часа).
– Хотелската част на Монтесито е с компромисен интериор, на което все пак отговарят и добрите цени за настаняване.
– За новата зала се изисква поръчка на минимален брой от закупени куверти – 130, дори и реалния брой на гостите да е по-нисък.

Повече за ресторант „Монтесито“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.

 


 

Новотел - София

Ресторантът на хотел „Новотел София“

Хотел „Новотел София“ ****  – до 130 гости, средно ценово ниво

Намира се на Цариградско шосе, до The Mall. Хотелът е много приятен, но може би прекалено корпоративното му излъчване отблъсква част от двойките.

Плюсове:
– Висок стандарт на посрещане, храна и обслужване;
– Зала с правилна форма, кръгли маси, красиви столове и минимално закриване от двете колони;

Минуси:
– Известно офисно излъчване на залата.

 


 

Holiday Inn – София

Хотел „Holiday Inn“ ***** – до 160 гости, високо ценово ниво

Намира се до Бизнес парк Младост.

Харесвам хотелските вериги заради стандартите им – почвайки от паркинга и стигайки до вилиците в ресторанта. Хотел „Holiday Inn“ намирам за отличен пример за качествена услуга.

Плюсове:
– Голяма зала с правилна форма без колони – всичките ви гости имат пряка видимост към дансинга. Все пак, както и в почти всички други зали от този тип, има известно корпоративно-конферентно усещане;
– Отлична храна и обслужване;

Неутрално:
– Коктейл за „Добре дошли“ за гостите се провежда в предверието на залата, което е просторно, но мрачно. По-скоро няма удачно място, където да се проведе изнесен ритуал;

 


 

park-hotel-vitosha

Интериор на ресторант „Тоскана“ на Парк хотел „Витоша“

Парк хотел „Витоша“ ****  – до 160 гости (най-добре до 120 гости), средно ценово ниво

Ресторант „Тоскана“ на парк хотел „Витоша“ е просторен и леко тъмен ресторант, който все пак е лесен за работата на фотографите, но не и на видеооператорите.  Залата е в основната си част без колони и с неправилна форма, като при 120 гости, не би трябвало да има маси без директна видимост към дансинга и към младоженската маса.

Плюсове:
– Приятен ресторант, с добро обслужване и храна;
– Намира се в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е отлично място за сватбени фотосесии, снимки с гостите, а ако решите и изнесен ритуал (на снимката горе);
– В хотела има пиано бар, който е удачна възможност за афтър парти след разрязването на сватбената торта;

park-hotel-vitosha

Изнесен ритуал в парка на Студентски град в непосредствена близост до Парк хотел „Витоша

 


 

city-hotel-2

Best Western City Hotel – Залата на хотела. Освен нея има и италиански ресторант. Снимка от сайта на хотела

Бест Уестърн Сити Хотел – до 120 гости в залата,  до 60 гости в ресторант „La Vita e Bella“

Голямата зала на Бест Уестърн Сити Хотел, аналогично на залата на Новотел, както и на няколко други хотелски зали, има силно офисно излъчване, което би могло да се тушира с подходяща украса.

la-vita-e-bella

Част от интериора на La vita e bella. Снимка от сайта на хотела

La Vita e Bella е италианския ресторант в хотела, който е с изключително неподходяща според мен зала за сватби, тъй като е с много ъгли, колони, преградки, парапети и т.н. Дансингът е на входа, малък е и не е видим за около 1/2 от гостите. Всъщност това има голяма притегателна сила за някои двойки младоженци, които искат точно такова място.

 


 

LN_0563

Ресторант „Зест“ в Suite Hotel Sofia ****  – до 110 гости, средно ценово ниво

Suite Hotel Sofia отвори през 2013-та година и е част от веригата хотели, в които влизат и Гранд Хотел София и Централ Парк Хотел. Ресторант „Зест“ има нетрадиционен, младежки, „contemporary“ (продължете вместо мен..) интериор и хубава панорама от френски прозорци. Считам, че ресторантът е отличен избор.

Плюсове:
– Много приятен и свеж, нетрадиционен интериор;
– Добро ниво на обслужване и на храна;
– Панорамна гледка и тераса с директен излаз от залата на рестранта;
– В допълнение още една тераса на долния етаж, която се предлага за изнесен ритуал и коктейл;
– Удобен подземен паркинг;

Минуси:
– Залата е с отчайващо неправилна форма, колони и огромен бар;
– Интериорът изпъква с доминиращото си разноцветие и съответно е труден за украсяване;

 


 

park-inn

Хотел „Мезон“ **** до 130 гости, високо ценово ниво

Бившият хотел „Park Inn“, а преди това „Greenville“, както се среща на още много места в интернет.  Ресторантът впрочем продължава да се нарича „Greenville“.

Плюсове:
– Една от най-хубавите градини в София, подходяща за коктейл и изнесен ритуал;
– Нетипичен вид на залата на ресторанта, който привлича определени двойки младоженци, търсещи нещо различно от „скучната правоъгълна зала“;

Хотел "Мезон" - София

Градината на Хотел „Мезон“ – София

Минуси:
– Нетипичен вид на залата на ресторанта. Има непреместваема блок маса в средата на дансинга (видима на снимките).  Едната част от залата със стъкления таван е по-просторна, визуално обединена с дансинга и съответно с младоженската маса. Другата част на залата е с нисък таван и се усеща като отделена от случващото се – една малка част от гостите нямат пряка видимост към дансинга и са скрити зад видимите на снимката два дървени паравана;

Хотел "Мезон" - София

Градината на Хотел „Мезон“ – София

 


 

crystal-palace

Хотел „Кристъл Палас“ **** – до 80 гости, високо ценово ниво

Приятен ресторант до Докторската градина. Разполага с хубава, просторна зала, както и ограден двор, подходящ за коктейл и за изнесен ритуал.

Плюсове:
– Перфектна локация на пешеходно разстояние от ритуална зала „Оборище“ и църквата „Св.София“;
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятни стаи за подготовка на младоженците;

Минуси:
– Проверете изискванията във връзка със силата на звука!

 


 

Галени градини

Галени градини – Снимка от собствениците

Галени градини – до 120 гости в тентата, наем на мястото

Галени градини е проект на наша колежка сватбен агент с дългогодишен опит, който стартира през май 2019 година и все още не съм имал удоволствието да снимам там.

Намира се на 17 километра на североизток от центъра на София между селата Войнеговци и Локорско.  Локацията е достъпна с таксита на стандартни (градски) цени.

 


 

Ресторант "Централ Форум"

Ресторант „Централ Форум“

Ресторант „Централ Форум“ до 150 гости, достъпно ценово ниво

Хотел „Централ Форум“ разполага с „Г“-образна зала, подходяща за 150 гости, която може да се прегражда и да бъде комфортна и за доста по-малки сватби.  Хотелът има и градина. Един от популярните ресторанти в достъпно ценово ниво в София.

Плюсове:
– Всички сватби, които сме снимали в „Централ Форум“ са били много весели. Мястото явно предразполага;
– Порциите са големи, напитките винаги са изобилни и на една ръка разстояние, а местата за сядане са на гъсто  – човек има всички предпоставки да се чувства отлично и в хубава компания;

Неутрални:
– Градината е приятна, но без особени дадености;

Минуси:
 Залата е формата на буква „Г“ и много колони. Масите и местата са разположени много на тясно и това създава неудобство при ставане за част от гостите. Дансингът е тесен и продълговат;
– Биха могли да се осигуряват повече от 2 места за паркиране пред хотела, а не да се таксуват гостите с 2-3 лева на час, тъй като така или иначе на паркинга има доста свободни места;

 


 

skyway_0012

Ресторант „My Choice“ – кв. Симеоново – до 140 гости, средно ценово ниво

Ресторант за сватби с много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл. Ресторантът има 3 зали с капацитет до 140 гости, до 80 гости и до 30 гости. Харесвам „My Choice“ много, но поради някаква причина младоженците ми не са го избирали в последните няколко години;

DK_0530

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Наличие на много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл;

Неутрални:
– Ресторантът не разполага с хотелска част, но в близост има много семейни хотели, които са подходящи за настаняване на гостите, които не са от София.
– Някои двойки отчитат като минус липсата на прозорци в голямата зала на ресторанта.  Опитът ми е, че тази липса не се усеща изобщо, когато залата е украсена, с подредени маси и с танцуващи на дансинга хора.   Изобщо, когато разглеждате зали за сватбата си, опитайте се да ги видите, тогава, когато са подготвени за сватби – разликата в усещането е значителна;

Минуси:
– Голямата залата е просторна и с голям дансинг, но с повечко колони, които нарушават видимостта на малка част от вашите гости;
– Средната зала е с прекалено издължена форма и дансингът е изнесен в единия й край;

 


 

Хотел „Феста“ **** – до 130 гости, средно ценово ниво

Хотел „Феста“ се намира на бул. България в кв. Манастирски ливади.  Разполага с приятно лоби, в което с малко повече желание се получава изнесен ритуал.  Залата на ресторанта за съжаление е с неправилна форма, много колони, както и доминиращи цветове в интериора.  Снимам по 1 сватба на 2 години там.

 


 

Хотел "Централ Парк"

Снимката е предоставена от хотела

Хотел „Рослин Централ Парк“ **** – до 80 гости, средно ценово ниво

Хотел „Рослин Централ Парк“ гледа към пилоните на НДК през бул.Витоша.  Ресторант „106“ е с капацитет до 80 гости.

Плюсове:
– Приятен и светъл ресторант, който има вградено ефектно осветление, което допринася за атмосферата на сватбата;
– Балансирана и изгодна оферта за сватбени тържества (към момента на писане на статията).

Минуси:
– Множество големи колони, които ограничават видимостта на част от гостите;

 


 

Ресторант "Лебед"

Ресторант „Лебед“ – Панчарево

Ресторант „Лебед“ – Панчарево,  До 150 гости (на долния етаж – до 100 гости),  средно ценово ниво

Ресторантът се намира 4 минути с кола от Oколовръстен път на брега на язовир „Панчарево“.  Има градина, в която могат да се организират и големи сватби, а капацитетът на вътрешната част е 150 гости, като партера събира 100 гости, а вторият полуетаж – 50 гости.

Плюсове:
– Прекрасна, просторна и сенчеста градина, която може да послужи за коктейл и за изнесен ритуал;
– Има и кей/ротонда, на който също се правят ритуали;
– Много вкусна храна и добро обслужване;
– Голям и безплатен паркинг;

Ротонда на ресторант "Лебед"

Ротонда на ресторант „Лебед“ с гледка към язовира

Неутрални:
– Ресторантът посреща и обслужва външни гости в градината си,  дори когато и в залата се провежда сватба;

Минуси:
– Ресторантът де факто е подходящ за до 100 гости, защото повечето от хората настанени на втория етаж не биха имали видимост към дансинга и биха се чувствали отделени;
– Залата е продълговата, но не е широка.  Има известно усещане за теснота. То се засилва и от сепаретата, на които се настаняват част от гостите;

Повече информация и снимки можете да разгледате в самостоятелната статия за ресторант „Лебед“.

 


 

Приказната градина – близо до Елин Пелин – до 120 гости, цена за наем на мястото – 2000 лева (към 2019 година)

„Приказната градина“ е облагородено зелено пространство от 4 дка на 25 км от центъра на София, което се дава под наем за сватби на открито.  Разполагат с навес. След като ангажирате градината, можете да изберете кетъринг по ваш вкус.

Плюсове:
– Място, което в най-голяма степен се доближава до идеята на много младоженци за приказна/горска/градинска сватба на открито;
– Широки възможности за избор на кетъринг, съобразно лични предпочитания и бюджет;

Приказната градина

Минуси:
– Известни са няколко случая, в които има подадени оплаквания за силата на звука и се намесва полиция;
– Навесът не предпазва напълно при проливни дъждове. Също така няма как да се отопли, ако времето вечер стане студено;
– Пространството пред градината, където се паркират автомобилите на гостите е в лош вид;

 


 

park-hotel-moskva

Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва

Парк Хотел „Москва“ – 100 до 450 гости, достъпно ценово ниво

Парк Хотел „Москва“ разполага с три зали за сватби, като тук ще разгледам двете по-популярни: Ресторант „Москва“ на партера на хотела, който е  с капацитет до 450 гости и според мен с по-малко от 150 гости би изглеждал празен, както и ресторант „Панорама“, чийто капацитет е до 120 гости, като за изпълване на максималния капацитет част от гостите трябва да се настанят на по далечни маси без пряка видимост към дансинга, тоест ресторанта е по-удобен за сватби до 80-90 гости;

park-hotel-moskva-gore

Гледка от прозорците на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Плюсове:
– Ресторант „Панорама“ има чудесен управител и обслужване, както и уникална 270 градусова панорама;
– Ресторант „Москва“ на партера има много просторна и светла зала и огромен дансинг;
– При необходимост имате лесно и удобно решение за настаняване на гостите, които пътуват;

park-hotel-moskva-gore-2

Интериор на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Минуси:
– Интериорът на „Панорама“ е поостарял;
– „Панорама“ е на 19-тия етаж и без налични тераси, което го прави малък ад за пушачите. Също така таванът му се усеща малко ниско;
– За ресторант „Москва“ по-скоро има смесени отзиви в интернет, по отношение на храна и обслужване;

 


 

gloria-palace-1

Комплекс „Глория Палас – Дипломатически клуб“ – до 120 гости (най-добре до 80), средно ценово ниво

Ресторант „Глория Палас“ е още едно от местата, което за съжаление в последните години има смесени отзиви. От няколко години не съм снимал там.

Комплексът се намира в началото на кв. Горна баня и разполага със страхотна градина, с тенти и с огромен дансинг. Това е едно от местата, които младоженците избират, тъй като са възможни сватби на открито, но отново с уговорката, че в 22:00 часа всички гости, заедно с дисководещият и музиката трябва да се преместят в залата на ресторанта.

