Каква би могла да бъде сватбата ви?

Комплекс Яев - Карлово

Традиционна или „изнесена сватба“
В България има много приятни местенца, като комплекс „Яев“* в с.Соколица на снимката горе, където можете да направите вашата сватба без задължително вие, вашите родители или пък някои от гостите да е от този край. Основните предимства са приятната и различна обстановка,  често възможността за сватба на открито и музика след 22:00 часа, както и конкурентните условия, които понякога с включена нощувка за гостите ви са по-добри, от тези в София и другите големи градове. Наричам тези сватби изнесениа в блога можете да откриете две статии за тях – едната е за предимствата и недостатъците на изнесените сватби, а в другата съм събрал на едно място снимки, координати и описание на най-популярните места за изнесени сватби в България.

*- Редакция от 2 февруари 2017 година – За съжаление от известен период насам и вероятно за в бъдеще, в споменатия комплекс музиката се ограничава след 22:00 (23:00 часа), тъй като се нарушава спокойствието на съседите. 

Дневна или вечерна сватба
Дневните сватби започват понякога и в 6 часа сутринта с подготовката на булката. Часовете за гражданския брак и венчавката са около обяд, а тържеството в ресторанта започва около 13:00 часа.
Вечерните сватби обикновено стартират около обяд.  Гражданския брак и венчавката са следобед, а тържеството в ресторанта започва между 18:00 – 20:00 часа.

Основните доводи за избор на дневна сватба са винаги прозаични – да могат роднините да си пътуват обратно още същия ден, да не се нарушава графика на съня на по-възрастните хора.  Вечерните сватби са по-пълноценния начин да осъществите това знаково за живота ви събитие. Прочетете тук защо.

Сватба на открито

Сватба на открито или на закрито
Според локацията сватбите се случват преимуществено на открито или на закрито. Сватбите на открито са на практика “мисията невъзможна” в София, най-вече заради невъзможността да се пуска музика след 22:00 часа. Откритите сватби, освен това,  са съпътствани от по-големи организационни трудности и най-вече риск от лошо време (дъжд, жеги или пък студ след залез, всякакви насекоми.) Ако се търси място, което да осигурява и адекватно резервно настаняване на гостите на закрито в случай на лошо време, то тогава си говорим за откриване на вода в пустиня.  Ето и статията, в която продължавам да рисувам буреносни облаци в съзнанието на всички младоженци, които си представят вълнуваща сватба на открито 🙂

Сватба „Всичко на едно място“ или сватба „Насам-натам“
Колкото и весела, традиционната българска сватба има съществен недостатък от логистично и времево естество – в пълния си формат сватбата включва 7 /седем/ различни локации, понякога не много близо една от друга.

1. Дома на младоженеца
2. Дома на кумовете
3. Дома на булката
4. Ритуалната зала
5. Църквата
6. Мястото на фотосесията
7. Ресторанта

Цялото това обикаляне ви отнема време и енергия, които можете да вложите в общуване с вашите приятели и гости, в повече танци на дансинга или дори в повече време за фотосесия 🙂 Ето и няколко примерни идеи, как да оптимизирате сватбения си ден:

– Направете сватба „Всичко на едно място“ – Подготовка в апартамента на хотела, изнесен ритуал в градината, коктейл на верандата и после вечеря.  Вашите гости дойдат директно на мястото – свежи и отпуснати, а не изтощени и напрегнати от часове, прекарани на слънце около ритуалната зала и църквата.
– Дори и не всичко да е на едно място, заложете на изнесен ритуал, вместо на посещение в ритуалната зала. Повече можете да прочетете в публикацията ни с плюсовете и минусите на изнесния ритуал.
– Направете гражданския брак и/или венчавката в тесен семеен кръг в друг ден. Това често означава допълнителни разходи и както и понякога затруднява времево част от вашите близки, които например живеят в друго населено място, но същевременно осигурява интимната атмосфера и липсата на напрежение, което търсят някои двойки.

Диджей за сватба

Готините dj-и позволяват на Маша да прави скречове на пултовете им.

Сватба с със сватбен DJ или сватба с екип от водещ + DJ

Разликата в протичането на сватбената вечер в ресторанта е значителна в зависимост от това, кого ще изберете да се грижи за музиката и за воденето.  90% от сватбите в София и 60% от сватбите в останалата част на страната са със сватбен дисководещ, които пуска музиката и води всички събития в програмата. В останалите случаи се ангажира екип от водещ + DJ, което осигурява по-наситена сватбена програма, повече игри и повече анимация на гостите. Ако сватбата ви е с предимно млади хора и искате по-свободно и неформално протичане на вечерта с много танци – изберете сватбен DJ.  Ако сватбата ви е с множество различни компании и много гости, за които знаете, че няма мръднат от столовете си – изберете екип от водещ + DJ.   Повече относно вариантите за воденето на сватбата можете да прочетете в този пост.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай