Моят списък с популярни 30 ресторанта за сватба в и около София

Ресторант Акорд

Обновената за сезон 2017 година зала на хотел „Акорд“. Към април 2017 година на почти всички петъци, съботи и недели до октомври са заети.

Много двойки младоженци ще се изсмеят нервно, когато кажа, че изборът на ресторант е една от лесните стъпки в организирането на сватбата, тъй като понякога  въпросът почва да се разпростира в стотици часове обикаляне, сравняване и по същество търсене на заровено съкровище. Плюсът в тази ситуация е, че поне се научавате да правите много красиви сравнителни таблици в Excel.

Изборът на ресторант е лесен, защото е ограничен.  Популярните за сватби ресторанти в София са около 30.  Като вземете предвид капацитета им спрямо броя на гостите ви, ценовите нива спрямо вашите изисквания, както и още едно две условия (например да е удобно за пушачи или да има градина), то тогава изборът се свежда до между едно и три места.  Да търсите заек в шапка, що се отнася до ресторантите е по-скоро рискована идея – придържайте се към популярните места, тъй като там нещата са проверени и изгладени от много двойки преди Вас.

wedding-march

ЗА СТАНДАРТИТЕ В РЕСТОРАНТИТЕ

Нисък стандарт не е равно на ниско качество и обратното!  Ресторантите имат различни стандарти на кухнята и на обслужването, които съвсем приблизително отговарят на категоризацията им, но и често не отговарят, а понякога е микс от високи и ниски стандарти. Един ресторант може да има много качествена кухня, както и бързо и отлично обслужване, които обаче са с нисък стандарт.

Така например при по-ниския стандарт масите обикновено са правоъгълни и продълговати (осигуряват по-голям капацитет), салатите са сервирани предварително, напитките са разположени по масите,  приборите и чашите са (или не са) определен тип,  ястията (вкусни или не) са по-обикновени и традиционни.  Сервитьорите не следят дали гостът е приключил салатата си и ако не я приключил, я оставят, като сервират и предястието, а после съответно и основното ястие.  При такава постановка сме били на сватби където 120 човека са били бързо обслужвани от 2-ма сервитьора.

Във високия стандарт масите обикновено са кръгли (по-малък капацитет, но по-голям контакт между гостите, по-голямо удобство за придвижване и повече място за всеки гост),  напитки не се разполагат по масите, а се наливат от сервитьорите, които следят какво пие всеки гост и без подканване му доливат,  салатите се сервират след като гостите са седнали, като последващите ястия се поднасят не  едновременно, а тогава когато всеки отделен гост е приключил с предишното ястие, приборите и чашите са определен тип (например има високи чаши).  Ястията обикновено са с по-нетрадиционни рецепти. В тези случаи келнерите се случва да бъдат и двуцифрено число за сватба от 80 гости.

butilki

И все пак дразнещото на достъпния клас ресторанти е, когато младоженците са се постарали с хубава украса и някой в крайна сметка „нацвъква“ едни сини капачки и етикети, които се набиват на очи като точки на мухоморка.

Високият стандарт не е непременно по-добър от ниския.  Колеги дисководещи са ми споделяли впечатленията си как част от гостите трудно се отпускат в по-луксозната атмосфера на ресторанти като този на бившия „Шератон“, докато в достъпни ресторанти, като „Централ Форум“ и „Акорд“ сватбите винаги са весели и всички са на дансинга.  Излиза, че обслужването, ястията и интериора „без големи претенции“  понякога създават по-непринудена атмосфера и предразполагат човек да се отпусне в по-голяма степен.

ЗА ЦЕНОВИТЕ КЛАСОВЕ ПОСОЧЕНИ ТУК

Те са съвсем приблизителен и по-скоро неточен ориентир за представените ресторанти, особено що се отнася до тези, които са в среден ценови клас.   Ценовия клас не отразява нито изгодността, нито качеството, нито стандарта на услугата, която ще получите.  Има ресторанти, които са много скъпи, но и много изгодни с високо качество и стандарт.   Има и ресторанти, които са изгодни, с високо качество,  с достъпна цена и достъпен стандарт.

ЗА ГОЛЕМИ СВАТБИ (150 + гости)

За големи сватби са подходящи залите на следните хотели, подредени в низходящ ред по ценови клас:
– София Хотел Балкан – Шератон (до 350 гости);
– Бившия хотел „Кемпински“, а сега „Маринела“ (до 400 гости);
– Riu Правец (до 400 гости);
– Хотел „Хилтън“ (до 150 гости);
– Парк Хотел „Витоша“ (до 160 гости);
– Ресторант „Лаура“ (до 300 гости);
– Монтесито (на първо място новата им зала до 200 гости и на второ място ресторантът с до 300 гости);
– Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва (до 300 гости);

Места с голям капацитет, които не споменавам по-долу, просто защото наши младоженци почти не са се женили там:
– Хотел „Дедеман Принцес“  (до 450 гости);
– Ресторант INTERview (до 200 гости); (Мястото е с много нисък таван и множество колони, които не допринасят за атмосфератата.)

ЗА СВАТБИ НА ОТКРИТО

Едно от първите разочарования в иначе веселото организиране на една сватба, е проумяването, че сватба на открито в София на практика не се получава без бюджет, колкото за рок концерт или със значителни компромиси. Повече информация можете да откриете в публикацията ми за сватбите на открито. По-практичният и по-добрият вариант, ако държите на сватба на открито, е да я направите извън София. Ето и списък с приятни локации за изнесена сватба.

На две от описаните по-долу места могат да се направят сватби на открито до 22:00 часа, след което гостите трябва да се преместят във вътрешните помещения, което понякога е проблем, защото те не искат:
– Бест Уестърн Експо Хотел;
– Глория Палас;

В 6ato в Драгалевци могат да се правят сватби на открито без ограничение до 22:00 часа. Спецификата там е, че градината е терасирана и в основната си част събира грубо 20-30 гости. Гостите на другите тераси, поне на мен, ми изглеждат като отделени от събитието. Другият момент е, че хотелът се намира на висока надморска височина и съответно нощните температурите често са по-ниски, отколкото например в центъра на София.

Имали сме и сватба на открито в ботаническата градина на околовръстен път, където също нямаше проблем с музиката, но пък там няма елементарни битови и санитарни удобства.

А ЕТО ГИ И РЕСТОРАНТИТЕ 🙂 

 

nmitev.com_SY_0504

Изнесен ритуал в голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Голф клуб „Св.София“ – село Равно поле – до 180 гости (най-добре 70-120) , висок ценови клас

Най-красивото място за сватби в района на София – просторни и добре поддържани открити площи, подходящи за изнесен ритуал и за коктейл,  красива бяла сграда с отлична и просторна панорамна тераса, също подходяща за изнесен ритуал и коктейл, както и много приятна и светла зала на ресторанта.  За последните 5 години голф клубът е избран от 12 наши двойки младоженци.

nmitev.com_VV_0553

Интериор на ресторанта на голф клуб „Св.София“ – Равно поле

Едно уточенение за капацитета на залата: помещението е разделено на две от масивна колона с камина (видима в дъното на кадъра) и на практика разделя гостите на 120, които са там, където се случват нещата и 60, които са извън периметъра на събитията.

Плюсове:
– Много добро обслужване и вкусна храна;
– Положителни отзиви от управителите;
– На практика най-красивото място за сватби в района на София;
– Разнообразни възможности за провеждане на изнесен ритуал и коктейли;
– За разлика от София, изнесените ритуали по сключване на граждански брак са реални, тъй като се правят от длъжностното лице от Елин Пелин, където има предвидена такава възможност;

Минуси:
– Голф клуба се намира извън София (на 25 км от центъра), което в определени хипотези създава известни логистични затруднения.  Цената за такси от голф клуба до София е 30 лева, като има договореност с една от такси фирмите в София.
– Хотелската част е от 4 стаи и един апартамент.
– И един чисто фотографски минус – в последните три години осветлението в залата поетапно се подменя от обикновени крушки към енергоспестяващи.  Тъй като двата типа крушки светят по различен начин, това създава  доста допълнителна работа при пост-обработката на снимките :-)) Към 2017-та година останаха за подмяна само 2 полилея, така че вървим в правилната посока 🙂

 

AD_0464

Ресторант „Стара София“ на хотел „Вега“ **** – до 80 гости, среден ценови клас

Един от най-популярните ресторанти сред нашите младоженци и място с отлични отзиви, което много често препоръчвам. 15 наши двойки младоженци са го избрали за последните 4 години.

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна зала в правилна форма с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на Вашите гости.  Интериорът и столовете са достатъчно стилни и някои двойки избират съвсем семпла украса – без обличане на столове, драперии и панделки, а само вази с цветя на масите. Цялостно интериорът на хотела (апартамент, лоби бар, стълби, рецепция) са много подходящ вариант за фотосесия, когато времето навън е лошо.
– Младоженският апартамент, включен в цената е на практика най-просторния спрямо предоставяните в почти всички други хотели в София и много булки осъществяват подготовката си там (грим и прическа).
– Локация (google maps) в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е подходящ за фотосесии, както и църквата на Семинарията, която препоръчвам за църковен брак.

Неутрални:
– Има възможност за изнесен ритуал, като това става на закрито в съседна на ресторанта, достатъчно просторна зала, но с офисно излъчване.

Минуси:
– Залата е на втория етаж и това означава, че гостите пушачи трябва да слизат един етаж по стълбите или асансьора в непосредствена близост.

Повече за ресторант „Стара София“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта.

 


 

Ресторант Интепред

Ресторант „Principi Di Piemonte“ в Интерпред – до 100 гости, среден ценови клас

Един от най-популярните ресторанти сред нашите младоженци и място с отлични отзиви, в това число, специално за управителя, за когото даже съм чел стихотворения от доволни булки. 12 наши двойки младоженци са го избрали за последните 4 години.

Плюсове:
– Ресторант, който има почти магическо съчетание от предпоставки да предразполага гостите за купон. Говорейки си с DJ Стоян Петров, стигнахме до този извода, след като не можахме да се сетим за сватба там, която да не е минала с почти всички на дансинга. 
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Приятна и светла зала в правилна форма с достатъчно голям дансинг. Колоните не пречат особено на видимостта на Вашите гости.

Неутрални:
– Интериорът е с открояващ се зелен цвят, който донякъде ограничава възможностите за избор на цветове при украсата.

Минуси:
– Не разполага с достатъчно приятно пространство за изнесен ритуал, както и за коктейл.
– Не разполага с хотелска част, като в близост е единствено Парк Хотел Москва, която не е съвършения вариант за настаняване на гости от извън София.

Повече за ресторант „Principi Di Piemonte“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта, както и в публикациите с избрани сватбени снимки на Милена и Митко.

 


 

skyway_0012

Ресторант „My Choice“ – кв. Симеоново – до 140 гости, среден ценови клас

Популярен ресторант за сватби с много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл. Ресторантът има 3 зали с капацитет до 140 гости, до 80 гости и до 30 гости. Според мен само най-голямата зала е подходяща за сватби, тъй като тази за 80 гости няма подходящо оформено място за дансинг. 12 наши двойки младоженци са го избрали за последните 4 години.

DK_0530

Плюсове:
– Добро обслужване и вкусна храна;
– Наличие на много приятна градина, подходяща за изнесен ритуал и коктейл;

Неутрални:
– Ресторантът не разполага с хотелска част (комплексът е бивш хотел, понастоящем служещ за административните нужди на магазини Фантастико, които са собственик и на ресторанта), но в близост има много семейни хотели, които са подходящи за настаняване на гостите, които не са от София.
– Някои двойки отчитат като минус, липсата на прозорци в голямата зала на ресторанта. Според мен това не е значим фактор, освен ако не търсите панорамен изглед, какъвто така или иначе няма в повечето ресторанти с прозорци.

Минуси:
– Залата е просторна и с голям дансинг, но с повечко колони, които нарушават видимостта на част от Вашите гости.  Залата има принадено помещение (видимо на снимката), масите, в които се усещат като по-отдалечени от случващото се.  При сватби под 100 човека, помещението би могло да се загради с преместваемата стена.

 


 

Ресторант АкордХотел „Акорд“ –  до 120 гости, достъпен ценови клас

Ресторантът на хотел „Акорд“ в последните няколко години винаги е бил едно от най-добрите предложения на пазара в достъпния ценови клас и съответно изключително популярен ресторант. Комфортно подходящ по-скоро за около 100-110 гости. За последните 4 години сме заснели 10 двойки там.

През 2017-ма година залата на ресторанта беше впечатляващо обновена, с което мястото стана още по-привлекателно за младоженците.

Плюсове:
– Чудесна зала с ефектно осветление, кръгли маси и красиви столове;
– Акорд искат да ви спечелят и офертата им отразява това – тя е доста добра, клиентски ориентирана, и през годините е включвала различни оригинални предложения като например 7 часа заетост за залата без овъртайм (срещу 5 часа почти навсякъде другаде) или пък включени неограничени безалкохолни, кафе, бира и вино при цена на куверта под 45 лева;
– Обслужването и храната са добри.
– В двора на хотела има приятна градина, която е подходяща за изнесен ритуал и коктейл.
– Управителят на ресторанта е отзивчив, работи с хъс и желание нещата да се получат;
– Удобно настаняване на вашите гости в стаите на хотела  и достъпни цени;

Минуси:
– Хотелът е на лесно достижима главна пътна артерия – бул. Владимир Вазов, но все пак някои двойки оценяват като минус локацията му в квартал Хаджи Димитър.  Що се отнася до сватбената логистика, следва да имате предвид, че през уикендите от почти всяка точка на София до почти всяка друга се стига в рамките на не повече от 15 минути, а най-времеотнемащия момент при пътуванията е паркирането, слизането и качването  на всички гости по колите.  Така или иначе хотелът е сравнително близо до централната част на града – на 10-тина минути с автомобил от „Св. София“.

 


 

Украса за сватбаХотел „Хилтън“ – до 150 гости, висок ценови клас

Хотел „Hilton“ е един от любимите ми ресторанти за сватби, който много често препоръчвам. На първия етаж е по-популярната за сватби зала „Мусала“, която е комфортно подходяща за между 100 и 150 гости.  Залата може да се прегражда и така да покрива без да изглежда празна и по-малък капацитет (50-80 гости), но в тези случаи Ви препоръчам вместо това да се насочите към ресторант „Сезони“ на партера, който е комфортно подходящ за до около 80 гости. За последните 4 години имаме 10 заснети в Хилтън сватби.

MI_0575Плюсове:
–  Зала „Мусала“ според моите предпочитания е на практика почти идеална зала за сватби – просторна, светла, без колони и с правилна форма.  В допълнение хотелът разполага с най-просторното и светло лоби в София, което може да се използва за коктейл или изнесен ритуал, когато времето е лошо.  В задната си част хотелът има открит двор, разделен на две части – едната част се явява терасата на ресторант „Сезони“, от който има директен достъп към нея. Дворът е още една от отличните възможности за коктейл и изнесен ритуал.  Що се отнася до изнесения ритуал, той може да се случи и в зеленината на парка зад Хилтън. Все пак следва да имате предвид, че това означава свидетели на брака Ви да станат и случайните минувачи, които се разхождат там.

 

SV_0607

– Обслужването и храната в Хилтън намирам за отлични (Главен готвач е Андре Токев.)   Освен традиционното сет меню, в Хилтън много успешно и практично се получават и сватбите с блок маса – до този момент съм заснел четири такива сватби там и винаги всичко е протичало отлично (с малко съдействие на сервитьорите за някои по-възрастни гости). Ако тепърва ми предстоеше сватба, не бих се поколебал да я направя с шведска маса, тъй като практиката ми показва, че това е много по-удачен и дори вълнуващ вариант от традиционното сет меню.
– Локация – граничи с парк, който е отлично място за фотосесия, в близост до Семинарията и сравнително близо до повечето централни ритуални зали и църкви.
– Оферти за сватбени тържества с високи цени, но и с много включени неща от типа на all inclusive на безалкохолните напитки и т.н. 

Неутрални:
– По-хубавата за сватби зала е на първия етаж и гостите пушачи трябва да слизат по стълбите в близост или с асансьора.  В по-компромисната зала Сезони, вариантът за пушачите, както и за сватбите с много малки деца, които да си играят отвън е възможно най-удобен.

Минуси:
– Зала „Мусала“ на Хилтън има съвсем лек „конферентно-корпоративен“ привкус.  Поради тази и причина някои двойки „обличат“ залата (видимо на снимката горе).
– Няма как да не споделя и за две двойки младоженци, които ми се оплакаха от високомерно отношение при комукацията им с хотела. Като резултат бяха избрани други ресторанти от същия клас.  Вярвам, че това е било инцидентно.

Повече снимки и информация от Хилтън можете да намерите тук, както и при публикацията със снимки от сватбата на Невена и Феликс през 2012 година.

 


 


 

grand-hotel-sofia-panorama-nggid03187-ngg0dyn-620x620x100-00f0w010c010r110f110r010t010Гранд Хотел София – до 120 гости, висок ценови клас

Гранд Хотел София разполага с две зали с възможност за провеждане на сватби. По-популярната се намира на първия етаж под името „Триадица“ и събира комфортно не повече от 120 гости, докато ресторантът на партера „Shades of red“ е комфортно подходящ за до 80 гости.  За последните 4 години 6 двойки наши младоженци избраха Гранд Хотел София – 5 двойки празнуваха в зала „Триадица“, а една в ресторанта „Shades of red“.

Плюсове:
– Жоро Иванов – лицето на кухнята на Гранд Хотел София, която намирам за надминаваща стандартите във високата категория хотели.
– Интериорът, обслужването от вратата до сервирането и цялостното усещане от мястото е за висок ниво.
– Зала „Триадица“ е хубава, но не пефектна що се отнася до сватбите – под формата на буква „Г“ и с няколко масивни колони. Все пак почти всички гости с минимални изключения имат директна видимост към дансинга.  Залата е поставена в плюсовете заради директния си излаз към много приятна покрита тераса, която е подходяща за коктейл, за изнесен ритуал или пък за охлаждане от дансинга.
– Локация: Хотелът граничи с градинката на Народния театър и е на пешеходно разстояние от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за сватбени фотосесии.
– Гранд Хотел София е 5 звездния хотел в София с най-висок рейтинг в Booking – 9.1 от 480 отзива.

Минуси:
– Преди три години имахме една двойка младоженци, които не бяха доволни от предоставените услуги от хотела, което по-скоро отдавам на действията на един конкретен управител. В последващите сватби всичко мина отлично.

 


riu-pravetz

RIU Правец – за мнооого гости 🙂 във висок ценови клас

Също както голф клуб „Св. София“, не съвсем в София, но пък много приятно място с огромен капацитет и възможности за сватбени тържества. По същество има две зали – една на партера, която не ми допада толкова и една на първия етаж, която е почти перфектна  – огромна, просторна, с правилна форма и без колони.  За последните 4 години 5 двойки наши младоженци избраха Riu Правец за сватбата си.

Плюсове:
– Комплексът предлага много възможности за различни тип сватби – действителен изнесен ритуал на едно или друго място, изнесен църковен ритуал или пък такъв на 5 минути в Правец или пък на 8 минути в правешкия манастир.
– Мястото с минимални компромиси може да се определи като красиво, спокойно и много приятно.
– Като цяло харесвам сватбите „всичко на едно място“ – много по-удобно е за гостите, както и за младоженците, а от фотографска гледна точка се избягва  грозната среда при вземането на булката от например Овча купел (да ме прощават жителите на квартала).

Неутрални:
– Логистиката при такива сватби е малко приключение. Все пак следва да се има предвид, че много от гостите Ви ще го оценят положително, независимо дали им покривате разноските по нощувката или не, защото в единия случай говорим за тържество за една вечер, а в другия за уикенд-почивка с весели моменти.

Минуси:
– Офертата за сватбени тържества не е от типа, които ми допадат. Не знам дали все още продължават да таксуват по 1 лев на гост за разрязване и разнасяне на сватбена торта. Това си е практика в бранша им, но все пак като клиент бих предпочел този един лев да бъде предварително включен без уточнения в кувертите (дори и да е като 2 лева).

 

riu-pravetz-gorna-zala

Голямата зала на първия етаж

riu-pravets-dolna-zala

По-малката зала на партера


 

CV_141025_0383

Залата на комплекс Монтесито

Хотел „Монтесито“ – 50 до 300 гости (В ресторанта между 50 и 300, в залата между 130 и 200), среден ценови клас

Хотел Монтесито е обновен през 2014 година, като по същото време е открита и много просторната му нова зала (така на разположение на младоженците е както досегашната зала на ресторанта, така и новата отделна зала.) За изминалите две години 9 двойки наши младоженци са избрали комплекса за място на сватбата си.

PM_0693

Ресторантът на Монтесито (тоест по-старата зала)

Плюсове:
– Новата зала на Монтесито е внушително просторна, голяма и светла, без колони, с огромен дансинг и изцяло с кръгли маси.  Залата на ресторанта пък има изключително ефектен отваряем таван.
– Комплексът разполага с голяма хотелска част на цени, на практика без конкуренция за София.
– Монтесито се намира на лесно за обясняване и за достигане място с бърз достъп по бул. Цариградско шосе до ритуалните зали и църкви в централната част на София. В непосредствена близост до хотела е и Парка „Врана“, който е вариант за изнесен ритуал или пък за фотосесия.

Неутрални:
– Интериорът на Монтесито генерира поляризирани мнения. Едни го намират за пищен и аристократичен, други за кичозен.
–  Най-отчетливата особеност на Монтесито за мен е властващата еклектика в почти всяко едно отношение там.  Така например обслужването има някакъв стандарт, който в едни отношения е като 5 звезди, а в други отношения отговаря на стандарта на 3 звезди; изключително бързо е, но същевременно се наложи да чакаме разрязването на тортата в другата зала, тъй като имат само една колича; някои от храните изглеждат авангардно, други са скучни;
– Ресторантът има градина, която е подходяща за коктейли, но по моему не е достатъчно просторна и открита за изнесен ритуал.

Минуси:
– Залата на ресторанта също е просторна и с голям дансинг, но е със смесица между маси и така неудобните за сватбени тържества сепарета и има една значителна разлика в светлината и височината на тавана между двете части на помещението, които визуално разделят масите на по-централни и по-периферни (видимо и на снимката).
– Монтесито имат капацитета и при интерес поемат и 4 сватби дневно – две дневни и две вечерни във всяка една от залите. Това означава размесване на гости на даден етап от деня в градината на комплекса, ограничение в приключването на дневните сватби (нито минута по-късно от 18:00 часа) и ограничение в стартирането на вечерните сватби (не по-рано от 19:00 часа).  В допълнение същува и практика да се настанявят други гости в ресторанта на комплекса, когато капацитетът му не е запълнен. Настаняването става в част на залата, който няма пряка видимост с дансинга и все пак това може да не е комфортно за някои младоженци.
– От хотелската част би могло да се желае повече като интериор. Мястото цялостно е мрачно, леко захабено и с не особено сполучливи решения в дизайна (тапети и мокети в донякъде викториански стил,  всеки от които в различен некореспондиращ помежду си цвят – златисто, червено, зелено; некореспондиращи шарки и бяла алуминиева дограма за украса.)
– За новата зала се изисква поръчка на минимален брой от закупени куверти (130 към края на 2015-та година), дори и реалния брой на гостите да е по-нисък.

Повече за ресторант „Монтесито“ можете да откриете в самостоятелната статия за ресторанта, както и в публикацията с избрани сватбени снимки на Цвети и Влади.

Ресторант с подобен (но не толкова реквизитен) интериор е Резиденция Тера.

 


 

Rezidencia-Tera_03Резиденция Тера – до 120 гости, висок ценови клас

Бална зала „София“ на резиденция „Тера-Груп“, както е пълното име на мястото се намира зад неприветлива ограда срещу панелен блок между кварталите Младост 1 и Дървеница.  И така по стечение на обстоятелствата то е едно от най-приятните места, където можете да направите сватбата си :-))  За последните 4 години сме снимали 5 сватби там.

Плюсове:
– Просторна и светла зала без колони с по-изразителен интериор.
– Добро обслужване и вкусна храна; Кръгли маси;
– Много приятна градина с красива растителност и фонтан.
– Кувертите по традиция са с високи цени, но включват на практика всичко, включително и украса. (Доколкото си спомням и цената за овъртайм е съвсем символична.)

Неутрални:
– По желание на младоженците може да се разреши пушенето в залата. (Което, да ме прощават всички бивши и бъдещи младоженци мои клиенти, с усмивка намирам за  безочливо.)

Негативи:
– Липсват всякакви опции за хотелско настаняване в непосредствена близост.

Повече информация и снимки можете да откриете в отделната публикация за Резиденция Тера.

rezidencia-tera-otvan

Градината на резиденция Тера

 


 

novotel

Новотел – София

Новотел  – до 130 гости, среден ценови клас

В статията се зарекох да опиша само популярни сре нашите младоженци ресторанти, а Новотел не е такъв, поради неясна за мен причина. Хотелът отваря врати през 2014-та година и още тогава бяха обявени много добри цени с големи отстъпки за сватбените тържества. В добавка, аз съм голям почитател на веригите на Accor Hotels (Ibis, Sofitel, Suite, Novotel и т.н.), които в цяла Европа поддържат добри, уеднаквени стандарти и много разумни цени.  Въпреки това, до този момент сме заснели само 1 сватба там.  Обяснявам си го преди всичко с офисното усещане на залата.  В допълнение една двойка младоженци споделиха, че са харесали мястото, но са се отказали от него, поради специфичната мебилировка и конкретно „кухненския кът“ видим зад хорото на долната снимка.

На мен мястото ми допадна и смятам, че с подходящата украса залата се превърща в едно отлично място за провеждане на сватби.
novotel

 


 

nmitev.com_DZ_0582Best Wester Експо хотел – до 120 гости, среден ценови клас

Хотел Експо е чудесно съчетание от светла, просторна и с правилна форма зала (от любимите ми), с чудесна градина с шатри и прилежаща още една ресторантска зала, подходяща за изнесен ритуал или за коктейл и с приятно лоби за всички онези неща в градината, когато времето е лошо.

Някои ще оценят като значителен плюс, възможността сватбата да бъде на открито в градината до 22:00 часа, след което да се прехвърли в залата на ресторанта, който е в непосредствено до градината (не тази на горната снимка).  Няколко ресторанта в София предлагат тази опция – Експо, Глория Палас, TeQuero в Борово и във всички случаи субективното ми и може би неправилно мнение е да не правите сватбата си по този начин, тъй като това на практика означава, че купона на сватбата Ви приключва в 22:00 часа (защото Вие смятате да се преместите, но много от гостите Ви предпочитат тишината на градината, недовършеното хапване и приятната приказка с компанията.)  За последните 4 години 7 двойки наши младоженци са избрали Експо за сватбата си.

nmitev.com_DZ_0742

Изнесен ритуал в красивата градина на хотел „Експо“ (Юли 2015-та година не пощади тревата почти никъде :()

Плюсове:
– Отлична зала, наличие на хубава градина с шатри, приятно лоби и интериор на хотела;
– Бърз и лесен достъп до ресторанта по Цариградско шосе.
– Добро обслужване и храна;


holiday-inn2Хотел „Holiday Inn“   – до 160 гости, висок ценови клас

Харесвам хотелските вериги заради стандартите им – нещата са помислени и измислени – почвайки от паркинга и стигайки до вилиците в ресторанта. Персоналът по правило преминава обучение и вероятността за случайни хора и изобщо някакви идиотски практики е снижен до минимум. Това според мен дава известно спокойствие на младоженците, че ще получат качествена услуга.  Хотел „Holiday Inn“ намирам за отличен пример за качествена услуга.  За последните 4 години 5 двойки младоженци са избрали залата на хотела за сватбата си.

Плюсове:
– Голяма зала с правилна форма без колони – всичките Ви гости имат пряка видимост към дансинга. Все пак както и в почти всички други зали от този тип младожнеците откриват едно корпоративно-конферентно усещане.
– Отлична храна и обслужване.

Минуси:
– Няма добра опция за изнесен ритуал, както и за коктейл. Залата има достатъчно просторно предверие с мека мебел и възможност за разполагане на високи маси, но нищо повече.
– Локацията е по-скоро минус – хотелът е част от Бизнес Парк „Младост“.

 


 

sredec-sheratonСофия Хотел Балкан (Шератон) – до 350 гости. Висок ценови клас
Двете най-популярни места за сватби на „елита“ на нашето общество бяха хотелите Шератон и Кемпински – София.  Бяха, защото вторият понастоящем се казва „Маринела“, което е само една от промените, които направиха новите собственици и които са в такава екстремна степен, че не смятам за уместно да публикувам каквато и да е информация за хотела, просто защото почти всичко се е променило и според масовото мнение не  на добре (справка: Вишни vs. палми.)

София Хотел Балкан също си смени името, но други особено значими и радикални промени вероятно не са правени.  Хотелът предлага 3 зали за сватбени тържества – на партера са двете почти еднакви зали „Сердика“ и „Средец“, които са комфортни за до 170 гости, а на първия етаж се намира зала „Роял“, която разполага с две преместваеми стени – в пълен размер е подходяща за до 350 гости, а преградени се получават 3 зали с по-малък капацитет. За последните 4 години имаме заснети 2 сватби там.

Плюсове:
Перфектни зали за сватби, от които изцяло липсва оново корпоративно-офисно усещане, от което се оплакват някои двойки;
– Отлично обслужване и храна;
– Локация в пешеходна близост от няколко ритуални зали и църкви, както и от най-популярните локации за фотосесии.

Неутрални:
– Хотелът продължава да бъде за някои символ на недостъпния лукс от времето на комунизма.

 


 

park-hotel-vitosha

Интериор на ресторант „Тоскана“ на Парк хотел „Витоша“

Парк хотел „Витоша“  – до 160 гости (най-добре до 120 гости), среден ценови клас

Ресторант „Тоскана“ на парк хотел „Витоша“ е просторен и много, много тъмен ресторант, който все пак е лесен за работата на фотографите, но не и на видеооператорите 🙂  Залата е в основната си част без колони и с неправилна форма, като стига сватбата да бъде до 120 гости, не би трябвало да има маси без директна видимост към дансинга и към младоженската маса. 8 наши двойки младоженци избраха Парк Хотел Витоша в последните 4 години.

Плюсове:
– Приятен ресторант, с добро обслужване и храна;
– Намира се в непосредствена близост до парка на Студентски град, който е отлично място за сватбени фотосесии, снимки с гостите, а ако решите и изнесен ритуал (на снимката горе);
– В хотела има пиано бар, който е удачна възможност за автър парти след разрязването на сватбената торта.

park-hotel-vitoshaИзнесен ритуал в парка на Студентски град в непосредствена близост до Парк хотел „Витоша“

Минуси:
– Позволявам си лично своеволие, което е да се възмутя, че няма хартиени салфетки за ръце в тоалетните! Когато човек се разгорещи на дансинга (или пък снима такива разгорещени хора) е нормално да си измие лицето от време на време, но няма как да го изсуши на духалката за ръце. :-))

 


 

city-hotel-2

Best Western City Hotel – Залата на хотела. Освен нея има и италиански ресторант. Снимка от сайта на хотела

Бест Уестър Сити Хотел – до 120 гости в залата, до 60 гости в La Vita e Bella 

Голямата зала на Бест Уестър Сити Хотел, аналогично на залата на Новотел, както и на няколко други хотелски зали има силно офисно излъчване, което се изгубва, с подходяща украса 🙂 

la-vita-e-bella

Част от интериора на La vita e bella. Снимка от сайта на хотела

La vita e bella е италианския ресторант в хотела, който е с изключително неподходяща според мен зала за сватби, тъй като е с много ъгли, колони, преградки, парапети и т.н. Дансингът е на входа, малък е и не е видим за около 1/2 от гостите :-))  Всъщност това има голяма притегателна сила за някои двойки младоженци, които цитирам „не искаме една паралелепипедна празна зала. Искаме мястото да има дух.“     Подобно място, подходящо и за повече гости е ресторанта на Park Inn. Общо в двете зали сме снимали 5 сватби за последните 4 години.

 


 

 

gloria-palace-1Глория Палас – до 120 гости (най-добре до 80), среден ценови клас

Глория Палас е още едно от местата, което за съжаление в последните години върви с нисходяща тенденция.

Комплексът разполага със страхотна градина, с постоянни шатри и с огромен дансинг. Това е едно от местата, които младоженците избират, тъй като са възможни сватби на открито, но отново с уговорката, че в 22:00 часа всички гости трябва да се преместят в залата на ресторанта.  Както вече споменах във връзка с Хотел Експо, не Ви препоръчвам подобен вариант за сватбеното Ви тържество, тъй като в действителност много от гостите нямат желанието да се местят и на практика сватбата Ви приключва в 22:00 часа.   И за разлика от Експо, където има техническа възможност дисководещият да се препозиционира за съвсем кратко време, то при Глория Палас, на диджея ще са му необходими или два комплекта техника (един в ресторанта и един в градината), както и втори човек за помощник или пък ще трябва да спре музиката за минимум 30 минути, докато пренесе всичко от градината в ресторанта.  В последните 4 години сме заснели 8 сватби там.

Плюсове:
– Впечатляваща и много голяма градина, както и условия за сватба на открито.

Минуси:
– Залата на ресторанта е с видимо захабен интериор. Помещението е с неправилна форма и разделено – част от гостите Ви се настаняват в нещо, като отделна стая с добра видимост към дансинга, а други – в чупка, откъдето дансингът не се вижда. „Добрите“ маси са подходящи за до около 80 гости.
– Климатици няма – прозорците са широко отворени.
– Цялостна низходяща тенденция и негативни отзиви.  На последната ни сватбата например за пръв път ни беше изискано плащане за паркинга (уточнявам, че локацията не е в центъра, а е извън границите на околовръстния път.)   На иначе страхотната тревна площ, където провеждахме изнесения ритуал не бяха прибрани няколко ярки поливни маркуча. Все дребни неща, които кумулативно почват да правят впечатление.

 


 

6ato6ato – до 100 (най-добре до 60, а още по-добре до 30) гости, среден ценови клас

Плюсове:

– 6ato е в най-горната част на Драгалевци и е на практика единственото място в София от всички изброени тук, където можете да направите сватба на открито без ограничение в часовете!
– Градината е много приятна и китна.
– Не мога да не отбележа като плюс и гениалния маркетингов подход при кръщаването на хотела. „Неправилното“ изписване го прави лесно откриваем в интернет, без някой да го сбърка с Шато Копса, Шато Монтан или Шато Валон.

Минуси:
– 6ato е в най-горната част на Драгалевци и нощните температури през 80% от годината подсещат част от гостите, че е време за купуване на нови зимни гуми.
– Градината е прекрасна, но е на две нива с немалка денивелация, като при повече от 30 гости, трябва да се използва и второто ниво, което е визуално и фактически отдалечено от случващото се на дансинга и на първото ниво.
– Към момента градината е недостатъчно добре осветена – бих препоръчал на мениджмънта на хотела  да поставят допълнително осветление (например мрежа с множество малки лампи, които поставени, ще направят мястото приказно 🙂
– Вътрешната част  на 6ato е не съвсем резервен вариант при лошо време – помещението е с неправилна форма с много чупки и без ясно обособяемо място за дансинг.
– В интернет можете да откриете смесени отзиви за мястото.

В 6ato сме имали 4 сватби.

 


 

park-hotel-moskva

Ресторант „Москва“ на партера на Парк Хотел Москва

Парк Хотел Москва – 100 до 450 гости, достъпен ценови клас

Парк Хотел Москва разполага с три зали за сватби, като тук ще разгледам двете по-популярни: Ресторант „Москва“ на партера на хотела, който е  с капацитет до 450 гости и според мен с по-малко от 150 гости би изглеждал празен, както и ресторант „Панорама“, чийто капацитет е до 120 гости, като за изпълване на максималния капацитет част от гостите трябва да се настанят на по далечни маси без пряка видимост към дансинга, тоест ресторанта е по-удобен за сватби до 80-90 гости. За последните 4 години 5 двойки наши младоженци избраха Парк Хотел Москва – 1 двойка – ресторант „Москва“ и 4 двойки – ресторант „Панорама“.

park-hotel-moskva-gore

Гледка от прозорците на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Плюсове:
– Ресторант „Панорама“ има чудесен управител и обслужване, както и уникална 270 градусова панорама.
– Ресторант „Москва“ има много просторна и светла зала и огромен дансинг;
– При необходимост имате лесно и удобно решение за настаняване на всички Ваши гости от извън София.

park-hotel-moskva-gore-2

Интериор на ресторант „Панорама“ на Парк Хотел Москва

Минуси:
– Интериорът на „Панорама“ навява силни спомени за соц времената.
– „Панорама“ е на 19-тия етаж и без налични тераси, което го прави малък ад за пушачите. Също така таванът му се усеща малко ниско.
– За ресторант „Москва“ по-скоро има смесени отзиви в интернет, по отношение на храна и обслужване.

 


 

LN_0563Ресторант „Зест“ в Suite Hotel Sofia ****  – до 110 гости, среден ценови клас

Suite Hotel Sofia отвори през 2013-та година и е част от веригата хотели, в които влизат и Гранд Хотел София и Централ Парк Хотел. Ресторант „Зест“ има нетрадиционен, младежки, „contemporary“ (продължете вместо мен..) интериор и страхотна панорама, която щеше да е още по-хубава, ако гледаше към нещо друго, а не към Студентски град 🙂  Снимали сме само две сватби за последните две години там, но въпреки това смятам, че ресторантът е отличен избор.

Плюсове:
– Много приятен и свеж, нетрадиционен интериор. Украса, особено тематична по цвят, все пак би била трудно изпълнима.
– Добро ниво на обслужване и на храна.
– Панорамна гледка и тераса с директен излаз от залата на рестранта.
– В допълнение още една тераса на долния етаж, която се предлага за изнесен ритуал, но не мога да кажа дали е подходяща или не.
– Удобен подземен паркинг;

Минуси:
– Залата е неправилна форма, колони, стени, барове и каквото още се сетиш. Дансингът е силно казано такъв, поне при разпределението на масите, при което снимахме ние.

 


 

Ресторант "Централ Форум"

Ресторант „Централ Форум“

Ресторант „Централ Форум“ до 150 гости, достъпен ценови клас

Хотел „Централ Форум“ разполага с „Г“-образна зала, подходяща за 150 гости, която може да се прегражда и да бъде комфортна и за доста по-малки сватби.  Хотелът има и градина. Един от най-популярните ресторанти в достъпен ценови клас в София.  За последните 4 години сме заснели 8 сватби там.

Плюсове:
– Наред с Principi Di Piemonte в Интерпред, „Централ Форум“ е другия ресторант, в който с колеги не можем да се сетим да сме имали сватба, която да не е била весела и с празен дансинг. И тук има нещо, което кара всички Ваши гости да се отпускат и да се забавляват с всички сили 🙂
– Порциите са големи, напитките винаги са изобилни и на една ръка разстояние, а местата за сядане са на гъсто  – човек има всички предпоставки да се чувства отлично и в хубава компания.

Неутрални:
– Градината е приятна, но без особени дадености.

Минуси:
 Залата е формата на буква „Г“ и много колони. Масите и местата са разположени много на тясно и това създава неудобство при ставане за част от гостите. Дансингът е тесен и продълговат.
– Осветление в ресторанта е, да ме прощават отговорните лица, безумно. И на снимката е видимо съчетаването на лунички с топла светлина (3000К) с лунички със студена светлина (5600К). Това е вредно за очите, а също и за фотографията 🙂  Изследвания също така сочат, че студената светлина е предразполагаща за по-скоро за работа и за офиси.  Дори сервираната храна изглежда по-непривлекателно осветена със студена светлина.
– Когато имаш паркинг с много свободни места извън централната зона на София и зала за 150 гости, не е особено клиентски ориентирано да даваш като комплимент на младоженците 2 /две/ безплатни места, а всички останали гости и фотографи с автомобили да трябва да плащат по 2 лева/час.  За сравнение Хилтън осигуряват безплатни паркоместа за всички гости в центъра на София, където дори McDonalds таксуват за паркинг.

 


 

park-inn

Хотел „Парк Ин“ **** до 130 гости, висок ценови клас

Бившия хотел Greenville, както се среща на още много места в интернет.  Ресторантът впрочем продължава да се нарича „Greenville“. За последните 4 години сме заснели 7 сватби там.

Плюсове:
– Приятна градина, подходяща за коктейл и изнесен ритуал.
– Нетипичен вид на ресторанта, който привлича определени двойки младоженци търсещи нещо различно от „скучната правоъгълна зала“.

Неутрални:
– Някои колеги споделиха негативни отзиви за вкуса на филтрираната вода, която се предлага от ресторанта. Поставено е в неутрални, защото тези колеги са глезльовци. 😉

Минуси:
– Залата! Има непреместваема блок маса в средата на дансинга (видима на снимките).  Едната част от залата със стъкления таван е по-просторна, визуално обединена с дансинга и съответно с младоженската маса. Другата част на залата е с нисък таван и се усеща като отделена от случващото се – не малка част от гостите нямат пряка видимост към дансинга и са скрити зад видимите на снимката два дървени паравана. В идеалния случай би било добре всички гости да са настанени в частта със стъкления таван, но тогава другата част изглежда празна. През деня частта със стъкления таван е много светла, а частта с ниския таван е тъмна; през нощта се случва точно обратното. Този тип осветяване освен всичко друго е и предизвикателство за фотографите.

 


 

raddisson2Хотел „Raddisson“ до 130 гости, висок ценови клас

Хотел Радисън разполага с две зали – по-малък ресторант на партера, в който не сме снимали и много приятна зала на първия етаж, с почти правилна форма и големи колони, които обаче не пречат на видимостта на гостите Ви към дансинга.  В предверието на залата има лоби, което е подходящо за коктейл.   За изнесени ритуали се използва допълнителна зала, която по-скоро намирам за компромисно решение.  За последните две години сме заснели 3 сватби там. 

Плюсове: 
– Висок стандарт на кухня и обслужване;
– Една от малкото зали на хотелите от международните хотелски вериги, където офисното усещано е избегнато напълно, но също така е избегнат и тежкия стил на интериора например на Шератон.
– Стаи с впечатляваща гледка към Народното събрание и храм-паметник „Александър Невски“
– Отлична локация.

Минуси:
– Колеги съобщават за търкания с управителите на ресторанта  в последната половин година (2015-та).  На последната ни сватба през октомври месец аз имах също затруднения с присъстващия управител или негов представител. Това не би трябвало да се случва, тъй като на практика работата ни няма преки допирни точки – качеството на тяхната работа не зависи от нашата и качеството на нашата пряко не зависи от тяхната.  Въпреки това изпитахме огромно затруднение да осигурим място за екипа от 4 човека (фотограф и оператор с асистенти), което беше предварително уговорено с младоженците, където да можем да оставяме техниката си, както и примерно чаша с вода или храна, която поръчаме,  а именно маса и 4 стола.  Резултатът от първоначалния ми опит беше ето тази демонстрация от тяхна страна.  Не мисля, че това се вписва в стандарта на „гостоприемство“ на веригата Radisson.

demonstracia-radisson

 


 

panorama-dondukov

Снимка от сайта на ресторант „Панорама“

Клуб ресторант Панорама – до 180 (най-добре до 120) гости, достъпен ценови клас

Ресторант „Панорама“ се намира на 9-тия етаж на бул. Дондуков. За хубава панорама не достигат още няколко етажа, но пък асансьора е сравнително забавен.  Състои се от зала на ресторанта (120 гости) и конферентна зала (60 гости).Според мен към момента в бюджетния клас ресторанти има и по-добри решения. Включвам го в списъка единствено, защото няколко двойки са ме питали за него. За последните 4 години сме имали там 2 сватби.

Плюсове:
– Изключително ниски цени на кувертите. Към момента на писането на тази публикация менюто на ресторанта позволява четиристепенен куверт за под 30 лева.
– Локация в централната част на София.

Неутрални:
– В заведението е разрешено пушенето.  Нямам представа дали това е така, защото е любимо място на представители на една червена партия 🙂
– Залата е сравнително открита, с добра видимост за повечето гости и централно разположен дансинг, но и с недостатъци – стъпалата (видими на снимките) в непосредствена близост до дансинга и парапетите, които ограничават движението на част от гостите.  Помещението е продълговато и при заемане на пълния капацитет масите в дъното (не е видимо на снимката), донякъде остават скрити за случващото се.

Минуси:
– Захабен и сам по себе си не много сполучлив към 2015-та интериор, който на практика не се съчетава с декорация с какъвто и да е цвят (видимо на снимката).

 


Castello di San Marino
Castello Di San Marino – до 40 гости, среден ценови клас

Още един непопулярен ресторант, който обаче ми направи много хубаво впечатление. Ресторантът е комфортно подходящ за до 40 гости.  Повече информация можете да откриете в публикацията със сватбените снимки на Ася и Ники.

 


 

crystal-palaceКристъл Палас – до 80 гости, среден ценови клас

Много приятен ресторант, в който поради някаква причина сме имали възможност да бъдем само 2 пъти за последните 4 години. Има приятна градина, която е по-скоро подходяща за коктейли и не толкова за изнесен ритуал.

 

 

СПОДЕЛЕТЕ ВАШИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ С БЪДЕЩИТЕ МЛАДОЖЕНЦИ, КОИТО ЧЕТАТ ТАЗИ СТАТИЯ:

– Какви са Вашите впечатления от включените тук ресторанти?
– Има ли нещо, което сте видели в различна светлина?
– Има ли ресторанти, които съм пропуснал, а които заслужават внимание?

Не се колебайте да споделите мнението си в коментарите към статията 🙂


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


34 мнения по „Моят списък с популярни 30 ресторанта за сватба в и около София

  1. Николай Митев Автор30 ноември 2015 в 08:35

   До този момент за съжаление наши младоженци не са избирали някои от двата ресторанта на Арена Ди Сердика, затова и те не присъстват тук.

  1. Николай Митев Автор4 декември 2015 в 17:36

   Привет, Лили,

   В статията няма описание и за много други сравнително популярни ресторанти – Лебед, Атлантик, Макси, Ниагара … 🙂 Имам си съображения да не ги публикувам. Впрочем затова и добавих „Моят“ преди списък в началото на заглавието на статията.

 1. Лили Влаева 10 декември 2015 в 17:03

  Моят поглед върху „Земята и хората“ е следният: като шаферка на една сватба през 2015 г. точно там мога да кажа, че абсолютно правилно сте забелязали, че половината гости не виждат младоженците, другата половина не виждат дансинга. Наличието на толкова много колони, пък били те и с огледала, го правят изключително неподходящ ресторант за сватби според мен. Не само от фотограска гледна точка, а и от гледната точка на гост. Освен това при пристигането на гостите масите все още не бяха наредени, подаръчетата и табелките с имената стояха е едни кашони до врата на ресторанта и сервитьорите се чудеха какво да правят с тях (тук държа да кажа, че за тези услуги бяха ангажирани именно от ръководството на ресторанта).

  Трябва да призная и добрите страни: храната беше много вкусна и сервитьорите много внимални и дикретни, никои не забелязваше кога сервират и отсервират по време на сватбата.

 2. Iva 17 декември 2015 в 16:19

  Здравейте,
  за съжаление нашата сватба се проведе в Глория Палас,преди месец!
  Казвам „съжаление“,защото ресторанта има“ Име „в тези среди,както и репутация,която въобще не успя да покрие пред Нас и нашите 150 гости.
  Управителя и обслужващия персонал не са на нивото на което се поставя ресторанта.
  Още със самото влизане гостите усетиха студа в страхотния салон,в който протече тържеството.Трябваше да има „Wellcome drink“,който се състоя в поднасяне на шампанско на първите 10 души от общо 150,както споменах.
  Бутилките с алкохол бяха стриктно скрити,сякаш някой им беше забранил да сервират,както и т, нар. безалкохолни ,които бяха в двулитрови бутилки!!!
  Имаше повече от 5-6 сервитьора,които трябваше постоянно някой от нас да търси,за да сервират нещо.
  Оказа се ,че хляб дори не е сложен по масите,защото ,цитирам „никой не си е поискал“!!!
  Сватбената ми торта не успях да опитам,защото според персонала е свършила….
  само да уточня ,че за гостите имаше други торти?!
  Как така е свършила,не разбрах???
  Следястието беше сервирано,когато гостите си бяха тръгнали…
  Това е само малка част от нещата,които помрачиха празника ни.
  За куверт от 52 лв. на човек,хората останаха гладни и жадни!!!
  Толкова надменно отношение от страна на Управителя,не сме очаквали.
  Да не говорим за количеството храна и алкохол,което се скри от нас.
  Не съм очаквала,че трябва да сложа някой да ги следи,за да ми премине спокойно тържеството!
  Да не говорим,че за 150 души,Ви се полагат 7 парк места,всичко останало е по 10лв. на автомобил!
  С толкова желание избрахме всичко,за да го съсипят мързеливи и крадливи сервитьори и неуспешен Управител.
  Съжалявам,че им се доверих,защото от Глория Палас е останало само името…
  Спестявам много неща,които надявам се в Сватбения си ден,никога не усетите!
  Ако сега отново трябва да избирам,никога не бих направила сватбата си там!
  Благодаря!

 3. kabomy 28 декември 2015 в 14:09

  Нашата сватба в голф клуб „Св.София“ имаше също някои интересни моменти..
  Мястото е перфектно. Красота, слънце, зеленина, гледката от ресторанта е номер едно. Гостите от извън София ги настанихме в хотел Монтесито (много по-добри цени за нощувки), а от голф клуба предлагат бусче, с което да ги докарат. Логистично беше идеално. Храната също беше супер и имаше добри отзиви от гостите без да съм ги питала.
  Сега ще спореля някои неприятни ‘изненади’ , пък дано са от полза на бъдещите булки да си имат едно наум.

  – Въпреки огромните убеждения за качеството на обслужването, аз като булка често трябваше да гоня сервитьора за вино.

  – Когато свършиха нашите вина, вместо да отварят директно от техните, както се бяхе уговорили, от персонала бяха казвали на гостите, че виното е свършило! Накрая се разбрахме, но не се мина без някой друг гост да си помисли, че ‘алкохолът свърши!’

  – Бяхме говорили с представителя на голф клуба, че щом плащаме 80 вечери при 75 гости, те ще сготвят точно 80 вечери и ако някой поиска допълнително, ще има, ноооо… не се получи точно така. Нямаше нищо сготвено екстра.

  – Имахме ‘късмета’ по средата на юни да е 35 градусова жега. Климатиците в ресторанта не успяват да охладят помещението. Вътре беше непоносима горещина.

  – Когато изкараха тортата.. О, чудо! Бяха забравили да сложат топърите (обадих се на сладкарите, но те им ги бяха дали). Да си бях спестила часовете ровене в интернет, за да ги избера.

  – Закуската на следващия ден.. как да кажа.. не беше като за младоженци.

  Но стига оплаквания, като цяло беше ОК. На мен, булката-организатор, тези малки детайли нямаше как да не ми направят кофти впечатление.

  1. Николай Митев Автор18 април 2016 в 15:58

   Здравейте,

   + Хубава градина, непосредствено пред ресторанта;
   + Удобно се съчетава с граждански брак в общината в Банкя. Църквата „Св.Св. Кирик и Юлита“ също е в близост, но е доста тъмна. Между църквата и общината пък има много паркови пространства за снимки;
   – Последната ми информация (може и да не е актуална) е, че залата не е климатизирана.
   – Помещението е с неправилна форма и някои от масите са неудобни за гостите с оглед видимост към дансинга.

 4. Yana 4 май 2016 в 13:24

  Здравейте! Свършили сте страхотна работа с този блог, поздравления! 🙂
  Бих искала да попитам дали имате информация за ресторанта на хотел „Central Park Hotel Sofia“? Ще Ви бъда безкрайно благодарна, защото в мрежата почти не намерих коментари (всъщност само един, но пък положителен), а мястото ми се струва добро за малка сватба (по-малко от 80 гости) и офертата, която ни направиха, никак не е лоша. Благодаря предварително! 🙂

  1. Николай Митев Автор4 май 2016 в 16:03

   Бил съм на една сватба преди няколко години, а тази година ми предстои още една сватба там. Според мен основния проблем са масивните колони в ресторанта. Друга информация за съжаление не мога да дам.

  2. Zuzi 8 юни 2016 в 09:58

   Здравейте, Яна. Нашата сватба ще бъде в р-т „106“ на хотел Central Park на 30.07.2016. Към момента съм изключително доволна от протичането на организацията. Невяна Василева е професионалист, който се старае да отговори на всичките ни изисквания. И според мен единственият недостатък на ресторанта са колоните, но ще ги преглътнем. Всичко друго изглежда на ниво и според желанията ни – уютна атмосфера, вкусна храна, много добро обслужване, хотелска част и т.н. Дано да съм била полезна, ще дам повече отзиви след сватбата.

  3. Николай Митев Автор8 юни 2016 в 10:29

   Снимах в неделя сватба в Централ Парк. Ресторантът е обновен от последния път, когато съм бил там. Има много приятно ефектно осветление, което създава настроение, а също така е и щадящо снимките. Храната и обслужаването според мен бяха на добро ниво. Като цяло ми хареса доста 🙂

 5. Asya 10 май 2016 в 08:43

  Благодаря ви за ценната статия. Опитвам да организирам сватбата си от чужбина и е много удобно начало да видя такъв списък!

 6. Antonia 9 август 2016 в 12:39

  Здравейте!

  Някой може ли да сподели повече впечатления за Crystal Palace?

  Благодаря предварително от сърце!

  1. Antonia 19 февруари 2017 в 21:28

   Здравейте, всички! Нашата сватба отмина и искам да оставя коментар, защото този блог и подобни форуми много ни помогнаха. Надяваме се, че и нашите впечатления ще са от полза за други! Ето за Crystal Palace, на който ние все пак се спряхме:

   Имам почти само отлични впечатления от ресторанта! Един от най-добрите ни избори на доставчик на услуга. Съпругът ми е чужденец и имахме възможност да сравним и с другата ни сватба (в друга държава;) – далеч по-скъпо заведение и далеч не бяхме така впечатлени. Ако не сте любители на формалния стил и смятате, че гостите ви ще се притеснят от претенциозната обстановка, то това място не е за вас. Ако обаче харесвате богатия интериор на ресторанта и успеете да го съчетаете с мечтаната от вас декорация (повече от флористика не бих препоръчала), то ще имате удоволствието да работите с истински професионалисти.

   Комуникация преди сватбата – любезна, адекватна и супер бърза, включително по ел.поща, което не е често срещано в бранша.

   Обстановка – богато декорирано заведение с приятна градина с директен достъп от залата на ресторанта. Има един салон, който е допълнителен към ресторанта – не го препоръчвам за гости, защото е с ограничена видимост, но ние направихме там детски кът с палатка, играчки и пр и беше супер за децата. Не ви е необходима почти никаква допълнителна декорация в това заведение, което спестява много разходи. Супер удобни тапицирани столове, което е важно за дълги събития. Аз исках ресторант само с кръгли маси за гостите – тук се налага да настаните някои на правоъгълни, но ние го преглътнахме. Всичко останало наистина е прекрасно – тук няма компромиси с некачествени прибори или зацапани мокети и тоалетни (каквито неща видяхме в други заведения с „име“). Климатизация – много добра, въпреки многото хора не е било задушно или горещо.

   Храна – впечатляваща! Получихме много комплименти и от гостите – както за менюто, така и за обслужването.

   Обслужване – отлично и почти незабележимо! Управителите и сервитьорите са професионалисти, а не случайни хора, наети за празника ви. Любезни и отзивчиви с правилната дистанция.

   Капацитет – препоръчвам заведението, ако имате не повече от 65 гости. Както споменах, има и допълнителен салон, но не е с добра видимост.

   Цени – публикувани са на сайта им и мога да кажа, че си струваха всеки лев. След като сватбата мина дори ми се сториха евтини за предложеното ниво. Освен това ни позволиха да внесем алкохол и торта. Каквото остана от алкохола ни върнаха на следния ден.

   Това е! Пожелавам успех и щастлив сватбен ден на бъдещите младоженци!

 7. Vanya I. Papazova 17 февруари 2017 в 14:36

  Г-н Митев,
  а има ли изобщо място в София, което да е добро за около 50 души, блок маса (Buffet) и western тематика на партито? Искаме голям кег с бира и wetsern храна или хапки, салати, които хората сами да си сервират и непретенциозна обстановка, но удобна (не ръбати столове и маси с „бели“ покривки)? :(( Ще има и дечица…

 8. Константина 25 февруари 2017 в 14:58

  Здравейте блогът ви е чудесен и много полезен. Търся съчетание на хотел и ресторант, за лятна сватба(130 човека) т.е. градина- зелена хубава и с място за танци. От финансова гледна точка ми се иска да е нещо от среден клас. Глория Палас на първо четене изглежда добре, но гледам има не добри отзиви. Търся нещо подобно, ако имате някаква нова идея, подобна на тази, бих ви била признателна.
  Поздрави и продължавайте така да се развивате! 🙂

   1. Antonia 27 февруари 2017 в 11:45

    Здравейте, Константина! Миналата година аз се бях амбицирала да намеря точно такова въшебно място за сватба на открито в София или близо до София за около 100 души (това бе преди да решим, че ще е по-лесно да направим сватби в две държави). След супер упорито обикаляне в рамките на около 2 месеца моят извод също е, че такова място в София и до 30 км от нея просто не съществува!!! Най-сърдечно, съветът ми е да не си губите времето и нервите, както аз направих, а да се примирите с наличното. Дано в близките години някой най-после промени това!

 9. Ana Apostolova 5 април 2017 в 10:56

  Уважаеми г-н Митев,
  Първо искам да Ви благодаря за полезната информация, която предостявяте със страхотно чувство за хумор по всички важни сватбени теми.
  По темата за ресторантите бих искала да изразя огромното си разочарование, което ни поднесоха от ресторант Лаура. Сватбата ни беше планирана за 17.06.2017г. (идея взета от Вашия блог 🙂 ) Капарирахме църква и запазихме час в гражданското. След което януари месец капарирахме и споменатия ресторант. След нормална комуникация касаеща украсата, менюто и DJ, на 28.03.2017г. ни беше съобщено от тях, че е станала грешка и всъщност датата ни е била заета още преди ние да капарираме. Останах изумена от обяснението, че никъде не е било отрзаено това, при положение, че ние направихме запитване още от ноември и ни казаха, че датата е свободна. В последствие се оказа, че гостите са повече от тези на нашата сватба, младоженците са от чужбина и т.н. подробности, които не ни касаят при положение, че има реална опасност празникът ни да пропадне. За компенасация ни върнаха капарото и пари за поканите, които бяха готови, но слава Богу още не бяха раздадени. Имайки предвид краткия срок не успяхме да намерим друг ресторант за тази дата и се наложи да я преместим за друг ден. Изключително непрофесионално отношение, недопустимо за всеки уважаващ себе си управител, тъй като сме почти сигурни, че запитването за другата сватба е дошло след нашето, но са се изкушили от 70-те куверта повече.

  Благодаря Ви отново за старанието, което полагате да държите нас, бъдещите младоженци, в течение за всичко харесвано и актуално! Бъдете здрав и никога не губете усмивката си и свежото си чувство за хумор!

 10. Кристина и Александър 16 май 2017 в 17:22

  Здравейте,

  тъй като Вашият сайт, много ми помогна при организацията на сватбеното ни тържество бих искала да Ви дам малко информация относно ресторант Максим, който се помещава в комплекс „Глория Палас“. Бихме искали да споделим с Вас разочаровнието си от отношението и некоректността на управителя Свилен Златанов към нас и нашите гости, защото в интернет няма никаква информация за този ресторант, а би било голяма грешка още някоя заблудена душа да се опари от некомпетентността на управителя!
  Най – напред ще започна от там, че ни убеди, че ресторанта му събира 200 души. Нашата сватба беше планувана за 160 души, като на финала трудно се събрахме 125 души с нормално пространство за танцуване. Безкрайно учудени останахме, след като ни заяви, че ще допуска външни хора на нашето тържество, ако има такива желаещи да вечерят там, въпреки това, че сме ангажирали целият ресторант. Две седмици преди събитието ни информира, че не разполага с хладилно помещение, в което да ни съхрани сватбената торта. Сервизът и обслужването беше под всякаква критика. Няма никаква координация между сервитиорите. От уговоретият и платен куверт не бяха сервирани ястията на голяма част от гостите. Голяма част от алкохола не беше изнесен. Изрично се договорихме, извън кувертите и внесеният алкохол, да няма старнична консумация, за което г-н Златанов нямаше нища против. На финала ни връчи сметка от 800 лв. за напитки, които никой не е поръчвал. Да не говорим, че в куверта, който платихме влизаха още неща – като погача, менче и бяло платно за посрещане на младоженците, които изобщо липсваха. На гостите беше казано, че хляб няма защото не влизал в куверта! В 17 часа, когато гостите вече се събираха в градината на комплекса, ресторантът все още не беше подреден и г-н Златанов е възпрепятствал и дори изгонил наетият от нас ди джей и агенция за украса на ресторанта и не им е позволил да си свършат работата. Не е осигурил захранване за техниката на ди джея в градината, както говорихме, а дамата от рецепция е помогнала и е услужила с това на ди джея. Да не говорим, че ди джеят и агенцията наета за украсата са чистили кучешки изпражнения от градината и вътре в ресторанта мирише на котешка тоалетна, защото една камара котки живеят на окачения таван на ресторанта и се разхождат едва ли не по масите, миризмата е ужасна! По време на организацията многократно го питахме дали ще има проблем с музиката вътре в ресторанта и г-н Златанов многократно ни уверяваше, че няма да има проблем за силната музика. В последствие в 10:30 ч. въпросният господин започна да се бърка на ди джея и да намаля музиката. Да не говорим, че с цялата си наглост ни угаси лампите в основната зала на ресторанта, пълен с гости, във вихъра на купона! Относно хотелското настаняване всичко беше ок, с изключение на това,че г-н Златанов за пореден път ни подведе, като се кълнеше за капацитета на вилите и стаите на хотела, а те се оказаха съвсем други, което отново доведе до объркване.
  Въпреки всички усилия на г-н Свилен Златанов да ни провали сватбеното тържество, всичко завърши благополучно, благодарение на ди джея Митко Томанов – малкия – страхотен човек , който успя с големи усилия за прикрие идиотията на г-н Златанов!
  Пиша Ви това писмо, защото предполагам, че много бъдещи булки като мен черпят информация от Вашият сайт и би било добре, да имат къде да прочетат, че докато ресторант Максим е под управлението на Свилен Златанов ще берът само ядове и на финала ще завършат със съсипано сватбено тържество и хвърлени хиляди левове на вятъра. Още веднъж подчертавам, че Митко Томанов, който също намерих благодарение на Вашият сайт – спаси нашата сватба!

  1. Николай Митев Автор16 май 2017 в 17:33

   Здравейте, Кристина и Александър,

   Благодаря ви за коментара.

   За другите читатели на статията – потвърждавам, че той произхожда от истински младоженци, които са имали сватба на въпросното място.

  2. Яно 7 юни 2017 в 08:41

   Здравей,Кристина съжалявам, че тържеството не е минало много добре. Ние с моя годеник сме се спряли точно на този ресторант, но коментарът ти ни разубеди малко.И нашите гости са някъде около и над 150. Горе долу, колко ви излезе цялата сметка за ресторанта и имаше ли изнесен ритуал.:)

 11. Maia 18 юли 2017 в 16:37

  Здравейте! Съжалявам, че не видях този пост по-рано, тъй като и нашата сватба беше в ресторант Максим и имахме сблъсък с некомпетентността на управителя Свилен Златанов! При настаняването на гостите в 17:30 часа се оказа, че масите в градината са 13, а не 15, както се бяхме уговорили. Свилен Златанов ми беше изпратил предварително разпределение на масите,които бяха 15 с по 10 човека. В последния момент се наложи да разместваме 30 души по масите и да правим ново разпределение, защото от ресторанта нямали маси! В последната седмица преди сватбата ни уведомиха, че няма къде да приберат тортата. С преместването от градината в ресторанта нямаше особен проблем, но вътре в ресторанта масите бяха празни, а трябваше да има наредени плата с мезета. В крайна сметка изнесоха мезета в десертни чинийки, а за ядките, включени в куверта, трябваше да напомним! Въпреки изцепките от страна на управителя, се получи страхотен купон!

 12. Елена и Христо 17 септември 2017 в 14:02

  Здравейте г-н Митев,

  Сайтът Ви е много интересен и изключително полезен. Предстои ни сватба догодина и се чудех дали имате наблюдения за залата на хотел Best Western Premier Airport Sofia.

  Благодаря предварително.

  1. Николай Митев Автор9 октомври 2017 в 07:45

   Лесно достъпен, приятен като екстериор и интериор на лобито. Има достатъчно пространство пред залата на ресторанта, което е подходящо за коктейл. Самата зала е просторна и с добра видимост – има две колони, които не пречат особено. Обслужването и храната са добри. Ако трябва да се търси някакъв минус, то това би бил интериора на залата – от едната страна има празни бели стени, които тушират като по време на сватби се прожектира от проектори графика с имената на младоженците, а на срещуположната стена има едни вградени шкафове, които някои двойки са ми споделяли, че не харесват. Предвид леко офисното усещане на този тип зали ГОРЕЩО препоръчвам да ангажирате и ефектно осветление от диджея – разликата в атмосферата се променя драстично в положителна посока – както за танците и за вас, така и за снимките. Лично на мен Новотел ми харесва – в този тип хотелски вериги се поддържа стандарт и човек може да бъде уверен, че всичко ще бъде, ако не на добро, то в най-лошия случай на приемливо ниво. Двойките, които съм снимал там, винаги са имали хубави и добре организирани сватби.

   Ето и една сватба от там: http://nmitev.com/blog/ралица-и-веселин/

Коментирай