Плюсове:
– Впечатляваща и много голяма градина, както и условия за сватба на открито;

Минуси:
– Залата на ресторанта е с поовехтял интериор. Помещението е с неправилна форма и разделено – част от гостите ви нямат хубава видимост към дансинга. „Добрите“ маси са подходящи за до около 80 гости;
– Няма климатична система;
– В интернет могат да се срещнат и негативни отзиви за мястото;

 


 

6ato

Хотел „6ato“ – до 100 (най-добре до 60, а още по-добре до 30) гости, средно ценово ниво

Плюсове:
– Хотел „6ato“ е в най-горната част на Драгалевци и позволява сватба на открито, като след 22:00 часа децибелите на музиката трябва да се намалят;
– Градината е много приятна;

Минуси:
– 6ato е в най-горната част на Драгалевци и нощните температури понякога са по-ниски от обичайното;
– Градината е прекрасна, но е на две нива с немалка денивелация, като при повече от 30 гости, трябва да се използва и второто ниво, което е визуално и фактически отдалечено от случващото се на дансинга и на първото ниво;
– Вътрешната част  на 6ato е не съвсем резервен вариант при лошо време – помещението е с неправилна форма с много чупки и без ясно обособяемо място за дансинг;
– В интернет можете да откриете смесени отзиви за мястото;

 


 

СПОДЕЛЕТЕ ВАШИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ С БЪДЕЩИТЕ МЛАДОЖЕНЦИ, КОИТО ЧЕТАТ ТАЗИ СТАТИЯ:

– Какви са вашите впечатления от включените тук ресторанти?
– Има ли нещо, което сте видели в различна светлина?
– Има ли ресторанти, които съм пропуснал, а които заслужават внимание?

Не се колебайте да споделите мнението си в коментарите към статията 🙂

 


 

Автор: Николай Митев
Последно обновяване на статията: 20 февруари 2020 година


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

92 thoughts on “Моят списък с популярни 30 ресторанти за сватба в и около София

  1. Ани 9 януари 2018 в 00:03

   Здравейте. Имате ли информация дали хотел Рамада(стария хотел Принцес) е хубаво място за сватба? Благодаря Ви предварително!

   1. Николай Митев Автор9 януари 2018 в 09:29

    За последно съм снимал там в началото на 2017 година. Залите са много светли и просторни, с кръгли маси. Реално другите ресторанти с подобни зали са само Шератон (Балкан), Кемпински (Маринела) и донякъде Хилтън. Храната и обслужването не помня дали ми харесаха, но със сигурност не е имало някакви съществени негативи. Може би основен негатив е локацията на хотела – района на автогарата, който някои хора не харесват.

  1. Николай Митев Автор4 декември 2015 в 17:36

   Привет, Лили,

   В статията няма описание и за много други сравнително популярни ресторанти – Лебед, Атлантик, Макси, Ниагара … 🙂 Имам си съображения да не ги публикувам. Впрочем затова и добавих „Моят“ преди списък в началото на заглавието на статията.

 1. Лили Влаева 10 декември 2015 в 17:03

  Моят поглед върху „Земята и хората“ е следният: като шаферка на една сватба през 2015 г. точно там мога да кажа, че абсолютно правилно сте забелязали, че половината гости не виждат младоженците, другата половина не виждат дансинга. Наличието на толкова много колони, пък били те и с огледала, го правят изключително неподходящ ресторант за сватби според мен. Не само от фотограска гледна точка, а и от гледната точка на гост. Освен това при пристигането на гостите масите все още не бяха наредени, подаръчетата и табелките с имената стояха е едни кашони до врата на ресторанта и сервитьорите се чудеха какво да правят с тях (тук държа да кажа, че за тези услуги бяха ангажирани именно от ръководството на ресторанта).

  Трябва да призная и добрите страни: храната беше много вкусна и сервитьорите много внимални и дикретни, никои не забелязваше кога сервират и отсервират по време на сватбата.

 2. Iva 17 декември 2015 в 16:19

  Здравейте,
  за съжаление нашата сватба се проведе в Глория Палас,преди месец!
  Казвам „съжаление“,защото ресторанта има“ Име „в тези среди,както и репутация,която въобще не успя да покрие пред Нас и нашите 150 гости.
  Управителя и обслужващия персонал не са на нивото на което се поставя ресторанта.
  Още със самото влизане гостите усетиха студа в страхотния салон,в който протече тържеството.Трябваше да има „Wellcome drink“,който се състоя в поднасяне на шампанско на първите 10 души от общо 150,както споменах.
  Бутилките с алкохол бяха стриктно скрити,сякаш някой им беше забранил да сервират,както и т, нар. безалкохолни ,които бяха в двулитрови бутилки!!!
  Имаше повече от 5-6 сервитьора,които трябваше постоянно някой от нас да търси,за да сервират нещо.
  Оказа се ,че хляб дори не е сложен по масите,защото ,цитирам „никой не си е поискал“!!!
  Сватбената ми торта не успях да опитам,защото според персонала е свършила….
  само да уточня ,че за гостите имаше други торти?!
  Как така е свършила,не разбрах???
  Следястието беше сервирано,когато гостите си бяха тръгнали…
  Това е само малка част от нещата,които помрачиха празника ни.
  За куверт от 52 лв. на човек,хората останаха гладни и жадни!!!
  Толкова надменно отношение от страна на Управителя,не сме очаквали.
  Да не говорим за количеството храна и алкохол,което се скри от нас.
  Не съм очаквала,че трябва да сложа някой да ги следи,за да ми премине спокойно тържеството!
  Да не говорим,че за 150 души,Ви се полагат 7 парк места,всичко останало е по 10лв. на автомобил!
  С толкова желание избрахме всичко,за да го съсипят мързеливи и крадливи сервитьори и неуспешен Управител.
  Съжалявам,че им се доверих,защото от Глория Палас е останало само името…
  Спестявам много неща,които надявам се в Сватбения си ден,никога не усетите!
  Ако сега отново трябва да избирам,никога не бих направила сватбата си там!
  Благодаря!

 3. kabomy 28 декември 2015 в 14:09

  Нашата сватба в голф клуб „Св.София“ имаше също някои интересни моменти..
  Мястото е перфектно. Красота, слънце, зеленина, гледката от ресторанта е номер едно. Гостите от извън София ги настанихме в хотел Монтесито (много по-добри цени за нощувки), а от голф клуба предлагат бусче, с което да ги докарат. Логистично беше идеално. Храната също беше супер и имаше добри отзиви от гостите без да съм ги питала.
  Сега ще спореля някои неприятни ‘изненади’ , пък дано са от полза на бъдещите булки да си имат едно наум.

  – Въпреки огромните убеждения за качеството на обслужването, аз като булка често трябваше да гоня сервитьора за вино.

  – Когато свършиха нашите вина, вместо да отварят директно от техните, както се бяхе уговорили, от персонала бяха казвали на гостите, че виното е свършило! Накрая се разбрахме, но не се мина без някой друг гост да си помисли, че ‘алкохолът свърши!’

  – Бяхме говорили с представителя на голф клуба, че щом плащаме 80 вечери при 75 гости, те ще сготвят точно 80 вечери и ако някой поиска допълнително, ще има, ноооо… не се получи точно така. Нямаше нищо сготвено екстра.

  – Имахме ‘късмета’ по средата на юни да е 35 градусова жега. Климатиците в ресторанта не успяват да охладят помещението. Вътре беше непоносима горещина.

  – Когато изкараха тортата.. О, чудо! Бяха забравили да сложат топърите (обадих се на сладкарите, но те им ги бяха дали). Да си бях спестила часовете ровене в интернет, за да ги избера.

  – Закуската на следващия ден.. как да кажа.. не беше като за младоженци.

  Но стига оплаквания, като цяло беше ОК. На мен, булката-организатор, тези малки детайли нямаше как да не ми направят кофти впечатление.

  1. Николай Митев Автор18 април 2016 в 15:58

   Здравейте,

   + Хубава градина, непосредствено пред ресторанта;
   + Удобно се съчетава с граждански брак в общината в Банкя. Църквата „Св.Св. Кирик и Юлита“ също е в близост, но е доста тъмна. Между църквата и общината пък има много паркови пространства за снимки;
   – Последната ми информация (може и да не е актуална) е, че залата не е климатизирана.
   – Помещението е с неправилна форма и някои от масите са неудобни за гостите с оглед видимост към дансинга.

 4. Yana 4 май 2016 в 13:24

  Здравейте! Свършили сте страхотна работа с този блог, поздравления! 🙂
  Бих искала да попитам дали имате информация за ресторанта на хотел „Central Park Hotel Sofia“? Ще Ви бъда безкрайно благодарна, защото в мрежата почти не намерих коментари (всъщност само един, но пък положителен), а мястото ми се струва добро за малка сватба (по-малко от 80 гости) и офертата, която ни направиха, никак не е лоша. Благодаря предварително! 🙂

  1. Николай Митев Автор4 май 2016 в 16:03

   Бил съм на една сватба преди няколко години, а тази година ми предстои още една сватба там. Според мен основния проблем са масивните колони в ресторанта. Друга информация за съжаление не мога да дам.

  2. Zuzi 8 юни 2016 в 09:58

   Здравейте, Яна. Нашата сватба ще бъде в р-т „106“ на хотел Central Park на 30.07.2016. Към момента съм изключително доволна от протичането на организацията. Невяна Василева е професионалист, който се старае да отговори на всичките ни изисквания. И според мен единственият недостатък на ресторанта са колоните, но ще ги преглътнем. Всичко друго изглежда на ниво и според желанията ни – уютна атмосфера, вкусна храна, много добро обслужване, хотелска част и т.н. Дано да съм била полезна, ще дам повече отзиви след сватбата.

    1. Николай Митев Автор31 декември 2017 в 06:54

     Последно съм бил там юни 2016-та година. Има много приятно вградено ефектно осветление, което допринася за атмосферата. Храната и обслужването по спомени бяха на добро ниво. Основното „проклятие“ на този и още няколко ресторанта са колоните в залата. Пушачите са облагодетелствани от директен изход на тераса от залата с гледка към НДК.

  3. Николай Митев Автор8 юни 2016 в 10:29

   Снимах в неделя сватба в Централ Парк. Ресторантът е обновен от последния път, когато съм бил там. Има много приятно ефектно осветление, което създава настроение, а също така е и щадящо снимките. Храната и обслужаването според мен бяха на добро ниво. Като цяло ми хареса доста 🙂

 5. Asya 10 май 2016 в 08:43

  Благодаря ви за ценната статия. Опитвам да организирам сватбата си от чужбина и е много удобно начало да видя такъв списък!

 6. Antonia 9 август 2016 в 12:39

  Здравейте!

  Някой може ли да сподели повече впечатления за Crystal Palace?

  Благодаря предварително от сърце!

  1. Antonia 19 февруари 2017 в 21:28

   Здравейте, всички! Нашата сватба отмина и искам да оставя коментар, защото този блог и подобни форуми много ни помогнаха. Надяваме се, че и нашите впечатления ще са от полза за други! Ето за Crystal Palace, на който ние все пак се спряхме:

   Имам почти само отлични впечатления от ресторанта! Един от най-добрите ни избори на доставчик на услуга. Съпругът ми е чужденец и имахме възможност да сравним и с другата ни сватба (в друга държава;) – далеч по-скъпо заведение и далеч не бяхме така впечатлени. Ако не сте любители на формалния стил и смятате, че гостите ви ще се притеснят от претенциозната обстановка, то това място не е за вас. Ако обаче харесвате богатия интериор на ресторанта и успеете да го съчетаете с мечтаната от вас декорация (повече от флористика не бих препоръчала), то ще имате удоволствието да работите с истински професионалисти.

   Комуникация преди сватбата – любезна, адекватна и супер бърза, включително по ел.поща, което не е често срещано в бранша.

   Обстановка – богато декорирано заведение с приятна градина с директен достъп от залата на ресторанта. Има един салон, който е допълнителен към ресторанта – не го препоръчвам за гости, защото е с ограничена видимост, но ние направихме там детски кът с палатка, играчки и пр и беше супер за децата. Не ви е необходима почти никаква допълнителна декорация в това заведение, което спестява много разходи. Супер удобни тапицирани столове, което е важно за дълги събития. Аз исках ресторант само с кръгли маси за гостите – тук се налага да настаните някои на правоъгълни, но ние го преглътнахме. Всичко останало наистина е прекрасно – тук няма компромиси с некачествени прибори или зацапани мокети и тоалетни (каквито неща видяхме в други заведения с „име“). Климатизация – много добра, въпреки многото хора не е било задушно или горещо.

   Храна – впечатляваща! Получихме много комплименти и от гостите – както за менюто, така и за обслужването.

   Обслужване – отлично и почти незабележимо! Управителите и сервитьорите са професионалисти, а не случайни хора, наети за празника ви. Любезни и отзивчиви с правилната дистанция.

   Капацитет – препоръчвам заведението, ако имате не повече от 65 гости. Както споменах, има и допълнителен салон, но не е с добра видимост.

   Цени – публикувани са на сайта им и мога да кажа, че си струваха всеки лев. След като сватбата мина дори ми се сториха евтини за предложеното ниво. Освен това ни позволиха да внесем алкохол и торта. Каквото остана от алкохола ни върнаха на следния ден.

   Това е! Пожелавам успех и щастлив сватбен ден на бъдещите младоженци!

 7. Vanya I. Papazova 17 февруари 2017 в 14:36

  Г-н Митев,
  а има ли изобщо място в София, което да е добро за около 50 души, блок маса (Buffet) и western тематика на партито? Искаме голям кег с бира и wetsern храна или хапки, салати, които хората сами да си сервират и непретенциозна обстановка, но удобна (не ръбати столове и маси с „бели“ покривки)? :(( Ще има и дечица…

 8. Константина 25 февруари 2017 в 14:58

  Здравейте блогът ви е чудесен и много полезен. Търся съчетание на хотел и ресторант, за лятна сватба(130 човека) т.е. градина- зелена хубава и с място за танци. От финансова гледна точка ми се иска да е нещо от среден клас. Глория Палас на първо четене изглежда добре, но гледам има не добри отзиви. Търся нещо подобно, ако имате някаква нова идея, подобна на тази, бих ви била признателна.
  Поздрави и продължавайте така да се развивате! 🙂

   1. Antonia 27 февруари 2017 в 11:45

    Здравейте, Константина! Миналата година аз се бях амбицирала да намеря точно такова въшебно място за сватба на открито в София или близо до София за около 100 души (това бе преди да решим, че ще е по-лесно да направим сватби в две държави). След супер упорито обикаляне в рамките на около 2 месеца моят извод също е, че такова място в София и до 30 км от нея просто не съществува!!! Най-сърдечно, съветът ми е да не си губите времето и нервите, както аз направих, а да се примирите с наличното. Дано в близките години някой най-после промени това!

 9. Ana Apostolova 5 април 2017 в 10:56

  Уважаеми г-н Митев,
  Първо искам да Ви благодаря за полезната информация, която предостявяте със страхотно чувство за хумор по всички важни сватбени теми.
  По темата за ресторантите бих искала да изразя огромното си разочарование, което ни поднесоха от ресторант Лаура. Сватбата ни беше планирана за 17.06.2017г. (идея взета от Вашия блог 🙂 ) Капарирахме църква и запазихме час в гражданското. След което януари месец капарирахме и споменатия ресторант. След нормална комуникация касаеща украсата, менюто и DJ, на 28.03.2017г. ни беше съобщено от тях, че е станала грешка и всъщност датата ни е била заета още преди ние да капарираме. Останах изумена от обяснението, че никъде не е било отрзаено това, при положение, че ние направихме запитване още от ноември и ни казаха, че датата е свободна. В последствие се оказа, че гостите са повече от тези на нашата сватба, младоженците са от чужбина и т.н. подробности, които не ни касаят при положение, че има реална опасност празникът ни да пропадне. За компенасация ни върнаха капарото и пари за поканите, които бяха готови, но слава Богу още не бяха раздадени. Имайки предвид краткия срок не успяхме да намерим друг ресторант за тази дата и се наложи да я преместим за друг ден. Изключително непрофесионално отношение, недопустимо за всеки уважаващ себе си управител, тъй като сме почти сигурни, че запитването за другата сватба е дошло след нашето, но са се изкушили от 70-те куверта повече.

  Благодаря Ви отново за старанието, което полагате да държите нас, бъдещите младоженци, в течение за всичко харесвано и актуално! Бъдете здрав и никога не губете усмивката си и свежото си чувство за хумор!

 10. Кристина и Александър 16 май 2017 в 17:22

  Здравейте,

  тъй като Вашият сайт, много ми помогна при организацията на сватбеното ни тържество бих искала да Ви дам малко информация относно ресторант Максим, който се помещава в комплекс „Глория Палас“. Бихме искали да споделим с Вас разочаровнието си от отношението и некоректността на управителя Свилен Златанов към нас и нашите гости, защото в интернет няма никаква информация за този ресторант, а би било голяма грешка още някоя заблудена душа да се опари от некомпетентността на управителя!
  Най – напред ще започна от там, че ни убеди, че ресторанта му събира 200 души. Нашата сватба беше планувана за 160 души, като на финала трудно се събрахме 125 души с нормално пространство за танцуване. Безкрайно учудени останахме, след като ни заяви, че ще допуска външни хора на нашето тържество, ако има такива желаещи да вечерят там, въпреки това, че сме ангажирали целият ресторант. Две седмици преди събитието ни информира, че не разполага с хладилно помещение, в което да ни съхрани сватбената торта. Сервизът и обслужването беше под всякаква критика. Няма никаква координация между сервитиорите. От уговоретият и платен куверт не бяха сервирани ястията на голяма част от гостите. Голяма част от алкохола не беше изнесен. Изрично се договорихме, извън кувертите и внесеният алкохол, да няма старнична консумация, за което г-н Златанов нямаше нища против. На финала ни връчи сметка от 800 лв. за напитки, които никой не е поръчвал. Да не говорим, че в куверта, който платихме влизаха още неща – като погача, менче и бяло платно за посрещане на младоженците, които изобщо липсваха. На гостите беше казано, че хляб няма защото не влизал в куверта! В 17 часа, когато гостите вече се събираха в градината на комплекса, ресторантът все още не беше подреден и г-н Златанов е възпрепятствал и дори изгонил наетият от нас ди джей и агенция за украса на ресторанта и не им е позволил да си свършат работата. Не е осигурил захранване за техниката на ди джея в градината, както говорихме, а дамата от рецепция е помогнала и е услужила с това на ди джея. Да не говорим, че ди джеят и агенцията наета за украсата са чистили кучешки изпражнения от градината и вътре в ресторанта мирише на котешка тоалетна, защото една камара котки живеят на окачения таван на ресторанта и се разхождат едва ли не по масите, миризмата е ужасна! По време на организацията многократно го питахме дали ще има проблем с музиката вътре в ресторанта и г-н Златанов многократно ни уверяваше, че няма да има проблем за силната музика. В последствие в 10:30 ч. въпросният господин започна да се бърка на ди джея и да намаля музиката. Да не говорим, че с цялата си наглост ни угаси лампите в основната зала на ресторанта, пълен с гости, във вихъра на купона! Относно хотелското настаняване всичко беше ок, с изключение на това,че г-н Златанов за пореден път ни подведе, като се кълнеше за капацитета на вилите и стаите на хотела, а те се оказаха съвсем други, което отново доведе до объркване.
  Въпреки всички усилия на г-н Свилен Златанов да ни провали сватбеното тържество, всичко завърши благополучно, благодарение на ди джея Митко Томанов – малкия – страхотен човек , който успя с големи усилия за прикрие идиотията на г-н Златанов!
  Пиша Ви това писмо, защото предполагам, че много бъдещи булки като мен черпят информация от Вашият сайт и би било добре, да имат къде да прочетат, че докато ресторант Максим е под управлението на Свилен Златанов ще берът само ядове и на финала ще завършат със съсипано сватбено тържество и хвърлени хиляди левове на вятъра. Още веднъж подчертавам, че Митко Томанов, който също намерих благодарение на Вашият сайт – спаси нашата сватба!

  1. Николай Митев Автор16 май 2017 в 17:33

   Здравейте, Кристина и Александър,

   Благодаря ви за коментара.

   За другите читатели на статията – потвърждавам, че той произхожда от истински младоженци, които са имали сватба на въпросното място.

  2. Яно 7 юни 2017 в 08:41

   Здравей,Кристина съжалявам, че тържеството не е минало много добре. Ние с моя годеник сме се спряли точно на този ресторант, но коментарът ти ни разубеди малко.И нашите гости са някъде около и над 150. Горе долу, колко ви излезе цялата сметка за ресторанта и имаше ли изнесен ритуал.:)

 11. Maia 18 юли 2017 в 16:37

  Здравейте! Съжалявам, че не видях този пост по-рано, тъй като и нашата сватба беше в ресторант Максим и имахме сблъсък с некомпетентността на управителя Свилен Златанов! При настаняването на гостите в 17:30 часа се оказа, че масите в градината са 13, а не 15, както се бяхме уговорили. Свилен Златанов ми беше изпратил предварително разпределение на масите,които бяха 15 с по 10 човека. В последния момент се наложи да разместваме 30 души по масите и да правим ново разпределение, защото от ресторанта нямали маси! В последната седмица преди сватбата ни уведомиха, че няма къде да приберат тортата. С преместването от градината в ресторанта нямаше особен проблем, но вътре в ресторанта масите бяха празни, а трябваше да има наредени плата с мезета. В крайна сметка изнесоха мезета в десертни чинийки, а за ядките, включени в куверта, трябваше да напомним! Въпреки изцепките от страна на управителя, се получи страхотен купон!

 12. Елена и Христо 17 септември 2017 в 14:02

  Здравейте г-н Митев,

  Сайтът Ви е много интересен и изключително полезен. Предстои ни сватба догодина и се чудех дали имате наблюдения за залата на хотел Best Western Premier Airport Sofia.

  Благодаря предварително.

  1. Мартина Попова 29 януари 2019 в 16:51

   Здравейте, тъй като ние сме се спрели на този ресторант 2 години по -късно, бих искала да знам мнението Ви за него! Благодаря,

   1. Николай Митев Автор29 януари 2019 в 17:37

    Хареса ми Best Western Premier Airport Sofia. Няма нещо, кой знае колко впечатляващо, но всичко е доста добре балансирано – има къде да се паркира, много приятно лоби, което става за коктейл, широка зала без колони, добро обслужване, вкусна храна. Стаите са приятни и светли за снимане. В комбинация това всичко никак не е малко 🙂

  1. Николай Митев Автор9 октомври 2017 в 07:45

   Лесно достъпен, приятен като екстериор и интериор на лобито. Има достатъчно пространство пред залата на ресторанта, което е подходящо за коктейл. Самата зала е просторна и с добра видимост – има две колони, които не пречат особено. Обслужването и храната са добри. Ако трябва да се търси някакъв минус, то това би бил интериора на залата – от едната страна има празни бели стени, които тушират като по време на сватби се прожектира от проектори графика с имената на младоженците, а на срещуположната стена има едни вградени шкафове, които някои двойки са ми споделяли, че не харесват. Предвид леко офисното усещане на този тип зали ГОРЕЩО препоръчвам да ангажирате и ефектно осветление от диджея – разликата в атмосферата се променя драстично в положителна посока – както за танците и за вас, така и за снимките. Лично на мен Новотел ми харесва – в този тип хотелски вериги се поддържа стандарт и човек може да бъде уверен, че всичко ще бъде, ако не на добро, то в най-лошия случай на приемливо ниво. Двойките, които съм снимал там, винаги са имали хубави и добре организирани сватби.

   Ето и една сватба от там: http://nmitev.com/blog/ралица-и-веселин/

 13. Симона 3 януари 2018 в 11:29

  Здравейте, видях по-горе че сте писали, че за първи път ще снимате сватба ноември в Best Western Premier Airport Sofia.
  Може ли да споделите впечатления, на снимки изглежда доста добре?
  Благодаря!

 14. Vessela 4 януари 2018 в 22:05

  Здравейте, Николай! Първо бих искала да Ви поздравя за прекрасния блог. Информацията е много изчерпателна и поднесена по много приятен начин.

  Бих искала да попитам дали имате информация за Царско Село? Моя приятелка ще се жени и се е спряла на него, но нямаме познати, които да са били там.

  Благодаря предварително! 🙂

  1. Николай Митев Автор5 януари 2018 в 09:52

   Здравейте,

   От 5 години не съм снимал там, като тогава не беше най-добрия избор за сватба. Струва ми се, че някой ми беше споменал и ми беше показвал снимки на обновена зала преди 1-2 години.

 15. Silvia 9 януари 2018 в 19:50

  Здравейте,
  Бих искала да попитам за актуална информация отностно БЕСТ УЕСТЪРН Хотел Експо, впечатления за мястото,атмосферата и възможността за провеждане на изнесен ритуал и евентуално градинска сватба?
  Благодаря предварително 🙂

  1. Николай Митев Автор9 януари 2018 в 19:56

   В последните години снимам по 2-3 сватби годишно там. Един от няколкото хотела, които препоръчвам на младоженци. Залата на вторият етаж е прекрасна за сватби – просторна, правоъгълна, без колони + кръгли маси. Става за до 120 гости по спомена. Градината е идеална за изнесен ритуал – много зеленина и цветя, съответно и навес, който да пази от слънце и дъжд. Залата на партера лично на мен не ми харесва много, заради многото колони и двете нива на пода, непосредствено до дансинга, ама пък там май се събираха до около 180 гости.

   За изцяло градинска сватба там предлагат до 22:00 часа в градината и след това тонколоните се прибират вътре в помещението. Това преместване се прави и в други ресторанти, но понякога се оказва „препъникамък“ за купона и танците. Моята препоръка е изнесен ритуал + коктейл в градината, а след това тържество в горната зала.

 16. Лазар 18 януари 2018 в 11:19

  Здравейте, г-н Митев,

  Благодаря от сърце за чудесната и полезна информация, приятно и увлекателно поднесена във Вашия блог.

  Скоро ми предстои сватбено тържество и за момента с годеницата ми сме се насочили към хотел „Експо“ в София поради отличните отзиви и препоръки от познати. Самото тържество ще приветства около 100 гости по план и ще се проведе през лятото на тази година (юни или юли месец).

  В полезрението ни също попаднаха два други хотела в и около Панчарево и бих желал да науча Вашето мнение за тях и евентуално опит, ако Сте снимали сватби там.

  Първият е Хотел Галант, а вторият – Villa di Lago.

  Вероятно и двете са с малко по-ограничен капацитет на ресторанта (да кажем би било комфортно за около 80 души), но реших да Ви попитам за мнение, понеже тук (скрит линк) дори споменават Вашето име.

  Простете, ако вече има информация за тях във Вашия блог и съм я пропуснал.

  Благодаря Ви предварително!

  1. Николай Митев Автор18 януари 2018 в 13:44

   Здравейте, Лазар,

   Хотел „Експо“ е един от хотелите, които често препоръчвам на младоженци. Не съм наясно какви са цените на кувертите, но това, което се предлага като база (градина + залата на втория етаж + хотелска част + други удобства), в комбинация с обслужването, храната и хотелската част, е на добро ниво. В допълнение младоженците, които са ме ангажирали там, са били добре подготвени, подхождали са с внимание към организацията. В Експо съм снимал само добре организирани и весели сватби с приятни хора.

   В Хотел Галант не съм снимал. Като разглеждам снимките ми прави впечатление, че залата е сравнително тясна – дансингът е по дължината й и между масите, което не ми допада много. Отново от снимките съдя, че храната и обслужването би трябвало да бъдат позиционирани в достъпния ценови клас – виждам само по една вилица и нож, няма чаши за вино, има прекомерно много бутилки, разположени по масите. Ако трябва да залагам, бих предположил цена около 30 лева за куверт, което е доста по-ниско от средното.

   Във Villa Di Lago снимах за последно преди 7-8 години и тогава се казваше по друг начин. Споменът ми от тогава е, че мястото е много тясно. Може би младоженците просто бяха надвишили капацитета – не знам. Като цяло за сватбите минус са сепаретата, неправилните форми на залата, колоните, липсата на видимост към дансинга за част от гостите..

   1. Лазар 18 януари 2018 в 13:57

    Здравейте, г-н Митев,

    Благодаря Ви за експедитивния и изчерпателен отговор!
    Пожелавам Ви всичко най-хубаво и много успехи!

 17. Десислава Чикова 22 януари 2018 в 13:34

  Здравейте! Бихте ли ми препоръчали ресторант за малка сватба до50-60 места.Благодаря предварително!

 18. Мария 24 януари 2018 в 00:58

  Здравейте,
  Цялата информация която е събрана тук е една невероятна помощ при избора на подходящото място за така мечтаният момент. И тъй като не намерих информация искам да помоля за отзиви за хотел „Атлантик“ ( Симеоново) и хотел „Перла “ ( Драгалевци).
  Предварително благодаря!

  1. Николай Митев Автор25 януари 2018 в 09:04

   Здравейте,

   В „Перла“ досега не съм снимал и не мога да дам мнение. В Атлантик съм снимал няколко пъти, последно през 2014-та година. Ресторантът им е с неправилна форма, колони, нисък таван и малък дансинг. Има силен червен акцент в интериора и това до известна степен предрешава украсата.

 19. Красимира Чалева 10 април 2018 в 01:39

  Здравейте г-н Митев, във Вашият блог има много полезна информация, благодаря Ви за това. Бих искала да попитам нещо, тъй като ми предстои сватбено тържество. Относно Вила Екатерина, капацитета, който е посочен е 200 Човека, но предполагам в откритата част, по снимките, които открих вътрешният ресторант е малък, а не може да се разчита на времето през май. Вашите впечатления относно вътрешният ресторант като капацитет какви са? Благодаря предварително

  1. Николай Митев Автор10 април 2018 в 19:25

   Здравейте,

   Вила „Екатерина“ има много масивна тента, в която, ако трябва да заложа, биха могли да се правят и зимни сватби – в зависимост от времето може да се затвори и да се отоплява. Тази тента е за 200+ гости, така че времето не трябва да ви притеснява.

   1. Красимира Чалева 4 май 2018 в 00:52

    Много благодаря за отговора, пускам запитване, защото е изключително красиво.

 20. Victoria Panayotova 27 април 2018 в 08:17

  Здравейте! Блогът Ви е чудесен и изключително полезен, поздравления! Бих искала да Ви попитам за мнението Ви за ресторант „Лаура“ към днешна дата и ако не е твърде неудобно, защо вече няма статия за него в блогът Ви. Много благодаря предварително!

 21. Катрин Велинова 30 юли 2018 в 16:00

  Здравейте! Блогът Ви е изключително ценен и полезен, съдържа много подробна информация, за което Ви поздравявам (единственото място в интернет със структурирана информация по темата)!

  Предстои ми сватбено тържество и след много обикаляне се спряхме на следните две опции: хотел „Best Western Premier Sofia Airport“ и хотел „Рамада“, бих искала да Ви помоля за актуално мнение за тях.

  Предварително благодаря:)

  1. Николай Митев Автор30 юли 2018 в 16:17

   Здравейте,

   В Best Western на летището ми предстои да снимам за пръв път тази година. Чуват се положителни неща. В хотел „Рамада“ съм снимал конкретно в зала „Опал“, но последно в началото на 2017 година. Като цяло много приятна зала. За обслужването нямам спомен да е имало някакъв проблем.

 22. Радо и Велина 14 август 2018 в 13:30

  Здравейте! Оценките и впечатленията Ви са ни от голяма полза. Бихте ли споделили мнението си за обслужването на хотел Феста? Обстановката и офертата много ни хареса, но в последствие забелязахме дребни на вид щети по интериора, които говорят за занемареност – не отговарят на статута на 4 звезден хотел.
  Ще се радваме да разберем мнението на всеки, който има опит с хотела, ресторанта и отношението. Благодарим предварително!

  1. Николай Митев Автор15 август 2018 в 10:21

   Здравейте,

   Последно бях във Феста миналата година. Обслужването беше добро. Занемареност в различни степени, за съжаление се наблюдава на много места, в това число и в най-популярните ресторанти за сватби. В една популярна резиденция няколко години имаха практика да не си сменят изгорелите крушки в полилеите…

   Оценявам Феста положително и заради един конкретен случай. Преди време от хотела се свързаха с мен, за да попитат как оценявам техните услуги във връзка със сватбите. Това издава заинтересованост да се предлага добра услуга.

 23. Didi 30 октомври 2018 в 10:44

  Здравейте!

  Благодаря много за информацията, поднесена в блога. На нас също ни предстой сватба. Спряли сме се на месец май 2019г., но се оказа доста трудно да намерим подходящ ресторант.

  Засега сме се спряли на няколко и бихме се радвали на отзиви за тях:

  1) Зала Панорамо на Бест Уестърн Експо Хотел София – тук се опасяваме , ще може да надвишим капацитета на ресторанта от 120 гости
  2) Зала Сити отново в Бест Уестърн Експо Хотел София
  3) Парк Хотел Витоша – въпреки, че ми се струва леко тясно
  4) Парк Хотел Москва
  5) Царско Село

  Държим да има все пак пространство за танци и на добро съотношение качество-цена.

  Ще се радваме на отзиви от ваша страна.

  Благодарим!

  1. Николай Митев Автор30 октомври 2018 в 11:09

   Здравейте,

   1) Супер е. Често я препоръчвам. Хотелът има много хубава градина, която е подходяща за коктейл и изнесен ритуал. При никакви обстоятелства не е удачно да се надвишава капацитета на коя да е зала. Това е дискомфортно за всички.
   2) На мен не ми харесва заради колоните и разчупения интериор.
   3) Залата им е за 160 гости, така че не би трябвало да имате проблем. Мен ми допада там.
   4) Залата им е доста просторна и приятна, сервизът не е най-добрия в София, но то всеки ресторант има недостатъци.
   5) Поради някаква причина не съм снимал там от 2011 година и не мога нищо да кажа.

 24. Didi 1 ноември 2018 в 09:09

  Бихте ли дали информация и за следните ресторанти : Новотел, Лаура на НДК и хотел Феста?
  Все още търсим подходящото място.

  1. Николай Митев Автор11 януари 2019 в 16:43

   Здравейте,

   Нямам скорошни впечатления от там, не съм снимал от няколко години. Иначе залата, както е обновена в бели тонове (преди беше червена) много ми допада. Изглежда добре.

  2. Николай Митев Автор16 януари 2019 в 17:02

   Още нещо да допълня. Коментирахме с колега, че към края на миналата година там са имали такса за въшни декоратори – тоест ако не изберете предложените от тях, ви се начислява такса. Това е все едно аз, като фотограф, да ви начисля допълнителна такса, защото ще се жените в Царско село.

 25. Vasilena Dimitrova 8 април 2019 в 11:13

  Здравейте, бихте ли споделили впечатления от резиденция „Тера“?

  Много ми допада интериора на залите, както и външните дворове.

  Имам някакви опасения, че организацияа с кетъринга не е изпитана и ще се получи някакво недоразумение. Имате ли някакви впечатления от кетъринга, който се предлага от организаторите от резиденция „Тера“?

  1. Николай Митев Автор10 април 2019 в 19:57

   Здравейте 🙂

   Предполагам, че правят по 90+ сватби годишно, така че от тази гледна точка нещата са проверени и изпипани. Тази година ще бъда там сватбен фотограф на 8 сватби. Миналата бях на 5. Без изключения всичко беше наред и на добро ниво.

 26. Теди 19 май 2019 в 22:12

  Здравейте,
  бихте ли споделили впечатления от хотел „Мезон“ от последните година-две? Имате ли наблюдения относно нивото на храната и обслужването? Чухме, че след смяната на собственика вече не се правят толкова много сватби там.
  Благодаря предварително. 🙂

  1. Николай Митев Автор20 май 2019 в 08:07

   Привет,

   Последно снимах там през май 2018 година – по спомени всичко беше наред. Тази година нямам сватби там. За съжаление май не мога да дам полезна информация.

 27. Габриела 31 май 2019 в 09:38

  Здравейте, какво е мнението ви за ресторант Биляна в Студентски град?

 28. Kristiana 15 септември 2019 в 17:29

  Здравейте,
  Тъй като гледам, че давате много полезни съвети исках да ви питам за мнение относно ресторант на върха в Горна Баня. Мястото изглежда много хубаво, като изключим разделените маси, но не мога да намеря актулани мнения.

  1. Николай Митев Автор16 септември 2019 в 16:26

   Кристиана, аз от 11 години вече снимам, една от първите ми сватби беше в На Върха и аз за този ресторант, при все смяна на собственици, управители и т.н., положителен отзив не съм чувал! Ама знам ли…

 29. Теодора 7 октомври 2019 в 23:02

  Здравейте,

  Бих искала да попитам дали сте снимали сватби в Мидалидаре Естейт? Ако да, имате ли впечатления, тъй като сериозно обмисляме сватба именно там, въпреки че сме от София? Благодаря.

  1. nmitev 8 октомври 2019 в 07:18

   Здравейте, Снимал съм. Там се правят много и хубави сватби. Предполагам, че много от двойките са като вас – от по-далечни градове. Хубавото при Мидалидаре е, че има доста различни възможности за организиране на сватбата като локации за коктейл, изнесен ритуал и тържество.

   1. Adriyana Dimitrova 17 октомври 2019 в 08:14

    Здравейте 🙂
    През следващата година ни предстои сватба с моят годеник и за сега сме се спряли на ресторант ”Бижу” в Силвър хотел.
    Бихте ли споделили мнението си, ако имате някакви наблюдения?
    Благодаря предварително! 🙂

 30. Yordanka Petrova 20 януари 2020 в 17:12

  Здравейте,
  Правите изключително полезен и увлекателен блог.
  Предстои ни сватба с не много голпм калибър (60 души) и събирам впечатления от различни ресторанти – имате ли такива от Кози бар, ресторанта на хотел Форум или Вила Виктория?
  Благодаря и добра година!
  Поздрави,
  Йорданка

 31. Габриела 9 юли 2020 в 15:12

  Здравейте, изключително полезна информация намерих във вашата статия, а и в коментарите под нея. Исках да Ви попитам имате ли актуална информация за My Choice симеоново?
  Предварително Ви благодаря.

  1. Николай Митев Автор14 юли 2020 в 07:17

   Здравейте,

   От 3-4 години не съм снимал там. Иначе имам добри впечатления от My Choice. Ресторантът е собственост на Фантастико и доста отговорно подхождат и към храна, и към обслужване. Имат и хубава градина, която е подходяща за изнесен ритуал.

 32. Даниела 4 февруари 2021 в 17:15

  Здравейте, почти никъде не попаднах на мнения за сватби в хотел Метрополитан, бихте ли ми споделили нещо за него, имате ли опит/впечатления?

  1. Николай Митев Автор4 февруари 2021 в 21:22

   Привет,

   Снимал съм 2 сватби в Метрополитън и за мен там има един проблем, а именно че залата е на няколко нива и не се получава удачен дансинг- хората танцуват на най-долното ниво, но то е някак встрани от останалите гости, съответно там има голяма непреместваема блок-маса. Средното ниво същевременно е по-тясно. Също така част от гостите се настаняват на знам ли как да ги нарека – дивани примерно, а това не е удобно за тях… Колко изгодно трябва да е, че да направиш компромис с това?

   1. Даниела 4 февруари 2021 в 23:05

    Предложиха ми DJ да е на средно ниво, дансинг в
    центъра, за да не е изолирано долу. Долно само за изнесен ритуал. Гости средно отстрани и горно ниво

    1. Николай Митев Автор4 февруари 2021 в 23:22

     Щом смятат 🙂 На двете сватби, на които аз бях, хората танцуваха на най-долното ниво, защото на средното нямаше достатъчно място. Сега си разглеждах снимки от сватба там и ми стана мило, защото бях забравил, че във въпросната зала си има и напълно оборудвана кухня 🙂

 33. Теодора 19 февруари 2021 в 18:47

  Здравей Ники,

  Какво ти е мнението (+/-) за хотел Ястребец и хотел Рила в Боровец за сватба с около 100 гости? И как се сравняват с хотел Риу Правец? Не мога да реша дали езерото или планината ми харесват повече 🙂

  Благодаря предварително!
  Теодора

  1. Николай Митев Автор19 февруари 2021 в 20:51

   Привет,

   И трите много ми харесват. Замислих се, аз къде бих се оженил и не мога дефинитивно да избера някое. Може би ще избера това, което дава най-добри условия и където мениджмънтът е най-услужлив. Шатрата на Ястребец може би е най-привлекателен вариант за сватби, но пък там мисля, имаше някакво ограничение за музиката след определен час, за да не се смущават другите гости? Иначе от гледна точка на обслужване и храна, май Риу Правец води с един косъм напред. Също и като снимах последната сватба в Ястребец, булката се подготвяше в не толкова хубава стая, колкото апартаментът, който дават в Риу Правец. Той е с една голяма тераса и доста светъл, въпреки че също не е много просторен. В Рила също съм снимал младоженци в едни по-скоро тесни стаи. В крайна сметка, като са младоженци и си правят сватбите там, ами да им дадат някоя хубав голям апартамент – и ето после реклама. Какво излезе? Май Риу Правец е най-добрия вариант :-))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *