Моят списък с популярни 30 ресторанта за сватба в и около София

Ресторант Акорд

Залата на хотел „Акорд“ – София

Много двойки младоженци ще се изсмеят нервно, когато кажа, че изборът на ресторант е една от лесните стъпки в организирането на сватбата, тъй като понякога  въпросът почва да се разпростира в стотици часове обикаляне, сравняване и по същество търсене на заровено съкровище. Плюсът в тази ситуация е, че поне се научавате да правите много красиви сравнителни таблици в Excel.

Изборът на ресторант е лесен, защото е ограничен.  Популярните за сватби ресторанти в София са около 30.  Като вземете предвид капацитета им спрямо броя на гостите ви, ценовите нива спрямо вашите изисквания, както и още едно две условия (например да е удобно за пушачи или да има градина), то тогава изборът се свежда до между едно и три места.  Да търсите неутъпкана пътека, що се отнася до ресторантите е по-скоро рискована идея – придържайте се към популярните места, тъй като там нещата са проверени и изгладени от много двойки преди вас.

wedding-march

ЗА КЛАСОВЕТЕ В СВАТБЕНИТЕ РЕСТОРАНТИ

Нисък клас не е равно на ниско качество и обратното.  Ресторантите имат различни класове на кухнята и на обслужването, които съвсем приблизително отговарят на категоризацията им, но и често не отговарят, а понякога подходът е смесен. Един ресторант може да има много качествена кухня, както и бързо и отлично обслужване, които обаче са с нисък клас.

Така например при по-ниския клас масите обикновено са правоъгълни и продълговати (осигуряват по-голям капацитет, повече гъвкавост и опции при настаняването), салатите са сервирани предварително, напитките са разположени по масите,  приборите и чашите са (или не са) определен тип,  ястията (вкусни или не) са по-обикновени.  Сервитьорите не следят дали гостът е приключил салатата си и ако не я приключил, я оставят, като сервират и предястието, а после съответно и основното ястие. При такава постановка сме били на сватби където 120 човека са били бързо обслужвани от 2-ма сервитьора.

Във високия клас масите обикновено са кръгли (по-малък капацитет, но по-голям контакт между гостите, по-голямо удобство за придвижване и повече място за всеки гост),  напитки в бутилки не се разполагат по масите, а се наливат от сервитьорите, които следят какво пие всеки гост и без подканване му доливат,  салатите се сервират, след като гостите са седнали, като последващите ястия се поднасят не  едновременно, а тогава когато всеки отделен гост е приключил с предишното ястие, приборите и чашите са определен тип и брой.  Ястията обикновено са с по-нетрадиционни рецепти. В тези случаи келнерите се случва да бъдат и двуцифрено число за сватба от 80 гости.

Високият клас не е непременно по-добър от ниския.  Наблюдавал съм сватби, в които гостите трудно успяват да се отпуснат в по-тежката и задължаваща атмосфера на луксозния ресторант и обратно – има няколко по-достъпни ресторанти, в които атмосферата явно предразполага, защото там на всяка сватба дансингът винаги е пълен и всички гости се забавляват.  Излиза, че обслужването, ястията и интериора „без фанфари“  понякога създават по-непринудена атмосфера и предразполагат човек да се отпусне в по-голяма степен.

ЗА ЦЕНОВИТЕ НИВА ПОСОЧЕНИ ТУК

Те са съвсем приблизителен и по-скоро неточен ориентир за представените ресторанти, особено що се отнася до тези, които са в средно ценово ниво.   Ценовото ниво не отразява нито изгодността, нито качеството, нито класа на услугата, която ще получите.  Има ресторанти, които са много скъпи, но и много изгодни с високо качество и клас.   Има и ресторанти, които са изгодни, с високо качество,  но с достъпна цена и в нисък/среден клас.

ЗА ГОЛЕМИ СВАТБИ (150 + гости)

За големи сватби са подходящи залите на следните хотели, подредени в низходящ ред по ценово ниво:

– Хотел „Маринела“ (бившия „Кемпински“) – На разположение са пет зали, подходящи за сватби, като най-голямата – EFE е с капацитет до 600 гости;
– София Хотел Балкан (бившия „Шератон“)  – до 350 гости;
– Гранд Хотел София – до 160 гости;
– Riu Правец – до 400 гости;
– Вила „Екатерина“ – до 200 гости;
– Хотел „Хилтън“ – до 150 гости;
– Парк Хотел „Витоша“ – до 160 гости;
– Хотел „Дедеман Принцес“ (бившия „Дедеман“) – На разположение са три зали, като най-голямата е с капацитет 400 гости;
– Ресторант „Лаура“ в НДК – до 300 гости;
– Комплекс „Монтесито: – Залата им, която предпочитат повечето младоженци, е до 200 гости, а ресторантът с отваряемия покрив е до 300 гости;
– Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва – до 300 гости;
– Ресторант INTERview – до 200 гости;

ЗА СВАТБИ НА ОТКРИТО

Сватбите на открито в София се получават с един от два основни компромиса. Или са на открито само до 22:00 часа или не са съвсем в София. Повече информация можете да откриете в публикацията ми за сватбите на открито.  Много добър вариант за сватби на открито са и повечето от локациите за изнесена сватба, които можете да откриете в тази наша публикация. 

 

А ЕТО ГО И СПИСЪКЪТ С РЕСТОРАНТИ, АКТУАЛИЗИРАН КЪМ ФЕВРУАРИ 2018 ГОДИНА 🙂

Приказната градина

Приказната градина – близо до Елин Пелин – до 120 гости, променливо ценово ниво

„Приказната градина“ е облагородено зелено пространство от 4 дка на 25 км от центъра на София, което се дава под наем за сватби на открито.  От сватбен сезон 2018 разполага с  тента,  (150 кв.м за около 100-120 гости), какти с  по-малко закрито помещение (50-80 гости).  След като ангажирате градината, можете да изберете кетъринг по ваш вкус.  Не пропускайте да разгледате и двете ни специални публикации за Приказната градина.

Плюсове:
– Място, което в най-голяма степен се доближава до идеята на много младоженци за приказна/горска/градинска сватба на открито.
– Широки възможности за избор на кетъринг, съобразно лични предпочитания и бюджет.

Минуси:
– Както всички подобни хубави места – намира се извън границите на София.

 


 

Ресторант Акорд

Хотел „Акорд“*** –  до 120 гости, достъпно ценово ниво

Ресторантът на хотел „Акорд“ в последните няколко години винаги е бил едно от най-добрите предложения на пазара в достъпния ценови клас и съответно изключително популярен ресторант. Комфортно подходящ за около 100-110 гости. За последните 4 години сме заснели 10 двойки там.

През 2017-ма година залата на ресторанта беше впечатляващо обновена, с което мястото стана още по-привлекателно за младоженците.

Плюсове:
– Чудесна зала с ефектно осветление, кръгли маси и красиви столове;
– Акорд искат да ви спечелят и офертата им отразява това – тя е доста добра, клиентски ориентирана и през годините е включвала различни оригинални предложения като например 7 часа заетост за залата без овъртайм (срещу 5 часа почти навсякъде другаде) или пък включени неограничени безалкохолни, кафе, бира и вино при цена на куверта под 45 лева;
– Обслужването и храната са добри;
– В двора на хотела има приятна градина, която е подходяща за изнесен ритуал и коктейл;
– Управителят на ресторанта е много отзивчив;
– Удобно настаняване на вашите гости в стаите на хотела  и достъпни цени;

Неутрални:
– Хотелът е на лесно достижима главна пътна артерия – бул. Владимир Вазов в кв. Хаджи Димитър и  на 6-7  минути с автомобил от църквата „Св. София“, но все пак попада извън рамките на централната част, което не се харесва на всички двойки.

 


 

nmitev.com_SY_0504

Изнесен ритуал в голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Голф клуб „Св.София“ – Равно поле – до 180 гости (най-добре 70-120) , високо ценово ниво

Едно от най-красивите места за сватби в района на София – просторни и добре поддържани открити площи, подходящи за изнесен ритуал и за коктейл,  красива бяла сграда с широка панорамна тераса, също подходяща за изнесен ритуал и коктейл, както и много приятна и светла зала на ресторанта.  Годишно в Голф клуб „Св.София“ снимаме между 4 и 6 сватби.

nmitev.com_VV_0553

Интериор на ресторанта на голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Едно уточнение за капацитета на голф клуба: В помещението има една малко по-широка колона с камина (видима в дъното на кадъра).  В по-голямата част на залата могат да се настанят до 120 гости, а от другата страна на колоната – още около 60 гости.

Плюсове:
– Много добро обслужване и вкусна храна;
– Отзивчиви управители и персонал;
– Едно от най-красивите места за сватби в района на София;
– Възможности за провеждане на изнесен ритуал и коктейли, както на терасата, така и на открите тревни площи или пък при лошо време комфортно до залата на ресторанта;
– За разлика от София, Община Елин Пелин позволява сключването на граждански бракове извън ритуалната зала, тоест церемониите в голф клуба са юридически легитимни.

Минуси:
– Голф клуба се намира извън София (на 25 км от центъра), което може да създаде известни логистични затруднения.  Има договореност с една от софийските такси компании, като цената за курс от голф клуба до София е 30 лева. Някои младоженци осигуряват организиран транспорт към голф клуба и след това обратно. (Например автобус, който потегля към София в 0:30 часа и в 1:30 часа.)
– Хотелската част е от 4 стаи и един апартамент.

 


 

Вила Екатерина

Вила „Екатерина“ – Вакарел – до 200 гости, високо ценово ниво

Още едно от няколкото красиви места около София, много ценени както от младоженците, така и от фотографите и други сватбени професионалисти.  Представлява хотел с огромна тента, както и просторна поляна с панорамен изглед. Тентата позволява сватби за до 200 гости, а пък в хотелската част могат да се настанят около 40 гости.

Плюсове:
– Много силна комбинация от фактори, които правят една сватба страхотна – наличие на тента, която е най-доброто решение, когато искате сватба на открито и същевременно сигурността на сватбата на закрито;  Просторно място за изнесен ритуал, който е юридически валиден;  Възможност за настаняване на част от гостите;
– Добро обслужване и вкусна храна;

Минуси: 
– На 37 км от центъра на София.

 


 

Резиденция "Тера" - Бална зала "Тера" на 2-рия етаж

Резиденция „Тера“ – Бална зала „Тера“ на 2-рия етаж

Резиденция Тера.  Зала „София“ на партер – около 140 гости комфортно (170 в сайта им),  Зала „Тера“ – около 160 гости комфортно (200 в сайта им) – високо ценово ниво

Резиденция „Тера“  е едно от най-приятните места, където можете да направите сватбата си. Имат две зали, всяка от които със собствен открит двор, които са проектирани така, че единствения досег между гостите на две едновременно протичащи сватби е единствено на паркинга на резиденцията.

Плюсове:
– Просторни и светли зали с подходящ за сватби интериор без колони;
– Добро обслужване и вкусна храна; Кръгли маси;
– Приятни открити части;
– Кувертите са с високи цени, но включват на практика всичко, включително и украса. Ниска цена за допълнителни часове.

Неутрални:
– По желание на младоженците може да се разреши пушенето в залата. Което, разбира се, не ви препоръчвам, защото се тровите 🙂

Дворът към горната зала „Тера“

Негативи:
– Липсват всякакви опции за хотелско настаняване в непосредствена близост.

Повече информация и снимки можете да откриете в отделната публикация за Резиденция Тера.

rezidencia-tera-otvan

Градината на резиденция Тера, зала „София“

 


 

Хотел "Маринела"

Хотел „Маринела“***** – няколко зали. Най-голямата с капацитет до 600 гости. Високо ценово ниво

Голяма част от най-високопрофилните сватби в София се провеждат в залите на хотел „Маринела“.

Плюсове:
– Много различни варианти за малки или много големи сватби;
– Японската градина на хотела е подходяща за изнесен ритуал;
– Отлично обслужване от най-висок стандарт и вкусна храна;

 


 

Рестрант "Стара София", Хотел "Вега"

Към 2018-та година мокетът в ресторанта е подменен с такъв с по-актуална визия.

Ресторант „Стара София“ на хотел „Вега“ **** – до 80 гости, средно ценово ниво

Един от най-популярните ресторанти сред нашите младоженци и място с отлични отзиви, което много често препоръчвам. В хотел „Вега“ средно снимаме по 2-4 сватби годишно.

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна зала с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на вашите гости.  Интериорът и столовете са достатъчно стилни и някои двойки избират съвсем семпла украса – без обличане на столове, драперии и панделки, а само вази с цветя на масите. Цялостно интериорът на хотела (апартамент, лоби бар, стълби, рецепция) са много подходящ вариант за младоженската фотосесия и ни спасяват в лошо време.
– Много приятен лоби бар, подходящ за коктейл и посрещане на гостите.
– Младоженският апартамент, включен в цената е на практика най-просторния, спрямо предоставяните в почти всички други хотели в София и много булки осъществяват подготовката си там (грим и прическа).
– Достъпна локация в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е подходящ за фотосесии, както и ритуална зала „Студентска“.
– Има възможност за изнесен ритуал в съседна на ресторанта зала.

Минуси:
– Залата е на втория етаж и това означава, че гостите пушачи трябва да слизат един етаж по стълбите или асансьора в непосредствена близост.

Повече за ресторант „Стара София“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.

 


 

Ресторант Интепред

Ресторант „Principi Di Piemonte“ в Интерпред – до 100 гости, достъпно/средно ценово ниво

Един от най-популярните ресторанти сред нашите младоженци и място с отлични отзиви, в това число, специално за управителя, за когото даже съм чел стихотворения от доволни булки. 12 наши двойки младоженци са го избрали за последните 4 години.

Плюсове:
– Ресторант, който има почти магическо съчетание от предпоставки да предразполага гостите за купон. Говорейки си с DJ Стоян Петров, стигнахме до този извода, след като не можахме да се сетим за сватба там, която да не е минала с почти всички на дансинга. 
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна и светла зала в правилна форма с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на вашите гости.
– Изнесен ритуал може да се осъществи в съседната на ресторанта зала.

Неутрални:
– Интериорът с акцент в зеления цвят, който донякъде ограничава възможностите за избор на цветове при украсата.

Минуси:
– Не разполага с хотелска част.  В непосредствена близост е Парк Хотел Москва.

Повече за ресторант „Principi Di Piemonte“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта, както и в публикациите с избрани сватбени снимки на Милена и Митко.

 


 

Украса за сватба

Хотел „Хилтън“ – до 150 гости, високо ценово ниво

Хотел „Hilton“ е един от любимите ми ресторанти за сватби, който много често препоръчвам. На първия етаж е по-популярната за сватби зала „Мусала“, която е комфортно подходяща за между 100 и 150 гости.  Залата може да се прегражда и така да покрива, без да изглежда празна, и по-малък капацитет (50-80 гости), като в тези случаи ви препоръчам, вместо залата,  да използвате ресторант „Сезони“ на партера, който е комфортно подходящ за до около 80 гости. За последните 4 години имаме 10 заснети в Хилтън сватби.

MI_0575Плюсове:
–  Зала „Мусала“ според моите предпочитания е на практика почти идеална зала за сватби – просторна, светла, без колони и с правилна форма.  В допълнение хотелът разполага с най-просторното и светло лоби в София, което може да се използва за коктейл или изнесен ритуал.  В задната си част хотелът има ограден двор, разделен на две части, като към едната от тях има директен достъп от ресторант „Сезони“. Дворът е още една от отличните възможности за коктейл и изнесен ритуал.  Що се отнася до изнесения ритуал, той може да се случи и в парка зад Хилтън.

SV_0607

– Обслужването и храната в Хилтън са много добри.  Освен традиционното сет меню, в Хилтън много успешно и практично се получават и сватбите с блок маса – до този момент съм заснел четири такива сватби там и винаги всичко е протичало отлично (с малко съдействие на сервитьорите за някои по-възрастни гости). Ако тепърва ми предстоеше сватба, не бих се поколебал да я направя с шведска маса, тъй като практиката ми показва, че това е много по-удачен и дори вълнуващ вариант от традиционното сет меню.
– Локация – Централна. Граничи с Южен парк и на минути разстояние до повечето централни ритуални зали и църкви.
– Оферти за сватбени тържества с високи цени, но и с много включени неща от типа на all inclusive на безалкохолните напитки и т.н. 

Минуси:
– От зала „Мусала“ пушачите трябва да слязат един етаж, докато стигнат до изхода. В ресторант „Сезони“ има директен и лесен изход към оградения двор към ресторанта.
– Някои двойки намират за необходимо да обличат зала „Мусала“, за да добие по-празничен вид.

Повече снимки и информация от Хилтън можете да намерите тук, както и при публикацията със снимки от сватбата на Невена и Феликс през 2012 година.

 


 

grand-hotel-sofia-panorama-nggid03187-ngg0dyn-620x620x100-00f0w010c010r110f110r010t010

Зала „Триадица“

Гранд Хотел София – до 160 гости, високо ценово ниво

Гранд Хотел София разполага с три опции за провеждане на сватби. Най-популярната зала – „Триадица“,  се намира на първия етаж и събира комфортно около 120-130 гости + удобен дансинг (150 по схема), докато ресторантът на партера „Shades of red“ е комфортно подходящ за до 70-80 гости (80 по схема). Зала „София“ на втория етаж е за до 160 гости (180 по схема).  Годишно снимаме 2-3 сватби в Гранд Хотел София.

Ресторант "Shades of red"

Ресторант „Shades of red“

Плюсове:
– Жоро Иванов – лицето на кухнята на Гранд Хотел София, която е великолепна.
– Висок стандарт на обслужване;
– Огромен плюс за зала „Триадица“ е огромната прилежаща и покрита тераса, подходяща за изнесен ритуал, за коктейл, за пушачите или за разхлаждане покрай танците.  Именно терасата прави тази зала по-предпочитана от тази на горния етаж. Иначе зала „Триадица“ е хубава, но не пефектна що се отнася до сватбите – под формата на буква „Г“ и с няколко масивни колони. Все пак почти всички гости с минимални изключения имат директна видимост към дансинга.
– Локация: Хотелът граничи с градинката на Народния театър и е на пешеходно разстояние от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за сватбени фотосесии.
– Гранд Хотел София е 5 звездния хотел в София с най-висок рейтинг в Booking – 9.1 от 480 отзива.

Минуси:
– Румсървизът с шампанско е малко по-скъп 🙂

 


София Хотел Балкан (Шератон) – до 350 гости. Високо ценово ниво

Едното от двете популярни места за високопрофилни сватби, като другото е хотел „Маринела“.  Разполага с 2 идентични огледални зали – Сердика и Средец с капацитет около 140 гости + дансинг, както и „The Royal Ballroom“ на втория етаж, с комфортен капацитет около 300-320 гости + дансинг.

Плюсове:
– Перфектни зали с интериор, подходящ за сватби;
– Отлично обслужване и храна;
– Локация в пешеходна близост от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за фотосесии;
– Предверието на залите е перфектно за изнесен ритуал;

Изнесен ритуал в Хотел "Балкан"

 


 

riu-pravetz

RIU Правец – до 400 гости, високо ценово ниво

Също както голф клуб „Св. София“, не съвсем в София (70 км или 1 час от центъра на София), но пък много приятно място с огромен капацитет и възможности за сватбени тържества. По същество има две зали – една по-малка на партера и една на първия етаж, която е перфектна за сватби  – огромна, просторна, с правилна форма и без колони.  Годишно снимаме 1-2 сватби в Riu Правец.

Плюсове:
– Тук можете да осъществите сватба тип „Всичко на едно място“ – доста комфортно е за всички участници в сватбата, няма бързане, няма трафик, няма транспорт и така можете да се съсредоточите върху значимите моменти в деня.
– Можете да имате юридически легитимен изнесен ритуал, изнесен църковен ритуал или пък такъв на 5 минути в Правец или пък на 8 минути в Правешкия манастир.
– Мястото е красиво, просторно, спокойно и приятно.

Неутрални:
– Логистиката при такива сватби е малко по-специфична, тъй като по правило всички гости пътуват от други населени места. Въпреки това този тип изнесени сватби са забавни, защото в единия случай говорим за тържество за една вечер, а в другия за уикенд-почивка с весели моменти.

Минуси:
– Офертата за сватбени тържества не е от типа, които ми допадат. Не знам дали все още продължават да таксуват по 1 лев на гост за разрязване и разнасяне на сватбена торта. Това си е практика в бранша им, но все пак като клиент бих предпочел този един лев да бъде предварително включен без уточнения в кувертите (дори и да е като 2 лева).

 

riu-pravetz-gorna-zala

Голямата зала на първия етаж

riu-pravets-dolna-zala

По-малката зала на партера

 


 

raddisson2

Хотел „Интерконтинентал“ – София (бивш „Raddisson“) до 130 гости, високо ценово ниво

Хотел Радисън разполага с две зали – по-малък ресторант на партера и много приятна зала на първия етаж, с почти правилна форма и големи колони, които обаче не пречат на видимостта на гостите Ви към дансинга.  В предверието на залата има лоби, което е подходящо за коктейл.   За изнесени ритуали се използва допълнителна зала. 

Плюсове: 
– Висок стандарт на кухня и обслужване;
– Една от малкото зали на хотелите от международните хотелски вериги, където офисното усещано е избегнато напълно, но също така е избегнат и тежкия стил на интериора.
– Стаи с впечатляваща гледка към Народното събрание и храм-паметник „Александър Невски“
– Отлична локация.

 


 

nmitev.com_DZ_0582

Зала „Панорама“ на Best Western Hotel Expo

Best Wester Експо хотел – до 200 гости, средно ценово ниво

Едно от често препоръчваните от мен места за сватби в София.

Намира се на бул. Цариградско шосе, срещу Метро.

Хотел Експо предлага няколко варианта за сватби:
– Коктейл + изнесен ритуал в чудесната градина с шатра и след това тържество в зала „Панорама“ с капацитет до 120 гости;
– Тържество в чудесната градина шатра, където могат да се настанят 80-90 гости с уговорката, че не по-късно от 22:00 часа музикалното озвучаване трябва да се премести в рамките на прилежащия ресторант „ForEgo“.
– За по-големи сватби до 200 гости на разположение е и зала „Cити“, която е с неправилна форма и с повечко колони.

 

Best Western Expo SofiaПлюсове:
– Отлична зала, наличие на хубава градина с шатри, приятно лоби и интериор на хотела;
– Бърз и лесен достъп до ресторанта по Цариградско шосе.
– Добро обслужване и храна;
– В близост до парка „Врана“ – подходящ за фотосесия с младоженците;

 


 

CV_141025_0383

Залата на комплекс Монтесито

Хотел „Монтесито“ – Зала с капацитет до 200 гости; Ресторант с отварящ се таван – до 300 гости, достъпно/средно ценово ниво

Хотел Монтесито е обновен през 2014 година, като по същото време е открита и много просторната му нова зала (така на разположение на младоженците е както досегашната зала на ресторанта, така и новата отделна зала.) За изминалите 3 години 5 двойки наши младоженци са избрали комплекса за място на сватбата си.

PM_0693

Ресторантът на Монтесито (тоест по-старата зала)

Плюсове:
– Новата зала на Монтесито е внушително просторна, голяма и светла, без колони, с огромен дансинг и изцяло с кръгли маси.  Залата на ресторанта пък има изключително ефектен отваряем таван.
– Комплексът разполага с голяма хотелска част на цени, на практика без конкуренция за София.
– Монтесито се намира на лесно за обясняване и за достигане място с бърз достъп по бул. Цариградско шосе до ритуалните зали и църкви в централната част на София.
– В непосредствена близост до хотела е и парка „Врана“, който е отличен вариант за фотосесия с младоженците и кумовете.
– Вкусна храна, големи порции, бързо обслужване;

Неутрални:
– Интериорът на Монтесито генерира разнопосочни мнения. Едни го харесват, други – не.
– Ресторантът има градина, за коктейли и изнесен ритуал, но щеше да е страхотно, ако е малко по-голяма.

Минуси:
– Ресторантът е просторен и с голям дансинг.  Част от гостите се настаняват на сепарета, които не са толкова удобни, колкото кръглите маси – за да стане един от гостите, трябва да разстане още няколко човека.  Помещението е с неправилна форма и с разлика във височините – това разделя изуално масите на по-централни и по-периферни (видимо и на снимката).
– Монтесито имат капацитета и при интерес поемат и 4 сватби дневно – две дневни и две вечерни във всяка една от залите. Това означава размесване на гости на даден етап от деня в градината на комплекса, ограничение в приключването на дневните сватби (нито минута по-късно от 18:00 часа) и ограничение в стартирането на вечерните сватби (не по-рано от 19:00 часа).
– Хотелската част на Монтесито е с компромисен интериор, на което все пак отговарят и добрите цени за настаняване.
– За новата зала се изисква поръчка на минимален брой от закупени куверти – 130, дори и реалния брой на гостите да е по-нисък.

Повече за ресторант „Монтесито“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.

 


 

 

Новотел - София

Ресторантът на хотел „Новотел“ – София

Новотел  – до 130 гости, средно ценово ниво

Намира се на Цариградско шосе, до The Mall.

Почитател на веригите на Accor Hotels (Ibis, Sofitel, Suite, Novotel и т.н.), които в цяла Европа поддържат добри, уеднаквени стандарти и много разумни цени.  Новотел София не прави изключение.

Плюсове:
– Висок стандарт на посрещане, храна и обслужване;
– Зала с правилна форма, кръгли маси, красиви столове и минимално закриване от двете колони;

Минуси:
– Известно офисно излъчване на залата

 


 

Holiday Inn – София

Хотел „Holiday Inn“ – до 160 гости, високо ценово ниво

Намира се до Бизнес парк Младост.

Харесвам хотелските вериги заради стандартите им – почвайки от паркинга и стигайки до вилиците в ресторанта. Това според мен дава известно спокойствие на младоженците, че ще получат качествена услуга.  Хотел „Holiday Inn“ намирам за отличен пример за качествена услуга.  За последните 4 години 5 двойки младоженци са избрали залата на хотела за сватбата си.

Плюсове:
– Голяма зала с правилна форма без колони – всичките Ви гости имат пряка видимост към дансинга. Все пак, както и в почти всички други зали от този тип, младожнеците откриват едно корпоративно-конферентно усещане.
– Отлична храна и обслужване.

Неутрално:
– Коктейл за „Добре дошли“ за гостите се провежда в предверието на залата.  По-скоро няма удачно място, където да се проведе изнесен ритуал.

 


 

park-hotel-vitosha

Интериор на ресторант „Тоскана“ на Парк хотел „Витоша“

Парк хотел „Витоша“  – до 160 гости (най-добре до 120 гости), средно ценово ниво

Ресторант „Тоскана“ на парк хотел „Витоша“ е просторен и леко тъмен ресторант, който все пак е лесен за работата на фотографите, но не и на видеооператорите 🙂  Залата е в основната си част без колони и с неправилна форма, като при 120 гости, не би трябвало да има маси без директна видимост към дансинга и към младоженската маса. 8 наши двойки младоженци избраха Парк Хотел Витоша в последните 4 години.

Плюсове:
– Приятен ресторант, с добро обслужване и храна;
– Намира се в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е отлично място за сватбени фотосесии, снимки с гостите, а ако решите и изнесен ритуал (на снимката горе);
– В хотела има пиано бар, който е удачна възможност за афтър парти след разрязването на сватбената торта.

park-hotel-vitosha

Изнесен ритуал в парка на Студентски град в непосредствена близост до Парк хотел „Витоша

 


 

city-hotel-2

Best Western City Hotel – Залата на хотела. Освен нея има и италиански ресторант. Снимка от сайта на хотела

Бест Уестър Сити Хотел – до 120 гости в залата,  до 60 гости в La Vita e Bella

Голямата зала на Бест Уестър Сити Хотел, аналогично на залата на Новотел, както и на няколко други хотелски зали има силно офисно излъчване, което се изгубва, с подходяща украса 🙂

la-vita-e-bella

Част от интериора на La vita e bella. Снимка от сайта на хотела

La Vita e Bella е италианския ресторант в хотела, който е с изключително неподходяща според мен зала за сватби, тъй като е с много ъгли, колони, преградки, парапети и т.н. Дансингът е на входа, малък е и не е видим за около 1/2 от гостите. Всъщност това има голяма притегателна сила за някои двойки младоженци, които искат точно такова място.  Общо в двете зали сме снимали 5 сватби за последните 4 години.

 


 

gloria-palace-1

Глория Палас – до 120 гости (най-добре до 80), средно ценово ниво

Глория Палас е още едно от местата, което за съжаление в последните години има смесени отзиви.

Комплексът разполага със страхотна градина, с постоянни шатри и с огромен дансинг. Това е едно от местата, които младоженците избират, тъй като са възможни сватби на открито, но отново с уговорката, че в 22:00 часа всички гости, заедно с дисководещят и музиката трябва да се преместят в залата на ресторанта. В последните 4 години сме заснели 8 сватби там.

Плюсове:
– Впечатляваща и много голяма градина, както и условия за сватба на открито.

Минуси:
– Залата на ресторанта е с поостарял интериор. Помещението е с неправилна форма и разделено – част от гостите ви нямат хубава видимост към дансинга. „Добрите“ маси са подходящи за до около 80 гости.
– Няма климатична система.
– В интернет могат да се срещнат и негативни отзиви за мястото.

 


 

6ato

6ato – до 100 (най-добре до 60, а още по-добре до 30) гости, средно ценово ниво

Плюсове:
– 6ato е в най-горната част на Драгалевци и позволява сватба на открито, като след 22:00 часа децибелите на музиката трябва да се намалят.
– Градината е много приятна.
– Не мога да не отбележа като плюс и гениалния маркетингов подход при кръщаването на хотела. „Неправилното“ изписване го прави лесно откриваем в интернет, без някой да го сбърка с Шато Копса, Шато Монтан или Шато Валон.

Минуси:
– 6ato е в най-горната част на Драгалевци и нощните температури понякога са по-ниски от обичайното.
– Градината е прекрасна, но е на две нива с немалка денивелация, като при повече от 30 гости, трябва да се използва и второто ниво, което е визуално и фактически отдалечено от случващото се на дансинга и на първото ниво.
– Към момента градината е недостатъчно добре осветена – бих препоръчал на мениджмънта на хотела  да поставят допълнително осветление (например мрежа с множество малки лампи, които поставени, ще направят мястото приказно 🙂
– Вътрешната част  на 6ato е не съвсем резервен вариант при лошо време – помещението е с неправилна форма с много чупки и без ясно обособяемо място за дансинг.
– В интернет можете да откриете смесени отзиви за мястото.

В 6ato сме имали 4 сватби.

 


 

park-hotel-moskva

Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва

Парк Хотел Москва – 100 до 450 гости, достъпно ценово ниво

Парк Хотел Москва разполага с три зали за сватби, като тук ще разгледам двете по-популярни: Ресторант „Москва“ на партера на хотела, който е  с капацитет до 450 гости и според мен с по-малко от 150 гости би изглеждал празен, както и ресторант „Панорама“, чийто капацитет е до 120 гости, като за изпълване на максималния капацитет част от гостите трябва да се настанят на по далечни маси без пряка видимост към дансинга, тоест ресторанта е по-удобен за сватби до 80-90 гости. За последните 4 години 5 двойки наши младоженци избраха Парк Хотел Москва – 1 двойка – ресторант „Москва“ и 4 двойки – ресторант „Панорама“.

park-hotel-moskva-gore

Гледка от прозорците на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Плюсове:
– Ресторант „Панорама“ има чудесен управител и обслужване, както и уникална 270 градусова панорама.
– Ресторант „Москва“ има много просторна и светла зала и огромен дансинг;
– При необходимост имате лесно и удобно решение за настаняване на всички ваши гости от извън София.

park-hotel-moskva-gore-2

Интериор на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Минуси:
– Интериорът на „Панорама“ е поостарял.
– „Панорама“ е на 19-тия етаж и без налични тераси, което го прави малък ад за пушачите. Също така таванът му се усеща малко ниско.
– За ресторант „Москва“ по-скоро има смесени отзиви в интернет, по отношение на храна и обслужване.

 


 

LN_0563

Ресторант „Зест“ в Suite Hotel Sofia ****  – до 110 гости, средно ценово ниво

Suite Hotel Sofia отвори през 2013-та година и е част от веригата хотели, в които влизат и Гранд Хотел София и Централ Парк Хотел. Ресторант „Зест“ има нетрадиционен, младежки, „contemporary“ (продължете вместо мен..) интериор и хубава панорама от френски прозорци. Считам, че ресторантът е отличен избор.

Плюсове:
– Много приятен и свеж, нетрадиционен интериор.
– Добро ниво на обслужване и на храна.
– Панорамна гледка и тераса с директен излаз от залата на рестранта.
– В допълнение още една тераса на долния етаж, която се предлага за изнесен ритуал и коктейл.
– Удобен подземен паркинг;

Минуси:
– Залата е неправилна форма, колони и бар.
– Украса, особено тематична по цвят, все пак би била трудно изпълнима.

 


 

Ресторант "Централ Форум"

Ресторант „Централ Форум“

Ресторант „Централ Форум“ до 150 гости, достъпно ценово ниво

Хотел „Централ Форум“ разполага с „Г“-образна зала, подходяща за 150 гости, която може да се прегражда и да бъде комфортна и за доста по-малки сватби.  Хотелът има и градина. Един от най-популярните ресторанти в достъпно ценово ниво в София.

Плюсове:
– Всички сватби, които сме снимали в „Централ Форум“ са били много весели. Мястото явно предразполага.
– Порциите са големи, напитките винаги са изобилни и на една ръка разстояние, а местата за сядане са на гъсто  – човек има всички предпоставки да се чувства отлично и в хубава компания.

Неутрални:
– Градината е приятна, но без особени дадености.

Минуси:
 Залата е формата на буква „Г“ и много колони. Масите и местата са разположени много на тясно и това създава неудобство при ставане за част от гостите. Дансингът е тесен и продълговат.
– Биха могли да се осигуряват повече от 2 места за паркиране пред хотела, а не да се таксуват гостите с 2-3 лева на час, тъй като така или иначе на паркинга има доста свободни места.

 


 

park-inn

Хотел „Мезон“ **** до 130 гости, високо ценово ниво

Бившият хотел „Парк Ин“, а преди това „Greenville“, както се среща на още много места в интернет.  Ресторантът впрочем продължава да се нарича „Greenville“. За последните 4 години сме заснели 7 сватби там.

Плюсове:
– Една от най-хубавите градини в София, подходяща за коктейл и изнесен ритуал.
– Нетипичен вид на залата на ресторанта, който привлича определени двойки младоженци, търсещи нещо различно от „скучната правоъгълна зала“.

Неутрални:
– Някои колеги споделиха негативни отзиви за вкуса на филтрираната вода, която се предлага от ресторанта. Поставено е в неутрални, защото тези колеги са глезльовци. 😉

Минуси:
– Нетипичен вид на залата на ресторанта. Има непреместваема блок маса в средата на дансинга (видима на снимките).  Едната част от залата със стъкления таван е по-просторна, визуално обединена с дансинга и съответно с младоженската маса. Другата част на залата е с нисък таван и се усеща като отделена от случващото се – една малка част от гостите нямат пряка видимост към дансинга и са скрити зад видимите на снимката два дървени паравана.

 


 

skyway_0012

Ресторант „My Choice“ – кв. Симеоново – до 140 гости, средно ценово ниво

Популярен ресторант за сватби с много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл. Ресторантът има 3 зали с капацитет до 140 гости, до 80 гости и до 30 гости. 3 наши двойки младоженци са го избрали за последните 4 години.

DK_0530

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Наличие на много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл;

Неутрални:
– Ресторантът не разполага с хотелска част, но в близост има много семейни хотели, които са подходящи за настаняване на гостите, които не са от София.
– Някои двойки отчитат като минус липсата на прозорци в голямата зала на ресторанта.  Опитът ми е, че тази липса не се усеща изобщо, когато залата е украсена, с подредени маси и с танцуващи на дансинга хора.   Изобщо, когато разглеждате зали за сватбата си, опитайте се да ги видите, тогава, когато са подготвени за сватби – разликата в усещането е значителна.

Минуси:
– Голямата залата е просторна и с голям дансинг, но с повечко колони, които нарушават видимостта на малка част от вашите гости.
– Средната зала е с прекалено издължена форма и дансингът е изнесен в единия й край.


Castello di San Marino

Castello Di San Marino – Бояна – до 40 гости, средно ценово ниво

Ресторант с малка хотелска част, великолепна кухня, приятен интериор и страхотна градина.

Повече информация можете да откриете в публикацията със сватбените снимки на Ася и Ники.


 

crystal-palace

Кристъл Палас – до 80 гости, средно ценово ниво

Приятен ресторант до Докторската градина. Разполага с хубава, просторна зала, както и ограден двор, подходящ за коктейл и за изнесен ритуал.

Плюсове:
– Перфектна локация на пешеходно разстояние от ритуална зала „Оборище“ и църквата „Св.София“.
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятни стаи за подготовка на младоженците;

 

СПОДЕЛЕТЕ ВАШИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ С БЪДЕЩИТЕ МЛАДОЖЕНЦИ, КОИТО ЧЕТАТ ТАЗИ СТАТИЯ:

– Какви са вашите впечатления от включените тук ресторанти?
– Има ли нещо, което сте видели в различна светлина?
– Има ли ресторанти, които съм пропуснал, а които заслужават внимание?

Не се колебайте да споделите мнението си в коментарите към статията 🙂


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


51 мнения по „Моят списък с популярни 30 ресторанта за сватба в и около София

  1. Николай Митев Автор30 ноември 2015 в 08:35

   До този момент за съжаление наши младоженци не са избирали някои от двата ресторанта на Арена Ди Сердика, затова и те не присъстват тук.

  2. Ани 9 януари 2018 в 00:03

   Здравейте. Имате ли информация дали хотел Рамада(стария хотел Принцес) е хубаво място за сватба? Благодаря Ви предварително!

   1. Николай Митев Автор9 януари 2018 в 09:29

    За последно съм снимал там в началото на 2017 година. Залите са много светли и просторни, с кръгли маси. Реално другите ресторанти с подобни зали са само Шератон (Балкан), Кемпински (Маринела) и донякъде Хилтън. Храната и обслужването не помня дали ми харесаха, но със сигурност не е имало някакви съществени негативи. Може би основен негатив е локацията на хотела – района на автогарата, който някои хора не харесват.

  1. Николай Митев Автор4 декември 2015 в 17:36

   Привет, Лили,

   В статията няма описание и за много други сравнително популярни ресторанти – Лебед, Атлантик, Макси, Ниагара … 🙂 Имам си съображения да не ги публикувам. Впрочем затова и добавих „Моят“ преди списък в началото на заглавието на статията.

 1. Лили Влаева 10 декември 2015 в 17:03

  Моят поглед върху „Земята и хората“ е следният: като шаферка на една сватба през 2015 г. точно там мога да кажа, че абсолютно правилно сте забелязали, че половината гости не виждат младоженците, другата половина не виждат дансинга. Наличието на толкова много колони, пък били те и с огледала, го правят изключително неподходящ ресторант за сватби според мен. Не само от фотограска гледна точка, а и от гледната точка на гост. Освен това при пристигането на гостите масите все още не бяха наредени, подаръчетата и табелките с имената стояха е едни кашони до врата на ресторанта и сервитьорите се чудеха какво да правят с тях (тук държа да кажа, че за тези услуги бяха ангажирани именно от ръководството на ресторанта).

  Трябва да призная и добрите страни: храната беше много вкусна и сервитьорите много внимални и дикретни, никои не забелязваше кога сервират и отсервират по време на сватбата.

 2. Iva 17 декември 2015 в 16:19

  Здравейте,
  за съжаление нашата сватба се проведе в Глория Палас,преди месец!
  Казвам „съжаление“,защото ресторанта има“ Име „в тези среди,както и репутация,която въобще не успя да покрие пред Нас и нашите 150 гости.
  Управителя и обслужващия персонал не са на нивото на което се поставя ресторанта.
  Още със самото влизане гостите усетиха студа в страхотния салон,в който протече тържеството.Трябваше да има „Wellcome drink“,който се състоя в поднасяне на шампанско на първите 10 души от общо 150,както споменах.
  Бутилките с алкохол бяха стриктно скрити,сякаш някой им беше забранил да сервират,както и т, нар. безалкохолни ,които бяха в двулитрови бутилки!!!
  Имаше повече от 5-6 сервитьора,които трябваше постоянно някой от нас да търси,за да сервират нещо.
  Оказа се ,че хляб дори не е сложен по масите,защото ,цитирам „никой не си е поискал“!!!
  Сватбената ми торта не успях да опитам,защото според персонала е свършила….
  само да уточня ,че за гостите имаше други торти?!
  Как така е свършила,не разбрах???
  Следястието беше сервирано,когато гостите си бяха тръгнали…
  Това е само малка част от нещата,които помрачиха празника ни.
  За куверт от 52 лв. на човек,хората останаха гладни и жадни!!!
  Толкова надменно отношение от страна на Управителя,не сме очаквали.
  Да не говорим за количеството храна и алкохол,което се скри от нас.
  Не съм очаквала,че трябва да сложа някой да ги следи,за да ми премине спокойно тържеството!
  Да не говорим,че за 150 души,Ви се полагат 7 парк места,всичко останало е по 10лв. на автомобил!
  С толкова желание избрахме всичко,за да го съсипят мързеливи и крадливи сервитьори и неуспешен Управител.
  Съжалявам,че им се доверих,защото от Глория Палас е останало само името…
  Спестявам много неща,които надявам се в Сватбения си ден,никога не усетите!
  Ако сега отново трябва да избирам,никога не бих направила сватбата си там!
  Благодаря!

 3. kabomy 28 декември 2015 в 14:09

  Нашата сватба в голф клуб „Св.София“ имаше също някои интересни моменти..
  Мястото е перфектно. Красота, слънце, зеленина, гледката от ресторанта е номер едно. Гостите от извън София ги настанихме в хотел Монтесито (много по-добри цени за нощувки), а от голф клуба предлагат бусче, с което да ги докарат. Логистично беше идеално. Храната също беше супер и имаше добри отзиви от гостите без да съм ги питала.
  Сега ще спореля някои неприятни ‘изненади’ , пък дано са от полза на бъдещите булки да си имат едно наум.

  – Въпреки огромните убеждения за качеството на обслужването, аз като булка често трябваше да гоня сервитьора за вино.

  – Когато свършиха нашите вина, вместо да отварят директно от техните, както се бяхе уговорили, от персонала бяха казвали на гостите, че виното е свършило! Накрая се разбрахме, но не се мина без някой друг гост да си помисли, че ‘алкохолът свърши!’

  – Бяхме говорили с представителя на голф клуба, че щом плащаме 80 вечери при 75 гости, те ще сготвят точно 80 вечери и ако някой поиска допълнително, ще има, ноооо… не се получи точно така. Нямаше нищо сготвено екстра.

  – Имахме ‘късмета’ по средата на юни да е 35 градусова жега. Климатиците в ресторанта не успяват да охладят помещението. Вътре беше непоносима горещина.

  – Когато изкараха тортата.. О, чудо! Бяха забравили да сложат топърите (обадих се на сладкарите, но те им ги бяха дали). Да си бях спестила часовете ровене в интернет, за да ги избера.

  – Закуската на следващия ден.. как да кажа.. не беше като за младоженци.

  Но стига оплаквания, като цяло беше ОК. На мен, булката-организатор, тези малки детайли нямаше как да не ми направят кофти впечатление.

  1. Николай Митев Автор18 април 2016 в 15:58

   Здравейте,

   + Хубава градина, непосредствено пред ресторанта;
   + Удобно се съчетава с граждански брак в общината в Банкя. Църквата „Св.Св. Кирик и Юлита“ също е в близост, но е доста тъмна. Между църквата и общината пък има много паркови пространства за снимки;
   – Последната ми информация (може и да не е актуална) е, че залата не е климатизирана.
   – Помещението е с неправилна форма и някои от масите са неудобни за гостите с оглед видимост към дансинга.

 4. Yana 4 май 2016 в 13:24

  Здравейте! Свършили сте страхотна работа с този блог, поздравления! 🙂
  Бих искала да попитам дали имате информация за ресторанта на хотел „Central Park Hotel Sofia“? Ще Ви бъда безкрайно благодарна, защото в мрежата почти не намерих коментари (всъщност само един, но пък положителен), а мястото ми се струва добро за малка сватба (по-малко от 80 гости) и офертата, която ни направиха, никак не е лоша. Благодаря предварително! 🙂

  1. Николай Митев Автор4 май 2016 в 16:03

   Бил съм на една сватба преди няколко години, а тази година ми предстои още една сватба там. Според мен основния проблем са масивните колони в ресторанта. Друга информация за съжаление не мога да дам.

  2. Zuzi 8 юни 2016 в 09:58

   Здравейте, Яна. Нашата сватба ще бъде в р-т „106“ на хотел Central Park на 30.07.2016. Към момента съм изключително доволна от протичането на организацията. Невяна Василева е професионалист, който се старае да отговори на всичките ни изисквания. И според мен единственият недостатък на ресторанта са колоните, но ще ги преглътнем. Всичко друго изглежда на ниво и според желанията ни – уютна атмосфера, вкусна храна, много добро обслужване, хотелска част и т.н. Дано да съм била полезна, ще дам повече отзиви след сватбата.

    1. Николай Митев Автор31 декември 2017 в 06:54

     Последно съм бил там юни 2016-та година. Има много приятно вградено ефектно осветление, което допринася за атмосферата. Храната и обслужването по спомени бяха на добро ниво. Основното „проклятие“ на този и още няколко ресторанта са колоните в залата. Пушачите са облагодетелствани от директен изход на тераса от залата с гледка към НДК.

  3. Николай Митев Автор8 юни 2016 в 10:29

   Снимах в неделя сватба в Централ Парк. Ресторантът е обновен от последния път, когато съм бил там. Има много приятно ефектно осветление, което създава настроение, а също така е и щадящо снимките. Храната и обслужаването според мен бяха на добро ниво. Като цяло ми хареса доста 🙂

 5. Asya 10 май 2016 в 08:43

  Благодаря ви за ценната статия. Опитвам да организирам сватбата си от чужбина и е много удобно начало да видя такъв списък!

 6. Antonia 9 август 2016 в 12:39

  Здравейте!

  Някой може ли да сподели повече впечатления за Crystal Palace?

  Благодаря предварително от сърце!

  1. Antonia 19 февруари 2017 в 21:28

   Здравейте, всички! Нашата сватба отмина и искам да оставя коментар, защото този блог и подобни форуми много ни помогнаха. Надяваме се, че и нашите впечатления ще са от полза за други! Ето за Crystal Palace, на който ние все пак се спряхме:

   Имам почти само отлични впечатления от ресторанта! Един от най-добрите ни избори на доставчик на услуга. Съпругът ми е чужденец и имахме възможност да сравним и с другата ни сватба (в друга държава;) – далеч по-скъпо заведение и далеч не бяхме така впечатлени. Ако не сте любители на формалния стил и смятате, че гостите ви ще се притеснят от претенциозната обстановка, то това място не е за вас. Ако обаче харесвате богатия интериор на ресторанта и успеете да го съчетаете с мечтаната от вас декорация (повече от флористика не бих препоръчала), то ще имате удоволствието да работите с истински професионалисти.

   Комуникация преди сватбата – любезна, адекватна и супер бърза, включително по ел.поща, което не е често срещано в бранша.

   Обстановка – богато декорирано заведение с приятна градина с директен достъп от залата на ресторанта. Има един салон, който е допълнителен към ресторанта – не го препоръчвам за гости, защото е с ограничена видимост, но ние направихме там детски кът с палатка, играчки и пр и беше супер за децата. Не ви е необходима почти никаква допълнителна декорация в това заведение, което спестява много разходи. Супер удобни тапицирани столове, което е важно за дълги събития. Аз исках ресторант само с кръгли маси за гостите – тук се налага да настаните някои на правоъгълни, но ние го преглътнахме. Всичко останало наистина е прекрасно – тук няма компромиси с некачествени прибори или зацапани мокети и тоалетни (каквито неща видяхме в други заведения с „име“). Климатизация – много добра, въпреки многото хора не е било задушно или горещо.

   Храна – впечатляваща! Получихме много комплименти и от гостите – както за менюто, така и за обслужването.

   Обслужване – отлично и почти незабележимо! Управителите и сервитьорите са професионалисти, а не случайни хора, наети за празника ви. Любезни и отзивчиви с правилната дистанция.

   Капацитет – препоръчвам заведението, ако имате не повече от 65 гости. Както споменах, има и допълнителен салон, но не е с добра видимост.

   Цени – публикувани са на сайта им и мога да кажа, че си струваха всеки лев. След като сватбата мина дори ми се сториха евтини за предложеното ниво. Освен това ни позволиха да внесем алкохол и торта. Каквото остана от алкохола ни върнаха на следния ден.

   Това е! Пожелавам успех и щастлив сватбен ден на бъдещите младоженци!

 7. Vanya I. Papazova 17 февруари 2017 в 14:36

  Г-н Митев,
  а има ли изобщо място в София, което да е добро за около 50 души, блок маса (Buffet) и western тематика на партито? Искаме голям кег с бира и wetsern храна или хапки, салати, които хората сами да си сервират и непретенциозна обстановка, но удобна (не ръбати столове и маси с „бели“ покривки)? :(( Ще има и дечица…

 8. Константина 25 февруари 2017 в 14:58

  Здравейте блогът ви е чудесен и много полезен. Търся съчетание на хотел и ресторант, за лятна сватба(130 човека) т.е. градина- зелена хубава и с място за танци. От финансова гледна точка ми се иска да е нещо от среден клас. Глория Палас на първо четене изглежда добре, но гледам има не добри отзиви. Търся нещо подобно, ако имате някаква нова идея, подобна на тази, бих ви била признателна.
  Поздрави и продължавайте така да се развивате! 🙂

   1. Antonia 27 февруари 2017 в 11:45

    Здравейте, Константина! Миналата година аз се бях амбицирала да намеря точно такова въшебно място за сватба на открито в София или близо до София за около 100 души (това бе преди да решим, че ще е по-лесно да направим сватби в две държави). След супер упорито обикаляне в рамките на около 2 месеца моят извод също е, че такова място в София и до 30 км от нея просто не съществува!!! Най-сърдечно, съветът ми е да не си губите времето и нервите, както аз направих, а да се примирите с наличното. Дано в близките години някой най-после промени това!

 9. Ana Apostolova 5 април 2017 в 10:56

  Уважаеми г-н Митев,
  Първо искам да Ви благодаря за полезната информация, която предостявяте със страхотно чувство за хумор по всички важни сватбени теми.
  По темата за ресторантите бих искала да изразя огромното си разочарование, което ни поднесоха от ресторант Лаура. Сватбата ни беше планирана за 17.06.2017г. (идея взета от Вашия блог 🙂 ) Капарирахме църква и запазихме час в гражданското. След което януари месец капарирахме и споменатия ресторант. След нормална комуникация касаеща украсата, менюто и DJ, на 28.03.2017г. ни беше съобщено от тях, че е станала грешка и всъщност датата ни е била заета още преди ние да капарираме. Останах изумена от обяснението, че никъде не е било отрзаено това, при положение, че ние направихме запитване още от ноември и ни казаха, че датата е свободна. В последствие се оказа, че гостите са повече от тези на нашата сватба, младоженците са от чужбина и т.н. подробности, които не ни касаят при положение, че има реална опасност празникът ни да пропадне. За компенасация ни върнаха капарото и пари за поканите, които бяха готови, но слава Богу още не бяха раздадени. Имайки предвид краткия срок не успяхме да намерим друг ресторант за тази дата и се наложи да я преместим за друг ден. Изключително непрофесионално отношение, недопустимо за всеки уважаващ себе си управител, тъй като сме почти сигурни, че запитването за другата сватба е дошло след нашето, но са се изкушили от 70-те куверта повече.

  Благодаря Ви отново за старанието, което полагате да държите нас, бъдещите младоженци, в течение за всичко харесвано и актуално! Бъдете здрав и никога не губете усмивката си и свежото си чувство за хумор!

 10. Кристина и Александър 16 май 2017 в 17:22

  Здравейте,

  тъй като Вашият сайт, много ми помогна при организацията на сватбеното ни тържество бих искала да Ви дам малко информация относно ресторант Максим, който се помещава в комплекс „Глория Палас“. Бихме искали да споделим с Вас разочаровнието си от отношението и некоректността на управителя Свилен Златанов към нас и нашите гости, защото в интернет няма никаква информация за този ресторант, а би било голяма грешка още някоя заблудена душа да се опари от некомпетентността на управителя!
  Най – напред ще започна от там, че ни убеди, че ресторанта му събира 200 души. Нашата сватба беше планувана за 160 души, като на финала трудно се събрахме 125 души с нормално пространство за танцуване. Безкрайно учудени останахме, след като ни заяви, че ще допуска външни хора на нашето тържество, ако има такива желаещи да вечерят там, въпреки това, че сме ангажирали целият ресторант. Две седмици преди събитието ни информира, че не разполага с хладилно помещение, в което да ни съхрани сватбената торта. Сервизът и обслужването беше под всякаква критика. Няма никаква координация между сервитиорите. От уговоретият и платен куверт не бяха сервирани ястията на голяма част от гостите. Голяма част от алкохола не беше изнесен. Изрично се договорихме, извън кувертите и внесеният алкохол, да няма старнична консумация, за което г-н Златанов нямаше нища против. На финала ни връчи сметка от 800 лв. за напитки, които никой не е поръчвал. Да не говорим, че в куверта, който платихме влизаха още неща – като погача, менче и бяло платно за посрещане на младоженците, които изобщо липсваха. На гостите беше казано, че хляб няма защото не влизал в куверта! В 17 часа, когато гостите вече се събираха в градината на комплекса, ресторантът все още не беше подреден и г-н Златанов е възпрепятствал и дори изгонил наетият от нас ди джей и агенция за украса на ресторанта и не им е позволил да си свършат работата. Не е осигурил захранване за техниката на ди джея в градината, както говорихме, а дамата от рецепция е помогнала и е услужила с това на ди джея. Да не говорим, че ди джеят и агенцията наета за украсата са чистили кучешки изпражнения от градината и вътре в ресторанта мирише на котешка тоалетна, защото една камара котки живеят на окачения таван на ресторанта и се разхождат едва ли не по масите, миризмата е ужасна! По време на организацията многократно го питахме дали ще има проблем с музиката вътре в ресторанта и г-н Златанов многократно ни уверяваше, че няма да има проблем за силната музика. В последствие в 10:30 ч. въпросният господин започна да се бърка на ди джея и да намаля музиката. Да не говорим, че с цялата си наглост ни угаси лампите в основната зала на ресторанта, пълен с гости, във вихъра на купона! Относно хотелското настаняване всичко беше ок, с изключение на това,че г-н Златанов за пореден път ни подведе, като се кълнеше за капацитета на вилите и стаите на хотела, а те се оказаха съвсем други, което отново доведе до объркване.
  Въпреки всички усилия на г-н Свилен Златанов да ни провали сватбеното тържество, всичко завърши благополучно, благодарение на ди джея Митко Томанов – малкия – страхотен човек , който успя с големи усилия за прикрие идиотията на г-н Златанов!
  Пиша Ви това писмо, защото предполагам, че много бъдещи булки като мен черпят информация от Вашият сайт и би било добре, да имат къде да прочетат, че докато ресторант Максим е под управлението на Свилен Златанов ще берът само ядове и на финала ще завършат със съсипано сватбено тържество и хвърлени хиляди левове на вятъра. Още веднъж подчертавам, че Митко Томанов, който също намерих благодарение на Вашият сайт – спаси нашата сватба!

  1. Николай Митев Автор16 май 2017 в 17:33

   Здравейте, Кристина и Александър,

   Благодаря ви за коментара.

   За другите читатели на статията – потвърждавам, че той произхожда от истински младоженци, които са имали сватба на въпросното място.

  2. Яно 7 юни 2017 в 08:41

   Здравей,Кристина съжалявам, че тържеството не е минало много добре. Ние с моя годеник сме се спряли точно на този ресторант, но коментарът ти ни разубеди малко.И нашите гости са някъде около и над 150. Горе долу, колко ви излезе цялата сметка за ресторанта и имаше ли изнесен ритуал.:)

 11. Maia 18 юли 2017 в 16:37

  Здравейте! Съжалявам, че не видях този пост по-рано, тъй като и нашата сватба беше в ресторант Максим и имахме сблъсък с некомпетентността на управителя Свилен Златанов! При настаняването на гостите в 17:30 часа се оказа, че масите в градината са 13, а не 15, както се бяхме уговорили. Свилен Златанов ми беше изпратил предварително разпределение на масите,които бяха 15 с по 10 човека. В последния момент се наложи да разместваме 30 души по масите и да правим ново разпределение, защото от ресторанта нямали маси! В последната седмица преди сватбата ни уведомиха, че няма къде да приберат тортата. С преместването от градината в ресторанта нямаше особен проблем, но вътре в ресторанта масите бяха празни, а трябваше да има наредени плата с мезета. В крайна сметка изнесоха мезета в десертни чинийки, а за ядките, включени в куверта, трябваше да напомним! Въпреки изцепките от страна на управителя, се получи страхотен купон!

 12. Елена и Христо 17 септември 2017 в 14:02

  Здравейте г-н Митев,

  Сайтът Ви е много интересен и изключително полезен. Предстои ни сватба догодина и се чудех дали имате наблюдения за залата на хотел Best Western Premier Airport Sofia.

  Благодаря предварително.

  1. Николай Митев Автор9 октомври 2017 в 07:45

   Лесно достъпен, приятен като екстериор и интериор на лобито. Има достатъчно пространство пред залата на ресторанта, което е подходящо за коктейл. Самата зала е просторна и с добра видимост – има две колони, които не пречат особено. Обслужването и храната са добри. Ако трябва да се търси някакъв минус, то това би бил интериора на залата – от едната страна има празни бели стени, които тушират като по време на сватби се прожектира от проектори графика с имената на младоженците, а на срещуположната стена има едни вградени шкафове, които някои двойки са ми споделяли, че не харесват. Предвид леко офисното усещане на този тип зали ГОРЕЩО препоръчвам да ангажирате и ефектно осветление от диджея – разликата в атмосферата се променя драстично в положителна посока – както за танците и за вас, така и за снимките. Лично на мен Новотел ми харесва – в този тип хотелски вериги се поддържа стандарт и човек може да бъде уверен, че всичко ще бъде, ако не на добро, то в най-лошия случай на приемливо ниво. Двойките, които съм снимал там, винаги са имали хубави и добре организирани сватби.

   Ето и една сватба от там: http://nmitev.com/blog/ралица-и-веселин/

 13. Симона 3 януари 2018 в 11:29

  Здравейте, видях по-горе че сте писали, че за първи път ще снимате сватба ноември в Best Western Premier Airport Sofia.
  Може ли да споделите впечатления, на снимки изглежда доста добре?
  Благодаря!

 14. Vessela 4 януари 2018 в 22:05

  Здравейте, Николай! Първо бих искала да Ви поздравя за прекрасния блог. Информацията е много изчерпателна и поднесена по много приятен начин.

  Бих искала да попитам дали имате информация за Царско Село? Моя приятелка ще се жени и се е спряла на него, но нямаме познати, които да са били там.

  Благодаря предварително! 🙂

  1. Николай Митев Автор5 януари 2018 в 09:52

   Здравейте,

   От 5 години не съм снимал там, като тогава не беше най-добрия избор за сватба. Струва ми се, че някой ми беше споменал и ми беше показвал снимки на обновена зала преди 1-2 години.

 15. Silvia 9 януари 2018 в 19:50

  Здравейте,
  Бих искала да попитам за актуална информация отностно БЕСТ УЕСТЪРН Хотел Експо, впечатления за мястото,атмосферата и възможността за провеждане на изнесен ритуал и евентуално градинска сватба?
  Благодаря предварително 🙂

  1. Николай Митев Автор9 януари 2018 в 19:56

   В последните години снимам по 2-3 сватби годишно там. Един от няколкото хотела, които препоръчвам на младоженци. Залата на вторият етаж е прекрасна за сватби – просторна, правоъгълна, без колони + кръгли маси. Става за до 120 гости по спомена. Градината е идеална за изнесен ритуал – много зеленина и цветя, съответно и навес, който да пази от слънце и дъжд. Залата на партера лично на мен не ми харесва много, заради многото колони и двете нива на пода, непосредствено до дансинга, ама пък там май се събираха до около 180 гости.

   За изцяло градинска сватба там предлагат до 22:00 часа в градината и след това тонколоните се прибират вътре в помещението. Това преместване се прави и в други ресторанти, но понякога се оказва „препъникамък“ за купона и танците. Моята препоръка е изнесен ритуал + коктейл в градината, а след това тържество в горната зала.

 16. Лазар 18 януари 2018 в 11:19

  Здравейте, г-н Митев,

  Благодаря от сърце за чудесната и полезна информация, приятно и увлекателно поднесена във Вашия блог.

  Скоро ми предстои сватбено тържество и за момента с годеницата ми сме се насочили към хотел „Експо“ в София поради отличните отзиви и препоръки от познати. Самото тържество ще приветства около 100 гости по план и ще се проведе през лятото на тази година (юни или юли месец).

  В полезрението ни също попаднаха два други хотела в и около Панчарево и бих желал да науча Вашето мнение за тях и евентуално опит, ако Сте снимали сватби там.

  Първият е Хотел Галант, а вторият – Villa di Lago.

  Вероятно и двете са с малко по-ограничен капацитет на ресторанта (да кажем би било комфортно за около 80 души), но реших да Ви попитам за мнение, понеже тук (скрит линк) дори споменават Вашето име.

  Простете, ако вече има информация за тях във Вашия блог и съм я пропуснал.

  Благодаря Ви предварително!

  1. Николай Митев Автор18 януари 2018 в 13:44

   Здравейте, Лазар,

   Хотел „Експо“ е един от хотелите, които често препоръчвам на младоженци. Не съм наясно какви са цените на кувертите, но това, което се предлага като база (градина + залата на втория етаж + хотелска част + други удобства), в комбинация с обслужването, храната и хотелската част, е на добро ниво. В допълнение младоженците, които са ме ангажирали там, са били добре подготвени, подхождали са с внимание към организацията. В Експо съм снимал само добре организирани и весели сватби с приятни хора.

   В Хотел Галант не съм снимал. Като разглеждам снимките ми прави впечатление, че залата е сравнително тясна – дансингът е по дължината й и между масите, което не ми допада много. Отново от снимките съдя, че храната и обслужването би трябвало да бъдат позиционирани в достъпния ценови клас – виждам само по една вилица и нож, няма чаши за вино, има прекомерно много бутилки, разположени по масите. Ако трябва да залагам, бих предположил цена около 30 лева за куверт, което е доста по-ниско от средното.

   Във Villa Di Lago снимах за последно преди 7-8 години и тогава се казваше по друг начин. Споменът ми от тогава е, че мястото е много тясно. Може би младоженците просто бяха надвишили капацитета – не знам. Като цяло за сватбите минус са сепаретата, неправилните форми на залата, колоните, липсата на видимост към дансинга за част от гостите..

   1. Лазар 18 януари 2018 в 13:57

    Здравейте, г-н Митев,

    Благодаря Ви за експедитивния и изчерпателен отговор!
    Пожелавам Ви всичко най-хубаво и много успехи!

 17. Десислава Чикова 22 януари 2018 в 13:34

  Здравейте! Бихте ли ми препоръчали ресторант за малка сватба до50-60 места.Благодаря предварително!

 18. Мария 24 януари 2018 в 00:58

  Здравейте,
  Цялата информация която е събрана тук е една невероятна помощ при избора на подходящото място за така мечтаният момент. И тъй като не намерих информация искам да помоля за отзиви за хотел „Атлантик“ ( Симеоново) и хотел „Перла “ ( Драгалевци).
  Предварително благодаря!

  1. Николай Митев Автор25 януари 2018 в 09:04

   Здравейте,

   В „Перла“ досега не съм снимал и не мога да дам мнение. В Атлантик съм снимал няколко пъти, последно през 2014-та година. Ресторантът им е с неправилна форма, колони, нисък таван и малък дансинг. Има силен червен акцент в интериора и това до известна степен предрешава украсата.

Коментирай