Каква би могла да бъде сватбата ви?

Традиционна или „изнесена сватба“

В България има много приятни местенца, като резиденция „Скалско“ на снимката горе, където можете да направите вашата сватба без задължително вие, вашите родители или пък някои от гостите да е от този край. Основните предимства са приятната и различна обстановка,  често възможността за сватба на открито и музика след 22:00 часа, както и конкурентните условия, които понякога с включена нощувка за гостите ви са по-добри от тези в София и другите големи градове. Наричам тези сватби изнесениа в блога можете да откриете две статии за тях – едната е за предимствата и недостатъците на изнесените сватби, а в другата съм събрал на едно място снимки, координати и описание на най-популярните места за изнесени сватби в България.

Дневна или вечерна сватба

При дневните сватби влизането в ресторанта е между 12:00 и 15:00 часа, гражданския брак и венчавката – около обяд, а пък подготовката на булката може да почне и в нечовешки ранен час от типа на 6:00 сутринта. При вечерните сватби влизането в ресторанта е между 17:00 и 20:00 часа, церемониите са в ранния следобед, а подготовката на младоженците започва около обяд.  

Комплекс Яев - Карлово

Основните доводи за избор на дневна сватба са винаги прозаични – да могат роднините да си пътуват обратно още същия ден, да не се нарушава графика на съня на по-възрастните хора.  Вечерните сватби са по-пълноценния начин да осъществите това знаково за живота ви събитие. Прочетете тук защо.

Сватба на открито

Сватба на открито или на закрито

Сватбите на открито са на практика “мисията невъзможна” в рамките на населените места заради невъзможността да се пуска музика след 22:00 часа.  В София има няколко ресторанта, например „Best Western Expo“, които предлагат възможност сватбата да бъде на открито до 22:00 часа, а след това да се премести в помещение, но това не се получава много добре на практика.

Най-добрият вариант за сватба на открито е когато има налична шатра, което да предпази от неблагоприятни атмосферни условие.  Шатра имат Вила „Екатерина“ до Вакарел,  Хотел „Ястребец“ в Боровец,  „Галени градини“ между Войнеговци и Локорско, „Secret Garden“ в Сливен.

Повече за сватбите на открито, както и списък с места за сватби на открито можете да прочетете в тази моя статия.

Сватба „Всичко на едно място“ или сватба „Насам-натам“
Колкото и весела, традиционната българска сватба има съществен недостатък от логистично и времево естество – в пълния си формат сватбата включва седем различни локации, понякога не много близо една от друга.

1. Дома на младоженеца
2. Дома на кумовете
3. Дома на булката
4. Ритуалната зала
5. Църквата
6. Мястото на фотосесията
7. Ресторанта

Цялото това обикаляне ви отнема време и енергия, които можете да вложите в общуване с вашите приятели и гости, в повече танци на дансинга или дори в повече време за фотосесия. Ето и няколко примерни идеи как да оптимизирате сватбения си ден:

  • Направете сватба „Всичко на едно място“ – Подготовка в апартамента на хотела, изнесен ритуал в градината, коктейл на верандата и после вечеря.  Вашите гости дойдат директно на мястото – свежи и отпуснати, а не изтощени и напрегнати от часове, прекарани на слънце около ритуалната зала и църквата;
  • Дори и не всичко да е на едно място, заложете на изнесен ритуал, вместо на посещение в ритуалната зала. Повече можете да прочетете в публикацията ни с плюсовете и минусите на изнесния ритуал.
  • Направете гражданския брак и/или венчавката в тесен семеен кръг в друг ден. Това често означава допълнителни разходи и както и понякога затруднява част от вашите близки, които например живеят в друго населено място, но същевременно осигурява интимната атмосфера и липсата на напрежение, което търсят някои двойки.
Диджей за сватба

Готините dj-и позволяват на Маша да прави скречове на пултовете им.

Сватба с със сватбен DJ или сватба с екип от водещ + DJ

Разликата в протичането на сватбената вечер в ресторанта е значителна в зависимост от това, кого ще изберете да се грижи за музиката и за воденето.  Почти всички сватби в София и половината от сватбите в останалата част на страната са със сватбен дисководещ, които пуска музиката и води всички събития в програмата. В останалите случаи се ангажира екип от водещ/а + DJ, които осигуряват по-наситена сватбена програма, повече игри и повече анимация на гостите. Ако сватбата ви е с предимно млади хора и искате по-свободно и неформално протичане на вечерта с много танци – изберете сватбен DJ.  Ако сватбата ви е с множество различни компании и много гости, за които знаете, че няма мръднат от столовете си – изберете екип от водещ + DJ.   Повече относно вариантите за воденето на сватбата можете да прочетете в този пост.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *