Неудобните въпроси: Защо сватбената фотография струва толкова?

scrooge

Внимание: Този текст не се опитва да убеждава някого да купи нещо или да плати повече от колкото смята за добре, за дадена услуга, а очертава графата времеви и финансови разходи в бизнеса сватбена фотография.  Съдържанието му би могло да се приложи и за много други професии: счетоводители, графични и уеб дизайнери, адвокати, брокери по недвижимите имоти,  лица поправящи перални, че и майстори-плочкаджии – все такива, чиято работа, като клиенти често ни се струва неоправдано високо заплатена.

„Това все пак са прекалено много пари за един ден работа!“ е схващане, което имат много младоженци, приятели, а понякога дори и най-близките на хората, които се занимават със сватбена фотография.

Въпрос: Колко дълъг е всъщност „сватбеният ден“ на един фотограф?
Отговор: 1 работна седмица.

 

За целта на експеримента ще използваме нашия въображаем приятел, сватбения фотограф Боби по прякор f/2-ката  (ефдвойката), чиято фотографска кариера обаче е изпълнена с напълно реални примери. Долните изчисления не са със счетоводителска точност, а времетраенето на обработката на снимките, както и вложените пари в техника варират в огромни граници между различните фотографи. Всичко написано по-долу е опит за някакъв усреднен пример.

1. Изразходвано време за комуникация по телефона и онлайн с потенциални клиенти: 16.6 часа годишно. 
Годишно Боби получава около 200 запитвания за сватбена фотография и понеже е организиран, им отговаря средно за по 5 минути.

2. Изразходвано време за срещи с потенциални клиенти: 100 часа годишно. 
От тези 200 запитвания, 50 двойки решават да направят необвързваща среща с Боби. Тези срещи обикновено са в извънработно време след 18:00 часа и отнемат на Боби средно по 2:00 часа.

3. Изразходвано време за последваща комуникация: 40 часа годишно.
40 двойки решават, че Боби е техния сватбен фотограф и го ангажират.  С някои от тях той прави втора среща, с други разменя имейли. Твърди, че миналата година разменил над 150 имейла само с една двойка младоженци във връзка със сватбата им, но никой не му вярва 🙂

4. Изразходвано време за заснемане: 440 часа годишно.
Средната продължителност на снимачното време е  11 часа – от подготовката на булката в 13:00 часа до полунощ, когато младоженците вече са разрязали тортата, а фотоапаратите на Боби се превръщат в тикви 🙂

5. Изразходвано време за обработка: 620 часа годишно.
За една сватба Боби прави около 2000 кадъра, които разглежда и пресява за около 3 часа до 1000.  Избраните кадри той обработва средно в рамките на 12 часа. Записването на дисковете и дизайна на обложките му отнемат още малко време.

6. Изразходвано време за реклама, обучение и поддържане на конкурентоспособност: 360 часа годишно. 
Боби пуска постове във Facebook, обновява си сайта, чете за SEO, прави селекции най-добри снимки от заснети сватби, които да публикува,  проучва новоизлязлата фотографска техника, както и пазара на сватбената фотография, ходи 1-2 пъти годишно на отворени уроци и всякакви други неща.

1+2+3+4+5+6 = Общото време, което Боби изразходва за заснемането на 40 сватби през годината е: 1576,6 часа или по 39 часа и 30 минути на сватба.

Горните изчисления са съвсем приблизителни и не включват като време:

 • Пътуванията за сватбите извън София;
 • Подготовка и профилактика на техниката: сваляне на карти памет, зареждане на батерии, почистване на матрици, посещения на сервизи и т.н.

 

Въпрос: Какви разходи има един средностатистически сватбен фотограф за заснемането на 40 сватби годишно?
Отговор: Около 12 хил. лева или 300 лева на сватба при 40 сватби годишно.

 

1. Фотографска техника – 6000 лева годишно
Боби работи с техника на японски производител завършващ на „on“ за около 18-тина хиляди лева.  Тук влизат 2 на брой професионални пълноформатни фотоапарата, 4-5 обектива, един от които е чиста промоция за 3699 лева, 3-4 светкавици,  карти памет за около 200 лева, чанта за около 300-500 лева,  2 резервни батерии по 90 лева всяка и други.  Част от техниката му ще му служи и повече от 3 години, а друга част няма да става за нищо след онова глупаво падане на земята или пък ще служи на някой друг, след като му разбиха колата и откраднаха раницата.  Дори и да не успее да я амортизира за 3 години, той ще бъде принуден да я замени, защото производителят пуска много по-добри предложения на пазара, а Боби иска да бъде конкурентноспособен и да не го засенчват гостите на сватбата с техните фотоапарати. Ако Боби  взимаше техниката под наем, тя пак щеше да му излиза около 150 лева/сватба.

2. Компютърна техника и софтуер – 600 лева годишно
Една част от колегите на Боби теглят от Замунда, а друга част плащат 25 лева/месец абонамент за Lightroom и Photoshop. Монитор с верни цветове струваше на Боби 900 лева, настолен компютър – малко над 2000 лева, както и принтер за 500 лева, които се надява да му служат вярно за следващите 6 години.

3. Фирмени, счетоводни и юридически разходи – 2227 лева годишно
Боби внася на месечна база 21 лева здравни осигуровки, 102,60 лева – осигуровки в НОИ и 12 лева на банката.  В края на годината трябва да плати на счетоводител за годишния финансов отчет. Не плаща на юрист, ами си изтегля готов договор-бланка от Google, който не е съвсем за сватбена фотография, ами за строително-монтажни работи на жилище, но нищо 🙂

4. Транспортни разходи при заснемането – 1200 лева годишно или 30 лева на сватба.
Защото да снимаш сватба, докато се придвижваш с градския транспорт е неуместно.

Редакция във връзка с коментарите, защо Боби си включва лични разходи за автомобил в ценообразуването. Един автомобил с цена 8000 лева и 15 хил. изминати километри годишно има следните годишни разходи: 400 лева – каско, 200 лева – гражданска отговорност, 67 лева – винетка, 2730 лева – гориво, 300 лева – масло, филтри и други консумативи през годината (чистачки), 300 лева – непредвидени ремонтни дейност, 100 лева – зимни гуми (при смяна на 4 години), 800 лева – 10% годишна амортизация на автомобила.)  Общи разходи за поддръжката на автомобила: 4900 лева. Ако Боби си ползва колата за лични цели в 75% от случаите и за служебни цели в 25% от случаите, то тогава разходите, които той трябва да си приспадне при ценообразуването са …1200 лева.

Може ли Боби да извършва дейността си без кола? Може. Част от сватбените фотографи и оператори се придвижват с такси за да отидат и да се върнат от сватбата, а по време на сватбата се придвижват с кола осигурена от младоженците. 2 таксита са между 20-30 лева, а неудобството да търсиш кой да ти кара оператора и фотографа всеки сам си го оценява. Други фотографи и оператори дават избор на клиентите – или да им осигурят транспорт или да заплатят допълнителна цена в размер на между 30-50 лева. При 40 сватби годишно сумата става близка до горепосочената.

5. Разходи по работното място – 1200 лева годишно
Боби работи от дома си на същия принцип, на който и шофьора на такси винаги се вози в таксито си. Той има разходи за вода, ток, отопление, телефон, интернет и всякакви консумативи.

6. Дрехи – 300 лева годишно
Боби носи по три-четири комплекта ризи  и панталони, както и  два чифта обувки на сватбен сезон. Газенето в полянки и всякакви други места, откъдето да вземе най-добър ъгъл, стоенето на силно слънце по време на изнесените ритуали, търчането  и носенето в продължение на 11 часа на 2-4 килограма техника на врата си казват тежката дума.

В горните суми не са включени разходите по платена реклама – Facebook, Google Adwords, разходи за профили в сватбени каталози; комисионни за сватбени агенции,  разходите по изработка на интернет сайт,  таксите за участие в януарските и февруарските изложения и двата годишни семинара на сватбените фотографи и оператори, таксите за членство в национални и международни асоциации, корпоративния данък в размер на 10%,  както и много други.

Въпрос: Колко всъщност трябва да изкарва такъв пич като Боби?
Отговор:  🙂

 

Боби има някакво образование. Той е предприемач, който поема за себе си всички рискове от начинанието, има натрупан опит и още повече – изградено име в бранша, защото доволна част от клиентите му го откриват по препоръки. Не го притесняват условията на труд, включващи много извънредни часове, силна музика и пияни гости.  Понася добре стреса булките в сватбения форум да го обсъждат и характеризират все едно е модел прахосмукачка.  Не обича да ходи лятото на море, както и да се среща с приятели през уикендите.  Има жена и дете.

Боби е снимал 40 сватби през 2013-та година и е работил около 1600 часа за целта, което са 10 работни месеца.  Все пак те трябва да покрият и последните два месеца, освен ако не разчита, че ще преживеят със заплатата на жена си и снимането на фирмени партита 🙂

Ако реши през 2014-та да работи за около 1000 лева месечно, то той трябва има приходи в размер на общо 24 хил. лева, с които да покрие минуса от 12 хил. лева и да останат 12 хил. лева за неговото възнаграждение.   При 40 сватби годишно, той трябва да снима сватбите за 600 лева. 

Ако Боби си постави за цел заплатата на стартиращ служител в HP – 1300 лева, то той трябва да заснеме всяка една от сватбите за приблизително 700 лева. 

Тази цена не отчита таланта, подхода и творческата енергия, които влага Боби във вашите сватбени снимки и общуването с вас, както и ексклузивността на неговата работа – той може да заснеме само една сватба в популярна дата и това обикновено е сватбата на първата двойка, която го е ангажирала 🙂


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


34 мнения по „Неудобните въпроси: Защо сватбената фотография струва толкова?

 1. Nishto lichno 27 януари 2014 в 00:30

  А защо Боби разпределя всичките си разходи върху сватбите. Къде останаха фирмените партита, кръщенетата, абитуриетските, изписвания от родилен дом менютата на ресторантите или снимките на влюбените. Е, хайде Боби да разпредели разхода си върху ВСИЧКИ сейности, които извършва. Да махне преди това разхода за отопление у тях. Хайде пък да не говорим, че трябва и разхода за дрехи да махне, защото ВСЕКИ, работещ каквато и да е друга работа си купува дрехите ЗА работа от залпатата си , а не да я начислява на шефа си. Фотографската техника – като основен актив, той не следва да се изплаща само в една година, нали? Най-вече- Нали едно кръщене отнема снимки 3 часа да речем, колкото примерно и изпращане на абитуриентите в училище. Ползва същата техника, същите умения, същата обработка. но цените тогава защо са толкова различни за двете мероприятия. Разходите за пътуване се поемат от младоженците, тях защо ги слага Боби? Нищо лично към Боби, но нека счетоводителят му, на който той плаща 50 лв. да му каже как да си остойности труда правилно.

  1. Николай Митев Автор27 януари 2014 в 10:03

   Благодаря ви за коментара!

   А защо Боби разпределя всичките си разходи върху сватбите. Къде останаха фирмените партита, кръщенетата, абитуриетските, изписвания от родилен дом менютата на ресторантите или снимките на влюбените. Е, хайде Боби да разпредели разхода си върху ВСИЧКИ сейности, които извършва.

   В годината има 250 работни дни, от които обикновено 25 са платен отпуск. Остават 225. Боби работи около 200 дни, обаче около 70 от тях са извънредни – или през уикенда или в извънработно време или над 8 часа или и трите. Нека да не го уморяваме от професионално прегаряне с менюта на ресторанти и изписвания от родителен дом. Фотографията освен другото е и изкуство, което изисква някакво презареждане, за да го има творческия устрем 🙂

   Да махне преди това разхода за отопление у тях. Хайде пък да не говорим, че трябва и разхода за дрехи да махне, защото ВСЕКИ, работещ каквато и да е друга работа си купува дрехите ЗА работа от залпатата си , а не да я начислява на шефа си.

   Не случайно споменах шофьора на такси. Вие обикновено искате ли да си разделите сметката с него, защото и той се е возил в колата или пък е стоял на хладно при пуснатия климатик? 1200 лева на година включват интернета на Боби за 240 лева, мобилен телефон за 200 лева, хартии, тонери за принтер – 200 лева, ток ако не за отопление, то поне за компютъра, че иначе трудно – 200 лева годишно. Колебая се дали да включим тук разходите от около 150 лева за хостинг и домейн. Спестени са разходите за офис, които в най-добрия случай възлизат на 3600 лева годишно. Изобщо защо смятате, че Боби трябва да дотира работата си с лични средства?

   Относно облеклото на работниците и служителите, подчертаната ви увереност в обратното няма да промени факта, че в много случаи работодателят ОСИГУРЯВА облекло на своите работници и служители. Това се урежда от чл.296 на Кодекса на Труда както и от Наредбата за безплатно работно и униформено облекло. Тези разпоредби не се отнасят за специалното предпазно облекло, което се полага при извършване на определена работа. Дори извън случаите, в които се раздава униформено облекло – армия, полиция, банки и всякакви подобни, има много фирми, които предоставят средства на служителите си за облекло, като част от трудовото възнаграждение, което предполагам е и основание за намаляване на данъците.

   Конкретно в случая, облеклото се включва във сметката, защото Боби по 12 часа се поти, ляга по пода и сяда по земята, опира се по мръсни стени, гази с официалните си обувки в калта и т.н. Същевременно като участник в сватба от него се очаква да бъде поне с риза, черни обувки и панталони, а не с работен гащеризон или анцуг например. С вълнение си спомням за случката не един колега, който преди няколко години при едно клякане си беше разпрал панталоните и е трябвало да доснимва сватбата с престилка на сервитьор от ресторанта.

   Фотографската техника – като основен актив, той не следва да се изплаща само в една година, нали?

   Точно така. В конкретния пример фотографска техника за 18 хил. лева се амортизира за 3 години. Това е с една година повече от правилото на 2-те години, което се пише навсякъде, що се отнася до професионалната фотография. Същевременно тази техника трябва да се подновява ежегодно с това-онова. От там идва и годишния разход. Боби е имал случаи, в който даден обектив се е амортизирал на 100% дори и за по-малко от година – след множество поправки и връщания от сервиза, просто е прежалил тези пари.

   Най-вече- Нали едно кръщене отнема снимки 3 часа да речем, колкото примерно и изпращане на абитуриентите в училище. Ползва същата техника, същите умения, същата обработка. но цените тогава защо са толкова различни за двете мероприятия.

   Повечето фотографи като Боби, които снимат основно сватби, снимат само по изключение кръщенета и абитуриентски балове. Също както много сватбени DJ-и не правят детски рожденни дни. Цените за баловете, за кръщенетата и за изписванията са по-ниски точно защото говорим за различна техника умения, обработка и най-вече различни фотографи.

   Разходите за пътуване се поемат от младоженците, тях защо ги слага Боби?

   Разходите за пътуване в района на града по правило са включени в цената. Във връзка с работата си Боби има транспортни разходи и в други моменти – да отиде на срещата, да купи материали, да предаде готовия продукт в Еконт и т.н. и т.н.

   1. Георгиев 11 януари 2016 в 21:58

    Стига сте се фукали и говорили измишльотини. Също се занимавам със снимане на сватби и знам за какво става дума.
    С една дума си един ФУКЛЬО !

  2. Julian Marinov 27 януари 2014 в 19:38

   Само на кратичко ще се изразя за разликата в цените за един и същ фотограф и различни събития. Имай предвид, че друго нещо за което си плащаш е сигурноста и отговорноста на фотографа, заради които ти би могъл/могла да спиш спокойно и да знаеш, че той реално е успял да заснеме първата целувка и все пак не е забравил да се обърне в същия момент за да снима мама и тате на младоженеца за да запази разчувстваните им насълзени очи, които след това ще са толкова ценни за теб. Не става въпрост просто за снимки а и за сигурност, че този човек ще си свърши добре работата дори ти да не знаеш каква точно е тя, защото повярвай ми, снимките са само върха на айсберга ако говорим за работа. Казвам ти го от гледната точка на фотограф, който в момента взима около 3000лв на сватба и много хора ме питат защо съм толкова евтин.

 2. Десислава 27 януари 2014 в 09:45

  Както пише в статията, Боби разпределя сумата от 18 000 за фотографска техника в рамките на три години или по 6000 годишно. Освен това вярно, че служителите не получават от шефовете си пари за дрехи, но Боби сам си е шеф и дрехите му са важни за работата (доколкото работното място от тип „сватба“ е официално събитие), следователно са фирмен разход. Отоплението дали ще е на офис или дом няма значение щом там се извършва работната дейност – в Англия например официално се признават всички разходи свързани с домакинството, ако човек е заявил, че работи от вкъщи.

  Какво значи „ползва същите умения, същата обработка“? Фотографията е креативна дейност, следователно всеки път се изисква нещо различно, иновативно, всеки клиент е специален. Това е бутикова услуга, а не конвейр. И ако с тези 40 сватби годишно, Боби успява да си докара едва 1000 лв на месец, по-добре да си стои някъде на заплата, но не – той обича изкуството, и обича да прави хората щастливи. Приятелите и семейството му се чудят, но той е мазохистично щастлив от резултатите на труда си и си казва „Е това е положението, в България съм…“.

 3. Аз 27 януари 2014 в 19:10

  Забравена е сумата от 5лв на година за разходи по батерията на часовника на Боби, защото Боби трябва да си гледа и часовника???

  Малко през пръсти ми се виждат тези доводи колко трябва да печели Боби и колко трябва да му е чисто възнаграждението. защото един средностатистически човек работеш за 1000лв месечно (нетна заплата) от тези пари започват да се вадят, пари за наем или ипотека или все тая, месечни такси(телефон, ток, бла бла), годишни данъци… и тн. Боби е специален и трябва да прави 1000лв чисто… Още повече че Боби и без да е сватбар ще има същата апаратура, същата кола и дори същите дрехи, защо? – защото е гъзе… един куп хора има из форумите с техника за няколко хилади и снимат за хобито… същото важи и за хората с напомпани коли, с музикални инструменти и абслютно всичко за което може да се сетиш…

 4. Pharaon 27 януари 2014 в 19:18

  Боби обаче е адската машина или и съпругата му му помага! Времето за обработка е ужасно много занижено, ако отдадеш на снмимка по 15 минути, а за една сватба снимките не се обработват само от сесията (~30) и ами и от цялото събитие коевто прави около 60-150 и 100×15 мин = 25, което са 3 работни дни…

  1. Николай Митев Автор27 януари 2014 в 19:28

   Колегата на Боби – Коки изобщо не обработва снимките. Там най-много време отива, докато намери DVD, където да ги запише. Снима директно в JPEG, селектира още по време на сватбата и каквото сабя покаже. Клиентите са много доволни, защото получават снимките на 2-рия ден след сватбата, а и Коки изглежда доста професионално по време на снимките.

   Фотографи всякакви, ниво на обработка – също всякакво. Хубавото при сватбената фотография е, че всеки клиент, който има желание може да поиска снимки от цяла сватба и за себе си да прецени дали резултатът отговаря на неговото възприятие за сватбени снимки.

 5. : ) 27 януари 2014 в 20:46

  Много интересна статия! Няма да правя сватба скоро време, но с интерес я прочетох. На 21 съм и съм студент по икономика.
  Може би нямам представа как стоят нещата, но на фона на 330 лева МРЗ, 700 лева средана работна заплата, 1 500 лева максимална стартова заплата за моята област просто не виждам как бих могъл да си позволя да платя на фотограф 700 лева : (
  Защото фотограф – 700, костюм – 1 400, ресторант, почерпка на гостите, ресторант, транспорт за хората извън сф, покани + комисионна ~ 20 000 лева, сватбен пръстен – 700 лева, рокля за булката 2 000 лева и сметките ми излизат към 25 000 лева чисто. При заплата от 1 200 чисто на месец, при възможност да отделя 300 от тези пари за „фонда сватба“ се получава, че трябва да събирам 83 месеца (без инфлация) или средно 100 месеца с инфлацията, което е 8 години и 3 месеца.
  Картината ми звучи апокалиптична : ( Май младите хора няма как да си позволят да правят сватби…или пък трябва да направим компромиси с цената на пръстена, ресторанта, фотографа, костюма и роклята….
  Парите за сватбата трябва сам да събера, понеже родителите ми нямат никаква възможност, а пък аз като мъж не мисля, че е редно да искам пари от сватовете за сватба 😀

  1. Николай Митев Автор28 януари 2014 в 09:51

   Привет!

   Добрата новина е, че прилична сватба се организира и за около 8000 лева. Кувертът в един от популярните софийски сватбени ресторанти е 42 лева с включени безалкохолни напитки без ограничение, украса и торта, а извън сезона има и подарък DJ. Ако се женех сега, бих си направил сватбата там. На някои места извън София, в цената от 60 лева може да се включи и нощувка за гостите 🙂 Конкретно за фотографите (но със същия успех може да се каже и за костюма, роклята, поканите и всичко останало) – има фотографи и за 200 лева – просто при тях горния пост изглежда по съвсем друг начин, като цена на техника, време за обработка и т.н. За вас остава да прецените дали искате да се насочите към Hugo Boss или пък Rollman или пък Andrews или пък символа на мъжката безупречност – ТЕОДОР. Дали ще изберете BMW 7-ма серия под наем или пък ще си спестите този разход, като ви кара ваш близък. Понеже не можем да имаме всичко, се налага да си създаваме приоритети, което вие наричате компромиси, но не е компромис да си купиш телефон за 200 лева, ако не ти пука за 8 ядрения процесор и за 12 инчовия екран на последния Samsung Megatron 3000, нито пък е проблем дори да не ангажираш фотограф, ако всъщност не ти пука за снимките 🙂 Дето се вика „You can have anything but you can’t have everything.“

   Пред един човек в годините между 20 и 30 има и други много по-сериозни разходи освен сватбата (където впрочем щетите намаляват значително от паричните подаръци на гостите) – жилище, автомобил, разходи, свързани с отглеждането на дете. Мога да ви кажа отсега, че ако жена ви не изкарва също 1200 лева, то тези пари не стигат особено за приемлив живот в София, независимо че българинът е магьосник в това със заплата от 500 лева, да харчи по 1000 лева на месец. Трябва да си зададете въпроса, ако работите максимума от 250 дни в годината и парите, които изкарвате, не ви стигат за базови потребности като жилище, здраве, семейство, отмора и транспорт, то тогава трябва ли да продължавате да се „опирате“ на благоволението на вашия работодател, на професията получена от вашия университет или пък на съветите за професионалното ви развитие, които получавате от вашите родители?

 6. тиририрам 27 януари 2014 в 22:43

  Боби да ходи да копа на полето, а не да се занимава с глупости, които не му изнасят!

 7. Колов 28 януари 2014 в 11:45

  Жалко е, че масово хората не сме се научили да ценим труда, образованието и таланта на човека срещу нас. В България ако си – певец, художник, фотограф, актьор .. ти не работиш .. ти се шляеш и ти плащат. Друго си е да вадиш картофи, береш тютюн или да редиш тухли по някой строеж 🙂 Това е работа вече .. нали?
  Да, ама не. Това само показва, колко малко се знае за аспектите свързани с конкретната работа, длъжност или дейност.
  Приятно ли Ви е да ходите на интервюта за работа? Е, на фотографа му се налага да го прави постоянно. Вяка среща с клиент е интервю за работа.
  Инвестирате ли средства при започване на работа? Е, на фотографа му се налага или да го прави или вече го е направил.
  Всеки ден ли имате нов работодател – с нови претенции, нагласи и очаквания? Е, на фотографа това му е нормалната работна атмосфера.

  Още много неща могат да се кажат. Благодаря на Автора, че ни запозна с Боби. Сигурен съм, че ще има и хора, които ще прочетат и осмислят написаното. За тези, които реагират първосигнално „…ееее 700лв. ти само снимаш бе, що да ти плащам толко“, „че то апарати има и за 800лв“, „е много се извисявате с Вашата дейност“ и т.н.
  … мога да кажа само – не обръщайте внимание на Автора, Боби .. или на написаното от мен. Ние не знаем най-вероятно как се изкарват пари. И да знаем сигурно не ги и заслужаваме.
  Наемете си истински майстор (тенекеджия, водопроводчик или ел. техник) на който не смеете да оспорвате работата, дайте му един фотоапарат за 800лв (че той нали е същия като тоя от 3000лв) и се наслаждавайте от спомените във важният за Вас ден 😉

  1. : ) 31 януари 2014 в 09:22

   Прав си, но недей да казваш България това, България онова. В целия западен свят ARY MAJOR в университета те бъзикат “ do you want mayo with the fries?“.
   Шегата е, че ще работят в макдоналдс след като завършат бакалавър по изкуство.

   Стига сме се изкарвали по-черни и от дявола.

 8. liolio 28 януари 2014 в 11:53

  Ама много сте отворени всички бре. Що Боби ф/2-то си калкулира автомобил, който ползва за лични цели, компютър, който ползва за лична употреба, дрехи (!!?), ток, вода, пОрно… и после си слага и едни 1000 чисти на месец? Не че защитавам колегите от НР, ама там никой не им покрива автомобил, ток, вода, парно – над заплатата!
  И накрая гости на сватбата (аз), които са инвестирали в хобито си лични средства, като извадят по-хубави снимки от на Боби ф/2-то платените му (които обикновено идват 2-4 месеца след сватбата) и ми иде да го затворя на поне 6.3!!

   1. liolio 28 януари 2014 в 12:11

    Вика му се АСР на този разход, ако не се лъжа. Нека някой Шчитувудител да сподели. Та да, кой смяташ им го плаща? Идва един богат чичо скруч и им казва – много ме кефите копелета, ще ви топля без пари! Нееее, всичко са си го изработили и е удържано преди да си получат заплатата.
    Инак, да разбирам нямате още чаве, че да му калкулираш едни 600 кинта на месец и за него? :))

    1. Николай Митев Автор28 януари 2014 в 12:24

     Тоест колегите от HP, ако този месец не работят нещо съществено и ако фирмата HP е на загуба, те няма да получат заплати ли? А миналата зима, като беше по-студено, те дали са получавали по-малки заплати, щото сметките за ток са били повече?

     И още един въпрос. След като работодателят HP си ги отчита тези ACP разходи или каквото е там, защо Боби като работодател(на себе си) да не си ги отчита?! Или трябва да му ги плаща неговия чичо Скрудж?

    2. Az 28 януари 2014 в 12:32

     Аз все си мислех, че работодателя преди да започне бизнес сяда и умува колко ще са му приходите, колко ще са му загубите за да приведе средата годна за работа(и куп другите неща които не споменавам), спрямо законодателството.. Каква е работата и спрямо конкуренция, изчислява каква средна заплата трябва да дава на човек, и след това гледа – остава ли нещо не остава ли и ще го бъде ли бизнес или не…тук се започна малко на обратно според мен… щото и на мен ми се продават банички за 5.60лв ама йок…

   2. Natali 20 август 2014 в 13:30

    Те се плащат от парите,които тези колеги изработват и докарват във фирмата!Така че да плащат си ги!В случея той е фирма и плаща всичко.
    Никой не цени труда и работата на хората,всеки вика и сам го мога.Научени сме от СОЦ време,всеки да може всичко,като не ти отърва не си наемаш фотограф и толкова или си взимаш такъв който не знае какво прави и после викаш оффф те всичките са некадърни

 9. Pharaon 28 януари 2014 в 12:10

  От Боби няма да можеш да извадиш по-хубави! Най-много ти да се затвориш на 11 🙂

 10. Az 28 януари 2014 в 12:23

  Отново… изтъкват се дадени дейности на Боби, които са просто част от работата и не виждам защо трябва да му се плаща за това. Ако Боби не си плати за реклама, например, ако не иде на „интервюта за работа“, както всеки един нормален човек – той няма да има работа… лесен пример – транспорта до работата на простосмъртните неснимачи, рядко им е осигурен…

  Нямам нищо против фотографите, креативността като начин на изхранване и сигурно като се заженя ще ги дам тези 6-700лв. Но отново, повечето от доводите са все едно шофьора в градския транспорт псува хората, които вози и е назначен заради тях 🙂

  (надявам се примерите да се разберат)

  1. Николай Митев Автор28 януари 2014 в 12:43

   На вас родителите ви дават пари за транспорта до работа или си харчите заплатата с тази цел? Ако заплатата ви е 500 лева, а транспорта до работа месечно е 200 лева, ще ходите ли на тази работа? Няма нали? Защото си правите абсолютно същата сметка, като тази в поста: 500 лева приходи – 200 лева разходи за транспорт по генерирането на тези приходи?

   А всичко останало е в момента да ми разправяте, че понеже гледате към Витоша, докато пътувате към работа, то тези 200 лева не са 200 лева, а са 100.

 11. Kos 28 януари 2014 в 13:45

  Жалко, че много хора няма да оценят хубавата статия, както се вижда… На чужд гръб и 100 тояги са малко! Защо Боби си е калкулирал това или онова в цената?! Ами защото, това му е ЕДИНСТВЕН приход от СОБСТВЕНИЯ му бизнес, който той извършва САМ. Когато на всеки от критиците тук му порасне по „чифт“, достатъчен за да реши да стартира собствен бизнес ще си говорим пак. Всеки си прави сметката – дали ще даде пари за добър фотограф или ще разчита „Свако“ да го понащрака преди да се е натряскал…

 12. Нончо 28 януари 2014 в 15:14

  Реално трябва да се снимат до 10-15 сватби на година за да не се влиза в клиширано еднообразно снимане, но в България няма как да се издържаш с толкова. Горните сметки не са преувеличени, мисля че частта с обработката е няколко пъти по 12 часа.

  Не забравяйте че 90% от сватбените снимачи са си занаятчии, а не фотографи. Не забравяйте също че 90% от хората не разбират от качествена фотография и още има случаи където после питат, защо е замазан фона на снимките. Горните 2 групи криво-ляво си покриват взаимните нужди.

  Освен това често булката и младоженеца приличат на понапълнял чичко и момиче с търсена визия на чалга. Е прибавете нерви и умора от цялото събитие и те докато се стигне до ресторанта вече съвсем на нищо не приличат – как се правят хубави снимки тогава вече само фотографа си знае…

 13. Stefan Solakov 28 януари 2014 в 18:23

  Сметките в статията са много реални и мога да подкрепя написаното с личен опит. Ясно е, че на много хора не им изнася в цената да се включват множество дори дребни разходи, но щом те са направени в полза на продукта и в следствие на заявката на клиента за работа, то клиентът плаща за това.

  Отлична статия! Поздравления!

 14. Гергана 7 февруари 2014 в 11:39

  Страхотна статия! Браво! Поздравления и за чудесния блог – информативен, красив и много, много позитивен!

 15. Гергана 7 февруари 2014 в 12:07

  Само искам да добавя, че съжалявам за негативните коментари по-горе! Бе, тия хора работа нямат ли си, а само заливат с помия!!! Много е лесно да гледаш отстрани и да правиш сметки. Нека това не ви спира, работата ви е чудесна! Продължавайте напред и подминавайте дребните пречки с вдигната глава!

  Не е необходимо за го публикувате този коментар, просто исках да направя една искрена, лична забележка, защото и силните хора имат нужда от потупване по рамото чат-пат;)

  Поздрави,
  Гергана

 16. Милена 28 март 2015 в 01:29

  Прекрасна статия, с даже малко занижени стойности.

  Мисля че негативните коментари идват от хора , които никога не са били на друго освен на заплата и не си дават сметка за реалните разходи на шефовете им по тях – съответно не си правят сметката, че шефа им има други разходи освен тяхната заплата. Те виждат простичко нещата – отиват на работа, седят 8 часа, взимат пари. Ако трябва да работят по празниците надават вой до бога или искат тройно възнаграждение заради нощен труд и тн и тн. Не мислят че шефа плаща заплата, осигуовки, разходи за наем на офис или данък за собственост на офиса, сметки за ток и вода (които служителя ползва по време на работа), компютри и техника (с която служителя работи безплатно), ремонтни дейности по техниката, служебен телефон и автомобил и разходи по служебния автомобил (служителят и това ползва безплатно) и още и още и още…….

  В случая на Боби – той работи 90% от времето извънредно, в натоварен сезон с крайни срокове едва ли спи много много, Плаща всички гореизброиени разходи, че и повече и чета коментари, че видиш ли да си оставя 1000 лв чиста заплата е много?? Хора бъдете реаллисти, моля ви.
  Ако сами не цените труда си, няма кой да го оцени. Защото ако утре вие се справяте добре ще идете да искате увеличение на заплатата нали? И ще ви го дадат ако сте го заслужили.. Е Боби сам трябва да прецени дали заслужава поощрение или не. Сигурна съм че ако Боби се издъни, то той сам ще се санкционира и занижи цената на труда си.

  Желая успех на Боби и му пожелавам да цени труда си и да не се подава на провокациите на неинформираните люде :):):)

Коментирай