Колко струва една сватба? – Сватбен бюджет и примерни цени

Колко струва една сватбаПонеже българите сме необикновено талантливи да изхарчваме 2500 лева месечно с 1400 лева заплата, на нас бюджет особено не ни върши работа и все пак ето еднa ориентировъчна разбивка, къде и какви ще бъдат щетите по трънливия път на сватбената организация. 

Посочените по-долу цени са в най-добрия случай ориентировъчни. Актуализирам информацията ежегодно – за последен път на 21.01.2021 година, но вероятно лесно можете да намерите както много по-скъпи, така и много по-евтини услуги.

Проучвам услугите предимно в големите градове – София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново. В останалата част от страна някои от цените може да са по-ниски, въпреки че там пък почва да има проблем с качеството.

Струва ли си да ангажирате услуги от други градове? 

Повечето сватбени фотографи и оператори обичаме да пътуваме и да снимаме в цялата страна. Някои начисляват разноски за транспорт в рамките на 0,20-0,40 лева/100км., както и изискват организирането на нощувка, а при други цената е една и съща на територията на цялата страна.

Сватбена агенция и декоратор е най-добре да търсите от същия регион, където е сватбата ви. Някои от най-добрите сватбени агенции не поемат сватби извън техния регион, тъй като наред с непознаването на локациите, това им струва значителен логистичен и времеви ресурс, което би направило цената им неадекватна.  Повечето дисководещи също отказват да поемат ангажименти в далечни дестинации извън своя регион – носят голям обем техника и работят до късно, което прави по-трудна логистиката.  Част от гримьорите и фризьорите са склонни да пътуват, ако са ангажирани за няколко човека и с поемане на пътните разноски.

 

УСЛУГИТЕ ПО ЗАСНЕМАНЕ, ОЗВУЧАВАНЕ и ЗАБАВЛЕНИЕ

1. Сватбен фотограф  (Популярни цени: между 700 и 2500 лева)

Сватбените фотографски услуги могат да се обособят в три ценови нива.  Сватбените фотографи в достъпния клас снимат на цени от „каня те като гост, но си носи апарата“ до около 900-1000 лева.  Фотографите в средния диапазон  – до около 1500 лева, а високият ценови клас е от 1500 лева нагоре. Това са цени за цялостно заснемане на сватбата от 1 фотограф с ангажимент 8-12 часа и предаване на снимките в електронен формат най-често на usb памет. Допълнителните часове (overtime) варират между 60 и 200 лева/час, втори фотограф оскъпява цената с между 300 и 800 лева. Фотокнигите са на цени от 150 до 450 лева за един брой, а допълнителните копия са по-евтини и младоженците понякога поръчват екземпляри за родители и кумове – например като подарък за Коледа.

Екип за сватба

Съвет: Поискайте да разгледате сватба, близка по сюжет на вашата от фотографа и видеооператора, които обмисляте да ангажирате.  Така ще се запознаете с работата им, а също така и ще можете да съберете идеи за украса, подходящи за конкретната зала, подредба на гостите, ритуали, игри и много други!

2. Сватбено видеозаснемане (Популярни цени: между 800 и 3000 лева)

В последните няколко години сватбените филми претърпяха значителна промяна към добро.  Качеството се вдигна неимоверно, средното времетраене спадна от традиционните 3 часови филми към такива между 30 до 120 минути. Същевременно комплексността на работата при заснемането и при монтажа се увеличиха.  Много популярни станаха 3-5 минутните трейлъри с избрани моменти от сватбения ден, които лесно се споделят онлайн. В арсенала на видеографите влязоха дронове за спиращи дъха въздушни кадри, GoPro камерите,  разнообразните устройства за стабилизиране на изображенията.  Започна да се отделя много по-голямо внимание на звука. А на една от скорошните ми сватби операторът снимаше част от моментите, качен върху хувърборд!

Бюджет на сватба

Фигурата на видео оператора с голямата телевизионна видеокамера, който предава 3 часов филм с минимален монтаж и кадри от по 4-5 минути с проследяване на едно цяло хоро, който преди доминираше на пазара, към днешна дата вече може да се открие само в достъпния клас – до 1000 лева.

В диапазона от 1000-2000 лева е средния клас видеозаснемане, а над 2000 лева е високия клас, в които често заснемането се осъществява от екип от поне двама видеографи, включва се изработката на трейлър, както и други екстри.

Ако не са включени в цената, изработката на трейлър обикновено е между 100-400 лева, заснемането с дрон е 200-500 лева,  хонорарът за втори оператор е между 400 и 1000 лева.

Благодарение на силното развитие на техниката, както и на младоженците, които оценяват техните услуги, сватбените видеографи днес постигат въздействие и качество на филмите, които преди 10-15 години са били достъпни само за холивудски продукции с огромни бюджети.

3. Сватбен дисководещ (Популярна цена: 100-200 лева на час)

В цената е включено водене на сватбата с ритуали и игри, както и цялата необходима апаратурата за целта. Почти всички дисководещи предлагат пакети от 5 часа, като сватбите по-често продължават между 6 и 8-9 часа.   Значителна е разликата в оборудването и в подготовката на един сватбен дисководещ и един клубен диджей, а да не говорим за диджей любител, така че ви съветвам винаги да избирате професионалист, който е специализиран именно в сватбите. 

Сватбен дисководещ

DJ Емил Андреев – дисководещ с английски и обрано водене

Дисководещите работят самостоятелно или в екип от двама – водещ и диджей.  Екипите обикновено означават повече шеги, игри, ритуали, въпреки че има и самостоятелни дисководещи, чиято програма е също толкова наситена.  Но ако искате обрано водене без много приказки, то вариантът водещ + диджей по-скоро не е за вас.

В офертата на почти всеки диджей можете да откриете и ефектно осветление за залата на ресторанта като допълнителна услуга.  Препоръчвам ви uplighting-a (осветяване на стените), както и стойките с led парове (на горната снимка), насочени към тавана.  Не ви препоръчвам агресивно дискотечно осветление с лазери, което се върти и ви прави на точки и чертички. Цените варират според количеството използвана техника (грубо между 200 и 500 лева.)

Цената на наем на машина за пушек е около 300 лева. Става въпрос за тежкия пушек, който се стеле по пода, докато вие танцувате вашия първи сватбен танц, както и в още един-два други момента от сватбата.  Има и машини за лек пушек, които одимяват цялото помещение и които се използват заедно с лазери и т.н. и които горещо НЕ ви препоръчвам.

4. Фолклорна формация и оркестър (Примерна цена: 400-1000 лева за 20-30 минутна програма в ресторанта, 200 – 400 лева – оркестър от двама или трима за взимането на кумовете, а след това и на булката)

Особено в случаите, когато сватбата е международната, младоженците много често ангажират фолклорна формация.  Услугите, които се предлагат са няколко:  Фолклорно представление по време на тържеството в ресторанта;  Оркестър от дома на младоженеца за вземането на кумовете, а след това и за взимането на булката;  Танцьори за ритуала с кумовата ръченица, където кумовете се надиграват за даровете – питка, пиле и други. Има фолклорни формации, които са съсредоточени върху сватбите, както и такива, обикновено по-големи, за които това е несвойствена дейност.

5. Инструментални изпълнители (Примерна цена 500-1500 лева за 1 час за трио или квартет)

Някои младоженци ангажират солов инструментален изпълнител или състав – например арфа или китара + флейта или квартет струнни и т.н.  Свири се по време на изнесения ритуал по сключване на граждански брак, по време на коктейла или пък при посрещането на гостите в ресторанта.

6. Музикални изпълнители и актьори (Варират в широк диапазон)

В статията ми Координати на поп и рок изпълнители за сватба ви можете да откриете музиканти и групи, които биха били чудесно допълнение към сватбеното ви парти. Няма нещо друго, което да вдига гостите така, както добрата жива музика.  Цените за музикални изпълнители съвсем грубо са между 500 и 1000 лева за един изпълнител в рамките на около час. (Национално известни между 2000 – 12 000 лева). Групите стартират от около 1500 лева.

Има наистина прекрасни млади певци – повечето известни и покрай многобройните музикални формати – например Ели Раданова, както и някои много добри групи – например групата на Пецата, които ще допринесат много за настроението на сватбата ви, така че ако бюджетът, мястото и вкусовете на гостите ви го позволяват – не се колебайте! 🙂

СВАТБЕНА АГЕНЦИЯ

7. Сватбен организатор + Сватбен координатор (Популярни цени: 1000 – 3500 лева)

Сватбеният организатор е класическия сватбен агент, такъв какъвто го познаваме от филмите. Той съдейства на младоженците в дългия списък от сватбено организационни задачи и най-вече е застраховката, която ви предпазва от временно умопомрачение и нервни тикове, когато в даден момент, дори и много внимателни, в крайна сметка някъде „стъпите на криво“.

Сватбеният организатор може да бъде и добра инвестиция, когато осигури преференциални условия например за доставка за алкохол или пък когато спести повече от 2000 лева овъртайм на залата, като просто наеме още двама души за 100 лева, които да съдействат за своевременното разглобяване на осветителната и озвучителната апаратура след събитието.

Сватбеният координатор е човекът, чиято липса понякога е осезаема и за мен като сватбен фотограф, на сватбите, на които работя. Когато булката, която снимам е, прощавайте за израза, нацупен телефонист, снимките ми не се получават по същия начин, както когато младоженците са сякаш на гости на сватбата си и не мислят за „ама-какво-трябваше-да-носим-в-църквата?“.

Сватбеният координатор е човекът-буфер между вас и десетките очаквани и неочаквани ситуации и въпросителни, които възникват от страна на гости, наети лица, персонал, размразени фигурки на тортата и викане на сладкаря в 23:00 часа,  деца, които изяждат питката за посрещането, гости, които са се изгубили по пътя,  неканеният фотограф, който ви е снимал пред ритуалната зала и продава снимки на вашите гости,  диджеят, който в последният момент е променен с друг и новият няма никаква идея от сватбата, на която отива и т.н. и т.н.

Предвид комплексността на услугата цените на сватбения организатор и на сватбения координатор варират в различна степен, както по размер, така и по начин на ценообразуване. Следва да се внимава с доста ниските оферти, които на практика са субсидирани със събирането на комисиони от подизпълнителите, както и със задължителното ползване на дадени услуги и това разбираемо не е практика, която по правило да води до добри резултати.

ХРАНЕНЕ И НАПИТКИ

8. Куверт в ресторанта (Популярна цена в София от 50 до 120 лева)

В тази цена могат да влизат или пък да не влизат услуги със значителна стойност, като например сватбена украса, сватбена торта, алкохол и други. В тази връзка не пропускайте да прочетете поста ни „Как да сравняваме цените на ресторантите“

9. Алкохол за ресторанта (Популярна цена: 10-15 лева на гост при цени от супермаркета)

В горния пост ще откриете и примерно колко алкохол ще изпият вашите гости и колко бутилки трябва да закупите.

10. Сватбена торта (включена в куверта или между 300 и 800 лева за сватба със 100 гости)

В някои ресторанти за сватба сватбената торта е включена в цената на куверта.  Ако не е, то трябва да я поръчате допълнително, а цените варират между 3 и 8 лева на парче. Разгледайте и статията със сватбени торти и сладкари, препоръчани от нашите булки.

11. Кетъринг – хапки, безалкохолни, напитка за „Добре дошли“ и други (Варира в голям диапазон)

Почерпка,  освен в ресторанта, обикновено се предвижда и в дома на булката. Съветвам ви да не влагате прекомерно усилия там, тъй като често тази храна и напитки остават неоползотворени в голямата си част.  Отличен вариант за около 20-30 гости в дома на булката е 2-3 плата с хапки, много бутилки минерална вода (особено за летните месеци) и предварително готови чаши с бяло вино.  Някои магазини за алкохол предлагат дори чаши под наем. Примерна цена за кетъринг за почерпката при взимането на булката: 100 лева.

Често се прави коктейл непосредствено преди тържеството в ресторанта, който е популярен с името „Welcome drink“ или „Напитка за добре дошли“.  Обикновено се съчетава и с изнесен ритуал по сключване на граждански брак. Ориентировъчна цена е между 3 и 10 лева на гост в зависимост от ресторанта и наличието или липсата на хапки и подобни.

СВАТБЕНА УКРАСА И ЦВЕТЯ 

12. Сватбена украса за ресторанта (Популярни цени за 100 гости: 800 лева до 4000 лева)

Основната разлика в цената на украсата на ресторанта е дали ще се използват живи цветя.

Около 800 лева струва сватбена украса с живи цветя само на булчинската маса, както и акценти, текстилни покривки, картички с имена и табелки с номера по масите на гостите, панделки и калъфи по столовете, без живи цветя.

На цена от около 100 -200 лева на маса в украсата се включва и хубава аранжировка с живи цветя. Столовете „шивари“ се отдават под наем за 10 лева/брой. Текстилните покривки – 30 лева/брой.

Разбира се, с лекота можете да стигнете и до 5 цифрена сума за сватбена украса.

„Обличането“ на залата за тържеството е с цени започващи и често значително надвишаващи 1000+ лева, в зависимост от размера на залата, както и евентуалното използване на ефектно осветление.

13. Сватбена украса за изнесен ритуал (Популярни цени от 100 лева до 1000 лева)

Включва украсена арка, маса, пътека, стойки, столове, свещници, маси тип щъркел и т.н.

14. Булчински букет (Популярни цени от 60 до 120 лева)

Забавния момент при булчинския букет е, че това е статистически продукта, за който има най-голяма вероятност да си поръчате нещо цикламено и малко, а да получите нещо червено и голямо. Флористите не винаги са виновни, тъй като всичко зависи от предлаганите към момента на сватбата цветя на борсите. 

15. Бутониери и корсажи (Популярни цени от 0,50 лева до 12 лева/на брой. Минимално необходими за 6-10 гости.)

Цените са в зависимост от това дали говорим за  семпли бутониери от изкуствен материал или пък такива от живи цветя.  Не прекалявайте с размера на бутониерите, а също така и имайте предвид и забавните алтернативни варианти – например значки 🙂 Обикновено бутониерата на младоженеца е по-изразителна от бутониерите на останалите гости.  Най-често се закичват от булката в следната последователност: младоженеца, кума, кумата, родителите, братя и сестри, баби и дядовци, шафери и шаферки.   Много рядко сме присъствали на сватби, на които се закичват всички гости. Често на жените се слагат корсажи (гривни) вместо бутониери.

Бутониера LEGO

 

ПОДАРЪЦИ, ПОКАНИ,  КНИГА ЗА ПОЖЕЛАНИЯ

16. Сватбени покани (Популярни цени между 1 и 5 лева на покана) 

Хубавото при поканите е, че за 100 гости средностатистически трябва да подготвите само около 60 сватбени покани, тъй като част от гостите ви са двойки и семейства.

Подаръчета-изненада за гостите на сватбата

Подаръчета-изненада за гостите на сватбата

17. Сватбени подаръчета за гостите (Популярни цени между 1 и 4 лева) 

Гипсови фигурки на лебеди, гълъби, слончета и кончета, обсипани с брокат,  миниатюрни бурканчета и бутилчици с мед, вино или ракия.  Шоколади с персонализирани етикети, кутии и кесийки с бонбони,  дървени фигурки в народни носии, магнити за хладилник, кибрити, книги, снимки с младоженците и много други. Цени от 15 стотинки до няколко хиляди лева, ако решите да зарадвате всеки от вашите гости с по един хубав часовник. 🙂  В статията ни за подаръчетата за гостите ще откриете какво се е подарявало досега на нашите сватби, както и какво бихте могли да подарите ви.

18. Фото будка (Популярна цена – около 600 лева)

Страхотен подарък за гостите на сватбата, както и много щури снимки допълнително от тези на вашия сватбен фотограф.  Повече информация можете да разгледате в статията ми за фото будки „Photo King“. С тях сме се засичали на много сватби и винаги са генерирали много положителни емоции.

Photo King

19. Подаръци за кумовете (Варират в широк диапазон)

В София и някои други градове има традиция младоженците да подарят на кумовете специален подарък с голяма стойност (например приблизително на същата, на която и е и подаръкът от кумовете за младоженците).   Отделно от това младоженците подаряват на кума бъклица.

20. Книга за пожелания (15-40 лева)

Независимо от многократните опити на младоженци да декорират кокетно място в залата, където да стои книгата за пожелания и всеки гост да отиде и да остави посланието си, в масовия случай единствения начин, по който ще изтръгнете пожелания от вашите гости в писмен вид е дисководещият да обяви, че има такава книга и че тя се предава от ръка на ръка по масите.

Освен книга за пожелания, популярна алтернатива е рисунка на дърво, на клоните на което, гостите оставят своите отпечатъци.

ПРИДВИЖВАНЕ

21. Автомобил (Популярни цени от 300 до 900 лева за автомобили под наем + от 2 до 150 лева за украса)

Що се отнася до придвижването, имате избор между вашия собствен автомобил, автомобила на ваши близки или автомобил под наем.  В последната категория влизат луксозните съвременни автомобили (45%), ретро автомобилите (50%) и стреч лимузините (5%).  Преди време на пазара се появи и един екзотичен парти автобус, който обаче не съм виждал скоро.

Може и да не разчитате на автомобил – направете си сватба от типа „всичко на едно място“. Вие ще бъдете щастливи, вашите гости ще бъдат щастливи и аз ще бъда щастлив!

Сватбен автобус

 

РИТУАЛИ – ГРАЖДАНСКИ БРАК, ЦЪРКОВЕН БРАК, РЕСТОРАНТ

23. Граждански брак (Популярна цена около 50-200 лева, а иначе от 0 до 2000 лева)

Теоретично гражданският брак е безплатна административна услуга. На практика трябва да платите озвучаването (запис, инструментално или вокално изпълнение), правото да снимат фотографа и видеографа, осъществяването на ритуала и други нужни и ненужни услуги.

В много градове се предлага юридически валидно сключване на граждански брак извън ритуалната зала. Това може да стане в ресторанта, на открито или пък на историческа забележителност.  В последния случай цената може и да стигне до 2000 лева. В София не е възможно сключването на брак извън ритуалната зала и поради тази причина младоженците, които искат красив ритуал на открито, се подписват няколко дни предварително или ангажират длъжностно лице от близките населени места.

24. Длъжностно лице за изнесен ритуал (Популярни цени: 150-400 лева)

Около 2/3 от двойките ни планират изнесен ритуал (сключване на граждански брак извън ритуалната зала), който в повечето населени места се предлага като услуга от съответната общината и е юридически валиден. В София цената за водене на изнесен ритуал от длъжностно лице от Столичен дом за радостни обреди е 331 лева, като ритуала няма правна стойност – необходимо е предварително на същия или на преден ден да отидете до ритуалната зала, за да положите подписи. Когато ритуалът е от този тип, „длъжностно лице“ може да бъде и всеки друг човек – ваш приятел, актьор или пък някои от лицата, предлагащи такива услуги, най-вече сватбени агенти и водещи на сватби.

Много двойки ангажират напълно легално длъжностно лице от близките населени места – Елин Пелин, Горна Малина, Ихтиман и т.н., което идва до мястото за изнесения ритуал и пред което се сключва юридически валиден брак. Това е и най-добрата опция за сключване на брак в София към момента, тъй като всички ритуални зали са с интериор и екстериор, които не допринася за неповторимостта на събитието.

25. Аксесоари за гражданския брак (Популярна цена: 50 лева)

Включват 2 ритуални чаши, бутилка шампанско, както и възглавничка за пръстените, която рядко се ползва – в повечето зали халките се поднасят на специален поднос.

26. Медицински свидетелства (2 х от 20 до 50 лева)

Включват посещения на няколко лекари и кръвно изследване, ако правим нещата по принцип или само на един лекар, ако ги правим както обикновено.  Може да се направи при личния ви лекар или в повечето медицински центрове. (По-добре се обадете предварително.)

27. Църковен брак (Цена от 50 до 500 лева)

Цената на църковния брак е в зависимост от църквата, броя свещеници, песнопения от хор, правото за снимане и други. (Например 350 лева за венчавка в църквата „Св.София“.)

28. Аксесоари за църковния брак (Примерна цена: 50 лева)

Включват се ритуална чаша, различна от тези по време на гражданския брак, два броя големи свещи за младоженците, погача, паничка с мед, бутилка червено вино. Свещите са големи, за да не изгорят до края на ритуала и защото в годините след това се палят при определени поводи. В някои църкви са необходими свещи и за гостите. Задължително попитайте вашия свещеник дали трябва вашите свещи да бъдат купени от храма, тъй като най-вероятно ще си харесате някои от многото красиви ръчно изработени церемониални свещи, които се предлагат на пазара, но не от Светия синод.

29. Бонбони и късметчета (Примерна цена: 30 лева)

Традиционно след сключването на гражданския брак младоженците, кумовете и родителите приемат поздравления от гостите, строени в редичка, на края на която стоят шаферките и черпят с бонбони или други дребни лакомства.  Късметчетата обикновено се хвърлят след ритуалната зала, докато кошничката с жито, монети и дребни бонбони – след църквата.  Много красиво се получава и хвърлянето на розови листенца.

Хвърляне на късмети пред църквата

30. Украса за ритуалната зала и църквата

В много редки случаи (<3%) младоженци ангажират украса за ритуалната зала и църквата. Обикновено това са  6 стойки с цветя + евентуално арка.

31. Питки (Безплатно от баба или 60 лева за три броя)

Трябват ви три броя питки. От едната вашият свещеник ще изреже един малко парченце, за да ви захрани с него. Втората питка е за посрещането в ресторанта, където майката на младоженеца ще ви захрани с мед и сол, а третата питка е за ритуала с разчупването.

32. 4-та питка, торта, пиле…. прасе! (Популярна цена: 40 лева)

Традиционното надиграване на кумовете с танцьори, по което мненията на младоженците, а и на самите кумове, са поляризирани. 🙂  Даровете обикновено са два, най-често малка торта и украсено печено пиле, но сме имали и сватби, в които по дансинга е летяла огромна тава с печено прасе.

БУЛЧИНСКА РОКЛЯ, КОСТЮМ, СВАТБЕН ГРИМ, ПРИЧЕСКА 

33. Облекло на младоженеца (Варират в широк диапазон. Популярни цени от 400 до 2000 лева)

Костюм, обувки, колан, вратовръзка и папийонка. Последните две по възможност не едновременно. Желателно е да се запасите и с резервна риза, предвид продължителността на деня и температурите.

34. Облекло на булката (Варират в широк диапазон. Популярни цени от 600 до 3000 лева)

Булчинска рокля, обувки, воал, жартиер и аксесоари. Горещо ви препоръчвам като нетрадиционен вариант булчинска рокля с дължина до глезена или по-къса – това създава за вас цялостно различно възприятие към сватбата ви, тъй като роклята не се влачи, независимо от това дали на по-късен етап ще смените високите обувки с ниски, по-лека е и по-удобна.

35. Сватбен грим и прическа на булката (Популярна цена между 100 и 300 лева за двете)

Професионалният грим и сватбената прическа са на цени между 60 и 150 лева за всяко. Това не включва пробния грим и прическа, които може и да са на половин цена.  По отношение на снимките е важно гримът да бъде матов и вие да се чувствате комфортно с него.  При всички случаи е добре да се снабдите с попивателни (матиращи) листчета или да си носите пудра, както и червило, тъй като младоженецът го изяжда. 🙂

ШАФЕРКИТЕ

36. Букети за шаферките (Популярна цена 20-50 лева)

Шаферките в еднакви рокли и букетчета, на които булката да се сърди, че закъсняват прекомерно и не съдействат достатъчно, са забавно, но не и задължително допълнение към сватбата. Много от булките имат шаферки, но те не са с еднакви рокли или дори не са титулувани като такива.

Съществува и известно объркване, тъй като под шафери и шаферки се разбират и малките сладури на сватбата, които са облечени в мини костюми и бели роклички и които упорито отказват да разпръскват равномерно розовите листенца от връчените им кошнички.

37. Рокли за шаферките – купени, шити или под наем (Варират в широк диапазон)

Облеклата на вашите шаферки могат да бъдат еднакви или пък да имат само общ мотив, елемент, цвят или аксесоар.  Същото се отнася и за шаферите – можете да им предложите да дойдат с папийонки или пък с ярки на цвят чорапи. 

БИЖУТА И АКСЕСОАРИ

38. Брачни халки (Популярна цена между 250 и 600 лева за 14k злато)

Цената на грам злато с включена изработка на брачните халки е от 60 лева нагоре в зависимост от търговската марка и дизайна.

39. Бижута и аксесоари за булката

Няма нещо в този списък, което да варира в по-голяма степен. Червеният конец струва 60 стотинки за макара от 100 метра, но имайте предвид, че най-често някой ще ви го върже безплатно.

ЗА ОТДАДЕНИТЕ 

40. Уроци по танци (Популярни цени от 20 до 50 лева на час)

Повече за уроците по танци можете да прочетете в статията ми за Теди и Митко от Ritmo Dance Studio.  Уроците като цяло са повече за младоженеца, защото както всички знаем, булката и без уроци си танцува страхотно! 🙂

Теди и Митко от Ритмо Денс Студио на сватбата им през август 2017 година, на която бях фотограф

41. Заря (Популярни цени от 200 до 2000 лева)

Зарята обикновено се организира до 22:00 часа, за да се осигури спокойствието на живеещите наоколо. Алтернатива са красивите летящи фенери или пък бенгалския огън, под светлината на който да разрежете сватбената си торта.  Когато залагате на бенгалски огън, купете от по-дългия по 50 см., който гори по-бавно и се получават по-ефектни снимки.

Актуално предложение на пиротехническите фирми е и заря с музика, които се осъществяват в пълен синхрон.

Автор на текста и всички снимки: Николай Митев
Последно обновяване на статията: 21 януари 2021 година


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

9 thoughts on “Колко струва една сватба? – Сватбен бюджет и примерни цени

 1. Гергана 8 август 2014 в 23:03

  Здравей..Статията е страхотна и изчерпателна..знаеш ли откъде да си извадим медицински по 15 лв???Навсякъде ни искат 40/50…Благодаря ти!

 2. Ани 21 март 2015 в 09:22

  Сърдечни благодарности от една тъща! Много полезна статия, който е предупреден, е въоръжен.

 3. Здравко Фъртунков 4 април 2015 в 12:37

  Здравейте!
  Поздравления за сайта Ви и това което правите!Статията е чудесна,но защо сложихте нашите услуги в екзотични?:)))
  Усмихнат ден!

 4. Мирела 4 ноември 2016 в 11:41

  Здравейте!
  Като бъдеща булка сайтът Ви ми е много полезен и интересен ! 🙂 🙂 Продължавайте да бъдете все така красноречив 🙂

 5. Венелина 11 септември 2020 в 10:52

  Страхотна статия. На едно място е събрано всичко за перфектния ден. Водейки се от нея, няма как да пропуснеш нещо важно, а също и можеш да прецениш от кое можеш да спестиш. Ориентичовъчните цени са супер при формирането на бюджета.
  Много се радвам, че попаднах на вас.
  Сърдечно благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *